Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΕΡXETAI H ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 40 ΡΗΔΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ




Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Η πρόσφατη εκλογή, στον βαθμό του Μητροπολίτη, κληρικών που κάλυπταν καίριες θέσεις στο Συνοδικό Μέγαρο, προκαλεί σαρωτικές αλλαγές και στη στελέχωση των γραφείων της Ιεράς Συνόδου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, "ανακατεύει την τράπουλα" και θα ανακοινώσει πολύ σύντομα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr, νέους κληρικούς που θα επανδρώσουν τις υπηρεσίες και τις Συνοδικές Επιτροπές της Ιεράς Συνόδου.
Η γενιά των σαραντάρηδων έρχεται για να αντικαταστήσει τα κενά που θα δημιουργηθούν από την φημολογούμενη, όποτε και αν αυτή προκύψει, αξιοποίηση στο βαθμό του Αρχιερέως των μέχρι σήμερα παλαιών και ικανών αρχιμανδριτών που φαίνεται πως σιγά σιγά παίρνουν τον δρόμο τους.
Ο Νικοπόλεως Χρυσόστομος, ο Χίου Μάρκος, ο Κηφισίας Κύριλλος, ο Καισαριανής Δανιήλ, ο Σερρών Θεολόγος, ο Πατρών Χρυσόστομος και πρόσφατα ο Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος είναι μόνο μερικοί από τους Μητροπολίτες που πρόσφεραν, κοπίασαν, στην Ιερά Σύνοδο και η ιεραρχία τους τίμησε με την εκλογή τους στον βαθμό του αρχιερέα.
Τώρα, νέα πρόσωπα τοποθετούνται, άλλα γνωστά άλλα λιγότερο γνωστά, και καλούνται να αντικαταστήσουν σε θέσεις - κλειδιά, όσους και όταν φύγουν. Αν και όταν το κρίνει η ιεραρχία φυσικά.
Ας μην ξεχνούν όσοι, βεβαίως, κάνουν σχέδια πως τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Θεός.
Όσο και αν κάποιοι φιλοδοξούν να διακονήσουν από άλλες θέσεις την Εκκλησία, πράγμα θεμιτό, δε σημαίνει πως μία θητεία στη Σύνοδο οδηγεί και υποχρεωτικά στην ανάρρησή τους σε αρχιερατικό θρόνο.
Τα ονόματα που ακούγονται, οι περισσότεροι κοντά στην ηλικία των 40, είναι όπως εκείνο του Αρχιμ. Νικόδημου Φαρμάκη στη θέση του Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας.
Ένα ακόμη όνομα που πληροφορήθηκε η Romfea.gr είναι εκείνο του Πρωτοσυγκέλου της Ι.Μ. Μεσογαίας του Αρχιμ. Ιεροθέου Καλογερόπουλου ως Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί.
Επίσης ο Αρχιμ. Διονύσιος Χατζηαντωνίου εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Φιλοθέης του ομωνύμου Δήμου, ακούγεται να αναλαμβάνει την θέση του Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου.
Τέλος οι πληροφρορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιμ. Χερουβείμ Μουστάκας θα αναλάβει ειδικός συνεργάτης της Επιτροπής Διορθοδόξων.
Ο Αυγούστος μάλλον θα είναι καυτός!
Σημείωση: Ευχαριστούμε κάποια site που είναι φανατικοί αναγνώστες της Romfea.gr, τόσο φανατικοί που λίγη ώρα μετά ως δια μαγείας τα θέματά μας γίνονται πρωτοσέλιδα δικά τους! 

ΞΑΦΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ



Για την πιθανότητα προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος από την Πέμπτη, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ, προειδοποιεί ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), δίνοντας παράλληλα συμβουλές προς τους καταναλωτές.
 
Οι διακοπές θα πραγματοποιηθούν εφόσον είναι αναγκαίες και η διάρκειά τους θα καθορισθεί, για την ηπειρωτική χώρα, από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.
 
Στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει επίσης σε προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, εφόσον υπάρξει μείωση του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων τους.
 
Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ακόμη ότι «το συνολικό ύψος και διάρκεια των διακοπών, οι οποίες ενδεχομένως προκληθούν εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο και με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της όχλησης σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας (νοικοκυριά, επιχειρήσεις κ.λπ.), με εξαίρεση κρίσιμες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου (νοσοκομεία κ.λπ.)».
 
