Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

"ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ


Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργεί από τη Δευτέρα και, τουλάχιστον, μέχρι την Τετάρτη ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ),  καθώς οι γιατροί του Οργανισμού  αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ως αντίδραση στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.
Σύμφωνα με την απόφαση η απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, ωστόσο οι γιατροί διαμηνύουν ότι εφόσον το υπουργείο Υγείας επιμείνει στις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα  θα προχωρήσουν σε απεργίες διαρκείας.
Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν την Τρίτη και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Υγείας στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας.
Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), στηρίζει την απεργία των ιατρών των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ και δηλώνει ότι «η αποδυνάμωση των Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, με τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα και τις απολύσεις του προσωπικού του, θα οδηγήσει στην ταλαιπωρία των εκατομμυρίων συμπολιτών μας που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, την αδυναμία λήψης των παροχών που έχουν ανάγκη, την εγκατάλειψη της θεραπείας από πολλούς πάσχοντες και την περαιτέρω επιβάρυνση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα».

aftodioikisi.gr

ΠΟΣΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ 2014 (ΛΙΣΤΕΣ)


Δύο κυριακάτικες εφημερίδες, το Βήμα και το Εθνος, παρουσιάζουν σήμερα λίστες με ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου τα οποία είτε θα κλείσουν, είτε θα συγχωνευθούν είτε θα υποστούν μείωση προσωπικού, προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων το 2013 και 11.000 το 2014.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΠΥ θεωρούνται δεδομένες και από εκεί και πέρα εξετάζονται άλλες λύσεις, με βάση τις υποδείξεις που έχουν κάνει οι υπουργοί για τους φορείς που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους.
Ειδικότερα:
Υπουργείο Υποδομών: Εχουν υποδειχθεί 12 ανώνυμες εταιρείες με 12.708 άτομα προσωπικό. Πρώτη στη λίστα η ΟΣΥ ΑΕ Οδικές Συγκοινωνίες (5.866 άτομα), οι Σταθερές Συγκοινωνίες (2.474) και ο ΟΣΕ(1.689).
Υπουργείο Οικονομικών: Καλείται να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού σε ΕΑΒ, στην ΕΛΒΟ, στην Εταιρεία Ακινήτων, στην ΑΕ Διώρυγας Κορίνθου και στις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Καλείται να μειώσει προσωπικό στον ΕΛΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στη «Δήμητρα».
Υπουργείο Ανάπτυξης: Θεωρείται ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε επτά ΑΕ, όπως τη ΜΟΔ και τονΟργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.
ΥΠΕΚΑ: Ζητούνται περικοπές στο Εθνικό Κτηματολόγιο, στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης και στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας επισημαίνεται ότι σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις δεν τίθεται θέμα κινητικότητας ή διαθεσιμότητας, αλλά απευθείας απόλυσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει λουκέτο στους παρακάτω οργανισμούς που απασχολούν συνολικά 150 εργαζομένους:
• Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ),
• Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ),
• Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης
• Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης
• Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ)
• Ινστιτούτο Αιγαίου και Δικαίου της Θάλασσας
• Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά»
• Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου
• Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
• Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών
• Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής
• Κεντρική Αγορά Πατρών
• Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας
• Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας
• Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας ΑΕ

aftodioikisi.gr

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΕΔΕ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013



Έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλεί η ΚΕΔΕ την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου και ώρα 9.30 το πρωί στην Αθήνα (ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ).
Θέματα αιχμής στην ατζέντα της Συνέλευσης:
·         οι προβλέψεις του υπό ψήφιση Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2014 για την Αυτοδιοίκηση,
·         η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα,
·         η αιφνίδια και αδικαιολόγητη κατάργηση υπηρεσιών και δομών των δήμων
·         ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την περίοδο της κρίσης.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει όσο κανένας φορέας του Δημοσίου στην δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο. Οι τεράστιες περικοπές στους πόρους της από το 2009 μέχρι σήμερα, εάν συνεχιστούν και το 2014, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τους Δήμους σε κατάρρευση», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης με την πρόσκληση συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση, που απευθύνει στους αιρετούς και τονίζει ότι «η Γενική Συνέλευση καλείται να αποφασίσει την περαιτέρω στάση μας, πριν την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι, επίσης θέματα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα  το ζήτημα της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας.
Ακόμη θα συζητηθεί - μετά τις σχετικές πληροφορίες που φτάνουν στη δημοσιότητα – και το κρίσιμο θέμα της κατάργησης Νομικών Προσώπων, αλλά και η ξαφνική και αδικαιολόγητη κατάργηση δομών και υπηρεσιών των δήμων και το μέλλον του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετούν σε αυτές».

