Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΝΩΣΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΣ Τ.Α. ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ


Ο εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης είναι γνωστός όχι μόνο ως αδελφός του πρώην υπουργού Γιώργου Φλωρίδη αλλά γιατί ως εισαγγελέας Κομοτηνής είχε αποκαλύψει πρώτος το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Αίσθηση προκάλεσε, άλλωστε, και με τις παρεμβάσεις του ως επικεφαλής της (με όνομα σιδηρόδρομο) Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου των Δημοσίων Συμβάσεων και Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων.
Και ως εκ τούτου είναι σημαντική η προαναγγελία του (στο Βηματοδότη), με αφορμή την υπόθεση του ΤΤ,  ότι σε λίγες ημέρες θα υπάρξουν και νέες διώξεις για κάποιες παλαιές υποθέσεις που έχουν σχέση με διαφθορά εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και, όπως λέει, θα είναι πολλές, και μάλιστα περιλαμβάνουν και ηχηρά ονόματα, ανάμεσα στα οποία και ορισμένα που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις δημοτικές εκλογές.
Άλλωστε, ήταν αυτό που πριν λίγους μήνες είχε πει ότι «πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ένα έργο. Μια φυλακή για 10.000 αξιωματούχους. Θα είναι μια καλή αρχή!».

aftodioikisi.gr

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΠΟΡΤΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ 6.000 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ


Την πόρτα της εξόδου του Δημοσίου θα διαβούν περίπου 6.000 συμβασιούχοι οι οποίοι εργάζονται μεπροσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα και η εκδίκαση των υποθέσεών τους παραμένει εκκρεμής.
Ειδικότερα, απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει τη διαγραφή τους από το Μητρώο Μισθοδοτουμένων του Δημοσίου πορίζοντας παράλληλα ρητά, «να μη γίνονται αποδεκτές οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους».
Οι συμβασιούχοι απομακρύνονται άμεσα δηλαδή και δυνατότητα επιστροφής θα έχουν εφόσον και αν το κρίνουν τα αρμόδια δικαστήρια.
Στην περίπτωση δε που οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν συμμορφωθούν με τα όσα προβλέπει η απόφαση και συνεχίζουν να απασχολούν τους συμβασιούχους θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, και σε αυτό το πλαίσιο ορίζεται ότι θα υπάρξουν έλεγχοι από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Νομοθετική ρύθμιση
Υπενθυμίζεται ότι τη διαδικασία για αυτοδίκαιη άρση των ασφαλιστικών μέτρων ή των προσωρινών διαταγών προέβλεψε νομοθετική ρύθμιση του αρμόδιου υπουργείου Δικαιοσύνης τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις έπρεπε να έχουν εκδικαστεί το αργότερο μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013, διαφορετικά έπαυαν να ισχύουν τα ασφαλιστικά μέτρα και οι προσωρινές διαταγές.
Η νομοθετική ρύθμιση είχε προωθηθεί προκειμένου να μπει φρένο στην πρακτική των συνεχών αναβολών που έπαιρναν με διάφορες δικαιολογίες οι προσφεύγοντες συμβασιούχοι, οι οποίοι με τις αγωγές επιδίωκαν τη μονιμοποίησή τους. Στόχος ήταν, εξάλλου, να κριθούν ταχύτατα οι υποθέσεις και όσοι απομακρυνθούν να προσμετρηθούν στον αριθμό απολύσεων που προβλέπεται από το μνημόνιο.
Είχε προηγηθεί ο  Μιχελάκης
Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια απόφασης υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, με την οποίακαλούσε τους δημάρχους να μη στηρίζουν τους συμβασιούχους με τις νομικές υπηρεσίες των δήμων, διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις. Στην εγκύκλιο αναφερόταν συγκεκριμένα: «Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων αποδέχονται τα αιτήματα των αγωγών, συνομολογούν ότι με τις συμβάσεις αυτές καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους και δεν ασκούν τα προβλεπόμενα τακτικά και έκτακτα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων αυτών, ως οφείλουν, για την προάσπιση των συμφερόντων τους.»
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μιχελάκης ζητούσε από τους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων να κινήσουν τις διαδικασίες περί πειθαρχικής ευθύνης αιρετών σε περιπτώσεις που εντοπίζεται μη εξάντληση των ένδικων μέσων από πλευράς δήμων.
Επιπλέον, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, δεν είναι τυχαίο το ότι ο υπουργός Εσωτερικών αρνείται να υπογράψει εγκύκλιο με την οποία δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης συμβάσεων σε φορείς των δήμων με πρώτο «θύμα» τον «Αθήνα 9.84″, καθώς πολλοί συσχετίζουν τη στάση του με την προσπάθεια της κυβέρνησης να οδηγήσει στην έξοδο εργαζόμενους και στα ΝΠΙΔ και τις επιχειρήσεις των δήμων στο πρότυπο της μείωσης του προσωπικού στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου.



aftodioikisi.gr

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Μεγάλες ανατροπές στη διαδικασία αξιολόγησης χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζεται να φέρει τουπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα καταθέσει σύντομα το σχετικό νομοσχέδιο.
Πλέον αλλάζει ο τρόπος που οι αξιολογητές βαθμολογούν τους εργαζόμενους στα υπουργεία και τους δημοσίους φορείς, θα γίνεται με ποσόστωση και οι υπάλληλοι θα τοποθετούνται σε κλίμακες βαθμολόγησης. Μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο όμως αποτελεί και το θέμα της επιλογής των προϊσταμένων στο Δημόσιο. Η σχετική ρύθμιση, βασική φιλοσοφία της οποίας θα είναι να μπουν σε πρώτο πλάνο τα προσόντα, έναντι της ιεραρχίας αποφασίστηκε τελικώς να έρθει στη Βουλή με χωριστό νομοσχέδιο. Με αυτή, θα ενισχύονται δηλαδή τα κριτήρια που αφορούν τα τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.ά.) των υποψηφίων γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών, με στόχο να έχουν πλεονέκτημα οι νεότεροι προσοντούχοι υπάλληλοι έναντι των στελεχών που διαθέτουν κυρίως εμπειρία.
Στις προβλέψεις που μελετώνται συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η διεξαγωγή ειδικής συνέντευξης στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα η συνέντευξη αναμένεται να είναι ανοιχτή στους συνυποψηφίους, να μαγνητοφωνείται και να πραγματοποιείται από επιτροπές ανώτατων στελεχών που θα έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό.
Όπως είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στόχος είναι να βάλει τέλος στην επετηρίδα για τις προαγωγές στο Δημόσιο: «Έχουμε πολλούς άξιους ανθρώπους στη Δημόσια Διοίκηση, πολλούς νέους ανθρώπους οι οποίοι θα πρέπει να ξεφύγουν από την παραδοσιακή έννοια της επετηρίδας ή της μοριοδότησης, η οποία πολύ συχνά τους κρατάει δέσμιους», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης στον Τύπο της Κυριακής. Με το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το υπουργείο, θα μπει σε νέες βάσεις ο τρόπος επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο, καταργώντας την επετηρίδα και αντικαθιστώντας την με ένα αδιάβλητο αξιοκρατικό σύστημα, βάσει των προσόντων των στελεχών της δημόσιας διοίκησης.
Με πληροφορίες από Ημερησία

aftodioikisi.gr