Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

ΧΙΟΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΛΗΘΗΣΑΝ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΟΥ

 Εξέταση των μαθημάτων που ανεβλήθησαν λόγω σεισμού
 
Προκειμένου η εξέταση των μαθημάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων των ΕΠΑΛ και των ΓΕΛ που αναβλήθηκε στο νομό Χίου λόγω του σεισμού να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και εντός της τρέχουσας περιόδου καταθέτουμε την ακόλουθη πρόταση:
Α. Για τα μαθήματα: i) Ψηφιακά Συστήματα, ii) Προγραμματισμός Υπολογιστών, iii) Μεταφορά Φορτίων και iv) Οικοδομική των ΕΠΑΛ
1η επιλογή: Σάββατο 17/6/2017 και ώρα εξέτασης 8.30πμ-11.30πμ
2η επιλογή: Παρασκευή 23/6/2017 και ώρα εξέτασης 8.30πμ-11.30πμ 


(Παρατήρηση: κανένας εκ των μαθητών που εξετάζονται στα ανωτέρω μαθήματα δεν έχει εξέταση σε ειδικό μάθημα)


Β. Για τα μαθήματα: i) Λατινικά Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών ii) Χημεία Ο.Π. Θετικών Σπουδών και iii) Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής των ΓΕΛ
1η επιλογή: Τρίτη 20/6/2017 και ώρα εξέτασης 6.00μμ-9.00μμ


2η επιλογή: Κυριακή 18/6/2017 και ώρα εξέτασης 8.30πμ-11.30πμ


3η επιλογή: Παρασκευή 30/6/2017 και ώρα εξέτασης 10.00πμ-1.00μμ


(Παρατήρηση I: Το ένα (01) άτομο που είχε δηλώσει το ειδικό μάθημα «Ιταλικά» καταθέτει δήλωση ότι δεν θα προσέλθει στην εν λόγω εξέταση. Από τα οκτώ (08) άτομα που είχαν δηλώσει το ειδικό μάθημα «Γαλλικά» τα τέσσερα (04) καταθέτουν δήλωση ότι δεν θα προσέλθουν στην εν λόγω εξέταση. Τα άλλα τέσσερα (04) άτομα θα επιστρέψουν από την Αθήνα στη Χίο αεροπορικώς στις 29/6/17 με απογευματινή πτήση τα έξοδα της οποίας θα καλυφθούν από την ΕΛΜΕ Χίου.


Παρατήρηση II: Αναφορικά με την 3η επιλογή, το καλύτερο θα ήταν να συνδυαστεί με τη λειτουργία Εξεταστικού Κέντρου για το μάθημα των «Γαλλικών» στη Χίο.)


Θεωρούμε αυτονόητο ότι το Υπουργείο Παιδείας, πέρα από τη διευθέτηση της ημερομηνίας εξέτασης των ανωτέρω μαθημάτων, θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση στην κατεύθυνση της αντιστάθμισης της ταλαιπωρίας που έχουν βιώσει οι μαθητές τόσο λόγω της σεισμικής έξαρσης όσο και λόγω της αναβολής των εξετάσεων.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Σταυρινούδης Σταύρος Νικήτας Παναγιώτης

XIOΣ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χίου, ενημερώνει ότι την 20η Ιουνίου 2017, ημέρα Τρίτη, από 7.30 το πρωί έως 13.30, θα υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο ένα ρεύμα, στην οδό Αγίου Μηνά (Εθνική Οδός Χίου –Καλλιμασιάς), στο τμήμα από τη συμβολή της με την οδό Βιτιάδου, έως τα σχολεία του Κλούβα, στα πλαίσια του έργου «Ενίσχυση εναερίου δικτύου χαμηλής τάσης στον Υ/Σ 136 & Υ/Σ 81 Χίου»
Η κυκλοφορία των οχημάτων σε αυτό το τμήμα της οδού Αγ. Μηνά θα ρυθμίζεται από προσωπικό της αναδόχου Κ/ξιας EUROPA-ΕΒΙΕΚ ΑΤΕ-ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΗ ΑΤΕΒΕ και με ευθύνη της

Η ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Εφορία: Ξεκινά η επιχείρηση "παραλία" για κυνήγι αποδείξεων


Ανεβάζει στροφές η φορολογική διοίκηση στους ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει το τμήμα του επιχειρησιακού της σχεδίου που αφορά στην καταπολέμηση της καθημερινής φοροδιαφυγής, αυτής που φουντώνει το καλοκαίρι στους τουριστικούς προορισμούς και τις παραλίες.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι θα πραγματοποιηθούν συνολικά φέτος περίπου 40.000 έλεγχοι στην αγορά, οι περισσότεροι από τους οποίους θα πραγματοποιηθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι 35.000 επιτόπιοι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από τους ελεγκτές των εφοριών και οι υπόλοιποι περίπου 5.000 πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τους ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται είτε στη χωρική αρμοδιότητα των εφοριών είτε με αιφνιδιαστικές επισκέψεις συνεργείων της ΥΕΔΔΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς .
Ας δούμε και τι ελέγχουν οι "ράμπο" της εφορίας:
-την έκδοση αποδείξεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις παριστάνουν μάλιστα τους πελάτες και περιμένουν να δουν αν η επιχείρηση θα εκδώσει την προβλεπόμενη απόδειξη
-αντιπαραβάλουν τις κινήσεις της συσκευής ηλεκτρονικών χρεώσεων POS με τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί. Μια πρώτη και γρήγορη σύγκριση γίνεται ανάμεσα στις εισπράξεις και στην αξία των αποδείξεων που έχουν εκδοθεί
-ελέγχουν αν το POS είναι συνδεμένο με ελληνικό ή αλλοδαπό τραπεζικό λογαριασμό. Το τελευταίο απαγορεύεται από την νομοθεσία για τα capital controls
-διαπιστώνουν αν η ταμειακή μηχανή της επιχείρησης είναι δηλωμένη και νόμιμη. Επίσης, στο βαθμό που μπορούν ελέγχουν αν έχει εγκατασταθεί κάποιο ύποπτο λογισμικό για διαγραφή της αξίας των εκδιδόμενων αποδείξεων
-ελέγχουν αν η επιχείρηση έχει αποδώσει τον ΦΠΑ κατά τα τελευταία τρίμηνα
Οι κυρώσεις
Με απόφαση της ΑΑΔΕ, ενεργοποιείται διάταξη που ψηφίστηκε πριν ενάμισι μήνα στη Βουλή και η οποία θα προβλέπει τα εξής:
 -πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στις αποδείξεις που δεν έχουν εκδοθεί με ελάχιστο τα 250 ευρώ ανά έλεγχο για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 για όσους τηρούν διπλογραφικά. Τα πρόστιμα πολλαπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής εντός 5ετίας
-μπαίνει  "λουκέτο" 48 ωρών για μη έκδοση 10 αποδείξεων ή συνολικής αξίας 500 ευρώ.
  -σε περίπτωση υποτροπής και για πάνω από 3 αποδείξεις, ενεργοποιείται ποινή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης για 96 ώρες, δηλαδή για 4 ημέρες.

 -σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός 2 ετών θα επιβάλλεται λουκέτο 10 ημερών.

ΠΗΓΗ CAPITAL.GR

Ο ΤΖΑΜΠΑΣ ΖΕΙ; 97% ΕΚΠΤΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ

simitis

Ο Κ. Σημίτης και η σύζυγός του Δάφνη συγκαταλέγονται στους «τζαμπατζήδες», πολιτικούς και μη, που νοσηλεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ οι απλοί πολίτες πλήρωναν αδρά για τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο.
Βαρύτατα εκτεθειμένος είναι ο πρώην πρωθυπουργός μετά τα άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία που κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης.
Πιο συ­γκεκριμένα, αποκάλυψε ότι για νοσήλια ύψους 18.470 του Κ. Σημίτη χορηγήθηκε έκπτωση 17.900 ευρώ, ενώ τα… υπόλοιπα 570 ευρώ πληρώθηκαν από το ασφαλιστικό ταμείο του. Η έκπτωση που του έκαναν ήταν 97%!

Αντίστοιχα, για νοσήλια της συζύγου του Δάφνης ύψους 29.750 ευρώ δόθηκε έκπτωση 29.045 ευρώ, ήτοι κούρεψαν τα νοσήλειά της κατά 97,5%!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑ ΨΑΡΑ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μνήμης των 193 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών.
Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν το Σάββατο 24 Ιουνίου, με έκθεση των «Ηρώων των Ψαρών» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αδελφότης Ψαριανών», εσπερινό στα εκκλησάκια της Μαύρης Ράχης από τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο και αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης.

Την Κυριακή 25 Ιουνίου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τρισάγιο στο χώρο που υπήρχε η οικία του Κωνσταντή Κανάρη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΥΒΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ




«Ορισμένοι ακόμα κρύβουν τους τρομοκράτες που έφυγαν από εδώ. Όπως η Ελλάδα και η Γερμανία [...] αυτή την στιγμή, υπάρχουν πάνω από δέκα στην Ελλάδα και ξέρετε τι μας λένε; Είναι θέμα της Δικαιοσύνης, δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Τι ανοησίες είναι αυτές;» είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξηΕίχε καιρό να... χτυπήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την Ελλάδα, και το... διέπραξε σε μία μάλλον όχι τυχαία χρονική συγκυρία: λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε Αθήνα και Θράκη, που είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα, 19 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, για άλλη μια φορά, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, κατηγόρησε την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, ότι υποθάλπει τους τρομοκράτες (σ.σ. όπως αποκαλεί όσους κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα) που έφυγαν από την χώρα του. Μάλιστα, έκανε λόγο για δέκα τρομοκράτες που βρήκαν καταφύγιο σε ελληνικό έδαφος.

«Ορισμένοι ακόμα κρύβουν τους τρομοκράτες που έφυγαν από εδώ. Όπως η Ελλάδα και η Γερμανία. Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή, υπάρχουν πάνω από δέκα στην Ελλάδα και ξέρετε τι μας λένε; Αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης, εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Τι ανοησίες είναι αυτές;» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης χώρες της ΕΕ για φασισμό, αναφερόμενος στην απαγόρευση των προεκλογικών εκστρατειών την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

«Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, στην ιστορία, στο παρελθόν, υπήρξαν ναζιστικές και φασιστικές εφαρμογές. Δυστυχώς, τα ίδια έχουν εφαρμοστεί και στους πολίτες μου» υποστήριξε ο Ερντογάν.

ΣΤΟ "ΠΕΡΙΜΕΝΕ" 70.000 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

Στο "περίμενε" 70.000 επικουρικές


Οι ασφαλισμένοι που έκαναν αίτηση μετά την 1η/1/2015 και έλαβαν επικουρική είτε θα την επιστρέψουν είτε θα δώσουν πίσω ένα μέρος της, σύμφωνα με το ΕΤΕΑ
Ακόμα και τα χρήματα που έχουν πάρει ως επικουρική σύνταξη μπορεί να ζητήσει πίσω από 70.000 ασφαλισμένους το ΕΤΕΑ, καθώς βάσει νέας εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, όλες οι αιτήσεις (εκτός των περιπτώσεων θανάτου) που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 θα αναθεωρηθούν!


Το ΕΤΕΑ λέει ότι νέες επικουρικές μετά την 1η/1/2015 βγαίνουν μόνον αν από την ημερομηνία αυτή μέχρι και τις 12/5/2016 επήλθε θάνατος συνταξιούχου που έπαιρνε επικουρική σύνταξη, ενώ την ίδια ώρα εκκρεμούν ακόμα 120.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι 31/12/2014.


Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι ασφαλισμένοι που έκαναν αίτηση μετά την 1η/1/2015 και έλαβαν επικουρική είτε θα την επιστρέψουν είτε θα δώσουν πίσω ένα μέρος της σύνταξης όταν (σ.σ.: και αν) εκδοθούν οι οδηγίες του υπουργείου για το πώς θα υπολογίζονται οι επικουρικές από 1ης/1/2015 σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου!


To υπουργείο Εργασίας μάλιστα με χθεσινή εγκύκλιο που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, προαναγγέλλει και τροποποίηση του νόμου για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών βάσει των οποίων θα βγαίνουν οι νέες επικουρικές συντάξεις.


Στην εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, αναφέρεται ότι σε όσες από τις ανωτέρω αιτήσεις (σ.σ.: μετά την 1η/1/2015) έχει εκδοθεί απόφαση συνταξιοδότησης, είτε πριν ή μετά τις 13/5/2016, με βάση τον τρόπο υπολογισμού που ήταν σε ισχύ προ νόμου Κατρούγκαλου, «οι αποφάσεις αυτές είναι μη νόμιμες και πρέπει να αναθεωρηθούν οίκοθεν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες που τις εξέδωσαν».


