Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝ ΑΙΓΑΙΟΥ- ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ



Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καταγγέλλει τον καθηγητή του τμήματος της Κοινωνιολογίας, Τσομπάνογλου Γεώργιο, ο οποίος κατέθεσε μήνυση στους φοιτητές του Μεταπτυχιακού προγράμματος.
 Οι συνάδελφοι μας είχαν καταγγείλει τον καθηγητή τους για τον υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο τους χαρακτήρισε μέσα σε μάθημα, για τον τρόπο που δίδασκε και για τη λειψή καθοδηγητική βοήθεια που έδωσε στους φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου.
Η καταγγελία τους είχε γίνει δεκτή από τη Γενική Συνέλευση των καθηγητών του μεταπτυχιακού της Κοινωνιολογίας και είχε σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση του καθηγητή από το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Η μήνυση αυτή ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ποινικοποίηση των αγώνων των φοιτητών. Στοχεύει στην τρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος.
Καταγγέλουμε την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα των φοιτητών. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους. Καλούμε σε στήριξη την ημέρα που θα οριστεί η δίκη. 



lesvosnews.net


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ "ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ" 56 ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

Επειδή τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση έχει αγωνία να βρει χρήματα ή να εξοικονομήσει μέρος των χρημάτων κλείνοντας οργανισμούς και απολύοντας ανθρώπους οικογενειάρχες(βλέπε ΕΡΤ), είναι ανάγκη να της υπενθυμίσει κάποιος την «ασυλία» που απολαμβάνουν οι Έλληνες εφοπλιστές εδώ και δεκαετίες.

Και βέβαια για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, δεν είναι ευθύνη της τωρινής κυβέρνησης η διάταξη του προϋπολογισμού, που προβλέπει 56(!) φοροαπαλλαγές για τους πλοιοκτήτες, αλλά από τις κυβερνήσεις της δεκαετίας του 70.

XΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ 7η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Φο.Δ.Σ.Α.)- 21 - 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013




Αξιότιμοι σύνεδροι,

     Σας καλωσορίζουμε  στη Χίο και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία  στις εργασίες της 7ης Πανελλήνιας Συνόδου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών  Αποβλήτων. Με υπερηφάνεια φιλοξενούμε στο νησί μας εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης από όλη την Ελλάδα, καθώς και έγκριτα στελέχη Υπουργείων και Οργανισμών, με βαθιά γνώση του αντικειμένου.    
     Είμαι βέβαιος ότι χάρη στη δική σας εμπειρία, γνώση και υπευθυνότητα, θα ληφθούν καίριες αποφάσεις που θα συντελέσουν στην εύρυθμη λειτουργία του ευαίσθητου τομέα που έχετε αναλάβει, με γνώμονα πάντα την ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων και το σεβασμό στο περιβάλλον. Όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να γίνουν πράξη, χωρίς τη συμβολή της Τεχνολογίας, που θα υπαγορεύσει πρακτικές σύγχρονες και συμβατές με τα νέα δεδομένα της διαχείρισης αποβλήτων.
     Ο Φορέας Διαχείρισης του Νομού της Χίου, η ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε., πριν από μικρό χρονικό διάστημα, παρέλαβε διοικητικά το Χ.Υ.Τ.Α της Νότιας Χίου και προγραμματίζει έργα σε συνεργασία με το Δήμο Χίου για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων στο Νομό.

     Σας εύχομαι καλή διαμονή στο νησί μας και γόνιμες συνεργασίες για το καλό όλων.

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ



ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΠΟΥ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΑΡΑΒΑΛΑ ΚΟΥΦΑΡΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

Οργή και αναπάντητα ερωτηματικά προξενεί η αψυχολόγητη απόφαση του Τμήματος Εντελλόμενων Εξόδων της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, να περικόψει το ευτελές ποσό των 20.000 ευρώ που απαιτείται, προκειμένου να καλυφθούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα έξοδα καυσίμων στις Εθελοντικές Οργανώσεις που συμβάλλουν σημαντικά στις δράσεις πυροπροστασίας.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό την κοινοβουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου», που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από τη Συντονιστική Επιτροπή Λέσβου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ο λόγος γίνεται για ένα ποσό της τάξεως των 20.000 ευρώ που διατίθεται κάθε χρόνο από την Περιφέρεια και που φέτος δεν εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε) του Υπουργείου Οικονομικών, με το σκεπτικό ότι δεν προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία η κάλυψη εξόδων των Εθελοντικών Οργανώσεων, ακόμη και γι’ αυτό το σκοπό».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, φέτος θα διατίθεντο στην Αερολέσχη Μυτιλήνης 18.000 ευρώ, ενώ από 1.000 ευρώ περίπου θα λάμβαναν το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών, η Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους και ο Σύλλογος Εθελοντών «Άμπελος». 

Μεγάλο όμως είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας, καθώς τα οχήματα πολλών Συλλόγων εθελοντών δεν έχουν συντηρηθεί.

