Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

OΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΔΕ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015




 



Δεκέμβριος 2015
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η σημερινή μας συγκέντρωση αποτελεί συνέχεια της απόφασης που πάρθηκε στο προηγούμενο συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε., όπου ομόφωνα όλες οι παρατάξεις αποφασίσαμε να δημιουργηθεί  ένα ισχυρό και διεκδικητικό αυτοδιοικητικό κοινό μέτωπο της Κ.Ε.Δ.Ε. με τις Π.Ε.Δ. όλης της χώρας, ώστε να διαμορφώσουμε ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων από την Πολιτεία, ενόψει της ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2015.
Αυτό το κοινό πλαίσιο θέσεων και αιτημάτων που θα συν-διαμορφώσουμε, θα το θέσουμε αύριο Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, υπόψη όλων των πολιτικών αρχηγών τους οποίους θα συναντήσουμε στη Βουλή.
Παράλληλα, προγραμματίζουμε στις αρχές του 2015 τη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Δ.Ε., στην οποία θα συζητήσουμε και θα διαμορφώσουμε ένα συνολικό πλάνο οικονομικών διεκδικήσεων και χρηματοδοτήσεων των Δήμων από την Κεντρική Εξουσία, που θα αφορά την επόμενη πενταετία, κι όχι την επόμενη χρονιά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Το ζήτημα της χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού από την Πολιτεία αφορά την ίδια τη βιωσιμότητα των Δήμων μας.
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η περικοπή των κρατικών πόρων προς τους Ο.Τ.Α. ξεπέρασε το 60% τα προηγούμενα χρόνια.
Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι επίσης αυτή, που θα κληθεί και τη νέα χρονιά, να σηκώσει το κύριο βάρος της προσπάθειας για να επιτευχθούν εκ νέου δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Όπως διαπιστώσαμε διαβάζοντας την  εισηγητική έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού, και το 2015 οι ΟΤΑ είναι αυτοί που σηκώνουν το κύριο βάρος της επίτευξης του «εθνικού στόχου» για δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος.
Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, θα  προσφέρουν 863 εκατ. € πλεόνασμα, όταν η υπόλοιπη γενική κυβέρνηση υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 1.323 εκατ. €.
Εμείς είμαστε αυτοί που θα κληθούμε για μια ακόμη χρονιά, να πληρώσουμε με νέες περικοπές το λογαριασμό του νοικοκυρέματος του Κράτους, την ώρα που άλλοι φορείς της κεντρικής κυβέρνησης θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν υπό καθεστώς ανοχής, δημιουργώντας εκ νέου ελλείμματα.

Ουσιαστικά, η Κεντρική Εξουσία αντί να επιβραβεύει τους Δήμους για τη θετική τους συνεισφορά όλα αυτά τα χρόνια στο πλεόνασμα, στην ουσία τους τιμωρεί, κι αφήνει ανέγγιχτους αυτούς που εξακολουθούν να μας φορτώνουν με νέα βάρη.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί.
Δεν πρέπει να περάσει αυτό που προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2015.
Δεν μπορεί και την επόμενη χρονιά να μας μειώσουν κατά 6% τα έσοδα  από τις κρατικές επιχορηγήσεις, 
Δεν αντέχουμε νέες περικοπές.
Δεν είναι ανεκτή πλέον η διαχρονική  ασυνέπεια του Κράτους απέναντί μας.
Δεν είναι δυνατόν από τη μια να μας έχουν φορτώσει με δεκάδες νέες αρμοδιότητες, εφαρμόζοντας τον Καλλικράτη, κι από την άλλη να μην μας αποδίδουν τουλάχιστον αυτά που προβλέπονταν για την εφαρμογή του.

Γιατί η πραγματικότητα είναι πως την επόμενη χρονιά, τα ποσά που θα αποδοθούν στους Δήμους, υπολείπονται σημαντικά , τουλάχιστον κατά 50%,  από τα έσοδα που θα έπρεπε να τους αποδοθούν με βάση τις προβλέψεις του Ν.3852/2010 .

