Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΑΔΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΡΧΙΘΑΛΑΜΗΠΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΟΙΑΡΧΟ ΤΟΥ "ΜΥΤΙΛΗΝΗ|




Ενα απίστευτο περιστατικό καταγγέλλουν οι αρχιθαλαμηπόλοι-θαλαμηπόλοι ότι συνέβη την προηγούμενη Δευτέρα στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Μυτιλήνη». Ο πλοίαρχος απέλυσε ένα συνάδελφό τους επειδή αυτός εξέφρασε παράπονα ότι δεν μπορεί να ανεβοκατεβαίνει και να σερβίρει καφέδες στη γέφυρα, τη στιγμή που το σαλόνι ήταν γεμάτο από επιβάτες και έπρεπε να εξυπηρετηθούν. Στην καταγγελία αυτή προχώρησε χθες η Πανελλήνια Ενωση Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΑΘΕΝ), σύμφωνα με την οποία:

«Στο πρωινό δρομολόγιο της 18ης Αυγούστου για Λήμνο-Θεσσαλονίκη-Μυτιλήνη, ο πλοίαρχος του πλοίου ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι οι συνάδελφοί τους είχαν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους και τις ώρες απασχόλησης και ότι το σαλόνι του πλοίου ήταν πλήρες επιβατών που απαιτούσαν την άμεση εξυπηρέτησή τους, παράγγελνε έναν-έναν τους καφέδες του ίδιου και των επισκεπτών του στη γέφυρα, με αποτέλεσμα ο συνάδελφός τους να ανεβοκατεβαίνει πάνω κάτω ασθμαίνων και ωσάν κυνηγημένος προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες και εντολές του καπετάνιου. Και επειδή ο ατυχής συνάδελφός μας μετά το τέταρτο συνεχές ανεβοκατέβασμα, εξέφρασε το σχετικό και εύλογο ανθρώπινο παράπονό του, ο κ. πλοίαρχος, δίκην “δικτάτορα” απαίτησε και διέταξε την άμεση απόλυσή του και μάλιστα με τον “έκβιασμό” ή εγώ ή αυτός. Και δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά και ο πρώτος συνάδελφος που αποκεφαλίστηκε με αυτόν τον τρόπο. Είναι ο τρίτος στη σειρά συνάδελφος που απολύεται για παρόμοιο λόγο από τον συγκεκριμένο πλοίαρχο. Συγχαρητήρια, λοιπόν, κ. πλοίαρχε. Με τέτοιες συμπεριφορές και ενέργειες μας γυρίζετε στην εποχή της γαλέρας και του μαστιγίου. Να είστε όμως σίγουρος ότι τέτοιες εποχές έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και δεν θα σας επιτρέψουμε να επαναλάβετε τέτοιες συμπεριφορές. Μπορεί να είστε καπετάνιος, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι και το πλήρωμα είναι και αυτοί ναυτικοί, που εργάζονται όμως στα περιχαρακωμένα πλαίσια του νόμου και των ΣΣΕ, και δεν είναι βέβαια δουλοπάροικοι».

Προειδοποιούν δε ότι την επόμενη φορά δεν θα περιοριστούν σε δημόσια καταγγελία, αλλά θα ασκήσουν εναντίον του πλοιάρχου, αλλά και εναντίον κάθε τυχόν μιμητή, κάθε νόμιμο δικαίωμα που τους παρέχει ο νόμος.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η ΠΕΑΘΕΝ υπενθυμίζει ότι εκατοντάδες συνάδελφοί τους, όσοι έχουν απομείνει μετά το πετσόκομμα των οργανικών συνθέσεων, εργάζονται νυχθημερόν και τις περισσότερες φορές και πέρα των 14 και 16 ωρών ημερησίως, προκειμένου να βγει η δουλειά και να εξυπηρετηθούν τα δρομολόγια και οι επιβάτες, ενώ πάγια πλέον τακτική ορισμένων εταιρειών είναι να καταβάλλουν «έναντι» των αποδοχών και να οφείλουν δεδουλευμένους μισθούς 5 και 6 μηνών.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου