Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ Le Monde : "ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ"


«Ενας αριθμός απολυμένων θα προέλθει από αυτή τη δεξαμενή» των υπαλλήλων που υπάγονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αναφέρει σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, δεν προσδιορίζει τον αριθμό, όπως έκανε πρόσφατα οπρωθυπουργός μιλώντας για 15.000 (σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία»).
Το άρθρο της Adéa Guillot στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» έχει τίτλο «Η Αθήνα επιτίθεται στην αναποτελεσματικότητα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης» και υπότιτλο «4000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν μέχρι το Δεκέμβριο και 25000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα«.
Η συντάκτης αρχικά παρουσιάζει το προφίλ του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και εν συνεχεία παρουσιάζει θετικά το μεταρρυθμιστικό του έργο δημοσιεύοντας αποσπάσματα συνέντευξης του.
Στις εισαγωγικές παραγράφους η συντάκτης χαρακτηρίζει δύσκολη τη μεταρρύθμιση που απαιτεί η τρόικα από το 2012 και η οποία στοχεύει στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013 και15.000 μεταξύ του τέλους του 2015 ενώ 25.000 θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα τεράστιο πρόγραμμα κινητικότητας.
Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι: «Δεν διαπραγματεύθηκα εγώ τους στόχους που έθεσε η τρόικα. Τους βρήκα μόλις ανέλαβα. Πρέπει όμως να τους θέσω σε εφαρμογή και μάλιστα σε πολύ περιορισμένο χρόνο. Ελπίζω ότι όταν θα παρουσιάσω τα αποτελέσματα θα μπορώ να συζητήσω ανοικτά με τους εταίρους για την ουσία των μεταρρυθμίσεων, γιατί δεν είναι δυνατόν να τρέχουμε πίσω από τους ποσοτικούς στόχους μόνο. Η πραγματική πρόκληση στην Ελλάδα είναι ποιοτική».
Το άρθρο σημειώνει ότι ο υπουργός βεβαιώνει ότι μέσα σε τρία χρόνια έφυγαν 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως γιατί δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και λόγω της εφαρμογής της αναλογίας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
«Έκτοτε συμβαδίζουμε με το μέσο ευρωπαϊκό όρο με 612.000 μόνιμους και 60.000 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δεν μπορούμε πλέον να διατηρούμε μια πληθωρική Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα. Απεναντίας αυτή η Δημόσια Διοίκηση είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική. Η κινητικότητα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που θα επιτρέψει να γίνει καλύτερη διαχείριση του κράτους».
Συγκεκριμένα, αυτή η κινητικότητα θα επιτευχθεί μέσω της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων, που έχουν εντοπισθεί ως υπεράριθμοι σε κάποια υπηρεσία. Επί 8 μήνες αυτοί οι υπάλληλοι θα πληρώνονται με το 75% του μισθού τους και θα αξιολογηθούν. Εκείνοι – μια μειοψηφία – που εισήχθησαν στη Δημόσια Διοίκηση με ψευδή δικαιολογητικά (διπλώματα, πιστοποιητικά γλώσσας) θα απολυθούν. Για τους υπόλοιπους η συντάκτης εκτιμά ότι η κατάσταση δεν είναι σαφής.
«Γνωρίζω ότι εκείνοι που εντάσσονται σήμερα σε ένα πρόγραμμα κινητικότητας αναρωτιούνται αν τελικά θα απολυθούν γιατί είναι αλήθεια ότι ένας αριθμός – απολυμένων – θα προέλθει από αυτή τη δεξαμενή προσωπικού. Θα έπρεπε η κινητικότητα και οι απολύσεις να είναι δύο διαφορετικές πίστες. Δυστυχώς, το σύστημα που μου περιήλθε συσχέτιζε τα δύο αυτά πράγματα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους βραχυπρόθεσμους στόχους. Η έννοια της κινητικότητας χρησιμοποιήθηκε για να μεταμφιέσει τις απολύσεις, που ήταν δύσκολο να έλθουν σε πέρας. Αυτό όμως δημιούργησε μια σύγχυση στους πολίτες» υποστηρίζει ο υπουργός.
Στη συνέχεια η συντάκτης σημειώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης υποστηριζόμενος από τους συμβούλους της task force επιθυμεί να δημιουργήσει ένα μόνιμο σύστημα κινητικότητας «Θέλω ένα διαφανές σύστημα που θα επιτρέψει να τεθεί ένα τέρμα στις πελατειακές σχέσεις. Θέλω οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό να καταγράφονται και να καλύπτονται από δημοσίους υπαλλήλους μέσω της κινητικότητας» τονίζει ο υπουργός.
Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου και την άφιξη της τρόικα ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει να έχει τον κατάλογο με τις ανάγκες του κάθε υπουργείου ώστε να φέρει σε πέρας τις μετακινήσεις των υπαλλήλων. «Για παράδειγμα, το υπουργείο δικαιοσύνης σήμερα χρειάζεται 800 δεσμοφύλακες, οπότε θα μετακινηθούν εκεί 800 από τους 3200 δημοτικούς φύλακες, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα» επεξηγεί ο υπουργός. Επίσης πολλοί καθηγητές της δευτεροβάθμιας θα πάνε στην πρωτογενή εκπαίδευσης όπως και υπάλληλοι στο τομέα της υγείας θα μετακινηθούν στο πλαίσιο της εκλογίκευσης του νοσοκομειακού συστήματος, αναφέρει η συντάκτης.
Το πιο λεπτό ζήτημα είναι τα κριτήρια με τα οποία θα γίνονται οι αξιολογήσεις. Όπως εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης «Και εκεί κάνω ότι καλύτερο μπορώ, με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να αξιολογήσουμε χιλιάδες άτομα με βάση την απόδοση τους άρα στο μέτρο που δεν υπάρχουν αξιολογικά κριτήρια, χρησιμοποιώ αντικειμενικά κριτήρια που σχετίζονται με το ΑΣΕΠ». Οι υπάλληλοι που συγκεντρώνουν τους καλύτερους βαθμούς και κατά συνέπεια είναι σε καλύτερη θέση για μια ενδεχόμενη ανακατάταξη, είναι εκείνοι που μπήκαν με γραπτές εξετάσεις στη Δημόσια Διοίκηση με το σύστημα ΑΣΕΠ. Αυτός είναι ένας τρόπος προαγωγής των τελευταίων γενιών υπαλλήλων, που όλοι πρακτικά, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις μόνιμες θέσεις, έχουν μπει με διαγωνισμό.
Συνεχίζοντας η συντάκτης υπογραμμίζει ότι τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε απεργία για τις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, αλλά ο υπουργός δεν φοβάται τις κοινωνικές διαμαρτυρίες, θεωρώντας ότι έχει με το μέρος του, όπως υποστηρίζει: «μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που έχουν κουραστεί από τις πελατειακές λογικές και την έλλειψη αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης».
Παραδόξως, σημειώνει η συντάκτης, ο υπουργός επιμένει ότι «η πλειοψηφία των υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι τίμιοι και εργατικοί, και ότι το κλισέ του υπαλλήλου, που είναι απατεώνας και διεφθαρμένος, αντιστοιχεί σε μια μειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων».
Καταλήγοντας η συντάκτης θέτει το ερώτημα ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του υπουργού, ο οποίος απαντώντας τονίζει ότι «Στην Ελλάδα, εδώ και πέντε χρόνια το όνειρο ενός νέου ήταν να γίνει δημόσιος υπάλληλος γιατί το Δημόσιο έδινε καλύτερες αμοιβές για λιγότερες ώρες εργασίας ενώ μπορούσε να βγει πιο νωρίς στη σύνταξη. Δεν ισχύει πλέον αυτό».
Φωτογραφία της Le Monde

aftodioikisi,gr

ΠΑΡΟΧΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ


   Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής από την Κλινική Ψυχολόγο, Αλίνα Πουλάκη. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. 2271350053  Δευτέρα – Παρασκευή 9.00-13.00