Μετά την 1η/1/2015 ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού του άρθρου 96 του νόμου Κατρούγκαλου. Ο νέος τρόπος υπολογισμού δεν έχει ακόμη καθοριστεί 13 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Σε περιπτώσεις που εκδόθηκαν όμως επικουρικές χωρίς να υπάρχει νέος κανονισμός, αυτές οι συντάξεις είναι παράνομες σύμφωνα με την εγκύκλιο Πετρόπουλου, εκτός και αν επήλθε θάνατος συνταξιούχου!


Η εγκύκλιος Πετρόπουλου παρατείνει το διετές πάγωμα επικουρικών για περίπου 70.000 αιτήσεις από 1ης/1/2015 και μετά, ενώ οι επικουρικές για τις 120.000 αιτήσεις ασφαλισμένων που υποβλήθηκαν μέχρι 31/12/2014 εκτιμάται ότι θα έχουν βγει καλώς εχόντων στο τέλος του 2019. Από το 2020, θα περιμένουν να πληρωθούν και όσοι έκαναν αίτηση από 1ης/1/2015!


Στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:


1 Οσοι βγήκαν με αναστολή σύνταξης πριν από την 1η/1/2015 (π.χ. από Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών ή και Δημόσιο) αλλά συμπληρώνουν όριο ηλικίας καταβολής σύνταξης μετά την 1η/1/2015 δικαιούνται σύνταξη από το ΕΤΕΑ με το νέο μαθηματικό τύπο. Τέτοιες συντάξεις ενδεχομένως να έχουν εκδοθεί αλλά καθίστανται άκυρες.


2 Σε περίπτωση που η επικουρική σύνταξη αναπηρίας επαναχορηγείται μετά την 1η/1/2015, ο υπολογισμός της γίνεται με βάση το νέο νομικό πλαίσιο και αν έχει εκδοθεί απόφαση είναι επίσης μη νόμιμη.


3 Σε περίπτωση που υποβληθεί αίτημα για μετατροπή σύνταξης αναπηρίας σε σύνταξη γήρατος μετά την 1η/1/2015, ο υπολογισμός της σύνταξης γήρατος γίνεται με βάση το νέο νομικό πλαίσιο. Αν έχει εκδοθεί απόφαση μετατροπής μετά την 1η/1/2015 είναι παράνομη.


4 Στις επικουρικές λόγω αναπηρίας το κριτήριο για τον υπολογισμό του ποσού και την καταβολή σύνταξης είναι η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, εκτός εάν κατά την ημερομηνία αυτή δεν έχει διακοπεί η εργασία, οπότε κριτήριο είναι η ημερομηνία διακοπής της εργασίας του ασφαλισμένου. Με αίτηση πριν από την 1η/1/2015 οι συντάξεις βγαίνουν με τον παλιό τρόπο, ενώ με αίτηση πριν από την 1η/1/2015, αλλά με διακοπή εργασίας μετά την 1η/1/2015, η επικουρική αναπηρίας είναι παράνομη αν έχει εκδοθεί.


5 Στις περιπτώσεις παράτασης της συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, εφαρμόζεται το προγενέστερο καθεστώς ανεξάρτητα εάν η σχετική αίτηση υποβλήθηκε πριν ή μετά την 1η/1/2015.


6 Από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (13/5/2016) το πρώην ΕΤΕΑ παύει να χορηγεί λοιπές παροχές πλην της επικουρικής σύνταξης, όπως έξοδα κηδείας, επίδομα απολύτου αναπηρίας και προσαύξηση σύνταξης λόγω οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου-τέκνων).


Η εγκύκλιος αντί να λύσει τον γόρδιο δεσμό στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων επιφέρει χάος. Πώς θα αλλάξει μια επικουρική που κατά παρέκκλιση νόμου βγήκε με ποσό 250 ευρώ, όταν για να τροποποιηθεί θα πρέπει προηγουμένως να έχει εκδοθεί και ο μαθηματικός τύπος του νόμου Κατρούγκαλου που ακόμη αγνοείται; Τι θα γυρίσουν πίσω όσοι πήραν επικουρικές που υπολογίστηκαν με τον παλιό τρόπο και όχι με αυτόν που λέει ο νόμος, δηλαδή με αναπλήρωση 0,45% των αποδοχών για κάθε έτος ασφάλισης και με δείκτες θνησιμότητας; Στα ερωτήματα αυτά αντί απαντήσεων βγάζουν εγκυκλίους περί «μη νόμιμα εκδοθεισών συντάξεων» ακυρώνοντας αποφάσεις που πήραν στα χέρια τους ανυποψίαστοι πολίτες.


Πηγή: protothema.gr