Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΙΧΝΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ







Βορειοδυτικά του χωριού Αρμόλια βρίσκεται το κάστρο Απολίχνοι, που χτίστηκε το 1440 από Γενοβέζο Νικόλαο Μπάνκα Ιουστινιάνη. Το παραπάνω πιστοποιείται από τη λατινική επιγραφή που ήταν στο ανώφλι πάνω από την είσοδο του κάστρου, την οποία χιλιάδες επισκέπτες έχουν αναγνώσει στη διάρκεια των χρόνων. Η επιγραφή περιλαμβάνεται στο παλιό σχολείο του χωριού, στην πλατεία βόρεια του καθεδρικού ναού του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας στα Αρμόλια. Καθώς έχει ασβεστωθεί, ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει μόνο το οικόσημο του Ιουστινιάνη, έναν περικυκλωμένο πύργο στα αριστερά και ένα περικυκλωμένο σταυρό στα δεξιά.

Το κάστρο έχει τραπέζιο σχήμα όπως φαίνεται και από το σχέδιο του Arnold Smith. Περιλαμβάνει 62 δωμάτια και περιφράσσεται από προτειχίσματα. Εκτός από τους οχυρωμένους πύργους υπάρχουν επίσης αμυντικοί πύργοι στις επάνω γωνίες. Αντικρίζοντας το Μεγάλο Πύργο υπάρχει μια δεξαμενή στην οποία συγκεντρώνεται το νερό της βροχής από τις σκεπές, εξασφαλίζοντας πόσιμο νερό για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο χωριό. Οι επισκέπτες Thevenot (1656), Piaceza (1688) και Cornelli (1696) αναφέρονται σε δύο δεξαμενές, ενώ ο Arnold Smith έχει σχεδιάσει μόνο μία. Οι σημαντικοί πύργοι που βρίσκονται τοποθετημένοι από ακτές της Κώμης έως τη θάλασσα του χωριού Λιθί επικοινωνούσαν με το Κάστρο

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ



Του ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ --- Πριν από δεκαπέντε χρόνια, το 1996, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έκανε το κρυφό όνειρο των περισσότερων Ελλήνων πραγματικότητα: έναν περίπατο σε αρχαιολογικό χώρο υπό το φως της πανσελήνου.

Αυτόν τον Αύγουστο οι Αθηναίοι δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν το ολόγιομο φεγγάρι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης
Ετσι, δεν πήγαν χαμένα τόσα και τόσα ρομαντικά ποιήματα που γράφτηκαν για το φεγγάρι στην πιο στρογγυλή και πιο φωτεινή του ώρα.

Τα ερείπια της αρχαιότητας δεν συγκλόνιζαν μόνον τους ξένους περιηγητές του 19ου αιώνα, με ή χωρίς λόρδους άρπαγες. Σήμερα τα αντικατέστησαν τα βιομηχανικά ερείπια, όμως η αύρα ενός ελληνικού τοπίου, με τα εναπομείναντα αρχιτεκτονικά αρχαία υλικά, είναι μοναδική, όπως οι πυραμίδες των Φαραώ ή τα ιγκλού των Εσκιμώων.

Αυτή την ώρα, η Ελλάδα δίνει μάχη για να προσελκύσει τον ξένο τουρισμό και από ό,τι φαίνεται την κερδίζει. Μοναδικό «αγκάθι», η απεργία των ταξί και με σύμμαχο τους αρχαιοφύλακες, μετά την περσινή τους άρνηση να κάνουν «πανσελήνιες» υπερωρίες.

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

*Κάστρο Μυτιλήνης: μουσική εκδήλωση

*Αρχαιολογικός χώρος Θέρμης Λέσβου (προπαραμονή Πανσελήνου): μουσική εκδήλωση

*Αρχαιολογικός χώρος Ψαρών

*Αρχαιολογικός χώρος Μέσων Λέσβου

*Κάστρο Χίου (κτήριο «Σκοτεινής φυλακής»): προβολή ταινιών

*Αρχαιολογικός χώρος Εμποριού: μουσική εκδήλωση

*Πολιόχνη Λήμνου: μουσική εκδήλωση

ΠΗΓΗ fyllasiliasnews.blogspot.com