Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, 11.00-17.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δ. Αθηναίων, Αίθουσα «Οδοιπορικό», Ηρακλειδών 66, 1ος όροφος, Θησείο.
Τις περασμένες δεκαετίες, ο λιγνίτης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ακόμα και τώρα, σχεδόν η μισή ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται στο Ηπειρωτικό Σύστημα παράγεται από λιγνιτικούς σταθμούς τα ¾ των οποίων βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία.
Εξελίξεις των 10-15 τελευταίων ετών έχουν αρχίσει να κλονίζουν την αδιαφιλονίκητη κυριαρχία του «εθνικού μας καυσίμου»:
- Ορισμένα λιγνιτικά αποθέματα αναμένεται να μην είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα μέσα στην επόμενη 10ετία
- Οι νέες μονάδες ΑΠΕ και φυσικού αερίου έχουν ήδη αφαιρέσει σημαντικό μερίδιο αγοράς από το λιγνίτη
- Συμμόρφωση με την Κλιματική Στρατηγική της ΕΕ σημαίνει πως το 40% του ηλεκτρισμού που θα καταναλώνουμε το 2020 θα πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ, ποσοστό που ανεβαίνει περίπου στο 55% για το 2030
- Συμμόρφωση με τις Οδηγίες της ΕΕ για την ατμοσφαιρική ρύπανση σημαίνει πως οι περισσότερες παλιές λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το 2021.
- Τα κόστη παραγωγής των τεχνολογιών ΑΠΕ έχουν πέσει δραματικά τα τελευταία χρόνια και σύντομα αναμένεται να είναι άμεσα ανταγωνιστικές με το λιγνίτη.
Το οικολογικό και πράσινο κίνημα στη χώρα μας παραδοσιακά καλούσε σε σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη και σε έγκαιρο σχεδιασμό για μια μετάβαση σε μια μεταλιγνιτική εποχή. Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν αρχίσει κάπως να μεταφέρουν τη σχετική συζήτηση από το πολιτικό περιθώριο. Όμως στη γονατισμένη από την κρίση Ελλάδα πολλά χρειάζεται ακόμα να γίνουν ώστε μια τόσο κρίσιμη συζήτηση με όλες τις διαστάσεις της να έρθει στο προσκήνιο του πολιτικού διαλόγου.
Σε μια τέτοια κατεύθυνση φιλοδοξεί να συμβάλει η ημερίδα αυτή, παρουσιάζοντας παρόμοιες εμπειρίες από Περιφέρειες της Ευρώπης, διερευνώντας κατά πόσο είναι όντως μεσο-μακροπρόθεσμα απαραίτητος ο λιγνίτης στο ενεργειακό μας σύστημα και σκιαγραφώντας εναλλακτικές δυνατότητες και ευκαιρίες για την περιοχή ακι τη χώρα γενικότερα.
Η ημερίδα διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα και το Πράσινο Ινστιτούτο στο πλαίσιο του ΠρογράμματοςSERIND (“Socio-ecological reindustrialisation”) σκοπός του οποίου είναι η συζήτηση σε 7 ευρωπαϊκές χώρες των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στην πορεία προς έναν οικολογικό μετασχηματισμό των οικονομιών και κοινωνιών μας.