Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΧΙΟΥ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η Διοίκηση του Σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Χίου «Ο Άγιος Ιωάννης» ενημερώνει τους συναδέλφους οικοδόμους ότι η Γενική Συνέλευση του Σωματείου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11/09/2013 και ώρα 19:00 μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χίου και τους καλεί να παρευρεθούν.
Για τη Διοίκηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Μπενέτος Κωνσταντίνος                         Παπασταμάτης Νικόλαος

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ


Ο Δήμος Χίου, απευθύνει έκκληση τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε συνδημότες μας, που έχουν τη δυνατότητα, όπως προσφέρουν σχολικά είδη όπως: τετράδια, μολύβια, τσάντες κασετίνες, στυλό( που να βρίσκονται σε καλή κατάσταση), προκειμένου να μοιρασθούν σε μαθητές οικονομικά αδυνάτων οικογενειών.
Πιστεύουμε, ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο μπορούμε όλοι, διαθέτοντας το ελάχιστο ποσό ,να βοηθήσουμε, έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να ξεκινήσουν μια ομαλή σχολική χρονιά.
Τα συγκεκριμένα σχολικά είδη θα συγκεντρωθούν στο Δήμο Χίου ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κ.Ηρακλειανού Μαρία, στο τηλ.2271350881.

ΕΞΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΠΕΤΑΞΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ

ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Α


Τον εθνικό μας εναέριο χώρο επάνω από το Αγαθονήσι παραβίασαν σήμερα το μεσημέρι έξι μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία αναχαιτίστηκαν από την Πολεμική Αεροπορία.

Εξι τουρκικά μαχητικά πέταξαν επάνω από το Αγαθονήσι
Η παραβίαση σημειώθηκε στι 15:04 και οσχηματισμός των τουρκικών αεροσκαφών αποτελείτο από τέσσερα φάντομ και δύο F-16.

Τα τέσσερα F-4 είχαν ρόλο δίωξης-βομβαρδισμού και τα δύο τύπου F-16 αποστολή συνοδείας και έκαναν προσομοίωση πτήσης δίωξης και προσβολής στόχων.

Τα αεροσκάφη δίωξης-βομβαρδισμού πέταξαν σε ύψος 14.000 ποδών πάνω από το νησί, ενώ τα F-16, που ήταν οπλισμένα, κινούνταν λίγο ψηλότερα, έλεγχαν την περιοχή και προετοιμάζονταν για αερομαχία με τα ελληνικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη έμειναν πάνω από το Αγαθονήσι για λιγότερο από ένα λεπτό και τελικώς «το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».

ethnos.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

Τις διαδικασίες που προβλέπονται ως προς την επιλογή προϊστάμενων σε οργανικές μονάδες στους ΟΤΑ, κάνει γνωστές με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών.Πρόκειται για τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3839/2010, οι οποίες ισχύουν μέχρι την πλήρη υλοποίηση- εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου. 
Όπως σημειώνεται, σε πρώτη φάση θα επιλεγούν προϊστάµενοι διευθύνσεων και στη συνέχεια θα επιλεγούν προϊστάμενοι τμημάτων.
Για την προκήρυξη των θέσεων προϊστάμενων οργανικών μονάδων θα πρέπει οι ∆ιευθύνσεις Προσωπικού/∆ιοικητικού να ακολουθήσουν διαδοχικά τις παρακάτω ενέργειες:
- Έκδοση απόφασης- προκήρυξης θέσεων προϊστάμενων οργανικών µονάδων.
- Συλλογή αιτήσεων υποψηφιότητας.
- Υποβολή ερωτήματος προς το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων.
Με την απόφαση- προκήρυξη προκηρύσσονται οι θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων της οικείας υπηρεσίας και καλούνται όπως υποβάλλουν σχετική αίτηση οι υπάλληλοι που επιθυμούν να κριθούν. Στην απόφαση- προκήρυξη τίθεται αποκλειστική προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων δέκα εργάσιμων ημερών.
Τέλος, όπως επισημαίνεται, για την επιλογή προϊσταμένων κατά τις μεταβατικές διατάξεις προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες περιέχονται σε σχετικό πίνακα που συμπεριλαμβάνεται στην εγκύκλιο. Μεταξύ άλλων, για να επιλεγεί ένας γενικός διευθυντής θα πρέπει να έχει σωρευτικά, ασκήσει καθήκοντα προϊστάμενου οργανικής μονάδας επίπεδου διεύθυνσης και να ανήκει στην κατηγορία προσωπικού ΠΕ.

newsit.gr

ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ


Εκτός Προϋπολογισμών Περιφερειών τα ποσά των Περιφερειακών Ταμείων
Οι ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών έκαναν δεκτό το αίτημα των 13 Περιφερειαρχών να μην εντάσσονται στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών, τα ποσά που διαχειρίζονται τα Περιφερειακά Ταμεία και ελέγχονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Για τον λόγο αυτό θα προωθηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση των συναρμόδιων Υπουργείων και δόθηκε παράταση 15 ημερών στις Περιφέρειες για να υποβάλουν τους προϋπολογισμούς τους.
Οι Περιφερειάρχες επανέφεραν την πρότασή τους να θεσπιστεί ο προληπτικός έλεγχος στις Περιφέρειες, ώστε να μην υπάρχουν οι σημερινές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Αμέσως μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε:
«Πρώτα από όλα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας θέλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Μιχελάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κύριο Γρηγοράκο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κύριο Σταϊκούρα.  
Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση, μετά από αίτημα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, για την πάταξη της γραφειοκρατίας. Συμφωνήσαμε λοιπόν, όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο γρήγορα να σταματήσουμε τη γραφειοκρατία, η οποία μπλοκάρει τα θέματα των πολιτών.
Εμείς από τη δική μας την πλευρά, οι 13 Περιφερειάρχες, θέλουμε την απεμπλοκή όλων αυτών των γραφειοκρατικών καταστάσεων. Θέλουμε το συνεχή έλεγχο κάθε μέρα, κάθε ώρα, από την άλλη όμως η κεντρική διοίκηση οφείλει να αυξήσει την ταχύτητά της. 
Εμείς από τη δική μας πλευρά δεσμευόμαστε ότι, θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την ταχύτητά μας και σε πλήρη συνοχή και αρμονία με την κυβέρνηση θα λύσουμε θέματα τα οποία είναι οικονομικά και μπλοκάρουν από ορισμένους μηχανισμούς για τους οποίους έχουμε σοβαρότατη επιφύλαξη».

epoli.gr

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πήρε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τα απαραίτητα εφόδια για την τσάντα του μαθητή και να τα προσφέρει στις οικογένειες που δυσχεραίνονται οικονομικά να ανταπεξέλθουν στην αγορά τους.
Σκοπός μας είναι να συγκεντρώσουμε σχολικά βοηθήματα όλων των τάξεων, σχολικές τσάντες σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς και γραφική ύλη (τετράδια, μολύβια, γόμες, ντοσιέ κτλ) που να μην έχει χρησιμοποιηθεί.
Όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν να συνεισφέρουν μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Εργατικού Κέντρου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και στο τηλέφωνο 22710-23550.
Οι συμπολίτες μας που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν σχολικά είδη μπορούν να προσέρχονται στο Εργατικό Κέντρο και να συμπληρώνουν την σχετική αίτηση που θα τους δίνεται.

Για περισσότερες πληροφορίες: Εργατικό Κέντρο Χίου, Μαρτύρων 02 82100
Τηλέφωνο: 22710-23550 e-mail: ekechios@otenet.gr
Εργάσιμες ημέρες και ώρες: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 08:00-14:00 & 18:00-20:00, Τετάρτη 08:00-14:45.



Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ "ΒΑRBAROS" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ




Την ίδια στιγμή που στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική παραγωγή φυσικού αερίου, στο οικόπεδο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, στις 10.00 το πρωί, η Τουρκία «απάντησε» στέλνοντας το νεότευκτο υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος της στο Αιγαίο.

Το σκάφος έπλεε πριν λίγη ώρα στην περιοχή του νοτιοανατολικού αιγαίο και να προσεγγίζει το Καστελόριζο


Το «Μπαρμπαρός» (Barbaros Hayrettin Pasa) πρώην Polarcus Samur αυτή τη στιγμή πλέει ανοιχτά της Κύπρου, μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κατευθύνεται προς τη Μερσίνα.

Όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα από την τουρκική NATVEX οι έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, όπου βρισκόταν το «Μπαρμπαρός», επρόκειτο να ολοκληρωθούν στις 18 Σεπτεμβρίου, ωστόσο το σεισμογραφικό σκάφος επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και από την Τετάρτη πλέει προς τον Νότο.

Το σκάφος παρακολουθείται διακριτικά από πλοία του ΠΝ (που μπορούν ακόνα να πλεύσουν...).

Το «Barbaros Hayrettin Pasa» ενοικιάστηκε με μίσθωση μακρού χρόνου από την Τουρκία από μια νορβηγική εταιρεία.

Η Άγκυρα φαίνεται να μην κάνει πίσω στο «άναμμα της φλόγας» της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς η παραχώρηση «αδειών» από την τουρκική κυβέρνηση στις 27 Απριλίου 2012, στην τουρκική εταιρεία TPAO για έρευνες σε περιοχές που υπερκαλύπτουν την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου είχε προκαλέσει διπλωματική ένταση μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας με την ανταλλαγή διακοινώσεων και κατάθεση διαβημάτων στον ΟΗΕ.

Όμως η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, καθώς έχει παραχωρήσει άδειες ερευνών στην TPAO και σε περιοχές που υπερκαλύπτουν οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το τουρκοκυπριακό καθεστώς έχει παραχωρήσει παράνομα, διακαιώματα ερευνών σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Όλα αυτά ενώ είναι έτοιμη να ανάψει η φωτιά στην Α.Μεσόγειο και σίγουρα τα παριθώρια κινήσεων από ελληνικής πλευράς είναι άκρως περιορισμένα λόγω των ΗΠΑ.




defencenet.gr

EΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΑΕΙΜΝΗΣΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΑΚΟΣ- ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΕΓΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ



Εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 14 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 12:30, στις εγκαταστάσεις της Στέγης «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ - ΣΤΕΓΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» στα Καρδάμυλα.



Τον Αγιασμό θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης
Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. ΜΑΡΚΟΣ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
12:20 Άφιξη προσκεκλημένων
12:30
Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών & Οινουσσών κ.κ. Μάρκο
12:45
Καλωσόρισμα από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Σταύρο Μιχαηλίδη
12:50
Χαιρετισμός από τον Ιδρυτή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» καπετάν Παναγιώτη Τσάκο
13:00
Χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Συμβουλευτικής Ομάδας της Μαθητικής Στέγης
13:05
Χαιρετισμοί επισήμων
13:10
Ομιλία από τον μαθητή της Στέγης Χρήστο Ιωάννου
13:15 Ko
πή της ταινίας εγκαινίων
13:20
Ξενάγηση στους χώρους της Στέγης
13:40
Κέρασμα

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

    