Η Ελληνική Πολιτεία αποδεικνύεται με τη στάση της αυτή, πρωταθλήτρια στην ασυνέπεια, την ίδια περίοδο που οι Δήμοι, αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι χάρη στην προσπάθεια όλων μας, Δημοτικών Αρχών και εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Οι Δήμοι πέτυχαν τα τελευταία χρόνια να μειώσουν σημαντικά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 οι ΟΤΑ Α’ Βαθμού  περιόρισαν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους κατά 70%, όταν  η γενική κυβέρνηση κατάφερε να τις περιορίσει μόλις κατά 45%.
Το πιο εξοργιστικό όμως από όλα είναι το παρακάτω στοιχείο.
Όταν οι Δήμοι προσαρμοζόμενοι στη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα αναγκάζονται από τη μια να περικόπτουν τα έσοδά τους μειώνοντας τα τελευταία χρόνια διαρκώς τα ανταποδοτικά τέλη, για να μην φορτώσουν με νέα βάρη τους πολίτες, βλέπουμε από την άλλη το Κράτος να αυξάνει τη φορολογία.
Εμείς μειώνουμε τα τέλη και παράλληλα ενισχύουμε την παρουσία μας σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, από την οποία το Κράτος σταδιακά αποσύρεται.
Η κεντρική Εξουσία αντίθετα, αυξάνει τα έσοδα της από τη φορολογία.
Τα έσοδα από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων αναμένεται να αυξηθούν κατά 406 εκατ. €
Αντίθετα, τα έσοδα των δήμων, που αποτελούν ποσοστιαία συμμετοχή στον εν λόγω φόρο, μειώνονται.
Βλέπουμε ότι τα έσοδα του Κράτους από τους φόρους περιουσίας αυξάνονται κατά 80 εκατ. €, ενώ τα αντίστοιχα έσοδα των δήμων μειώνονται.
Το ίδιο ισχύει και για τα έσοδα από το ΦΠΑ.
Το 2015 προβλέπεται  αύξηση 519 εκατ. €, που αντιστοιχεί όμως για τους Δήμους σε αύξηση μόλις 900 χιλιάδων ευρώ.
Επίσης, δεν μας αποδίδεται ούτε ένα ευρώ, από έσοδα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (Π.Ο.Ε.)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Ως ΚΕΔΕ θεωρούμε ότι πλέον έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι.
Δεν πάει άλλο.
Αν συνεχιστεί αυτή η υποχρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, φοβάμαι πολύ ότι σε λίγο δεν θα μπορούμε να προσφέρουμε πλέον καμία άλλη υπηρεσία, πλην των ανταποδοτικών.
Είμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών.
Δεν θα έχουμε χρήματα ούτε καν για να συντηρήσουμε τα δημόσια σχολεία.
Η επίκληση της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία.
Εμείς τους στόχους που μας ζητήθηκαν, τους εκπληρώσαμε με το παραπάνω.
Ας κάνουν τώρα την ίδια προσπάθεια και οι άλλοι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης.
Αρκετά ματώσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Πλέον απαιτούμε πράξεις κι όχι λόγια.
Πλέον απαιτούμε να μας αντιμετωπίζουν ισότιμα, κι όχι ως επαίτες.
Δεν είμαστε επαίτες, δεν είμαστε ουρά ούτε της Κεντρικής Εξουσίας, ούτε των Περιφερειών.
Ο ρόλος μας είναι αυτός του ισότιμου συνομιλητή, κι αν κάποιοι δεν μας θέλουν στο τραπέζι ως ισότιμους με αυτούς, θα τους επιβάλουμε την παρουσία μας.
Με το δίκαιο των επιχειρημάτων μας.
Με την δύναμη της ενότητας όλων των Δημάρχων της χώρας.
Ήδη στο μικρό διάστημα της θητείας της νέας Διοίκησης της ΚΕΔΕ, πετύχαμε  κάποιες πρώτες μικρές νίκες, σε ζητήματα που μας αφορούν όλους.
Με την δική μας ισχυρή και ενωτική παρουσία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πετύχαμε  να αποσπάσουμε από τον Υπουργό τη δέσμευση ότι θα αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων στους Δήμους, απαλείφοντας την απαράδεκτη πρόβλεψη των ποσοστώσεων.
Πετύχαμε να μεταφερθεί σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις Ι.Δ.Α.Χ. το προσωπικό ΑΜΕΑ που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε ΟΤΑ, το οποίο απασχολείτο σε  Ν.Π.Ι.Δ. των οικείων Δήμων που είτε καταργούνται, είτε λύονται ή βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης. 
Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, διασφαλίσαμε 34.000 θέσεις απασχόλησης για άνεργους συμπολίτες μας, που θα δημιουργηθούν σε όλους τους Δήμους της χώρας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, σε ειδικότητες που υπάρχουν ανάγκες και  με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα κάθε Δήμου.
Με δικές μας επίσης ενέργειες και πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, επιλύθηκαν  τα προβλήματα που είχαν προκύψει με την εκτέλεση έργων των δήμων μέσω του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΤΩΝ ΟΤΑ», με τη διάθεση πρόσθετων πιστώσεων για τη χρηματοδότησή τους.
Η ευνοϊκή διευθέτηση του ζητήματος δίνει μια σημαντική ανάσα στους δήμους για να προχωρήσουν έργα τα οποία κινδύνευαν να απενταχθούν.
Ανάσα που ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την εξασφάλιση χρηματοδότησης και για τα έργα που βρίσκονται στη φάση της συμβασιοποίησης. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Χάρη στις δικές μας πιέσεις πετύχαμε επίσης να υπάρξουν προβλέψεις στον Προϋπολογισμό του 2015 για χρηματοδότηση δημοτικών έργων και προγραμμάτων από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και το ΕΣΠΑ.
Το ΥΠ.Ε.Κ.Α. υπόσχεται ότι θα καλύψει δαπάνες και για την επιχορήγηση ΟΤΑ α’ βαθμού για υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων και την απόδοση εσόδων στο «Πράσινο Ταμείο».
Το Υπουργείο Εργασίας αναφέρεται ότι θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Το Υπουργείο Εσωτερικών προτείνει μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την Αυτοδιοίκηση όπως αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε ορεινούς και νησιωτικούς ΟΤΑ, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της άσκησης των κοινωνικών αρμοδιοτήτων, της στήριξης των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και της λήψης κοινωνικών πρωτοβουλιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος κάθε πολίτη που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης, κλπ.