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί με την κεντρική εισήγηση, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, του Κ. Ασκούνη. Στη συνέχεια αναμένεται να μιλήσει ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης και θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των αιρετών.

3 /12/2013 : ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ . ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Σήμερα, 3 του Δεκέμβρη για τα Άτομα με Αναπηρία είναι μέρα αγώνα και όχι μέρα «οίκτου» και φιλοφρονήσεων. Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Α.μεΑ. Βορείου Αιγαίου καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλο το Βόρειο Αιγαίο να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης, καταγραφής των προβλημάτων, αλλά και να οργανώσουν τους αγώνες που έρχονται για την άμεση ανακούφιση από τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης, Τρόϊκα, Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το επόμενο διάστημα, με τις οικογένειές μας, τους εργαζόμενους και το λαό, που αγωνίζεται από κοινού με αισιοδοξία και επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή, να πιέσουμε τόσο για άμεσες λύσεις όσο και να βελτιώσουμε το διαρκή αγώνα μας για την οριστική επίλυσή τους. 
Σε συνθήκες κρίσης, τα Άτομα με Αναπηρία και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε οριακό σημείο. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι κάποιος που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, αν δεν κινδυνεύει άμεσα ακόμα και η ίδια του η ζωή.

ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ
Επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ότι λειτουργούν σαν πραγματικά σφαγεία και όχι για τον εντοπισμό δήθεν των «μαϊμού αναπήρων». Στην πράξη, κόβουν ποσοστά αναπηρίας, ώστε να κόβονται αναπηρικές συντάξεις, επιδόματα, δωρεάν παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Χιλιάδες φάρμακα δεν καλύπτονται καθόλου από τα Ταμεία. Φαρμακερές «συμμετοχές» έχουν επιβληθεί σε φάρμακα που χρησιμοποιούν χρονίως πάσχοντες π.χ. καρκινοπαθείς. Όλο και περισσότεροι ασθενείς από φτωχές οικογένειες αναγκάζονται να σταματούν τα φάρμακά γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τις συμμετοχές τους. Οι ανασφάλιστοι αυξάνονται ραγδαία.
Χιλιάδες παιδιά με αναπηρία με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο, υποχρεώνονται να πάνε στο γενικό σχολείο, χωρίς υποδομές, κατάλληλο εκπαιδευτικό, ειδικό και βοηθητικό προσωπικό, με κίνδυνο να το μετατρέψουν σε Καιάδα.
Ο αποκλεισμός των νησιωτών από την Ηπειρωτική Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο έντονος, με περικοπές στα δρομολόγια των πλοίων και τις αυξήσεις στα εισιτήρια, τα δε αεροπλάνα αποκλείονται, λόγω κόστους, την ίδια στιγμή που υπάρχουν προκλητικές φοροαπαλλαγές και κρατικές χρηματοδοτήσεις - εγγυήσεις στους εφοπλιστές.
Η κατάσταση θα χειροτερέψει μέσα στο 2014 με τις πληρωμές στα νοσοκομεία, τα χαράτσια σε πετρέλαιο, στα ακίνητα, τη διακοπή του ΕΚΑΣ στους κάτω των 65 ετών κ.λπ. Με πρόσχημα τις «δημοσιονομικές ανάγκες», αξιοποιώντας και τον ΚΕΒΑ θα χρησιμοποιηθούν τα λεγόμενα οικονομικά κριτήρια ή η λειτουργικότητα και σαν βάση το ποσοστό αναπηρίας 80% αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες χωρίς και αυτό το πενιχρό επίδομα των 300 ευρώ ή την αναπηρική σύνταξη, αλλά και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΖΟΥΜΕ;
Ο ανάπηρος και ο χρονίως πάσχων αντιμετωπίζεται από το κράτος και τα ασφαλιστικά Ταμεία σαν κόστος, σαν βάρος και όχι σαν ένας άνθρωπος που χρειάζεται επιπρόσθετη φροντίδα και προστασία. Οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας ολοένα υποβαθμίζονται για να στέλνεται πελατεία στις ιδιωτικές δομές που κερδίζουν έδαφος στην «αγορά της Υγείας».
Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή η δραστική υποχώρηση της κρατικής ευθύνης και χρηματοδότησης στην Υγεία. Πρόκειται για τον τομέα εκείνο που η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις θεωρούν προνομιακό για το ξεπέρασμα της κρίσης. Είναι ενδεικτικό πως ο ΕΟΠΥΥ αγόρασε το 2012 υπηρεσίες Υγείας από ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα που κόστισαν 832 εκατ. και 432 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (στοιχεία του ΕΟΠΥΥ). Σχεδόν όσο είναι το σημερινό έλλειμμά του!

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
Η αλληλεγγύη μέσα στον αγώνα είναι απαραίτητη για να τον συνεχίσουμε! Δεν έχει καμία σχέση με την ψευτοφιλανθρωπία, τη δράση των διάφορων ΜΚΟ, την επετεία ή την πρόθεση να ανακυκλώνουμε τη φτώχια όπως μέσα από διάφορα προγράμματα επιδιώκει το κράτος και διάφορες ΜΚΟ. Μέσα από τους συλλόγους μας να οργανώσουμε την έμπρακτη υλική και ψυχολογική αλληλεγγύη ώστε να σταθούμε στα πόδια μας να απαιτήσουμε ό,τι έχουμε ανάγκη. Γυρίζουμε την πλάτη, απομονώνουμε τους φασίστες, δολοφόνους της Χρυσής Αυγής που ονειρεύονται στειρώσεις και Καιάδες για τα ΑμεΑ την ίδια ώρα που επιδιώκουν να μας μετατρέψουν σε ντεκόρ «ανθρωπιάς» για τη φασιστική τους δράση.
Δεν πάει άλλο! Πρέπει να οργανώσουμε άμεσα τους αγώνες μας. Δεν μπορούμε να στηρίζουμε την επικίνδυνη, ζημιογόνα και στενή γραμμή περί «εξαίρεσης των ΑμεΑ» από την επίθεση που δέχεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όταν βάλλονται οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές μας βαλλόμαστε ούτως ή άλλως και εμείς οι ίδιοι.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
Σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες έρευνας και παραγωγής αποτελεσματικών και ποιοτικών φαρμάκων, υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης σύγχρονης φαρμακοβιομηχανίας με πολυάριθμο εξειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, σύγχρονο δίκτυο και μέσα για έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά των φαρμάκων παντού. Σήμερα θα μπορούσαν να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των ΑμεΑ, να ζούμε με αξιοπρέπεια οι ίδιοι και οι οικογένειές μας. Οι διαχωρισμοί στο φάρμακο και στην υγεία είναι ανεπίτρεπτοι. Θα μπορούσε να λυθεί η μετακίνησή μας από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα με ασφάλεια και τακτική – ποιοτική συγκοινωνία.

Η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της: Για την κρίση δεν ευθυνόμαστε εμείς ούτε οι οικογένειές μας. Το χρέος δεν το δημιουργήσαμε εμείς ούτε οι οικογένειές μας αλλά τα υπέρογκα κέρδη των καπιταλιστών. Μόνο αν η πλειοψηφία του λαού μας, οι εργαζόμενοι κάνουν κουμάντο στον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν, θέσουν όλες τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος της υγείας και όχι των κερδών θα μπορέσουμε εμείς και οι επόμενες γενιές να απολαύσουμε ουσιαστικά το αγαθό της υγείας. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μπορεί να εξασφαλίσει κάτι τέτοιο και σε καμία περίπτωση οι μεγάλες βιομηχανίες με τα τεράστια συμφέροντά τους, που πουλούν και αγοράζουν την υγεία μας όπως όλα τα εμπορεύματα. Μόνο τότε θα διαγράψουμε με απόφαση μας το χρέος στο όνομα του οποίου καλούμαστε και εμείς να πληρώσουμε τα σπασμένα. Μόνο, τότε θα αποδεσμευτούμε από ΕΕ-Τρόϊκα, που δένει τη θηλιά στο λαιμό μας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της εμπορευματοποίησης των αναγκών μας. 
Μόνο τότε θα καταργηθεί στην πράξη και οριστικά το καθεστώς όποιος έχει πληρώνει και ζει, όποιος δεν έχει πεθαίνει. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια: ή αυτοί ή εμείς.