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τους Δήμους Λήμνου & Σάμου, καθώς και με τα Επιμελητήρια Λέσβου & Σάμου, διοργάνωσε επ’ ευκαιρία της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Σμύρνης, μία μεγάλη επιχειρηματική αποστολή στην τουρκική  μεγαλούπολη (29 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου 2013), που περιλάμβανε όλο το επιχειρηματικό φάσμα, δηλαδή εμπορικές επιχειρήσεις, παραγωγικές & αγροτικές επιχειρήσεις, τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κ.α.), επιχειρήσεις & φορείς παροχής υπηρεσιών, κ.α., με στόχο το άνοιγμα νέων εμπορικών δρόμων και αγορών, προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής επιχειρηματικής αποστολής, που στόχευε σε μία “εφ’ όλης της ύλης” προώθηση της παραγωγικής, εμπορικής & τουριστικής φυσιογνωμίας των νησιών, εκτός όλων των συσκέψεων και συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη των παραπάνω φορέων, κυρίαρχο ρόλο διαδραμάτισε η αυτόνομη – ιδιωτική παρουσίαση των επιχειρήσεων – φορέων, στην “82η Διεθνή Έκθεση Σμύρνης”, η οποία ιστορικά και επιχειρηματικά αποτελεί την κορωνίδα των εκθέσεων της γείτονος χώρας, με πάνω από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες (επαγγελματίες και ευρύ κοινό). Η πρόταση για την ιδιωτική συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων & φορέων του Βορείου Αιγαίου στην 82η Διεθνή Έκθεση Σμύρνης, αποτέλεσε πρωτοβουλία της εκπροσώπου του “IZFAS” (Οργανισμός Διοργάνωσης Διεθνών Εκθέσεων Σμύρνης) στην Ελλάδα κ. Ανίτας Κρεμλή, η οποία παρουσίασε μία ανταγωνιστική οικονομική προσφορά, με αποτέλεσμα την επιτυχή συμμετοχή σε ενιαίο περίπτερο 100 τ.μ. χωρισμένο σε ανεξάρτητους χώρους, 33 επιχειρήσεων & φορέων.   

Κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής και πέραν της ιδιωτικής συμμετοχής των επιχειρήσεων στη Διεθνή Έκθεση Σμύρνης, τόσο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όσο και από το Επιμελητήριο Λέσβου, διοργανώθηκαν οι ακόλουθες ενέργειες: 

·                     Συνάντηση όλης της αποστολής (εκπροσώπων εμπορικών & τουριστικών φορέων και επιχειρηματιών), με την ηγεσία του Επιμελητηρίου Σμύρνης και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο κ. Εκρέμ Ντεμιρτάς, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν: α) οι προοπτικές συνεργασίας και οι δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα των υψηλών δασμών που επιβάλλονται από το Τουρκικό κράτος στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων, στο πλαίσιο της δασμολογικής προστασίας των τοπικών επιχειρήσεων, β) τα υφιστάμενα προβλήματα στα τελωνεία των δύο χωρών, ιδίως στα παραμεθόρια, γ) η εξεύρεση λύσεων για τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών των δύο χωρών στις μετακινήσεις τους, και δ) η περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και τουριστικών συναλλαγών μεταξύ των ελληνικών νησιών και των μικρασιατικών παραλίων της Τουρκίας.

·       Επιμέρους και εξατομικευμένες συναντήσεις επιχειρηματιών του Βορείου Αιγαίου, με Τούρκους χονδρέμπορους και εισαγωγείς προϊόντων, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευκαιρίες εξαγωγών.  Έμφαση δόθηκε στις δυνατότητες δημιουργίας κοινών επιχειρήσεων (joint ventures) μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών, καθώς και εκχώρησης δικαιωμάτων παραγωγής (licencing), μεθοδολογίες που υπό προϋποθέσεις θα αποτελέσουν λύσεις στο ξεπέρασμα των παραπάνω εμποδίων – υψηλών δασμών εισαγωγής. Αρκετοί επιχειρηματίες που παρέστησαν στην επιχειρηματική αποστολή, είχαν ήδη προσανατολιστεί από πριν προς αυτή την κατεύθυνση και έθεσαν τις βάσεις για την έναρξη τέτοιων συνεργασιών. 

·       Συνάντηση με την τοπική TURSAB (Τουρκική Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων – περιοχή  Σμύρνης), και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο κ.  Riza Gencay και το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν: α) οι δυνατότητες προσέλκυσης Τούρκων επισκεπτών από την περιοχή της Σμύρνης και η αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων, ιδίως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο 2013, προκειμένου να βοηθηθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, γεγονός που θα συμβάλλει και στην αύξηση των αγορών των τοπικών προϊόντων από τους αφικνούμενους επισκέπτες,  β) η βελτίωση των συγκοινωνιών μεταξύ των νησιών του Βορείου Αιγαίου και της Σμύρνης, γ) η σταδιακή κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες, και δ) η δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων. Επίσης παρουσιάσθηκαν από τα μέλη της αποστολής τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ενώ συμφωνήθηκε η ενεργοποίηση του μνημονίου για μαθητικό και αθλητικό τουρισμό που είχε υπογραφεί μεταξύ Επιμελητηρίων Λέσβου και Σμύρνης.

·       Συνάντηση όλης της αποστολής με το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη κ. Γιάννη Τσακίρη, ο οποίος δέχθηκε και ατομικά τους επιχειρηματίες στο γραφείο του, προκειμένου να βοηθήσει στην επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζει ο καθένας, στην προσπάθειά διείσδυσης στη γείτονα χώρα. Επιπλέον, ο Γενικός Πρόξενος προσκάλεσε τους επιχειρηματίες από το Βόρειο Αιγαίο, να παρευρεθούν στο επιχειρηματικό forum, που σύντομα θα διοργανωθεί από το Προξενείο στη Σμύρνη.   

Της μεγαλύτερης και πολυπληθέστερης επιχειρηματικής αποστολής που έχει διοργανωθεί ποτέ από φορέα του Βορείου Αιγαίου, ηγήθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης και ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης, ενώ το παρόν ανάμεσα σε δεκάδες επιχειρηματίες από τα πέντε νησιά, έδωσαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σάμου κ. Νικόλαος Ελένης, ο υπεύθυνος εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας & marketing της Π.Β.Α. κ. Πάνος Πίτσιος, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Σάμου κ. Άννα Τσερέπα, ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Γιάννης Σαμιώτης, η Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου κ.κ. Δέσποινα Κάϊλα, Δημήτρης Κωλέτης και Αντιγόνη Πλατίγκου αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Λέσβου κ. Γιάννης Αμπουλός, η Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρτώ Τατά – Δημοπούλου, ο Πρόεδρος του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου κ. Γαβριήλ Χαλδέζος, κ.α.  

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, δήλωσε ότι «η επιχειρηματική αποστολή που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους λοιπούς φορείς, αποτελεί συνέχιση των προσπαθειών που καταβάλλονται εδώ και χρόνια, με στόχο την ενδυνάμωση των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων με την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Η εν λόγω προσπάθεια, στέφθηκε από οργανωτική επιτυχία. Οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, ενώ οι Τούρκοι επαγγελματίες και κοινό έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τα τοπικά προϊόντα, όσο και για το ίδια τα νησιά ως τουριστικούς προορισμούς. Η παρουσία μας με κάθε ευκαιρία στη γείτονα χώρα, θα είναι χρήσιμη και για το μέλλον».

Οι φορείς και οι επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου που συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή της Σμύρνης, ήταν οι παρακάτω:  

1.                  “ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε.” ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΙΟΥ 
2.                  “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ (ΛΕΣΒΟΣ) 
3.                  “VARIAMIS TRAVEL & TOURISM (ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΕΣΒΟΥ)
4.                   “BLUE SEA” HOTEL (ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΕΣΒΟΥ)
5.                  “ΓΑΛΗΝΗ” HOTEL (ΕΡΕΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ)
6.                  ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΡΕΣΟΥ (ΛΕΣΒΟΣ)
7.                  “ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΣΑΜΟΥ
8.                  “ΓΚΑΡΑΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ” ΦΛΟΜΑΡΙΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (ΛΗΜΝΟΣ)
9.                  ELEFTHERIAHOTEL (ΕΡΕΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ) 
10.              ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ
11.              ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ, ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
12.              “ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ” ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ)
13.              ΙΚΑΡΙΑ & ΦΟΥΡΝΟΙ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΙΚΑΡΙΑΣ)
14.              JALE FATIH” ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FERRYBOATS (ΜΥΤΙΛΗΝΗ)
15.              ΚΕΛΜΑΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ & ΣΟΥΛΑΚΕΛΛΗ ΓΙΩΤΑ (ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΑΓΙΑΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ)
16.              ΚΕΡΑΜΙΚΑ – ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΡΙΚΑΝΙΑΔΗ (ΑΡΜΟΛΙΑ ΧΙΟΥ) 
17.              KYMAHOTEL (ΕΡΕΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ)
18.              LESEL” ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
19.              ΜΑΡΙΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (ΛΕΣΒΟΣ) 
20.              MASTIC SPA” (ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ)
21.              ΜΟΛΥΒΟΣ & ΠΕΤΡΑ ΛΕΣΒΟΥ (ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ “LESVORAMA” & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ALMA, APHRODITE, CLARA, MOLIVOS I & II, MOON GARDEN, OLIVE PRESS, ORFEAS, PANSELINOS, SUN RISE, VILLA IRIS, )
22.              MYTILANA VILLAGEHOTEL (ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΕΣΒΟΥ)  
23.               “SILVER BAY” HOTEL (ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΕΣΒΟΥ)
24.              ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
25.              PLOMARI FORUM” (ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ)
26.              “PSARRAS TRAVEL” (ΠΛΩΜΑΡΙ ΛΕΣΒΟΥ)
27.               “SAPPHO TRAVEL” (ΕΡΕΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ) 
28.              ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΕΡΕΣΟΥ (ΛΕΣΒΟΣ)
29.              ΣΥΛλΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (ΛΕΣΒΟΣ)
30.              ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΡΕΣΟΥ (ΛΕΣΒΟΣ)
31.              “THEOFILOS PARADISE” BOUTIQUE HOTEL (ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΕΣΒΟΥ)
32.              ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΗΜΝΟΥ (ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:  “ΓΚΑΡΑΛΗΣ” ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ, “ΓΕΥΣΕΙΣ ΛΗΜΝΟΥ”, “ΚΟΥΚΟΥΛΙΘΡΑΣ Ν. & ΥΙΟΙ Ο.Ε.”, “ΠΟΡΙΑΖΗ ΑΦΟΙ” (ΛΗΜΝΟΣ) 
33.              “ΧΙΩΝ” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΑΛΗΣ & ΥΙΟΣ Ο.Ε. (ΧΙΟΣ)   


EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ



«Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΜΟ»


Η αποδόμηση της ελληνικής Παιδείας στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν (και μάλιστα ισχυρές) ομογενειακές κοινότητες, συνεχίζεται χωρίς σταματημό.

Τα Μνημόνια της Τρόικας και της Νέας Ταξης Πραγμάτων για τον αφανισμό του ελληνισμού και της ελληνικής γλώσσας, είναι ψηλά στον κατάλογο του βαρύ τιμήματος που πληρώνει η Ελλάδα στα χέρια των υπηρετούντων αυτές τις πολιτικές.

Το κατεπείγον αίτημα του Θεόδωρου Βαρυτιμιάδη, Εκπαιδευτικού, Αιρετού στο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Εκπαίδευσης της Ο.Δ. Γερμανίας κατά την περίοδο 2010-2012,  αναφορικά με την παράταση κατά ένα ακόμα χρόνο, των αποσπασμένων στο εξωτερικό εκπαιδευτικών, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Γραμματέας της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με Ενημερωτικό Σημείωμα που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από τον ίδιο τον κ. Βαρυτιμιάδη:

«Από το Νοέμβριο του 2011 βρίσκονται σε εκκρεμότητα αιτήσεις θεραπείας εκπαιδευτικών αποσπασμένων στο εξωτερικό των οποίων παρατάθηκε η απόσπαση για ένα (1) μόνο έτος, ενώ θα έπρεπε η παράτασή τους να γίνει για δύο (2) σχολικά έτη. Όπως άλλωστε έγινε για εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στη Γερμανία κατά το ίδιο χρονικό διάστημα».