Οι δράσεις αυτές είναι αναμφισβήτητα προς την θετική κατεύθυνση ,
όμως δεν αναφέρεται πως θα υποστηριχθούν και χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε ότι αφορά στις δράσεις του ΕΣΠΑ, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στα έργα υποδομής ΟΤΑ.
Όλα αυτά βέβαια πρέπει να γίνουν πράξη και να μην μείνουν στα χαρτιά.
Γι αυτό είμαστε σήμερα όλοι εδώ, για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει άλλο με την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.
Πρέπει να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Αυτοδιοίκηση ότι είχε να δώσει το έδωσε .
Τώρα ήρθε η ώρα να πάρει πίσω αυτό που της αναλογεί.
Για το λόγο αυτό έχουμε ετοιμάσει ένα πρώτο πλαίσιο που περιλαμβάνει τις προτάσεις μας προς την Πολιτεία.
Ένα πλαίσιο αιτημάτων που θα αποκαταστήσουν την αδικία που συντελείται εδώ και χρόνια

Στα αιτήματα μας αυτά, περιλαμβάνονται:
1.  Η απαίτησή μας για συμμετοχή των Δήμων,  ως ποσοστό και ως ποσό,   στην αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων του Κράτους από τους φόρους  που αποτελούν το «χρηματοδοτικό καλάθι» των ΚΑΠ, όπως ορίζει ο Ν. 3852/2010
2.  Η συμμετοχή των Δήμων στα έσοδα από Π.Ο.Ε. , η οποία σήμερα είναι μηδενική)
3.  Η ουσιαστική αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς και ορεινούς Δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.
4.  Η απαίτηση για  διάθεση 2 δις € από το νέο Ε.Σ.Π.Α., για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους Δήμους με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους Δήμους με διαχειριστική επάρκεια.
5.  Η απόδοση στους δήμους των αναγκαίων πόρων για τη συντήρηση και λειτουργία των μεταφερόμενων δομών
6.  Η συνέχιση της χρηματοδότησης κρίσιμων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι.
7.  Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του «Πράσινου Ταμείου» στους δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής. 
8.  Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
9.  Να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των δήμων λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και της κάλυψης δαπανών από φθορές λόγω της κατάργησης των Σχολικών Φυλάκων.
10.       Nα διατηρηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς του μειωμένου Φ.Π.Α. σε περιοχές της Ελλάδος, όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 120 της 92/77/ΕΟΚ , Ευρωπαϊκής Οδηγίας του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 1992, με την οποία προβλέπονται εξαιρέσεις στους κανόνες εφαρμογής ορισμένων ποσοστών Φ.Π.Α. σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης, με στόχο να ληφθεί υπόψη η μοναδικότητα της γεωγραφικής τους θέσης και να εξασφαλισθεί η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μεταφορών

Να υπάρξει πρόβλεψη πίστωσης στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015 για:
-                   Την πρόσληψη ειδικών γραμματέων σε όλους τους Δήμους.
-                   Την πρόσληψη ειδικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων και ιδιαιτέρων γραμματέων.
-                   Την κάλυψη εξόδων παράστασης για όλους τους αντιδημάρχους.
-                   Την κάλυψη εξόδων μετακίνησης των δημοτικών συμβούλων σε Καλλικρατικούς Δήμους.
Το κόστος για την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών δεν θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. €, ετησίως , αλλά το όφελος που θα προκύψει για την Αυτοδιοίκηση θα είναι πολλαπλάσιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Τα αιτήματα αυτά θα συμπληρωθούν κι από άλλες  θέσεις που θα διατυπωθούν στη σημερινή μας συγκέντρωση, ώστε να  καταλήξουμε στο τελικό κείμενο που θα παραδώσουμε αύριο στους αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή.
Παράλληλα, η σημερινή μας συγκέντρωση θα στείλει  ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα ενότητας όλων των Αυτοδιοικητικών δυνάμεων, αλλά και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε το κύρος του θεσμού που υπηρετούμε.

Όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Σας ευχαριστώ.



ΟΧΙ στο κλουβί για τους πρόσφυγες στο λιμάνι της Χίου



Εδώ και μερικές μέρες οι λιμενικές αρχές της Χίου προχώρησαν στην εγκατάσταση ενός σιδερένιου κλουβιού στην είσοδο του λιμανιού, στο χώρο που στεγάζει -σε ήδη άθλιες συνθήκες-  προσωρινά τους πρόσφυγες.

Αυτή η πρακτική είναι έξω από τις ανθρωπιστικές αρχές που πρεσβεύουμε. Δε μας τιμά που η Πολιτεία επιλέγει για άλλη μία φορά να φέρεται με τέτοιο ανάλγητο τρόπο σε ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας. Τέτοιες πρακτικές προσβάλουν και τη δημοκρατία και την ηθική και τον πολιτισμό μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν την άμεση αφαίρεση του κλουβιού από το λιμάνι της Χίου.  Η μεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα να γίνεται σύμφωνα με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τα ειδικά δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν κάνει σαφές σε αρκετές παρεμβάσεις τους ότι η απουσία οποιαδήποτε επεξεργασίας στοιχειώδους μεταναστευτικής πολιτικής από την κυβέρνηση, η συνεχιζόμενη προσπάθεια αποτροπής στη θάλασσα και κακομεταχείρισης στη στεριά δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν ανακόπτει κανένα μεταναστευτικό ρεύμα, ειδικά όταν οι συρράξεις μαίνονται στις χώρες προέλευσης και στην ουσία το μόνο που καταφέρνουν είναι να παίζουν με ανθρώπινες ζωές.

Περιφερειακή οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων.

Κινητοποίηση – διαμαρτυρία μπροστά στην ψήφιση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού των νέων βάρβαρων μέτρων! Σάββατο 6 Δεκέμβρη στις 11:00 ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην Είσοδο της Απλωταριάς

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ


ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΛΑΣΗ!
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!


Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα!

Κυβέρνηση και ΕΕ κατασπαράζουν όποιο δικαίωμα έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση των εργαζόμενων και των συνταξιούχων για να στηρίξουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην υγεία, στην ιδιωτική ασφάλιση, για να ενισχύσουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Σε τέτοια ανάπτυξη και ανάκαμψη αναφέρονται.  Οι αλλαγές που προετοιμάζουν θα είναι ακόμα πιο επώδυνες για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πλήττουν τις γυναίκες, τα νέα ζευγάρια, τους συνταξιούχους. Τα μέτρα αφορούν τους πάντες, δεν εξαιρούν κανέναν.

Κάθε σωματείο, κάθε συνταξιουχική οργάνωση, κάθε γυναικείος σύλλογος, κάθε σύλλογος νεολαίας να μπει μπροστά, να πάρει την ευθύνη και τη θέση του στον αγώνα.

Με τους αγώνες και τη συμμετοχή μας, είναι στο χέρι μας να τους εμποδίσουμε!

  • Μειώνουν ξανά τις συντάξεις! Τις κατεβάζουν στα όρια των 200 και 300 ευρώ! Συζητούν και στοχεύουν στην προσαρμογή των συντάξεων στα όρια του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» δηλαδή σε ένα μέτρο της ΕΕ που είναι φτιαγμένο μόνο και μόνο για να ρίχνει συνολικά προς τα κάτω τους μισθούς και τις συντάξεις τη στιγμή που το λαϊκό εισόδημα βρίσκεται ήδη στα όρια της ανέχειας.
  • Αυξάνουν δραματικά τα όρια ηλικίας! Σβήνουν τη δυνατότητα που είχαν αρκετοί εργαζόμενοι να συνταξιοδοτηθούν πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους ή πριν το γενικό όριο του 67ου έτους. Θίγει κυρίως παλιούς ασφαλισμένους που μπορεί να είχαν μπει στην παραγωγή ακόμα και από την δεκαετία του '70 αλλά είτε τους λείπει ο αναγκαίος αριθμός ενσήμων είτε το όριο ηλικίας. Σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά, εργαζόμενοι που ασφαλίζονται στα ΒΑΕ, ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25ετία και μεταβατικά όρια ηλικίας πριν το 62ο έτος.
  • Αυξάνουν τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη από τα 4.500 ένσημα στα 6.000 ένσημα! Δηλαδή ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που σήμερα η ανεργία τους θερίζει, που εργάζονται με 2ωρα και 3ωρα και σε προγράμματα απασχόλησης, η σύνταξη με τη μορφή που γνωρίζουμε ως σήμερα δε θα υπάρχει.
  • Συζητούν για νέους μαθηματικούς τύπους που θα μειώνουν τις συντάξεις, μαγειρεύοντας ξανά και ξανά τους συντελεστές αναπλήρωσης και τα κριτήρια έτσι ώστε να μας καταδικάσουν στην εξαθλίωση.
  • Τσακίζουν το ΕΚΑΣ που έδινε ανάσα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Μειώνουν τα προνοιακά επιδόματα.
  • Αφήνουν την υγεία του λαού και την προστασία των εργαζόμενων στο έλεος των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών!
  • Αυξάνουν τον ΦΠΑ σε διάφορα είδη με αποτέλεσμα τις αυξήσεις των τιμών, πλήττοντας κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα!
  • Προωθούν νέα μείωση μισθών στον Δημόσιο τομέα τη στιγμή που ως σήμερα ένας δημόσιος υπάλληλος έχει χάσει πάνω από 5 μισθούς τον χρόνο.

Τρίβουν τα χέρια τους οι ασφαλιστικές εταιρείες!

Οι συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις και ο βαθιά αντιδραστικός αντιασφαλιστικός νόμος του 2010 που μπαίνει σε εφαρμογή από αρχή του έτους, δεν τους αρκεί. Νομοθετούν συνεχώς μέτρα που  απαλλάσσουν το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία από τις ευθύνες τους στο ασφαλιστικό. Θέλουν η σύνταξη και η υγεία να εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισφορές μας ώστε να απαλλαγούν σταδιακά από τις ευθύνες τους.

Επιδιώκουν να γίνει η ασφάλιση ατομική υπόθεση του καθένα, να γίνουμε πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών, στο έλεος της κερδοφορίας τους.

Φτάνει πια! Μέχρι εδώ! Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!
Να μη χαρίσουμε τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα!

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της, τις γυναίκες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους να συγκρουστούν με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων.

  • Να  μην  επιτρέψουμε  να  γκρεμίσουν  το  όποιο  ασφαλιστικό  δικαίωμα απέμεινε.
  • Να μην επιτρέψουμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα να παραδοθούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
  • Να  μην επιτρέψουμε την απαλλαγή των επιχειρήσεων και του κράτους από τις ασφαλιστικές  εισφορές.
  • Να μην επιτρέψουμε άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Να καταργηθούν όλοι οι ως σήμερα αντιλαϊκοί εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων.

Τα μέτρα που θέλουν να φέρουν υπονομεύουν παραπέρα το μέλλον της νεολαίας, ξεζουμίζουν συνολικά τους εργαζόμενους μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Αν τα μέτρα προχωρήσουν ή όχι, θα εξαρτηθεί από τη στάση μας!
Αν θα δεχτούμε να σφαγιαστούμε για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών ή θα διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Κανένας δεν επιτρέπεται να περιμένει τη σφαγή του!

Δεν υποτασσόμαστε στις αξιώσεις της κυβέρνησης, των μονοπωλίων, της ΕΕ!

Δε θα παραιτηθούμε από το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή!
Να βάλουμε φρένο στους σχεδιασμούς για την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης!

Να αγωνιστούμε για ένα ασφαλιστικό σύστημα  που  θα  προστατεύει  τον  εργαζόμενο,  θα  του  εξασφαλίζει αξιοπρεπή  και  ποιοτική  ζωή  μετά  τον  εργασιακό  βίο,  θα  του  προσφέρει  δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και Περίθαλψης.

Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι!
Μπορούμε να τους σταματήσουμε!
Να προετοιμαστούμε για νέα απεργιακή μάχη!

Σάββατο 6 Δεκέμβρη στις 11:00 στην είσοδο της Απλωταριάς
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Παρέμβαση των Δημάρχων της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Συνεδρίαση της ΚΕΔΕ με τα Προεδρεία των ΠΕΔ της χώρας.


      Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου  η ΚΕΔΕ συγκαλεί συνεδρίαση των προεδρείων των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας με στόχο όπως διακηρύσσει σε ομόφωνο ψήφισμα της  «την δημιουργία κοινού μετώπου ώστε  η αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει δυναμικά τους πόρους που δικαιούται» !
        Στην εκπνοή της ψήφισης ενός ακόμη αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού από την Κυβέρνηση  και αφού οι προϋπολογισμοί στους περισσότερους Δήμους  έχουν ήδη κατατεθεί και ψηφιστεί περνώντας  μέσα από τον Προκρούστη του Μεσοπρόθεσμου και με την αντιλαϊκή σφραγίδα  Καλλικράτη, Κυβέρνησης,  ΕΕ,  η ΚΕΔΕ με  ευθύνη του συνόλου  των  δυνάμεων που την  συναποτελούν σήμερα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ )  επιχειρεί    μέσα από  επικοινωνιακές -  επετειακές φιέστες να συγκαλύψει την συνενοχή των αιρετών  για την άθλια κατάσταση  που έχει ήδη διαμορφωθεί χρόνια τώρα στους Δήμους  .
Ø      Κατάσταση που την βιώνουν  οι  εργαζόμενοι στους Δήμους, με ένταση των απολύσεων και δραματικές ανατροπές  σε εργασιακές  σχέσεις και δικαιώματα
Ø      Το σύνολο των εργατικών  λαϊκών  στρωμάτων  στις πόλεις και τα χωριά που δέχονται με την συνέργια  κράτους και Τοπικής Διοίκησης την φοροεπιδρομη  πληρώνοντας διπλά και τριπλά  για λειτουργίες, υπηρεσίες, κοινωνικές προνομιακές δομές, που κάθε μέρα όλο και υποβαθμίζονται, συρρικνώνονται, παραδίδονται σε Μ.Κ.Ο και συνεταιριστικές επιχειρήσεις, εμπορευματοποιούνται! 
  Είναι αυτή η πολιτική και τα αντιλαϊκά αποτελέσματα της  που διαφημίζει με την ομόφωνη απόφαση της  η ΚΕΔΕ!
Ø      Επιχαίροντας για την συνεισφορά των Δήμων στο ματωμένο πλεόνασμα κυβέρνησης –Τρόικας (κατά 863 εκ ευρώ όπως λέει!)
Ø      Για το ότι οι δήμοι  με ταχύτητα προσαρμόστηκαν  και αναδείχτηκαν σε  νέους φορομπηχτικούς μηχανισμούς στο πλάι  του κεντρικού κράτους. 
     Με βάση αυτά τα αντιλαϊκά επιτεύγματα  στην φαρέτρα της, η ΚΕΔΕ, ζητά  από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει  τη συνεισφορά των Δήμων  στην υλοποίηση και τον σχεδιασμό  κεφαλαίου-Κυβέρνησης  να φορτωθεί ο λαός τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης. Σήμερα με μοχλό το  ζήτημα της χρηματοδότησης η ΚΕΔΕ απαιτεί  ένα  ακόμη πιο αναβαθμισμένο ρόλο των Δήμων στην νέα αντιλαϊκή επίθεση.
      Γι αυτό και η  «διεκδίκηση πόρων» της  ΚΕΔΕ από  κρατικό προϋπολογισμό και Κυβέρνηση , παραμερίζει κάθε αναφορά  για την ελάφρυνση της λαϊκής οικογένειας από φόρους και τέλη που σήμερα έχουν μόνιμα  στο στόχαστρο ενιαία κράτος και τοπική διοίκηση.
    Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που για χρόνια η ΚΕΔΕ έχει ξεχάσει κάθε αναφορά σε  παρακρατημένα και οφειλόμενα  του κράτους στους Δήμους. Αντιθέτως αυτό που ζητά είναι  η αύξηση των πόρων της Τοπικής διοίκησης μέσα από την αυξανόμενη και δυσβάστακτη αντιλαϊκή επιδρομή που φέρνει ο κρατικός προϋπολογισμός,  την μεγαλύτερη συμμετοχή  των Δήμων  στα Ευρωπαϊκά προγράμματα που είναι σχεδιασμένα για ώθηση  της επιχειρηματικότητας, την πρόσβαση στον τραπεζικό  δανεισμό  με « χαμηλά επιτόκια »!
     Η ΚΕΔΕ όχι μόνο δε θέτει  ζήτημα ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του λαού, αλλά ούτε και κάνει  την ελάχιστη αναφορά  στο ζήτημα  κάλυψης των ήδη υπαρχόντων δομών στους Δήμους, οι οποίες είναι μπροστά στον κίνδυνο της  πλήρης  κατάρρευσής τους .
     Την ώρα μάλιστα που οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους ασφυκτιούν από  έλλειψη προσωπικού και που οι απολύσεις  βρίσκονται στην ημερησία διάταξη της κυβέρνησης, που βασικές και κρίσιμες κοινωνικές δομές  απειλούνται με συρρίκνωση και κλείσιμο ή σπρώχνονται στην ιδιωτικοποίηση, που  τα λαϊκά νοικοκυριά  στενάζουν στην αναδουλειά και την ανεργία και καλούνται  να προσαρμοστούν με τα ψίχουλα της φτώχιας  που μοιράζουν Δήμοι και Κυβέρνηση,  η ΚΕΔΕ αναδείχνει προκλητικά στις  προτεραιότητες του διεκδικητικού της πλαισίου  την πρόσληψη  «ειδικών γραμματέων… και  συμβούλων». Επείγονται για  την λειτουργιά των   Δήμων Α.Ε 
      Γιαυτο και  δεν λένε κουβέντα για  την ανάγκη  κατάργησης της απαγόρευσης των προσλήψεων. Ενισχύουν τις  ανταποδοτικές λειτουργιές και τις κάθε είδους συμβάσεις. Σιγοντάρουν το ρόλο και τη δράση των                ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ. Δεν αμφισβητούν τις κατευθύνσεις  του Υπουργείου για τον επανέλεγχο των συμβάσεων και που οι προϋποθέσεις που θέτει, στέλνουν στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους.  Αποσιωπούν την λεγόμενη αξιολόγηση των υπηρεσιών που προωθεί η Κυβέρνηση και που ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση και την ιδιωτικοποίηση τους. Διαφημίζουν τα ευκαιριακά προγράμματα φτώχιας μοιράζοντας ψίχουλα στους εξαθλιωμένους , συνεπικουρούν  την  εκμετάλλευση των  ανέργων.  
      Το ομόφωνο πλαίσιο διεκδίκησης που κατατίθεται από το προεδρείο της ΚΕΔ είναι πρόκληση. Καταμαρτυρά  για μια ακόμη φορά ότι το δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» είναι ψευδεπίγραφο και παγίδα για το λαό και τις ανάγκες του.  Οι αιρετοί του ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν και αποκαλύπτονται!  Είναι   δύναμη συμπολίτευσης στην  ίδια αντιλαϊκή στρατηγική και στους Δήμους.
      Αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή επιδρομή που μεγάλο μέρος της  έχουν αναλάβει οι Δήμοι μπορεί και πρέπει να αναδειχτεί ο λαϊκός παράγοντας.  Σε αυτό τον αγώνα φιλοδοξούμε να συμβάλουμε Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι  της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στην οργάνωση  και την πάλη του λαού  για το δίκιο του,  σε σύγκρουση με την πολιτική  Κυβέρνησης και  Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
      Για να πάρει ανάσα η εργατική λαϊκή οικογένεια σήμερα , οι άνεργοι, η νεολαία, οι τσακισμένοι από την αναδουλειά  επαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες.  Για να ανοίξουν  αύριο το δικό τους δρόμο ανάπτυξης,  με μοχλό  την δική τους  συμμαχία και με τον πλούτο που παράγουν στα δικά τους χέρια .  
       Διεκδικούμε:
v   Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες, απαιτώντας αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%,  φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας,   αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας , μείωση του στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης .
v    Καμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών,  διεύρυνσή τους. Επιπρόσθετα μέτρα για τα νησιά και τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές. Έκτακτη χρηματοδότηση για τη κάλυψη απαιτήσεων όπως προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις και αφορούν στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους.
v   Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων.
v     Καμιά απόλυση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
v    Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών.
v    Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας.
v    Επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας π.χ                       με στόχευση την δωρεάν σίτιση των παιδιών στο σχολείο, τους ανέργους και την απαλλαγή τους από τέλη και φόρους ,  την δωρεάν πρόσβαση της νεολαίας σε αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές κλπ.

