Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ



Από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη τριήμερη σύνοδος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την προεδρία του Προέδρου του Ομότιμο Καθηγητή Σταύρου Θωμαδάκη.
Συζητήθηκαν σημαντικά θέματα λειτουργίας, οικονομικών και στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συμμετοχή του Πρύτανη Π. Τσάρτα, των Αναπλ. Πρυτάνεων Ν. Σουλακέλλη, Α. Δημητρακοπούλου και Ι. Κάλλα καθώς και των διευθυντών των διοικητικών υπηρεσιών.
Ειδικότερα, μετά από ολοκληρωμένη εισήγηση του Πρύτανη συζητήθηκαν σε βάθος οι επιπτώσεις που σχετίζονται με την πρόσφατη έκδοση του ΠΔ για το σχέδιο Αθηνά και αποφασίσθηκαν νέες παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Πρυτανική αρχή.  Στόχος των ενεργειών είναι πάντοτε  η ισχυροποίηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνέχεια της γνώμης  που διατύπωσε το  Συμβούλιο  για το σχέδιο Αθηνά τον περασμένο Μάρτιο.

Θεσμικά Ζητήματα
Το Συμβούλιο συζήτησε διεξοδικά την εποπτική και ελεγκτική του λειτουργία με βάση το νέο θεσμικού πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ, καθώς και  τη αρμονική σχέση μεταξύ των ακαδημαϊκών οργάνων (Συμβούλιο – Πρύτανης – Σύγκλητος).
Εξέτασε την  πορεία της εσωτερικής και εξωτερικής  αξιολόγησης των Τμημάτων του Ιδρύματος, για την ομαλή ολοκλήρωση της οποίας αποφάσισε την παράταση μέχρι το τέλος του 2013 της θητείας της σημερινής σύνθεσης της ΜΟΔΙΠ. 
Διαμόρφωσε επίσης την διαδικασία για την ενεργοποίηση του θεσμού του Συνηγόρου του Φοιτητή καθώς και τον τρόπο υλοποίησης και δημοσιοποίησης των αποφάσεων του οργάνου.
Επίσης ενημερώθηκε για τις εργασίες της Επιτροπής για την σύνταξη του νέου Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Τέλος έθεσε την βάση για την διαδικασία παρακολούθησης και σύνταξης της ετήσιας έκθεσης απολογισμού λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οικονομικά Ζητήματα
                Με την συμμετοχή του αρμόδιου Αντιπρύτανη κ. Ι. Κάλλα, συζητήθηκε η  διαδικασία παρακολούθησης της εκτέλεσης και έγκρισης του Προϋπολογισμού και του Οικονομικού Απολογισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το Συμβούλιο.
Το Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Πρύτανη για τον Οικονομικό Απολογισμό του οικονομικού έτους 2012 του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ζητήματα Στρατηγικού Σχεδιασμού
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, το Συμβούλιο ενημερώθηκε σε βάθος για το σύνολο των υπαρχουσών δομών και συμφωνιών συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με εξωτερικούς φορείς, ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς.  Διαπίστωσε με ικανοποίηση την σημαντική αύξηση των συνεργασιών του Πανεπιστημίου τα δύο τελευταία χρόνια με φορείς των δύο νησιωτικών Περιφερειών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου .
Το Συμβούλιο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το στρατηγικό θέμα  δημιουργίας κινήτρων για σπουδές στο Αιγαίο  που σχετίζονται με ζητήματα όπως ο αριθμός των εισακτέων, η  βέλτιστη αξιοποίηση και αύξηση των διαθέσιμων πόρων από την Πολιτεία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες πηγές , για την υποστήριξη των φοιτητών, την ενίσχυση των υποδομών φοιτητικής μέριμνας σε όλα τα νησιά, και την ενίσχυση της προοπτικής απασχόλησης και σταδιοδρομίας των αποφοίτων του ιδρύματος. Ειδικότερη ενημέρωση έγινε για την πρόοδο των έργων που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αιγαίου και Κρήτης).
Τέλος το Συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση του Προϋπολογισμού 2013 του Ιδρύματος που αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να προωθηθούν ταχύτερα τα παραπάνω εγκεκριμένα έργα.



πηγη lesvosreport.gr