ΟΛΟΙ ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ


ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ


Γενικές οδηγίες για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων
Η σημερινή μέρα απαιτεί αυξημένη προσοχή από τους πολίτες, εξαιτίας των έκτακτων καιρικών φαινομένων. Προσοχή, που απαιτείται, τουλάχιστον και για τις τρεις επόμενες ημέρες.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, παρατίθενται οι ακόλουθες γενικές οδηγίες, καθώς και οδηγίες κατά περίπτωση:
Γενικές Οδηγίες
· Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
· Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία (100), Πυροσβεστικό Σώμα (199), ΕΚΑΒ (166).
· Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους ως άνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης, εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και φροντίστε να τα ενημερώσετε σχετικά.
· Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
· Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
· Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως: κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κ.λπ.
· Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Μετά το πέρας της κακοκαιρίας
· Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή οδηγίες.
· Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία ώστε να καταγράψετε πιθανές ζημιές.
Αν πρόκειται να μετακινηθείτε
· Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
· Ανάλογα με τον προορισμό σας, αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κ.λπ.).
· Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
· Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους, επαρχιακούς και ερημικούς δρόμους.
· Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
· Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ., και τις υποδείξεις των Τοπικών Αρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κ.λπ.
· Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας και των ελαστικών σας πριν από κάθε μετακίνηση.
· Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κ.λπ.).
· Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζοί.
· Προσέξτε όταν βαδίζετε, ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
· Προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
· Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. Ο πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.
· Σε κάθε περίπτωση διευκολύνετε το έργο των Αρχών.