Το πρόγραμμα των περικοπών στην ηλεκτροδότηση θα ανακοινώνεται τακτικά.
 
Ο Διαχειριστής επισημαίνει ακόμη προς τους καταναλωτές τα εξής:
 
- Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.
 
- Η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».
 
- Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών. Επιπρόσθετα για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.
 
- Για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.
 
 
πηγή: www.nooz.gr
 

ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ




Οργή για την ταλαιπωρία, από τους φορείς του Βορείου Αιγαίου

Η ΝΕΛ δέχθηκε πως τα περισσότερα από όσα ειπώθηκαν, ήταν αληθή, άλλωστε θα ήταν πολύ δύσκολο να αντικρούσει τα επιχειρήματα των εκπροσώπων του Βορείου Αιγαίου από τη στιγμή που μόλις τη Δευτέρα δύο δρομολόγια πλοίων της δεν πραγματοποιήθηκαν («Θεόφιλος» και «Μυτιλήνη»). Όμως η ΝΕΛ προσπάθησε να εκτρέψει την κριτική που δέχθηκε, προς την κατεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου (και γενικότερα την κυβέρνηση) και την Τράπεζα Πειραιώς.
Η αγανάκτηση των κατοίκων της Λήμνου, αλλά και όλου του Βορείου Αιγαίου, εκφράστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), που συζήτησε το αίτημα της ΝΕΛ για παράταση της δρομολόγησης του «Ταξιάρχης» στην άγονη γραμμή Λαύριο - Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα. Στη συζήτηση, φυσικά, τέθηκαν και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες με τα πλοία τής ΝΕΛ, όπως είναι οι αλλεπάλληλες ακυρώσεις δρομολογίων, οι πολύωρες καθυστερήσεις και οι συχνές βλάβες, αλλά και το πολύ μεγάλο πλήγμα που δέχονται οι τοπικές οικονομίες των νησιών όταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ματαιώνονται τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ, Ιωάννης Αβραντίνης, υποστήριξε πως η εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών, στη σημερινή οικονομική συγκυρία, με σύγχρονα και γρήγορα πλοία απαιτεί μια ετήσια δαπάνη 300 εκατ. ευρώ, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο δαπανά μόλις 70 εκατομμύρια. Στο κράτος και τον τρόπο που αυτό πληρώνει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, απέδωσε ο κ. Αβραντίνης και την αδυναμία της εταιρείας να προμηθευτεί καύσιμα για τα πλοία της. Για άλλη μια φορά, κατηγόρησε την Τράπεζα Πειραιώς για τη μη χρηματοδότηση της ΝΕΛ, με στόχο να την οδηγήσει σε χρεωκοπία. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως η εταιρεία την τελευταία στιγμή κατάφερε να πάρει τις εγγυητικές επιστολές για τη συνέχιση των δρομολογίων των πλοίων, κι αυτές μετά από απόφαση του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, θέλοντας να δείξει πώς αντιμετωπίζεται η εταιρεία από την Τράπεζα Πειραιώς.
Ακόμη, ο κ. Αβραντίνης επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει στις αρχές του χρόνου, σε άλλη συνεδρίαση του ΣΑΣ, (προ)καλώντας όποιον επιθυμεί να πάρει τις άγονες γραμμές τής ΝΕΛ και να τις εκμεταλλευτεί.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΣΑΣ, ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, και ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσανταρλιώτης συναντήθηκαν με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και του εξέθεσαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί λόγω των ματαιώσεων των δρομολογίων.
Οι εγγυητικές
Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς τις εγγυητικές επιστολές που χρειαζόταν η ΝΕΛ προκειμένου να συνεχίσει τα δρομολόγια των άγονων γραμμών. Οι εγγυητικές επιστολές έχουν ισχύ μέχρι την εκδίκαση της Παρασκευής 4 Ιουλίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο να εξετασθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων τής ΝΕΛ.
Η Τράπεζα Πειραιώς ζήτησε αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, επικαλούμενη αδυναμία των νομικών συμβούλων της να παραστούν στη συνεδρίαση λόγω άλλων υποχρεώσεών τους. Η ΝΕΛ έως χθες δεν είχε δεχθεί την αναβολή και ζητούσε σε περίπτωση που το δικαστήριο δεχόταν το αίτημα της άλλης πλευράς, να επεκταθεί η ισχύς των εγγυητικών επιστολών.
Παράλληλα, με εξώδικο που στάλθηκε στη ΝΕΛ, η Τράπεζα Πειραιώς καλούσε την εταιρεία να παραλάβει 1,2 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί μέρος της χρηματοδότησης που προβλέπεται να χορηγηθεί μέσα από τη συμφωνία εξυγίανσης. Η ΝΕΛ απάντησε στην Τράπεζα πως τα παραπάνω χρήματα έχουν παραχωρηθεί στην Π.Ν.Ο. προκειμένου να πληρωθούν τα οφειλόμενα στους ναυτικούς της.
πηγή: emprosnet.gr

;ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Την άμεση αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της βαθμολογίας των μαθητών που εξετάστηκαν φέτος στα μαθήματα της Α΄Λυκείου, προανήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.

Α' Λυκείου: Αλλάζει από φέτος ο υπολογισμός της βαθμολογίας
Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις (Βήμα Fm) o κ. Δερμεντζόπουλος:
«Η τράπεζα θεμάτων δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια σειρά από θέματα, τα οποία εξετάζονται οι μαθητές. Αντί να μπαίνουν από τον εκπαιδευτικό που κάνει το μάθημα, μπαίνει από μια κεντρική τράπεζα που έχει κάνει το υπουργείο. Πόσο επηρέασε αυτό τη βαθμολογία; Έχω μια εκτίμηση από μια δειγματοληπτική έρευνα που έχουμε κάνει εδώ, πως μάλλον δεν επηρεάζει πολύ.
Απ' ότι φαίνεται και απ' ότι θα δείξει αύριο, θα είμαστε στα ίδια ποσοστά επιτυχιών με πέρσι. Η τράπεζα θεμάτων δεν επηρεάζει αυτή τη χαμηλή βαθμολογία των μαθητών. Αυτό που δημιουργεί ένα πρόβλημα, του οποίου το μέγεθος θα το εντοπίσουμε αύριο, είναι ο τρόπος με τον οποίο εξάγεται η βαθμολογία. Υπάρχει σκέψη να αλλάξει, να βελτιωθεί ο τρόπος.
Ο τρόπος υπολογισμού της βαθμολογίας θα αλλάξει και μάλιστα άμεσα. Μιλάμε και για τα φετινά παιδιά, αυτά είναι που δοκιμάστηκαν πρώτη φορά σε αυτό το σύστημα. Δεν αλλάζουμε την βαθμολογία, τον υπολογισμό θα αλλάξουμε. Προφανώς θα πρέπει να ισχύσει για τα παιδιά τα φετινά, αυτά έχουν υποστεί αυτά υφίστανται. Οποιαδήποτε απόφαση παρθεί και θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδος ή το αργότερο τη Δευτέρα, για να ξέρουν όλοι το τι συμβαίνει θα είναι σε βάση, η οποία θα ενσωματωθεί στο νόμο και θα ισχύει όσο ισχύει ο νόμος. Στόχος μας είναι να έρθει στη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα για να κλείσει το θέμα. Οτιδήποτε συμβεί θα συμβεί και για τους τωρινούς μαθητές Α' Λυκείου. Για την τράπεζα θεμάτων είναι κάτι που δεν θα καταργηθεί, θα βελτιωθεί ως θεσμός.
Αυτό που σίγουρα δεν πρόκειται να αλλάξει είναι ο νόμος.
Δεν μπορεί να περνούν όλοι από την Α' Λυκείου μέχρι να τελειώσουν χωρίς να αξιολογούνται και χωρίς να εξετάζονται σωστά
Για ποσοστά αποτυχίας έως και 60% μίλησε στον ίδιο ραδιοσταθμό η Ελένη Ζωγραφάκη, αντιοπρόεδρος της ΟΛΜΕ: Μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό ανέφερε: «Υπάρχει μια εικόνα που έχει φανεί από την μετεσυνδριακή συνέλευση που τοποθετήθηκαν οι πρόεδροι. Τα ποσοστά αποτυχίας κυμαίνονται για τα γενικά Λύκεια από 20% μέχρι 50% ακόμη και 60%. Η εικόνα που έχουμε είναι πως είναι πάνω από 30%. Πέρσι ήταν γύρω στο 6%. Καταλαβαίνετε πως είναι τεράστιο το άνοιγμα και είναι συνδυασμός του τρόπου υπολογισμού και της τράπεζας θεμάτων και δείχνει τις συνολικές αδυναμίες και το πόσο πρόχειρα σχεδιάζονται οι αλλαγές στην εκπαίδευση».

