Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

"O AΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΑΤΗΣ" ΑΠΟ ΤΟΝ Φ.Ο.Β.


 Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου σας προσκαλεί  στην Πνευματική του Εστία το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαρτίου και ώρα 7.00 μ.μ., να παρακολουθήσετε τη θεατρική κωμωδία του Μολιέρου  «Ο Αρχοντοχωριάτης»από τη θεατρική ομάδα του Ομίλου σε σκηνοθεσία  Ελπίδας Γεωργαντή.
Στον « Aρχοντοχωριάτη» έργο που πρωτοανέβηκε στη σκηνή τον Oκτώβριο του 1670, παρουσιάζει οMολιέρος ένα θέμα διαχρονικό, την ανθρώπινη ματαιοδοξία, την ματαιοπονία του ανθρώπου που πασχίζει να υπερβεί το φραγμό της κοινωνικής του θέσης αλλά και των ικανοτήτων που ο ίδιος διαθέτει. Σ΄ αυτή την κωμωδία-μπαλέτο ο Μολιέρος,  προχωρεί σε μια καυστική σάτιρα του νεοπλουτισμού της αστικής τάξης που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας τρόπους, συνήθειες και συμπεριφορές φτάνοντας στα όρια του γελοίου. Στον Αρχοντοχωριάτη, ο σημερινός θεατής εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του κ. Ζουρντέν πολλά ομοιότυπα της σύγχρονης κοινωνικής ζωής αλλά και να βρει αναλογίες με την εποχή μας, μέσα από την σάτιρα που παραμένει αναλλοίωτη.

Παίζουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Μάρκος Κάβουρας, Μαίρη Νύκτα-Ψυχιά, Δέσποινα Εξηντάρη- Καλαμάρη, Δέσποινα Ζουμή, Αγγελική Καστάνου-Τζούμα, Τζένη Καλλίτση-Βούκουνα, Σταυρούλα Βασιλάκη-Τσαμπαρλή, Κοσμάς Αντωνιάδης, Απόστολος Τσαμπαρλής, Ιωάννης Κουγιούλης, Δημήτριος Αρμενάκης, Κώστας Βούκουνας, Ελπίδα Γεωργαντή και η μικρή Κλεοπάτρα Αρμενάκη.
Χορεύουν οι μαθήτριες  Μαρία Ζουμή και Κατερίνα Αρμενάκη

Τα χορευτικά δίδαξε η Μίνα Μπατσακούτσα, τα κουστούμια έραψε η Εριφύλη Βασιλάκη ενώ τα έπιπλα - φωτιστικά είναι από το κατάστημα Φράγκος. Χορηγός της εκδήλωσης η επιχείρηση Α.&Ε. Τσαμπαρλής.
 Τιμή εισιτηρίου: Ενήλικες 7€ και μαθητικό 5€.

Σας καλούμε όλους σ’ ένα υπέροχο ψυχαγωγικό βραδινό.

-- 
Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου (Φ.Ο.Β.)

ΑΙΜΑ , ΧΗΜΙΚΑ , ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ , ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ



Με το μαχαίρωμα του δημοτικού συμβούλου στη Ρόδο, επεισόδια και συλλήψεις σε Μεσολόγγι και Πύργο για το «Αθηνά», αντιδράσεις για την κατάθεση στεφάνου από βουλευτές της Χρυσής Αυγής που έφτασε μέχρι τη μάχη σώμα με σώμα, αλλά και πολλά… κάγκελα, σημαδεύτηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του 1821 στη χώρα. Στην Αθήνα, οι παρέλαση κύλησε ομαλά, χωρίς κόσμο, αλλά με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε επί της οδού Φιλελλήνων όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 40 άτομα της οργάνωσης «Σπίθα», ο οποίοι διαμαρτύρονταν για τις εξελίξεις στην Κύπρο.
aftodioikisi.gr

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ




Στην αναθεώρηση του ισχύοντος από το 2006 Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) πρόκειται να προχωρήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων, τους Δήμους των εννέα νησιών της Περιφέρειας καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες σε τοπικό επίπεδο.
Στους παραπάνω και στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας έχει ήδη κοινοποιηθεί το Αναθεωρημένο Σχέδιο ΠΕΣΔΑ προκειμένου να το επεξεργαστούν και στα πλαίσια της διαβούλευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Νίκος Μάρκου, δήλωσε σχετικά: «Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς επιβάλλεται η εναρμόνιση του με τα νέα δεδομένα, αφενός σε θεσμικό επίπεδο με τις αλλαγές των τελευταίων ετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στην ευρύτερη περιβαλλοντική νομοθεσία και αφετέρου με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις που θα συμβάλλουν σε μία διαχείριση των απορριμμάτων φιλικότερη προς το περιβάλλον και ευνοϊκότερη προς τις τοπικές οικονομίες των νησιών της Περιφέρειας». 

ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΜΕ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ;


Γιατί τρώμε μπακαλιάρο κάθε 25η Μαρτίου;
Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί παράλληλα και περίοδο νηστείας, η εκκλησία, επέτρεψε να υπάρχουν δυο ημέρες όπου θα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.
Μία από αυτές τις γιορτές είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, όπου παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Η δεύτερη ημέρα εξαίρεσης της νηστείας είναι η Κυριακή των Βαΐων.
Γιατί όμως καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος και όχι κάποιο άλλο ψάρι; Παλιά, όσοι ζούσαν σε παραθαλάσσιες περιοχές, δεν είχαν πρόβλημα να τρώνε φρέσκα ψάρια σε καθημερινή βάση. Για τον ορεινό πληθυσμό όμως, η μεταφορά του ψαριού αντιμετώπιζε προβλήματα, μιας και δεν υπήρχαν τα μέσα μεταφοράς του φρέσκου ψαριού πριν αυτό αλλοιωθεί. Όταν λοιπόν εισήχθηκε ο μπακαλιάρος τον 15ο αιώνα, ήταν ιδανικός, γιατί ήταν ένα φτηνό ψάρι το οποίο μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου με τη χρήση αλατιού.


 http://www.newsbomb.gr

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ






Σήμερα γιορτάζουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της Θείας ενσάρκωσης, από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στη Θεοτόκο μας.
Το γεγονός αυτό μας το περιγράφει ο Άγιος και Ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιό του (κεφ. Α' στίχ. 26-38).
Την ήμερα αυτή, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάστηκε στην Παρθένο Μαρία, στη Ναζαρέτ και Της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό, και όταν η Παρθένος αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να συλλάβει χωρίς άνδρα, ο Αρχάγγελος της απάντησε ότι «το Άγιο Πνεύμα θα έλθει σε σένα και η Δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει». Τότε η Παρθένος Μαρία, του απάντησε ταπεινά: «Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα Εκείνου», και όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εξαφανίστηκε από μπροστά της, συντελέστηκε το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας. Με τρόπο υπερφυσικό, η Παρθένος συνέλαβε στην άχραντη κοιλιά Της, Τον Υιό και Λόγο του Θεού. Εκείνον που με την θυσία Του επάνω στο Σταυρό, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο και του χάρισε την Άγια... , Ουράνια και Αιώνια Ζωή!!!

Αξίζει, όμως, να δούμε και να εξηγήσουμε το Απολυτίκιο αυτής της μεγάλης εορτής:
«Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον, καί τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, Υἱός τῆς Παρθένου γίνεται, καί Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διό καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ
Δηλαδή:
«Σήμερα είναι η κυριότερη μέρα της σωτηρίας μας και η φανέρωση του Μυστηρίου, που ήταν από πολλά χρόνια κρυμμένο: Ο Υιός του Θεού θα γίνει άνθρωπος, Υιός τής Παρθένου Μαρίας και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα φέρνει. Γι’ αυτό κι εμείς μαζί μ'αυτόν ας πούμε ζωηρά στην Παναγία: Χαίρε, Κεχαριτωμένη, ο Κύριος είναι μαζί σου.»

Η σημερινή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας. Είναι μέρα χαράς και αγαλλίασης. Η Εκκλησία επιτρέπει την βρώση ψαριών ακόμα και αν ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου βρίσκεται ημερολογιακά μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Η ημέρα αυτή είναι και ημέρα αργίας. Η παράδοση λέει ότι αυτήν την ημέρα ούτε τα χελιδόνια δεν χτίζουν τις φωλιές τους.


Απολυτίκιο:
Ἦχος δ'.
Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον, καί τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, Υἱός τῆς Παρθένου γίνεται, καί Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διό καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.