Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Τα πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ επιβάλλουν άμεση αλλαγή πορείας στη διαχείριση των απορριμμάτων


Είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε χθες στην Ελλάδα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για την αδυναμία συμμόρφωσής της επί εννιά χρόνια στην απόφαση του 2005, με την οποία η χώρα καταδικάσθηκε για τη διάθεση αστικών αποβλήτων σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (1.128 ΧΑΔΑ) και δόθηκε προθεσμία για την αποκατάστασή τους έως το 2009.  Από αυτά τα 10.000.000 είναι κατ’ αποκοπήν, ενώ  τα υπόλοιπα 14.520.000 ευρώ υπολογίσθηκαν για τους 293 ΧΑΔΑ που υπήρχαν το Μάιο 2014. Τυπικά προβλέπεται απομείωση του ποσού ανάλογα με τον αριθμό των  ΧΑΔΑ που θα υπάρχουν τον Ιούνιο 2015.
Οι ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων Κυβερνήσεων αλλά και των αρμόδιων τοπικών αυτοδιοικήσεων τεράστιες. Η χώρα μας δεν έχει αυτή τη στιγμή καμία οικονομική δυνατότητα να πληρώνει πρόστιμα για την αδυναμία συμμόρφωσης στις βασικές απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Κι ας μη πανηγυρίζει το ΥΠΕΚΑ για τη μείωση του αρχικά εκτιμώμενου προστίμου. Ακόμη περισσότερο ας μη σπεύδει να προαναγγέλλει τη μείωση ακόμη και το ενδεχόμενο πλήρους μηδενισμού του προστίμου! Όπως αναφέρεται στην ίδια την ανακοίνωση του,  υπάρχουν σήμερα 39 ενεργοί ΧΑΔΑ, από τους οποίους οι 21 βρίσκονται σε νησιά –μικρά και μεγάλα, στα περισσότερα από τα οποία η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί λύσεις!  Αλλά και τα έργα αποκατάστασης των ανενεργών ΧΑΔΑ έχουν ακόμη μεγάλο δρόμο για την ολοκλήρωσή τους, μόνο το 26% έχει σύμβαση και ανάδοχο, ενώ ένα 22% βρίσκεται ακόμη σε φάση μελέτης!)
Οι εκπρόσωποι Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Χριστίνα Ευθυμιάτου και Φίλιππος Γκανούλης δήλωσαν σχετικά: «Τα ευρωπαϊκά πρόστιμα για την ολιγωρία τόσων δεκαετιών είναι δυστυχώς πλέον κομμάτι του μεγάλου θρίλερ που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Και συμπληρώνουν την μεγάλη καταστροφή στο πολύτιμο περιβάλλον του τόπου μας και στην  υγείας μας που επιτρέψαμε τόσα χρόνια με την ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων.  Ας συνειδητοποιήσουμε τουλάχιστον τη λάθος πορεία που ακολουθήσαμε ως τώρα. Γιατί θα έρθουν κι άλλα πρόστιμα κι άλλες περιβαλλοντικές καταστροφές. 
Απαιτούνται επείγουσες πρωτοβουλίες από πλευράς της αυτοδιοίκησης, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να έχει σημαντικό λόγο στη διαχείριση των απορριμμάτων  αντίθετα με τις πρόσφατες επιδιώξεις της κυβέρνησης. Αλλά και ενεργοποίηση από την κοινωνία  και τους  πολίτες για μια πολιτική μηδενικών αποβλήτων βασισμένη στην πρόληψη, τη μείωση, την ανακύκλωση με κοινωνική συμμετοχή.»