Όπως είναι γνωστό, «εκτός μάχης» έχουν τεθεί και τα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα που διέθεταν οι πρώην Δήμοι, είτε λόγω βλαβών, είτε λόγω έλλειψης αδειών και ασφάλισης, ή ακόμη κι επειδή δεν διαθέτει ο Δήμος οδηγούς για να τα κινήσουν.

Και επειδή ο παραλογισμός σε αυτή τη χώρα περισσεύει, υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για τη χρήση πυροσβεστικών οχημάτων από Αντιδημάρχους, οι οποίοι έβγαλαν τις αντλίες νερού για να κυκλοφορούν με αυτά!!

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για την περικοπή του ποσού που απαιτείται, προκειμένου να καλυφθούν, τα έξοδα καυσίμων στις Εθελοντικές Οργανώσεις Πυροπροστασίας; Πότε θα εκταμιευθούν τα κονδύλια;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την απόσυρση των διατάξεων του νόμου βάσει του οποίου οι εθελοντές, οφείλουν να διαθέτουν δίπλωμα... «χειριστή μηχανήματος» για να οδηγήσουν ένα Δημοτικό αγροτικό αυτοκίνητο 4Χ4 (!) που εύκολα μετατρέπεται σε πυροσβεστικό όχημα, τη συντήρηση και λειτουργία των πυροσβεστικών οχημάτων που διέθεταν οι πρώην Δήμοι, τη διενέργεια ΕΔΕ για τους Αντιδημάρχους οι οποίοι αφαίρεσαν τις αντλίες νερού και κυκλοφορούν με τα πυροσβεστικά οχήματα και το «ξεπάγωμα» του περσινού διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Και προσθέτει:

«Σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα και ξεσπάσει πυρκαγιά στη Λέσβο, κατανοείτε ότι δίνετε τη χαριστική βολή στη βαριά βιομηχανία του νησιού, τον Τουρισμό, αφού προωθείτε εμμέσως πλην σαφώς τους επισκέπτες στα παράλια της Τουρκίας, το φυσικό περιβάλλον της οποίας, σαφώς θα υπερτερεί έναντι του ακριτικού νησιού; Έχετε σκεφθεί ότι συμβάλλετε στην ολική καταστροφή σπανίων οικοσυστημάτων αλλά και στην εξαφάνιση των 24 ενδημικών ειδών της χλωρίδας της Λέσβου; Εάν, κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, υπάρξει απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, ποιος θα φέρει τις ποινικές και αστικές ευθύνες;».
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΕΝΔΙΑ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΥΠΟΙΚ ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

κ.κ. Υπουργοί,

Οργή και αναπάντητα ερωτηματικά προξενεί η αψυχολόγητη απόφαση του Τμήματος Εντελλόμενων Εξόδων της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, να περικόψει το ευτελές ποσό των 20.000 ευρώ που απαιτείται, προκειμένου να καλυφθούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα έξοδα καυσίμων στις Εθελοντικές Οργανώσεις που συμβάλλουν σημαντικά στις δράσεις πυροπροστασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου», που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τη Συντονιστική Επιτροπή Λέσβου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

«Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ήταν λόγια του αέρα όσα εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών στην πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί μας, πριν 10 μέρες, αναφορικά με τη βαρύτητα που δίνει, ειδικά φέτος, η κυβέρνηση στον τομέα της πολιτικής προστασίας και της έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Σαν να μην έφθανε ότι τα πετζετέλ έφθασαν μόλις προχθές, μέσα Ιουνίου, στο νησί μας, ότι οι εποχικοί δασοπυροσβέστες δεν έχουν ακόμα πιάσει δουλειά και ότι ο περσινός διαγωνισμός για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική «πάγωσε» επ’ αόριστον, η κυβέρνηση ήρθε αυτή τη χρονιά, για πρώτη φορά, να κόψει τη διάθεση καυσίμων στις Εθελοντικές Οργανώσεις που συμβάλλουν σημαντικά στις δράσεις πυροπροστασίας!

Ο λόγος για ένα ποσό της τάξεως των 20.000 ευρώ περίπου που διατίθεται κάθε χρόνο από την Περιφέρεια και φέτος δεν εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε) του Υπουργείου Οικονομικών, με το σκεπτικό ότι δεν προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία η κάλυψη εξόδων των Εθελοντικών Οργανώσεων, ακόμη και γι’ αυτό το σκοπό.

Η εμπλοκή αυτή παρουσιάστηκε την επόμενη ημέρα της επίσκεψης του Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Μυτιλήνη κι ενώ ο ίδιος ο Υπουργός δήλωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τις δασικές πυρκαγιές, ότι η κυβέρνηση έχει διευθετήσει κάθε ζήτημα που έχει να κάνει με τη συντήρηση και λειτουργία των πυροσβεστικών οχημάτων που έχουν παραχωρηθεί στους Συλλόγους των εθελοντών.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας είχε εγκρίνει τη διάθεση 22.000 ευρώ για την προμήθεια καυσίμων και η απόφαση αυτή είχε σταλεί στην Υ.Δ.Ε., προκειμένου το Τμήμα των Εντελλόμενων Εξόδων να δώσει την έγκρισή του για τη δαπάνη. Αντ’ αυτού, η απάντηση που πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης, Ηρακλής Βερβέρης, ήταν αρνητική. 