                                                 Οι    Δήμαρχοι
                              Ικαρίας                     Σταμούλος Στέλιος
                              Καισαριανής          Σταμέλος  Ηλίας
                              Πάτρας                     Πελετίδης  Κώστας
                              Πετρούπολης         Σίμος  Βαγγέλης

                              Χαϊδαρίου               Σελέκος  Μιχάλης

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη, με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης & Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο



Αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, τον Αντιπρόεδρο Δ. Καφαντάρη, τα μέλη του Δ.Σ. Α. Κοιμήση και Σ. Δανιηλίδη καθώς και τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου, συναντήθηκε σήμερα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο. Στη συνάντηση μετείχαν επίσης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και οι κ.κ. Π. Ρήγας , Γ.Γ. της Κ.Ο. του κόμματος, Δ. Καρύδης εκπρόσωπος Τύπου και Γ. Ιωαννίδης, Γ.Γ. Υπουργείου Εσωτερικών .

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών που κάνει το Προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων της Βουλής, προκειμένου να τους ενημερώσει για το ζήτημα της χρηματοδότησης των Δήμων, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2015, καθώς και μια σειρά ακόμη οικονομικά ζητήματα που αφορούν τους Δήμους.

 Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. παρουσίασε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με στοιχεία, τη θετική συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του εθνικού στόχου για δημιουργία οικονομικών πλεονασμάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην υπάρξει πλέον καμία νέα περικοπή πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, ζήτησε εκ μέρους της Κ.Ε.Δ.Ε. τη στήριξη του για την προώθηση λύσεων σε μια σειρά από σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση, όπως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού, η δημιουργία ειδικού προγράμματος από το ΕΣΠΑ με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν έργα Δήμων , κλπ.


Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος αναγνώρισε τη θετική συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας και υποσχέθηκε να στηρίξει το δίκαιο αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε. που αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων καθώς και τη δημιουργία ειδικού προγράμματος για τους Δήμους από το ΕΣΠΑ.

