Ο Βουλευτής Χίου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Κώστας Τριαντάφυλλος, μετείχε στην 52η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου.
Τοποθετούμενος στη συζήτηση για «Το μέλλον της υπερεθνικής δημοκρατίας, πέντε έτη από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβόνας: Ποιος είναι ο ρόλος των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των εθνικών κοινοβουλίων;» επεσήμανε την αναγκαιότητα για πιο ενεργό ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων.
Όπως σημείωσε, «είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση της ευρωφοβίας, δίνοντας έμφαση σε όσα μας ενώνουν και εκτιμώντας όσα μας διαφοροποιούν». Συνέχισε με τη διαπίστωση ότι «τα περισσότερα προβλήματα που μας απασχολούν είναι υπερεθνικά και πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά».
Ο Βουλευτής υπερθεμάτισε της άποψης να θεσμοθετηθεί, παράλληλα με την υπάρχουσα νομοθετική πρωτοβουλία των πολιτών, η δυνατότητα σε ομάδες εθνικών κοινοβουλίων να καταθέτουν νομοθετικές προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Πράσινη Κάρτα). Με αυτόν τον τρόπο, καθώς και με τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές για την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών, είναι εφικτό να αντιμετωπισθεί το κενό δημοκρατικής νομιμοποίησης που διαπιστώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εν συνεχεία, συμμετέχοντας στη συζήτηση για την επανεξέταση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» τοποθετήθηκε στο τρίπτυχο: ανάπτυξη, ανεργία, φτώχεια, αλλά και στο φαινόμενο κυριαρχίας των οικονομικών δεικτών, διαπιστώνοντας την υποχώρηση των κοινωνικών δεικτών, σε επίπεδο ενδιαφέροντος και παρεμβάσεων. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για «περισσότερη Ευρώπη αξιών, συμμετοχής, συνεργασίας και κοινής ευημερίας».
Ο Κώστας Τριαντάφυλλος, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους συγκεκριμένων Κοινοβουλίων, που είχαν τοποθετηθεί υπέρ της αυστηρής τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τόνισε: «Βρισκόμαστε, όλοι, στην ίδια Ήπειρο. Ανήκουμε, όλοι, στην ίδια Ένωση. Όμως, βλέπουμε, όλοι, την ίδια πλευρά του φεγγαριού; Πότε επιτέλους θα σταματήσουν ορισμένοι να αποκομίζουν βραχυπρόθεσμα οφέλη από την αποτυχία και τις δυσκολίες των άλλων, υπονομεύοντας την μακροπρόθεσμη κοινή μας προοπτική;»
Τέλος, καυτηρίασε «τη δογματική και μονολιθική προσέγγιση του ζητήματος, η οποία οδηγεί σε διόγκωση των κοινωνικών προβλημάτων». Ζήτησε ίσες ευκαιρίες, επεσήμανε τον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προοπτικές της Τραπεζικής Ένωσης.