«Πράγματι, η απάντηση της Υ.Δ.Ε. ήταν εντελώς απροσδόκητη γιατί δεν επιτρέπει τη διάθεση καυσίμων, ενώ κάθε χρόνο παίρναμε αυτή την έγκριση και από ίδιους πόρους καλύπταμε τα έξοδα των Συλλόγων.

Αμέσως ενημέρωσα τον κ. Στυλιανίδη εγγράφως, καθώς και τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Αθανασίου προκειμένου να παρέμβουν ώστε να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα», δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ο κ. Βερβέρης.

Διώχνουν τους εθελοντές

Με αυτές τις μεθοδεύσεις επί της ουσίας η Αυτοδιοίκηση της Λέσβου και του αρμόδιου Υπουργείου, διώχνουν με τον τρόπο τους τους εθελοντές από τα δάση, τη στιγμή που άπαντες γνωρίζουν για τις πολύτιμες υπηρεσίες αυτών των οργανώσεων κυρίως ως προς την πυροφύλαξη. Ιδιαίτερα δε τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε η κάλυψη του κόστους καυσίμων από τους Συλλόγους θα πρέπει να θεωρείται αδύνατη, παρά τον «πατριωτισμό» αυτών των ανθρώπων.

Το συνολικό ποσό που διατίθεται έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια στις 20.000 ευρώ, ενώ παλαιότερα ήταν πολύ μεγαλύτερο και κάλυπτε περισσότερες Οργανώσεις. Λόγω της οικονομικής κατάστασης και των περικοπών που εφαρμόζονται παντού, μειώθηκε και αυτή η πίστωση, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική για να μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι εθελοντές.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, φέτος θα διέθετε στην Αερολέσχη Μυτιλήνης 18.000 ευρώ, ενώ από 1.000 ευρώ περίπου θα λάμβαναν το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών, η Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους και ο Σύλλογος Εθελοντών «Άμπελος». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά δεν δίνονται απευθείας στους Συλλόγους, αλλά η Περιφέρεια πληρώνει τα τιμολόγια που προσκομίζουν για την προμήθεια καυσίμων.

Επιπρόσθετα, μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραπάνω, καθώς και άλλοι Σύλλογοι εθελοντών με τα οχήματα που διαθέτουν και δεν έχουν συντηρηθεί.

Για παράδειγμα, πριν λίγες μέρες συνέβη το ατύχημα στην Παγανή με το ένα και μοναδικό πυροσβεστικό όχημα του Σωματείου Εθελοντών Πυροσβεστών και το οποίο για να επισκευασθεί και να μπορεί να λειτουργήσει απαιτούνται 9.000 ευρώ. Κανένας φορέας μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα των μελών του Σωματείου για την κάλυψη του κόστους επισκευής.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα Σωματεία που παρακαλούν για να συντηρηθούν τα οχήματα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, «εκτός μάχης» έχουν τεθεί και τα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα που διέθεταν οι πρώην Δήμοι, είτε λόγω βλαβών, είτε λόγω έλλειψης αδειών και ασφάλισης, ή ακόμη κι επειδή δεν διαθέτει ο Δήμος οδηγούς για να τα κινήσουν.

Τέλος, έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στις καταγγελίες που υπάρχουν για τη χρήση πυροσβεστικών οχημάτων από Αντιδημάρχους, οι οποίοι έβγαλαν τις αντλίες νερού από πάνω για να κυκλοφορούν με αυτά!!

Χθες το βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής για το συντονισμό των Εθελοντικών Οργανώσεων στην αντιμετώπιση των ».

κ.κ. Υπουργοί,

Οφείλω να σας υπενθυμίσω, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Σωτήρη Γεωργακόπουλο, είχα επισημάνει ότι ως Βουλευτής σηκώνω τη σημαία του εθελοντισμού για τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση, ζητώντας να αναλάβουν σχετικές δράσεις όλοι οι Πολιτευτές και τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στις 19 Εκλογικές Περιφέρειες που έχω υπό την εποπτεία μου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για την περικοπή του ποσού που απαιτείται, προκειμένου να καλυφθούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα έξοδα καυσίμων στις Εθελοντικές Οργανώσεις οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στις δράσεις πυροπροστασίας;

2.Πότε θα εκταμιευθούν τα απαιτούμενα κονδύλια;

3.Προτίθεστε να κάνετε αποδεκτό το αίτημα του Σωματείου Εθελοντών Πυροσβεστών για την κάλυψη των εξόδων επισκευής του μοναδικού πυροσβεστικού τους οχήματος;