  

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ :"ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ"

Ο Κώστας Τριαντάφυλλος, Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έγκριση του πιλοτικού προγράμματος: «Ενίσχυση της Αλληλεγγύης στον τομέα του Ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», έκανε την εξής δήλωση:
«Η απόφαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έγκριση του πιλοτικού προγράμματος «Ενίσχυση της Αλληλεγγύης στον τομέα του Ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αποτελεί μια εξαιρετικά θετική απόφαση, που πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια πολιτική αναλογικής κατανομής των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης.
Το ΠΑΣΟΚ έχει καταβάλει επίπονες προσπάθειες, επί μεγάλο χρόνο διάστημα, και στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για αλλαγή των συνθηκών που επιβαρύνουν υπέρμετρα τις χώρες της Μεσογείου όπως η Ελλάδα, με το κύριο βάρος ευθύνης της εγκατάστασης του συνεχώς αυξανόμενου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος.

Ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα διέρχεται σοβαρή οικονομική κρίση και στον περιφερειακό περίγυρο ξεσπούν κρίσεις, όπως στην Αίγυπτο και την Συρία, είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή 'Ενωση να αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για μια νέα διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Στο πλαίσιο αυτό, επαναφέρουμε και την πρόταση μας να ξεκινούν οι επιχειρήσεις της FRONTEX στο Αιγαίο από τις τουρκικές ακτές, αντί στα θαλάσσια όρια μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να σταματούν στην εκκίνηση τους τα παράνομα δρομολόγια της διακίνησης ανθρώπων».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ



«ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ»

O Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει υπό τη βουλευτική του εποπτεία και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, έκανε την εξής δήλωση:

«Καλλικράτης τέλος για το νησί της Λέσβου. Το ανοιχτό ενδεχόμενο εν είδη υποσχέσεως, που είχαν αφήσει σε έγγραφη απάντησή τους σε σχετική μου Ερώτηση πέρυσι το καλοκαίρι, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης και ο Αναπληρωτής του Χαράλαμπος Αθανασίου, μπαίνουν στο αρχείο του νέου Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Στην κατάθεση νέας Ερώτησής μου για την αναδιάρθρωση του Καλλικράτη στη Λέσβο, μου απάντησε ότι «στην παρούσα συγκυρία και πριν αξιολογηθεί η πορεία της απελθούσας διοικητικής μεταρρύθμισης, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΗ Η ΣΥΝΘΗΚΗ για ευρείες μεταβολές στο χωροταξικό πεδίο του Καλλικράτη».

Και ο Υπουργός, για να επιβεβαιώσει ακόμα περισσότερο τον εμπαιγμό της Λέσβου από δύο Υπουργούς του ιδίου κόμματος (της ΝΔ) και της ίδιας συγκυβερνητικής λογικής, προσθέτει στην απάντηση που μου απέστειλε:

«Τυχόν μεταβολές θα γίνουν, κατόπιν διερεύνησης της ιδιαιτερότητας κάθε περίπτωσης και της διοικητικής σκοπιμότητας για αυτήν και εγκαίρως, δεδομένου ότι το επόμενο έτος προβλέπεται η διενέργεια των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Με άλλα λόγια, μέχρι να τελειώσουν οι διερευνήσεις που λέει ο Υπουργός, το νησί της Λέσβου θα τα έχει… τινάξει για τα καλά!

Ως Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, έκανα το καθήκον μου μέχρι τέλους. Φυσικά και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι κάτοικοι της Λέσβου και όσοι εμπλέκονται με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, ας αναζητήσουν τον επιβεβλημένο λογαριασμό από τους «ξενοδόχους» Βουλευτές της μνημονιακής συγκυβέρνησής τους».