Όπως τονίζει ο Θεόδωρος Βαρυτιμιάδης «για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα, καλό θα ήταν να κατατεθεί μία νομοθετική ρύθμιση που θα διόρθωνε την άνιση μεταχείριση μεταξύ των εκπαιδευτικών που διένυσαν το πέμπτο (5) έτος απόσπασής τους στο εξωτερικό κατά το σχολικό έτος 2012-2013, γιατί αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη λάβει το επιμίσθιο, ενώ οι υπόλοιποι δεν το έλαβαν».

«Αντιλαμβάνεσθε  ότι με τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ενέργειες σας στερείτε  από τα ελληνικά σχολεία της Ομογένειας τους εκπαιδευτικούς, που θα γαλουχήσουν τα παιδιά μας και θα τα κάνουν να σκέπτονται και να αισθάνονται Έλληνες, που θα νοιώθουν μέσα τους την Ελλάδα, που θα προβάλλουν την Ελλάδα και θα σηκώνουν με υπερηφάνεια την ελληνική σημαία;», ερωτά τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την κατάθεση τροπολογίας σύμφωνα με την οποία «εκπαιδευτικοί που είχαν αποσπαστεί στις εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού και διένυσαν το πέμπτο (5) έτος της απόσπασης τους, ύστερα από παράταση κατά το σχολικό έτος 2012-2013, συνεχίζουν να λαμβάνουν το επιμίσθιο μέχρι τη λήξη ή τη διακοπή της παράτασής τους».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

          ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Κύριε Υπουργέ,

Σας μεταφέρω άνευ περαιτέρω σχολίων Ενημερωτικό Σημείωμα του Θεόδωρου Βαρυτιμιάδη, Εκπαιδευτικού, Αιρετού στο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Εκπαίδευσης της Ο.Δ. Γερμανίας κατά την περίοδο 2010-2012, αναφορικά με την παράταση κατά ένα ακόμα χρόνο, των αποσπασμένων στο εξωτερικό εκπαιδευτικών, οι αιτήσεις θεραπείας των οποίων, παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα.

Στο Ενημερωτικό Σημείωμα του κ. Βαρυτιμιάδη, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τον ίδιο, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«Σύμφωνα με την αριθμ. Φ.821/17818/84947/Ζ1/26-7-2011 Υπουργική Απόφαση παρατάθηκε η απόσπαση των εκπαιδευτικών πέραν της τριετίας προς συμπλήρωση πενταετίας,  για ένα (1) και μόνο σχολικό έτος (2011-2012) με τακτικές αποδοχές στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο του εξωτερικού στις σχολικές μονάδες της Ο.Δ. της Γερμανίας .

Παρόλα αυτά α) σύμφωνα με την αριθμ. Φ. 821 / 2435K / 120766 / Ζ1/21-10-2011 Υπουργική Απόφαση απόσπασης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού και συγκεκριμένα στην παράγραφο ΙΙ άρθρο Γ΄ της απόφασης, αποσπάστηκαν εκπαιδευτικοί για δύο συνεχόμενα σχολικά έτη (2011-2012 και 2012-2013), προς συμπλήρωση πενταετίας, σε εκπαιδευτικές μονάδες της Ο.Δ. Γερμανίας με τις τακτικές αποδοχές στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο του εξωτερικού.

β) σύμφωνα με την αριθμ. Φ. 821/1201Κ/62202/Ζ1/ 01-06-2011  Υπουργική Απόφαση με θέμα «Παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών, στην περιοχή ευθύνης του Γραφείου Σ.Ε. Μαριούπολης, προς συμπλήρωση 5ετίας» παρατάθηκε η απόσπαση εκπαιδευτικών για δύο συνεχόμενα σχολικά έτη (2011-2012, και 2012-2013), προς συμπλήρωση πενταετίας με τις τακτικές αποδοχές στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο του εξωτερικού.

γ)  σύμφωνα με την αριθμ. Φ. 821/935Θ/51162/Ζ1/02-05-2011Υπουργική Απόφαση με θέμα «Παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών, στην Αλβανία προς συμπλήρωση 5ετίας» παρατάθηκε η απόσπαση εκπαιδευτικών για δύο συνεχόμενα σχολικά έτη (2011-2012, και 2012-2013), προς συμπλήρωση πενταετίας με τις τακτικές αποδοχές στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο του εξωτερικού και

δ) χορηγήθηκαν με Υπουργικές Αποφάσεις, παρατάσεις αποσπάσεων για δύο (2) συνεχή σχολικά έτη (2011-2012 και 2012-2013) προς συμπλήρωση πενταετίας, σε διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας, αποσπασμένους στα  Συντονιστικά Γραφεία Εκπαίδευσης της Ο.Δ. της Γερμανίας με τις τακτικές αποδοχές στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο στο εξωτερικό.

Ύστερα από τις παραπάνω υπουργικές αποφάσεις πολλοί εκπαιδευτικοί κατέθεσαν αιτήσεις θεραπείας στο ΔΙ.ΠΟ.ΔΕ. τμήμα Β΄ ζητώντας  να παραταθεί η απόσπασή τους στην Ο.Δ. της Γερμανίας για ένα ακόμα (1) σχολικό έτος (2012-2013) προς συμπλήρωση πενταετίας τους με πλήρες αποδοχές στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο του εξωτερικού, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 23 του Ν.2413/96 «Η ελληνική παιδεία στο εξωτερικό, η διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ124/17-6-96, τ.Α΄), όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 6, παρ. 2 του Ν.2621/98 (ΦΕΚ 136/23-6-1998, τ. Α΄).

Μια νομοθετική ρύθμιση θα διόρθωνε την άνιση μεταχείριση μεταξύ των εκπαιδευτικών που διένυσαν το πέμπτο (5) έτος απόσπασής τους στο εξωτερικό κατά το σχολικό έτος 2012-2013, γιατί αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη λάβει το επιμίσθιο, ενώ οι υπόλοιποι δεν το έλαβαν. Ταυτόχρονα ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα. Αυτό συνέβη λόγω του ότι δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του Ν. 2413/1996 όπως τροποποιήθηκαν από το Ν.2621/1998 το ίδιο για όλους τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό. Το κόστος της νομοθετικής ρύθμισης είναι ελάχιστο».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διορθώσετε τη μεγάλη αυτή αδικία; Θα κάνετε αποδεκτό το αίτημα του κ. Βαρυτιμιάδη;

2.Προτίθεστε να καταθέσετε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία «εκπαιδευτικοί που είχαν αποσπαστεί στις εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού και διένυσαν το πέμπτο (5) έτος της απόσπασης τους, ύστερα από παράταση κατά το σχολικό έτος 2012-2013, συνεχίζουν να λαμβάνουν το επιμίσθιο μέχρι τη λήξη ή τη διακοπή της παράτασής τους»;

3. Γιατί δεν ομολογείτε ότι η Ελλάδα λόγω Μνημονίου και  απαγορεύσεων του κάθε Τόμσεν, αδυνατεί να κρατήσει στο ύψος της την ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό;

4. Αντιλαμβάνεσθε  ότι με τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ενέργειες σας στερείτε  από τα ελληνικά σχολεία της Ομογένειας τους εκπαιδευτικούς, που θα γαλουχήσουν τα παιδιά μας και θα τα κάνουν να σκέπτονται και να αισθάνονται Έλληνες, που θα νοιώθουν μέσα τους την Ελλάδα, που θα προβάλλουν την Ελλάδα και θα σηκώνουν με υπερηφάνεια την ελληνική σημαία;






Ο Ερωτών Βουλευτής




Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