4. Σχεδιάζετε να αποσύρετε τις διατάξεις του νόμου βάσει του οποίου οι εθελοντές, οφείλουν να διαθέτουν δίπλωμα... «χειριστή μηχανήματος» για να οδηγήσουν ένα Δημοτικό αγροτικό αυτοκίνητο 4Χ4 (!) που με την προσθήκη μίας δεξαμενής μετατρέπεται σε βοηθητικό πυροσβεστικό όχημα;

5.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προχωρήσει η συντήρηση και λειτουργία των πυροσβεστικών οχημάτων που διέθεταν οι πρώην Δήμοι; Θα καλύψετε τα έξοδα ασφάλισής τους; Σκοπεύετε να προκηρύξετε διαγωνισμό, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις οδηγών;

6.Θα διατάξετε τη διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν την αντικειμενική υπόσταση πειθαρχικών παραπτωμάτων, των αντιδημάρχων που αφαίρεσαν τις αντλίες νερού και κυκλοφορούν με τα πυροσβεστικά οχήματα;

7.Πότε θα «ξεπαγώσει» ο περσινός διαγωνισμός για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική; Γνωρίζετε πότε θα «πιάσουν δουλειά» οι εποχικοί δασοπυροσβέστες;

8.Σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα και ξεσπάσει πυρκαγιά στη Λέσβο, κατανοείτε ότι:

α.Δίνετε τη χαριστική βολή στη βαριά βιομηχανία του νησιού, τον Τουρισμό, αφού προωθείτε εμμέσως πλην σαφώς τους επισκέπτες στα παράλια της Τουρκίας, το φυσικό περιβάλλον της οποίας, σαφώς θα υπερτερεί έναντι του ακριτικού νησιού;

β.Συμβάλλετε στην ολική καταστροφή σπανίων οικοσυστημάτων αλλά και στην εξαφάνιση των 24 ενδημικών ειδών της χλωρίδας της Λέσβου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται Alyssum lesbiacum και το Asperula nitida mytilinica;

γ.Αποδυναμώνετε την Κοινωνία των Πολιτών και διώχνετε τους εθελοντές, που με αυτοθυσία καλύπτουν τα κενά του κρατικού μηχανισμού;

δ.Καταστρατηγείτε το άρθρο 24 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας»;

9.Εάν, κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, υπάρξει απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, ποιος θα φέρει τις ποινικές και αστικές ευθύνες;


Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ




ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΛΗΜΝΟ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/6/2013

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σε συνεδρίαση.
Παρακαλούμε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Λήμνου ( Μύρινα ) την 28/06/2013, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:30 για συνεδρίαση και λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:
Α΄ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Σ.
Β΄ ΘΕΜΑΤΑ Η.Δ. του Π.Σ.
ΘΕΜΑ:1ο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 -2020 / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Εισηγητής: Εκπρόσωπος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.
ΘΕΜΑ:2ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012.
Εισηγητές: κ.κ. Αθανάσιος Γιακαλής Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου & κ. Χρήστος Φιλιός Γενικός Δ/ντης Εσωτερικής Λειτουργίας.
ΘΕΜΑ:3ο ΕΓΚΡΙΣΗ 7ΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013.
Εισηγητής: κ. Χρήστος Φιλιός Γενικός Δ/ντης Εσωτερικής Λειτουργίας.
ΘΕΜΑ:4ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΟ << ΕΠΙΣΚΕΥΗ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΩΝ ΛΙΜΕΝΑ ΜΥΡΙΝΑΣ >>.
Εισηγητές: κ. Χρήστος Μαλακός Προϊστάμενος Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού & κ. Γεώργιος Σπανέλλης Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών.
ΘΕΜΑ:5ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΠ 2013 / 01 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ – ΛΗΜΝΟΥ.
Εισηγητές: κ. Χρήστος Μαλακός Προϊστάμενος Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού & κ. Γεώργιος Σπανέλλης Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών.
ΘΕΜΑ:6ο ΕΓΚΡΙΣΗ 1ΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΑΝΑ/1 ΚΑΙ ΣΑΝΑ/2 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ – ΛΗΜΝΟΥ.
Εισηγητές: κ. Χρήστος Μαλακός Προϊστάμενος Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού & κ. Γεώργιος Σπανέλλης Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών.
ΘΕΜΑ:7ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΑΕΠ 2005ΕΠ08800002.
Εισηγητές: κ. Χρήστος Μαλακός Προϊστάμενος Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού & κ. Γεώργιος Σπανέλλης Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών.
ΘΕΜΑ:8ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΕΛΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.
Εισηγητές: κ. Χρήστος Μαλακός Προϊστάμενος Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού & κ. Γεώργιος Σπανέλλης Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών.
ΘΕΜΑ:9ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Εισηγητές: κ. Χρήστος Μαλακός Προϊστάμενος Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού & κ. Γεώργιος Σπανέλλης Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών.
ΘΕΜΑ:10ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΩΡΕΑΣ ΠΛΗΡΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Η/Υ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΗΜΝΟΥ.
Εισηγητής: κ. Σάββας Βαρελτζής Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Λήμνου.
ΘΕΜΑ:11ο ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ  ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ <<  AEGEAN REGATTA 2013 >> ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ.
Εισηγητής: κ. Αντώνιος Γιαννάκης Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης.
ΘΕΜΑ:12ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ << ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟ ΣΑΜΟΥ >>.
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου..
ΘΕΜΑ:13ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 2012ΕΠ08800000 ΑΠΟ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΣΩ Π.Δ.Ε.
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου..
ΘΕΜΑ:14ο ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ.
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου..
ΘΕΜΑ:15ο ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.
Εισηγητές: κ.κ. Μιχαήλ Μπάκας & Βασίλειος Τεντόμας Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
ΘΕΜΑ:16ο  ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΠ & ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013.
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
ΘΕΜΑ:17ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ.
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
ΘΕΜΑ:18ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΑΥΑΓΙΩΝ η ΠΛΟΙΩΝ.

Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ




ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Σχετικά με τα όσα γράφονται και ακούγονται για την αξιοποίηση της μαρίνας Χίου, παραθέτουμε τα εξής:
Ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού για την δημοπρασία της μαρίνας, στο Νοσοκομείο, είχε οριστεί η 13/09/2012. Με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου, ακυρώθηκε ο συγκεκριμένος διαγωνισμός λίγες ημέρες πριν την διαξαγωγή του, για να περιέλθει τόσο η διαχείριση όσο και η ενοικίαση (της μαρίνας) στο ΤΑΙΠΕΔ.
Μετά από απραγία, περίπου ενός έτους, εντέχνως και σκοπίμως, διαρρέουν σε συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε. της Χίου, οτι για να μπορέσει να προχωρήσει η δημοπράτηση της μαρίνας στο Νοσοκομείο, και για να υπάρχουν επενδυτές θα πρέπει να εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το μισό κεντρικό λιμάνι της Χίου.
Τη συγκεκριμένη πρόταση, με άρθρο του ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, παρουσιάζει ,στην εφημερίδα «Πολίτης» και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Αλήθεια», σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει τα γεγονότα «προ τετελεσμένου», στην τοπική μας κοινωνία.
Ως Δημοτική Αρχή, θεωρούμε οτι τέτοιου είδους αποφάσεις, για τόσο σημαντικά ζητήματα, πρέπει να είναι συλλογικές και εγκεκριμένες από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας.
Δεν μπορούμε να συζητάμε για πιθανή εκχώρηση του μισού λιμανιού της Χίου, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι τοπικοί φορείς (Δήμος Χίου, Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, Περιφερειακή Ενότητα) και να προσπαθούμε να παρουσιάσουμε τετελεσμένα γεγονότα.
Τέλος, ίσως να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, το να συζητιέται ένα τόσο σημαντικό θέμα για το νησί μας, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχος νόμος, Προεδρικό Διάταγμα ή Υπουργική Απόφαση, που να εκχωρεί το κεντρικό λιμάνι της Χίου στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Δήμαρχος Χίου

Λαμπρινούδης Πολύδωρος

O Γ. ΣΤΡΙΝΤΖΗΣ , ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ "Hellenic Seaways"


Ο Γεράσιμος Στρίντζης, εξελέγη νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ακτοπλοϊκής εταιρείας Hellenic Seaway, μετά την παραίτηση του Γιάννη Σ.Βαρδινογιάννη.

O Αντώνης Αγαπητός ανέλαβε Α' αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και Β' αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος. Μέλη του νέου διοικητικού συμβούλιου της Hellenic Seaways είναι οι: ο δικηγόρος του Εμμάνουλε Γκριμάλντι , Francesco Saverio Laurο, Morace Ettore, Pacella Diego, Αγγελιδάκης Σταύρος, Βασιλοκωνσταντάκης Γεώργιος, Κυριακόπουλος Ιωάννης, Μπαϊρακτάρης Ευάγγελος, Παπαϊωάννου Γεώργιος.

Ο Γεράσιμος Στρίντζης είχε βρεθεί και πάλι στο τιμόνι της HSW την εποχή που μεγαλομέτοχος της εταιρείας ήταν ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης. Στο προσκήνιο της εταιρείας περνάει τώρα ο μεγαλομέτοχος με 33,5% Εμμάνουελ Γκριμάλντι ο οποίος θα κληθεί μετά τη Γενική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου να αποδείξει ότι εκτός από αντιπολίτευση μπορεί να διοικήσει τη συγκεκριμένη εταιρεία μέσα στο ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο της Ελλάδας.




protothema.gr

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ : ΝΕΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 160 ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Τη μετακίνηση 160 υπαλλήλων από τους 1882 υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ανακοίνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Συγκεκριμένα:
- Σύμφωνα με το ΦΕΚ 611/Γ/17-06-2013  υπάλληλοι μετατάσσονται στα: Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Αντικαρκινικό Πειραιά «Μεταξά», ΕΤΑΑ, Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά γραφεία, Υπουργείο Παιδείας, Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Δωδεκανήσου και το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών.
-Με το ΦΕΚ 608/Γ/17-06-2013 υπάλληλοι μετατάσσονται στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας και το Ίδρυμα Αρρένων Βόλου.
Με τους 160 οι υπάλληλοι που έχουν μεταταχθεί φτάνουν του 1249, ενώ σύντομα θα δημοσιευθούν τα ΦΕΚ και για τους υπόλοιπους υπάλληλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Υπενθυμίζεται ότι από την ημερομηνία έκδοσης του ΦΕΚ αίρεται αυτοδίκαια το καθεστώς της διαθεσιμότητας.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 23 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΔΟΥ ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΧΙΟΥ

Στον αέρα 23 υπάλληλοι των ΔΟΥ Σάμου και Χίου
doyapergiaΔιακόπτεται από 1η Ιουλίου η λειτουργία του δικαστικού και ελεγκτικού τμήματος των ΔΟΥ Σάμου και Χίου και 23 υπάλληλοι στα δυο νησιά βρίσκονται στον αέρα καθώς οι αντίστοιχες υπηρεσίες μεταφέρονται οι μεν της Σάμου στον Πειραιά, οι δε της Χίου στη Μυτιλήνη. Το οικείο υπουργείο  με έγγραφό του ζήτησε από τους υπαλλήλους εντός λίγων ημερών να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους αν θέλουν να παραμείνουν στα νησιά τους και να μη μετατεθούν αλλά και πάλι αυτό θα κριθεί από τις ανάγκες της υπηρεσίας και οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι όσοι δε δεχθούν να μετακινηθούν, τότε θα απολυθούν. Η ομοσπονδία εφοριακών υπαλλήλων έχει προκηρύξει διήμερο κινητοποιήσεων στις 26 και 27 Ιουνίου στις οποίες θα συμμετέχουν και τα νησιά.


era-aegean.gr

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ



Από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη τριήμερη σύνοδος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την προεδρία του Προέδρου του Ομότιμο Καθηγητή Σταύρου Θωμαδάκη.
Συζητήθηκαν σημαντικά θέματα λειτουργίας, οικονομικών και στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συμμετοχή του Πρύτανη Π. Τσάρτα, των Αναπλ. Πρυτάνεων Ν. Σουλακέλλη, Α. Δημητρακοπούλου και Ι. Κάλλα καθώς και των διευθυντών των διοικητικών υπηρεσιών.
Ειδικότερα, μετά από ολοκληρωμένη εισήγηση του Πρύτανη συζητήθηκαν σε βάθος οι επιπτώσεις που σχετίζονται με την πρόσφατη έκδοση του ΠΔ για το σχέδιο Αθηνά και αποφασίσθηκαν νέες παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Πρυτανική αρχή.  Στόχος των ενεργειών είναι πάντοτε  η ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνέχεια της γνώμης  που διατύπωσε το  Συμβούλιο  για το σχέδιο Αθηνά τον περασμένο Μάρτιο.

Θεσμικά Ζητήματα
Το Συμβούλιο συζήτησε διεξοδικά την εποπτική και ελεγκτική του λειτουργία με βάση το νέο θεσμικού πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, καθώς και  τη αρμονική σχέση μεταξύ των ακαδημαϊκών οργάνων (Συμβούλιο – Πρύτανης – Σύγκλητος).
Εξέτασε την  πορεία της εσωτερικής και εξωτερικής  αξιολόγησης των Τμημάτων του Ιδρύματος, για την ομαλή ολοκλήρωση της οποίας αποφάσισε την παράταση μέχρι το τέλος του 2013 της θητείας της σημερινής σύνθεσης της ΜΟΔΙΠ. 
Διαμόρφωσε επίσης την διαδικασία για την ενεργοποίηση του θεσμού του Συνηγόρου του Φοιτητή καθώς και τον τρόπο υλοποίησης και δημοσιοποίησης των αποφάσεων του οργάνου.
Επίσης ενημερώθηκε για τις εργασίες της Επιτροπής για την σύνταξη του νέου Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Τέλος έθεσε την βάση για την διαδικασία παρακολούθησης και σύνταξης της ετήσιας έκθεσης απολογισμού λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οικονομικά Ζητήματα
                Με την συμμετοχή του αρμόδιου Αντιπρύτανη κ. Ι. Κάλλα, συζητήθηκε η  διαδικασία παρακολούθησης της εκτέλεσης και έγκρισης του Προϋπολογισμού και του Οικονομικού Απολογισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το Συμβούλιο.
Το Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Πρύτανη για τον Οικονομικό Απολογισμό του οικονομικού έτους 2012 του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ζητήματα Στρατηγικού Σχεδιασμού
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, το Συμβούλιο ενημερώθηκε σε βάθος για το σύνολο των υπαρχουσών δομών και συμφωνιών συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με εξωτερικούς φορείς, ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς.  Διαπίστωσε με ικανοποίηση την σημαντική αύξηση των συνεργασιών του Πανεπιστημίου τα δύο τελευταία χρόνια με φορείς των δύο νησιωτικών Περιφερειών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου .
Το Συμβούλιο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το στρατηγικό θέμα  δημιουργίας κινήτρων για σπουδές στο Αιγαίο  που σχετίζονται με ζητήματα όπως ο αριθμός των εισακτέων, η  βέλτιστη αξιοποίηση και αύξηση των διαθέσιμων πόρων από την Πολιτεία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πηγές , για την υποστήριξη των φοιτητών, την ενίσχυση των υποδομών φοιτητικής μέριμνας σε όλα τα νησιά, και την ενίσχυση της προοπτικής απασχόλησης και σταδιοδρομίας των αποφοίτων του ιδρύματος. Ειδικότερη ενημέρωση έγινε για την πρόοδο των έργων που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αιγαίου και Κρήτης).
Τέλος το Συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση του Προϋπολογισμού 2013 του Ιδρύματος που αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να προωθηθούν ταχύτερα τα παραπάνω εγκεκριμένα έργα.



πηγη lesvosreport.gr

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΟΡΙΑ ΧΙΟΥ


Σύνταξη: Θοδωρής Πυλιώτης   

eforiaΚάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Χίου την επόμενη Πέμπτη, 27 Μαΐου στις 10 το πρωί, απηύθυναν οι συνδικαλιστικοί φορείς του νησιού για να αποτραπεί η μεταφορά των τμημάτων ελέγχου και δικαστικού στην αντίστοιχη Οικονομική Εφορεία της Μυτιλήνης. Το υπουργείο οικονομικών με έγγραφό του ζητά από τους υπαλλήλους της ΔΟΥ Χίου να δηλώσουν αν επιθυμούν τη μετακίνησή τους στο Τμήμα Ελέγχου της Μυτιλήνης, τόνισαν εκπρόσωποι των εργαζόμενων στη ΔΟΥ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Αμπαζής σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας που ξεκίνησε με το θέμα της ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι παράλληλα έχουμε την υποβάθμιση της παιδιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο Χίου, τη μη στελέχωση του τελωνείου παρόλο που έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι επισκέπτες από Τουρκία, ενώ τώρα προωθείται η μετατροπή της Οικονομικής Εφορείας σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Σταύρος Καραβασίλης επισήμανε εξάλλου ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε συγχωνεύσεις σχολείων και απολύσεις εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι οδηγούνται τα νησιά μας σε ερημοποίηση. Οι συντονισμένοι και με πείσμα αγώνες φέρνουν αποτελέσματα, σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τάσος Κώσταλος αναφερόμενος στην απόφαση του ΣΤΕ για την ΕΡΤ. Η μεταφορά των τμημάτων θα έχει άμεσες συνέπειες στους εμπόρους, τόνισε εκ μέρους  της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Μικές Κριμιζής, που τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στις 26 Ιουνίου στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΤΕΒΕ. Τέλος η αντιπρόεδρος του Σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Ευγενία Κώττη κάλεσε όλους τους πολίτες να νιώσουν ότι το ίδιο αίσθημα ανασφάλειας βιώνουν όχι μόνο οι ιδιωτικοί αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι και πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ


Τη στήριξή τους στη διπλή φορολογία των πλοίων για τρία χρόνια, με ελληνική και ξένη σημαία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, εκφράζουν οι Έλληνες Εφοπλιστές του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του πρόεδρου της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Co-operation Committee), Χαράλαμπου Φαφαλιού στην ετήσια έκθεσή του Committee που θα παρουσιαστεί σήμερα, η ναυτιλιακή κοινότητα επιστρέφει κάνοντας μια σημαντική συμβολή στο δημόσιο ταμείο της Ελλάδας ενώ είναι ένας πολύ μεγάλος εργοδότης στους Έλληνες ναυτικούς.

Αναφέρεται ακόμη και στη ναυτική εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και να βελτιωθεί δραστικά, ενώ τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχάσει πόσο σημαντική είναι η διεθνής ναυτιλία για την ελληνική οικονομία και θα πρέπει να προσπαθήσει να την υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Committee από τις 21 Μαρτίου 2013, τα πλοία ελληνικών συμφερόντων ανέρχονταν σε 3.677 εκ των οποίων 282 ήταν νέων παραγγελιών.

Ο στόλος υπό ελληνική σημαία μειώθηκε και σήμερα αποτελείται από 829 πλοία, έναντι 862 το 2012.

Σύμφωνα με τους Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου η μείωση αυτή δεν είναι μεγάλη και οφείλεται εν μέρει σε προβλήματα που προκύπτουν από την οργανωτική δομή της διοίκησης της σημαίας, τα οποία όπως αναφέρουν αντιμετωπίζονται τώρα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.




enet.gr

HANDICRAFTOUR : ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο Έργο «Ανάδειξη της χειροτεχνίας ως ιδιαίτερου πολιτιστικού και οικονομικού πόρου μειονεκτουσών περιοχών της διασυνοριακής ζώνης Ελλάδας - Κύπρου στο πλαίσιο επιλεγμένων αγροτουριστικών διαδρομών - HANDICRAFTOUR», το οποίο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013» και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στο πλαίσιο της δράσης 4.5.1., την οποία υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (εταίρος 2 του Έργου) προβλέπεται η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ως εκ τούτου, χειροτεχνικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες χειροτέχνες από τις περιοχές συνεργασίας θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος με περίπτερο στην «11η Παγκρήτια γεωργική και εμπορική έκθεση Αρκαλοχωρίου – Δήμου Μίνωα Πεδιάδας» στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει η ΕΕΔΕ ως υπεύθυνος φορέας για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, στη διοργάνωση μπορούν να λάβουν μέρος επαγγελματίες χειροτέχνες ή επιχειρήσεις χειροτεχνίας από τις περιοχές συνεργασίας (δηλαδή από Χίο, Κρήτη και Κύπρο). Συγκεκριμένα, η ΕΕΔΕ μέσω του Αναδόχου της θα παρέχει, ανάμεσα σε άλλες, τις πιο κάτω υπηρεσίες στους συμμετέχοντες εκθέτες – χειροτέχνες: 
‐Αναφορά σε ειδικό τομέα του καταλόγου εκθετών
‐Κάλυψη κόστους μετακίνησης δύο ατόμων (χειροτεχνών) από τη Χίο στην Κρήτη και διαμονής 3 διανυκτερεύσεων (minimum) σε μονόκλινα δωμάτια συμπεριλαμβανομένου του πρωινού γεύματος, σε κατηγορία ξενοδοχείου τουλάχιστον 3*** .
‐Κάλυψη κόστους συμμετοχής στην έκθεση εκθετών ‐ χειροτεχνών από Χίο, Κύπρο και Κρήτη σε αντίστοιχα περίπτερα. Το κάθε περίπτερο πρέπει να είναι τουλάχιστον 9τμ., δομημένα από πλαίσια αλουμινίου ή παρεμφερούς υλικού. Να διαθέτει ψευδοροφή. Η μετώπη να είναι από αλουμίνιο ή αντίστοιχο υλικό, ύψους τουλάχιστον 0.25μ. Πρέπει να υπάρχει διακοσμητική μετώπη με την επωνυμία του κάθε συμμετέχοντα. Ο εξοπλισμός του περιπτέρου πρέπει να αποτελείται από: φωτιστικά σποτ , 1 γραφείο, 1 πάγκο, 2 καρέκλες, εκτύπωση μετώπης με την επωνυμία της επιχείρησης, 1 πρίζα, μοκέτα στο περίπτερο. Σημειώνεται ότι δεν καλύπτεται το κόστος μεταφοράς υλικών που θα εκτεθούν ή/και θα διακοσμήσουν το περίπτερο.
Η Π.Ε. Χίου καλεί τους επαγγελματίες χειροτέχνες που δραστηριοποιούνται στη Χίο, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Έργο HANDICRAFTOUR, και που έχουν τη δυνατότητα και το ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην εν λόγω έκθεση, να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 2271044216 (Ελένη Κωστάλα) και 22710 41718 (Μαρία Τσιλίμη) μέχρι την Παρασκευή 28/6/2013 ή στα e-mail: e.kostala@chios.pvaigaiou.gov.gr ή m.tsilimi@chios.pvaigaiou.gov.gr.
Λόγω του περιορισμού στον αριθμό συμμετεχόντων από Χίο (2), και ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, θα πραγματοποιηθεί κλήρωση τη Δευτέρα 1/7/2013 και ώρα 11.00 στα γραφεία της Π.Ε. Χίου, προκειμένου να επιλεγούν οι δύο συμμετέχοντες χειροτέχνες που θα λάβουν μέρος στην «11η Παγκρήτια γεωργική και εμπορική έκθεση Αρκαλοχωρίου – Δήμου Μίνωα Πεδιάδας».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ. Ελένη Κωστάλα (τηλ: 2271044216) ή την κ. Μαρία Τσιλίμη (τηλ: 2271041784 και 2271040534).

ΦΕΣΤΙΒΑΛ "Cineμάθεια" Δ.Δ.Ε. ΧΙΟΥ





ΦΕΣΤΙΒΑΛ «CINEμάθεια» ΣΤΟ CITRUS TOY KAMΠOY-ΧΙΟΥ, ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ, 29 ΚΑΙ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ:
μαθητικές ταινίες από σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, Λήμνου
και Σάμου μας καλούν να ταξιδέψουμε μαζί τους σε 15λεπτες κινηματογραφικές δημιουργίες
μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.
Το πρόγραμμα που επισυνάπτεται θα σας προσφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διήμερη παρουσίαση.

Με τιμή

Ευτυχία Βλυσίδου
Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου

Στέλλα Τσιροπινά
Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Χίου