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ- ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ. ΣΤΟ CITRUS

                                                     


                                                         ΔΙΚΤΥΟ Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ :
                                           Το Δίκτυο για Όλη τη Βορειοανατολική Χίο


                                                                 Ημερίδα:

                                       ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: 
                                                ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ & ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ 

                                                    Σαββάτο, 5 Ιουλίου 2014
                                               18.00 – 21.30, Citrus, Κάμπος Χίου.



Το Δίκτυο Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ είναι μία μη κερδοσκοπική, γνήσια εθελοντική ομάδα, που ξεκίνησε τη
δράση του το 2012 από φυσικά πρόσωπα από τη Χίο, ολόκληρη την Ελλάδα (π.χ. Αθήνα,
Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Κρήτη), και το εξωτερικό (π.χ. Αγγλία, Αμερική, Βέλγιο, Δανία, Κύπρος, Ολλανδία). Μοναδική αφετηρία η αγάπη μας για τη Χίο και μοναδικό όραμα μας η βιώσιμη ανάπτυξη της. Το Δίκτυο Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ αποτελεί, μεταξύ άλλων, ανεξάρτητο κοινωνικό και επιστημονικό όργανο συλλογικού, συνεργατικού και συνεταιριστικού προβληματισμού και παραγωγής προτάσεων σχετικής δράσης και πολιτικής για τη μικρο-περιφέρεια της (Βορειανατολικής) Χίου. Ανάμεσα στους σκοπούς του, περιλαμβάνει τη συστηματοποίηση θεμάτων που συνδέουν τη βιώσιμη συνεργατική και συνεταιριστική ιδεολογία με την καθημερινή επιχειρηματική πρακτική και τις προοπτικές της. Το γεγονός αυτό γίνεται επιτακτικότερο ενόψει της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων που έχει επιφέρει στην καθημερινότητα των κατοίκων στις ακριτικές περιοχές της
χώρας μας.
 Με βάση αυτές τις σκέψεις, το ΔΙΚΤΥΟ Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα: Προοπτικές και Πρακτικές», που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σαββάτο, 5 Ιουλίου 2014 στο Citrus, στον Κάμπο της Χίου. Η επιλογή της ημέρας διεξαγωγής της ημερίδας δεν είναι τυχαία. Η 5η Ιουλίου (όπως και κάθε πρώτο Σαββάτο του Ιουλίου) είναι, εφέτος, η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ. Η ημερίδα πραγματοποιείται, επίσης, υπό την αιγίδα (και υποστήριξη) της UNESCO Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του Ερευνητικού Εργαστηρίου Marketing-Finance του Παν/μιου του Μάαστριχτ, του Παν/μιου Αιγαίου, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών, της εθελοντική ομάδα ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, του Φιλοπρόοδου Όμιλου Καραδαμύλλων (Φ.Ο.Κ.), του ΕΠΑΛ Καρδαμύλλων Χίου, τους Φίλους Προστασίας Περιβάλλοντος ΕΛΙΞ, του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Σύλλογου Αμάδων, και της υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου.
Η συγκεκριμένη ημερίδα είναι δομημένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες με προσκεκλημένους ομιλητές, διεθνώς αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς ερευνητές, τόσο από το εξωτερικό (Δανία, Ολλανδία), όσο και την Ελλάδα (Αθήνα, Χίο). Οι περισσότεροι εισηγητές διαθέτουν πρακτική εμπειρία στην ανάπτυξη της συλλογικής επιχειρηματικότητας και τον σχεδιασμό κι εφαρμογή στρατηγικών και πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης σε μίκρο- και μάκρο- κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Πρόκειται να υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για ερωτήσεις και σύντομες παρεμβάσεις. Η πρώτη ενότητα αφορά χαιρετισμούς φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης της Χίου και των συνδιοργανωτών, σχετικούς με τους συνεταιρισμούς και την κοινωνική οικονομία. Η δεύτερη ενότητα πρόκειται να αναλύσει τον ρόλο των μικρών σε οικονομικά μεγέθη συνεταιρισμών στο πλαίσιο ενός βιώσιμου μοντέλου για την ελληνική γεωργία, καθώς και τον ρόλο του βιώσιμου συνεργατισμού σ’ όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας. Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει την παρουσίαση καλών «θεματικών» πρακτικών συνεργατικής επιχειρηματικότητας μέσα από το «πάντρεμα» του πρωτογενή (π.χ. γεωργία) με τον τριτογενή (π.χ. τουρισμό) τομέα της οικονομίας, καθώς επίσης και τη δυναμική σύγχρονων κοινωνικών και πολιτισμικών συνεργειών σε εθνικό αλλά και Μεσογειακό επίπεδο. Η τέταρτη ενότητα θα παρουσιάσει τις προοπτικές της αναγκαστικής συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας με παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ημερίδα θα κλείσει με σύντομα συμπεράσματα, αναφορά σε επόμενες δράσεις, και απονομής ετήσιου βραβείου συλλογικότητας και συμμετοχής σε προγράμματα προώθησης της Β.Α. Χίου 2014. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:
1η ΕΝΟΤΗΤΑ. Υποδοχή: 17:00 – 18:00. ‘Εναρξη 18:00
Καλωσόρισμα από τον προσωρινό συντονιστή του Δικτύου Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ.
Δρ. Νίκος Καλογεράς, 1
1 Επίκουρος Καθηγητής Παν/μιου Μάαστριχτ, Ολλανδία
1 Εντεταλμένος Καθηγητής στο ΜΑΙΧ, Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών, Γαλλία.
Σύντομοι χαιρετισμοί διοργανωτών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης Χίου.
Δρ. Joost M. E. Pennings, (με διαδικτυακή σύνδεση)
Καθηγητής του Παν/μίου Mάaστριχτ, Ολλανδία, Καθηγητής του Παν/μίου Wageningen, Ολλανδία
Καθηγητής του University of Illinois at Urbana-Champaign , Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

κα. Μαρία Χρονοπούλου,
Πρόεδρος της UNESCO Χίου, Ψαρών και Οινουσσών
κα. Μαρία Παππά,
Εκπαιδευτικός, Εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης (με διαδικτυακή σύνδεση)
Διευθυντής ΜΑΙΧ, Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών, Γαλλία.
Δρ. Ηλίας Σμυρνιούδης
Διευθυντής Παραγωγής & ‘Έρευνας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
κος. Μανώλης Βουρνού
(νεοεκλεγμένος) Δήμαρχος Χίου
κα. Αθηνά Θλιβίτη
Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χίου
Δρ. Γιώργος Δούνιας
Καθηγητής του Παν/μίου Αιγαίου
κος. Κάρμαντζης
Βουλευτής Νομού Χίου, (νεοεκλεγμένος) Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
2η ΕΝΟΤΗΤΑ: Βιώσιμος Συνεργατισμός 18:20 – 19:30
"Αυτός ο Κόσμος ο Μικρός ο Μέγας: Μικροί Συνεταιρισμοί σε Μεγάλη Ολοκλήρωση. Ένα Βιώσιμο Μοντέλο για την Ελληνική Γεωργία"
Δρ. Κωνσταντίνος Καραντινινής,
Καθηγητής του Παν/μίου Ουψάλας, Σουηδία
Καθηγητής του Παν/μίου Κοπεγχάγης, Δανία
"Βιώσιμος Συνεργατισμός Απ’ Άκρη Σ’ Ακρη"
κος. Θεόδωρος Μπένος2 & Δρ. Νίκος Καλογεράς1,
2 Ερευνητής Παν/μιου Μάαστριχτ, Ολλανδία
2 Ερευνητής Οικονομικού Παν/μιου Αθήνας (πρώην ΑΣΣΟΕ), Ελλάδα
ΔΙΑΛΕΙΜΑ: Με παραδοσιακά γλυκά, αναψυκτικά, και ηδύποτα Χίου! 19:30 – 19:45
3η ΕΝΟΤΗΤΑ: Βιώσιμες Συνέργειες, 19:45 – 20:35
"Συλλογικότητα, Συνέργεια, Συντονισμός, και Ομαδοποίηση Τουριστικών Υπηρεσιών στον Πρωτογενή Τομέα"
Δρ. Κυριακή Γλύπτου3 & Νίκος Καλογεράς1
3Ερευνήτρια, Παν/μιο Αιγαίου, Χίος, Ελλάδα
"Γαστρονομία στη Βορειοανατολική Χίο: Μεσογειακή Συνέργεια"
κος. Νίκος Μαθιούδης & κος. Παναγιώτης Μπιζάνης
Μαθητές ΕΠΑΛ Καρδαμύλλων, Χίου.

"Η Αξία του Συνεργατισμού και η Δύναμη των ΣυνεργειώΣυνεργειών: Η Περίπτωση του Σωματείου Διάζωμα"
κος. Σταύρος Μπένος
Προέδρος του Σωματείου Διάζωμα, Αθήνα, Ελλάδα.
4η ΕΝΟΤΗΤΑ: Συνεργατικές Στρατηγικές & Συμπεράσματα, 20:35 – 21:15
“Αναγκαστικοί Συνεταιρισμοί: Στρατηγικές Ανάπτυξης στον 21ο Αιώνα”.
Δρ. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος
Διευθυντής Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας & Κοινωνιολογίας, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ & Επισκέπτης Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθήνα, Ελλάδα.
“Σύντομα Συμπεράσματα & Επόμενες Δράσεις“
Δρ. Νίκος Καλογεράς, 1
1 Επίκουρος Καθηγητής Παν/μιου Μάαστριχτ, Ολλανδία
1 Εντεταλμένος Καθηγητής στο ΜΑΙΧ, Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών, Γαλλία.
Απονομής Ετήσιου Bραβείου Συλλογικότητας & Συμμετοχής σε Προγράμματα Προώθησης της Β.Α. Χίου 2014.
ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ: Με Χιώτικα Μεζεδάκια & Ποτά
Η γλώσσα εργασίας θα είναι η Ελληνική. Η ημερίδα είναι ανοιχτή προς όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Χίου. Για τη συμμετοχή στην εν λόγω Ημερίδα προβλέπεται προεγγραφή – εκδήλωση ενδιαφέροντος με αποστολή στην ηλεκτρονική διεύθυνση/e-mail: network.amades@gmail.com ή/και μέσω skype: pelineo. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στο κλείσιμο της ημερίδας.
Είσοδος: Εθελοντική Συνεισφορά
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Δρ. Νίκος Καλογεράς

ΠΝΙΓΗΚΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΜΠΕΖΕΝΙΤΗΣ



Στην παραλία Βγέθι Κερατέας όπου διατηρούσε εξοχική κατοικία άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμονας Μπεζενίτης. 

Συμφωνα με πληροφορίες του dogma.gr ο πρώην μητροπολίτης μεταφέρθηκε νεκρός στο κέντρο υγείας Καλυβίων, όπου συγγενείς του πραγματοποίησαν αναγνώριση.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πνιγμό. Τα ακριβή αίτια θα προκύψουν από την διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα κηδευθεί ο πρώην μητροπολίτης, ο οποίος ως γνωστό είχε καθαιρεθεί στις τάξεις των μοναχών.

Ο Παντελεήμων Μπεζενίτης γεννήθηκε στη Χίο. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1961, υπηρέτησε πολλά χρόνια στο εξωτερικό και το 1977 εξελέγη Μητροπολίτης Ζακύνθου. Το 1994 εξελέγη με το «μεταθετό» Μητροπολίτης Αττικής. Υστερα από καταγγελίες για σκάνδαλα ηθικής φύσεως και τη δημοσιοποίηση κασετών που περιείχαν συνομιλίες του με νεαρό, τέθηκε σε αργία από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ενώ απομακρύνθηκε και από την Ιεραρχία.

ΠΗΓΗ NEWSIT

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ



Νέες προθεσμίες για την υπαγωγή αυθαιρέτων στον νόμο 4178/2013 και την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών ορίζει με νέα υπουργική απόφαση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Νικόλαος Ταγαράς, με στόχο να ενισχυθεί ο υποτονικός ρυθμός νομιμοποίησης αυθαιρέτων.
 Ειδικότερα, στον  4178/2013 (νόμος Καλαφάτη), θα μπορούν να υπαχθούν εκπρόθεσμα αυθαίρετα που είχαν τακτοποιηθεί με τον νόμο 4014/11 (νόμος Παπακωνσταντίνου). Βάσει της νέας απόφασης του ΥΠΕΚΑ, στην περίπτωση που η αίτηση μεταφοράς υποβληθεί εκπρόθεσμα, αλλά εντός της ισχύος του ν. 4178/2013εφαρμόζονται οι προθεσμίες πληρωμών του Α’ εξαμήνου. Το ανεξόφλητο ποσό του προστίμου θα προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Να σημειωθεί ότι ο νόμος Καλαφάτη λειτούργησε σαν «ομπρέλα» για όσους είχαν τακτοποιήσει αυθαίρετα με τον νόμο Παπακωνσταντίνου,  ο οποίος είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικότερα, έδινε περιθώριο ενός εξαμήνου, δηλαδή έως τις   7 Φεβρουαρίου 2014, για να μεταφερθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ή όσες ήταν σε αρχική υποβολή με πληρωμένο παράβολο.  Ωστόσο, και ο νόμος Καλαφάτη έχει προσβληθεί και αναμένεται να κριθεί από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τον προσεχή Οκτώβριο.
Παράταση δίδεται και στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών, από τον μηχανικό, για την ολοκλήρωση της υπαγωγής. Πλέον υποχρεούται να ολοκληρώσει την υποβολή των δικαιολογητικών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στις διατάξεις του 4178/2013, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015, και όχι μέσα σε ένα εξάμηνο από την πληρωμή του παραβόλου.
Πηγή: tovima.gr

ENHMΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΣΤΟ E-BANKING



Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες, που χρησιμοποιούν e-banking για την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού, που στοχεύει στην παράνομη πρόσβαση του τραπεζικού τους λογαριασμού (Banking Malware)
Το νέο κακόβουλο λογισμικό μπορεί να υποκλέπτει τα ηλεκτρονικά στοιχεία πρόσβασης του e-banking και να «συλλέγει» τα δεδομένα της κίνησης του δικτύου του χρήστη (sniff network traffic), υποκλέπτοντας ευαίσθητα δεδομένα και των υπολοίπων συνδεδεμένων χρηστών
Το νέο κακόβουλο λογισμικό ονομάστηκε ως «EMOTET» και εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες, που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking) για την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού, που στοχεύει στην παράνομη πρόσβαση του τραπεζικού τους λογαριασμού (Banking Malware).
Ειδικότερα, το νέο κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει τα ηλεκτρονικά στοιχεία πρόσβασης του e-banking (username, password, κτλ), αλλά και να «συλλέγει» τα δεδομένα της κίνησης του δικτύου του χρήστη (sniff network traffic), υποκλέπτοντας ευαίσθητα δεδομένα και των υπολοίπων χρηστών που είναι συνδεδεμένοι σε αυτό.
Το εν λόγω λογισμικό, που ονομάστηκε ως «EMOTET», εξαπλώνεται γρήγορα μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πιο συγκεκριμένα, στον χρήστη αποστέλλεται μήνυμα (e-mail), το οποίο τον ενημερώνει για κάποια μεταφορά ποσού, που έγινε στο τραπεζικό του λογαριασμό και το οποίο περιέχει σύνδεσμο (link) για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίμαχη τραπεζική μεταφορά. Μόλις ο χρήστης πατήσει στο σύνδεσμο (link), που περιέχεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρχίζει η διαδικασία εγκατάστασης του κακόβουλου λογισμικού, εν αγνοία του χρήστη.
Σημειώνεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει την ικανότητα να παρακάμπτει ακόμα και την ασφαλή σύνδεση HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο υποκλοπής των ηλεκτρονικών στοιχείων εισόδου στο e-banking, καθώς οι χρήστες θεωρούν ότι πραγματοποιούν τις online τραπεζικές τους συναλλαγές με ασφάλεια.
Οι πολίτες, που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με παρόμοιο περιεχόμενο καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους, ούτε να κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται σε κάθε χρήστη η επιβεβαίωση των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού του ιδρύματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ορθότητα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.
Επιπλέον, σε περίπτωση που ο χρήστης «πατήσει» τον σύνδεσμο σε παρόμοιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί για την πλαστότητά του, συστήνεται η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι για παρόμοια περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
  • Τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210-6476464
  • Στέλνοντας e-mail στα ccu@cybercrimeunit.gov.gr, 11012@hellenicpolice.gr