Κλείσιμο Δρόμου στην περιοχή Ναγού Καρδαμύλων – Μεταβολή Ημερομηνιών



Η Περιφερειακή Ενότητα  Χίου,   σε συνέχεια προγενέστερης ανακοίνωσης και λόγω πρόβλεψης δυσμενών καιρικών συνθηκών  που θα επικρατήσουν τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014, ανακοινώνει  ότι η Επαρχιακή οδός στην περιοχή του Ναγού  Καρδαμύλων θα κλείσει  από την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου  2014 μέχρι και το Σάββατο  13 Δεκεμβρίου  2014 , λόγω εκτελέσεως έργων

Ως εκ τούτου  η διέλευση  των οχημάτων  που κατευθύνονται  προς Γιόσωνα, Αμάδες Βίκι θα γίνεται  μέσω Σπαρτούντας –Καμπιών .

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ.Ε. με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταικούρα



Αντικείμενο της συνάντησης τα οικονομικά των Δήμων, ενόψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού.

Αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, τους Αντιπροέδρους Δ. Καφαντάρη και Γ. Καραγιάννη, τον Γ.Γ. Γ. Μουράτογλου , τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Α. Καστρινό , τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Α. Κοιμήση, Δ. Μπίρμπα και Γ. Ιωακειμίδη  , καθώς και ο Δήμαρχος Σιθωνίας Ι. Τζίτζιος συναντήθηκε σήμερα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταικούρα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η χρηματοδότηση των Δήμων, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2015, καθώς και μια σειρά ακόμη οικονομικά ζητήματα που αφορούν τους Δήμους.

Από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη τέθηκε αρχικά το ζήτημα που έχει προκύψει για το 2014,  σχετικά δηλαδή με την επίτευξη του δημοσιονομικού πλεονάσματος από πλευράς Αυτοδιοίκησης, που είχε οριστεί ως στόχος από την Κυβέρνηση. Επισήμανε πως αν και η Αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση της να πετύχει πλεόνασμα και το 2014, ο αριθμητικός στόχος που είχε τεθεί εξαρχής ήταν υπερβολικός. Γι αυτό και η Αυτοδιοίκηση δεν αποδέχεται να επιβαρυνθεί επιπλέον με το ποσό των 125 εκ. ευρώ, το οποίο «λείπει» από το πλεόνασμα αυτό.  Η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει τα χρήματα αυτά από άλλες πηγές, κι όχι  από τους Δήμους.

Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε θετικά ο Αναπληρωτής Υπουργός αφού δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από τους πόρους των Ο.Τ.Α. το 2015. Τα μόνα χρήματα που ουσιαστικά θα αφαιρεθούν από τους Κ.Α.Π. της επόμενης χρονιάς, είναι αυτά που αφορούν τη χρηματοδότηση αρμοδιοτήτων, όπως η μεταφορά των μαθητών , που μεταβιβάστηκε στις Περιφέρειες.

Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε να δημιουργηθεί Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Κ.Ε.Δ.Ε., του Υπ. Εσωτερικών και του Υπ. Οικονομικών, για να αναζητηθεί λύση στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων. Η Επιτροπή αυτή καταρχήν θα καταγράψει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν δημιουργηθεί ως το τέλος του 2011, κι αφού αποτυπωθεί το ακριβές μέγεθος, στη συνέχεια θα αναζητηθεί τρόπος αποπληρωμής από αδιάθετα κονδύλια που ήδη υπάρχουν.

Τέλος, τέθηκε από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. το ζήτημα της σταδιακής αποπληρωμής των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν οι Δήμοι, αλλά και τα Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις που απορροφήθηκαν από αυτούς. Το αίτημα των Δήμων είναι η αποπληρωμή να γίνεται σε ετήσια βάση, με παρακράτηση ποσοστού ως 5% των Κ.Α.Π., με ταυτόχρονη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας . Η συγκεκριμένη πρόταση των Δήμων εξετάζεται θετικά από το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών και σύντομα θα υπάρξει οριστική κατάληξη.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

« Στη σημερινή συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών ξεκαθαρίσαμε ότι το 2015 δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον περικοπή πόρων της Αυτοδιοίκησης, πέραν αυτών που καλύπτουν αρμοδιότητες μας που πλέον μεταφέρθηκαν αλλού. Από κει και πέρα, πιέζουμε την Πολιτεία να δώσει λύση στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων καθώς και να δεχθεί τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία μέσω των Κ.Α.Π. , με ανώτατο κατά έτος όριο το 5%.

Η Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων , σε αντίθεση με τους υπόλοιπους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης . Απαιτούμε από την Πολιτεία να κάνει το χρέος της, γιατί οφείλει έμπρακτα να αναγνωρίσει τη θετική μας συνεισφορά στην επίτευξη του εθνικού στόχου.»

ΟΜΙΛΙΑ Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2015

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Περάσαμε και περνάμε την πιο δύσκολη οικονομική και κοινωνική κρίση της γενιάς μας. Ο λαός υποφέρει και δικαιολογημένα απαιτεί από όλους εμάς εδώ την αλήθεια.
Πρώτη αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση παρουσιάζει ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Ξοδεύουμε όσα εισπράττουμε και εισπράττουμε όσα χρειαζόμαστε για τις ανάγκες μας. Χωρίς δανεικά. Όλοι εδώ στην αίθουσα μιλάμε για ανάγκη να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι για την πορεία και το μέλλον της χώρας μας. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο όταν ως χώρα στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες. Και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ουσιαστικά ο υπό συζήτηση προϋπολογισμός του 2015.
Δεύτερη αλήθεια είναι ότι η χώρα χρειάζεται και ήδη μεταβαίνει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Ένα μοντέλο που προτάσσει την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία – ένα μοντέλο που στηρίζεται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Ένα μοντέλο - που σε αντιπαραβολή με το παρελθόν - δεν θα χαρακτηρίζεται  από την κατανάλωση, τις δημόσιες δαπάνες και τα δανεικά.
Τρίτη αλήθεια είναι ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει απαρέγκλιτα την Ευρωπαϊκή της πορεία. Σε μια Ευρώπη που πράγματι αρχίζει να αλλάζει. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ευρύτερη περιοχή και η γειτονιά μας βρίσκεται σε αναβρασμό.  Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις σε αυτό ρευστό διεθνές περιβάλλον  και πως θα διαμορφωθούν οι μελλοντικοί συσχετισμοί. Τη μεγάλη εικόνα διεθνώς και στην Ευρώπη, προφανώς δεν είμαστε σε θέση να την ελέγξουμε.  Γι’ αυτό επιμένω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που περνάει από το χέρι μας. Σε αυτά που πετύχαμε τα τελευταία δύο χρόνια: Τη ραγδαία αύξηση των ξένων επενδύσεων – επενδύσεων με ονοματεπώνυμο - που σύμφωνα με το ΚΕΠΕ έφτασαν τα 37,6 δις στη διετία. Τη θεαματική άνοδο των εξαγωγών που ανήλθαν στα 27,5 δις Ευρώ. Την προώθηση των μεταρρυθμίσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και τη σύσταση της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής. Τη διαμόρφωση ενός νέου φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που αναγνωρίζεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η Παγκόσμια Τράπεζα μας ανέβασε 39 θέσεις σε διάστημα 3 ετών.
Σε αυτά πρέπει να αναλωθούμε. Και όχι στους φθηνούς λαϊκισμούς και τους κομματικούς υπολογισμούς που ευτελίζουν τους θεσμούς και τον Κοινοβουλευτισμό.
Τέταρτη αλήθεια ότι τα πράγματα σήμερα δεν είναι όπως το 2012. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες του πρωθυπουργού μας, του Αντώνη Σαμαρά. Και ακριβώς επειδή δεν είναι όπως το 2012 μπορούμε να μιλάμε πλέον για τη Στρατηγική που θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Τις αδικίες, - την ανεργία και τις φορολογικές επιβαρύνσεις- που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός από την ύφεση. Να τα αντιμετωπίσει όμως, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος ότι θα απεμπολήσουμε όσα σημαντικά κατακτήσαμε μέχρι σήμερα. Αυτή είναι τώρα η εξίσωση.
Είναι καλό που ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται έστω και αναγκαστικά, -  αφού δεν μπορεί να κάνει αλλιώς για να μην γυρίσει στο 4% όπως λέει και ο αρχηγός του - ότι σήμερα το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί, ότι το οικονομικό περιβάλλον άλλαξε σε σχέση με το 2012, ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.  Αλλά δεν είναι καθόλου αρκετό.
Αυτές οι παραδοχές… είναι πίσω, πολύ πίσω από την σημερινή πραγματική συζήτηση. Η κυβέρνηση, που κατάφερε να μην βρισκόμαστε στην ίδια θέση με το 2012, καταθέτει αυτόν τον προϋπολογισμό που απαντάει στο «πως» θα κρατηθεί το τιμόνι σταθερά, ώστε παράλληλα να γίνουν τα βήματα και για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων. Περιμένουμε και από εσάς, κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης να απαντήσετε ευθέως, τώρα και όχι μετά από ένα χρόνο που θα είμαστε ακόμη καλύτερα.
Θέλετε να γίνουν επενδύσεις και να υπάρξει ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά τις κοινωνικές αδικίες, ή δεν θέλετε;
Θέλετε να ξεφύγουμε από τον λαϊκισμό που κατάπιε ότι δημιουργικό, πρωτοποριακό και υγιές πήγε να γίνει τα προηγούμενα χρόνια, ή δεν θέλετε;
Θέλετε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά δίκαιο κοινωνικό κράτος και να μην συντηρούμε σε βάρος των πολλών τις  ευνοημένες ομάδες και συντεχνίες ή δεν θέλετε;
Μέχρι τώρα ήταν σαφές ότι τίποτε από όσα μπορούν να καταπολεμήσουν την ανεργία και να κάνουν την οικονομία να σταθεί στα πόδια της δεν θέλατε.
Μετά από τις επόμενες κατακτήσεις της κυβέρνησης, σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση και στο ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον, ίσως πάλι αλλάξετε Στρατηγική…
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αναλάβαμε μια μεγάλη πρόκληση. Και προχωρήσαμε σε μεγάλες αλλαγές με σχέδιο και με γνώμονα τις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας. Σίγουρα δεν τα κάναμε όλα σωστά. Αυτός που τολμά κάνει και λάθη. Σε κάθε περίπτωση όμως χάρη στις επώδυνες θυσίες του κόσμου προχωρήσαμε μπροστά. Η χώρα αρχίζει να πατά ξανά στα πόδια της.
Δεν σταματάμε εδώ γιατί η δικαίωση για μας θα έρθει όταν θα αποκατασταθούν οι αδικίες και βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο αυτών που επλήγησαν από  τη βίαιη προσαρμογή. Όταν η επένδυση στην Ελλάδα θα είναι μια ασφαλής, βιώσιμη  και αποδοτική επιλογή.
Με αποφασιστικότητα και με σοβαρότητα από όλους μας και κυρίως με υπευθυνότητα η χώρα μπορεί να αλλάξει τελείως πρόσωπο σε δύο χρόνια. Αυτή είναι η βαθύτερη ουσία του φετινού προϋπολογισμού.  Προϋπολογισμός σταθερότητας με το βέλος προς τα πάνω.
Σας καλώ να τον υπερψηφίσετε.
Σας ευχαριστώ.