epoli.gr

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ




Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις – φωτιά του οικονομολόγου και πρώην στελέχους της Εμπορικής Τράπεζας Στέφανου Τσίπα για την τοκογλυφική και ληστρική τακτική των τραπεζών, οι οποίες ακονίζουν τα νύχια τους για να αρπάξουν την πρώτη κατοικία του Έλληνα.
Την ώρα που δανειστές και κυβέρνηση προσπαθούν να πείσουν το λαό κι όλο τον πλανήτη, οτι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι και μπαταχτζήδες και καλά παθαίνουν ότι παθαίνουν, μια αποκάλυψη έρχεται να ταράξει τα νερά των τραπεζιτών και όσων νομίζουν οτι θα ξεφεύγουν από τον έλεγχο.Για οικονομικά εγκλήματα σε βάρος των Ελλήνων δανειοληπτών οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο κατηγόρησε τους κορυφαίους τραπεζίτες της χώρας αλλά και τους προϊσταμένους αυτών (Γ. Στουρνάρα και Α. Σαμαρά) ο Στέφανος Τσίπας ο οποίος ξετύλιξε το κουβάρι της υπόθεσης κατά τη διάρκεια της πρωινής εκπομπής του radio1d.gr.
«Επίορκοι Τραπεζίτες, στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τουλάχιστον, δύο (2) Κοινοτικές Οδηγίες, δύο (2) Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας και δύο (2) Αμετάκλητες Δικαστικές Αποφάσεις του Αρείου Πάγου, σχετικά με την προσέγγιση των Νομοθετικών, Κανονιστικών και Διοικητικών Διατάξεων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διέπουν την καταναλωτική πίστη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Τσίπας.
Πρόκειται για τις τις Κοινοτικές Οδηγίες:87 / 102 / ΕΟΚ / 22.12.1986 και 98 / 7 / ΕΚ / 16.02.1998,τους Νόμους της Ελληνικής Κυβέρνησης:Φ1-983 / 07.03.1991 (ΦΕΚ 172 / Τεύχος Δεύτερο / 21.03.1991), έναρξη ισχύος του Νόμου από 21.09.1991 καιΖ1-178 / 13.02.2001 (ΦΕΚ 255 / Τεύχος Δεύτερο / 09.03.2001), και τις αμετάκλητες δικαστικές Αποφάσεις του Αρείου Πάγου:υπ” αριθμόν: 430 / 04.03.2005 / Α.Π. Καιυπ” αριθμόν: 1219 / 22.06.2001 / Α.Π., κοινή συνισταμένη των οποίων αποτελεί το γεγονός οτι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζώνόφειλαν τουλάχιστον από 21.09.1991 να εφαρμόζουν το αυτονόητο δι” ευνομούμενη Χώρα.
Και ποιο είναι αυτό;
Όπως εξήγησε το πρώην στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα παραπάνω οι τράπεζες υποχρεούνται να υπολογίζουν τόκους επί πάσης φύσεως δανείων, (στεγαστικών, καταναλωτικών, τρεχούμενων λογαριασμών και πιστωτικών καρτών), με βάση ημερολογιακό έτος, αποτελούμενο από 365 ημέρες, (οσάκις δηλαδή ο Φεβρουάριος του έτους αποτελείται από 28 ημέρες), & με 366 ημέρες, όταν το έτος είναι δίσεκτο, (οσάκις δηλαδή ο Φεβρουάριος του έτους αποτελείται από 29 ημέρες) και όχι με ημερολογιακό έτος, το οποίο δήθεν αποτελείται από 360 ημέρες.
Χρησιμοποίησε μάλιστα ως παράδειγμα το δικό του δάνειο ύψους 60.000 ευρώ που έλαβε το 1998 και στάθηκε η αφορμή να διαπιστώσει την τεράστια απάτη εις βάρος των Ελλήνων – κι όχι μόνο – δανειοληπτών. Όπως ανέφερε, εκτός των άλλων παράνομων και καταχρηστικών όρων των δανειακών συμβάσεων, αυτή η τακτική της τράπεζας τον επιβάρυνε κατά 12.000 ευρώ!!!
Στη ζημία που υφίσταται κάθε δανειολήπτης ότι μορφής δανειακή σύμβαση κι αν έχει υπογράψει κατέληξε κι η αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου 430/05 σύμφωνα με την οποία το ανώτατο δικαστήριο της χώρας κρίνει καταχρηστικές δύο ακόμη πρακτικές των τραπεζών.
Κρίνει καταχρηστικό τον όρο σύμφωνα με τον οποίο η τράπεζα υπολογίζει τους τόκους με έτος 360 ημερών αντί με 365 ή 366 ημερών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται πρόσθετα ο δανειολήπτης. Υπολογίζει δε οτι μέσω αυτής της πρακτικής ο δανειολήπτης επιβαρύνεται επιπλέον σε ποσοστό 1,3889% ημερησίως!
Παράλληλα, με την εν λόγω απόφαση ο Άρειος Πάγος επιβεβαιώνει ότι είναι καταχρηστικός ο όρος με τον οποίο οι καταναλωτές υποχρεώνονται να καταβάλλουν στις Τράπεζες, όταν εξοφλούν πρόωρα στεγαστικό δάνειο, ποσό που συνήθως ανέρχεται σε 2,50% επί του προεξοφλούμενου κεφαλαίου του δανείου. Μάλιστα, η απόφαση συνοδεύεται από μία εκτενή αιτιολογία που δεν αφήνει κανένα πλέον περιθώριο για την εξακολούθηση, με οποιαδήποτε άλλη μορφή, της παράνομης αυτής πρακτικής.
«Δια της δόλιας και παρανόμου αυτής μεθόδου καταλήστευαν τουςδανειολήπτεςπελάτες τους και εξαπατούσαν τους επενδυτές -μετόχους τους με παρουσίαση πλασματικών και δολίως υπερφουσκωμένων αποτελεσμάτων χρήσεως και κυρίως με εικονική κερδοφορία, η οποίαείναιεν πολλοίς προϊόν απάτης, τοκογλυφίας και δημιουργικής λογιστικής.Τα αποτελέσματα χρήσεως και η κερδοφορία των τραπεζών είναι μαϊμού. Επενδυτές αγόρασαν ακριβά μετοχές, κερδοσκόπησαν μέσω του λεγόμενου shorts elling εις βάρος των τραπεζών αλλά και του Χρηματιστηρίου Αθηνών» τόνισε ο κ. Τσίπας. Υπενθύμισε οτι δεν είναι καθόλου άσχετο με την κομπίνα αυτή το γεγονός οτι η εταιρία BlackRock διεξάγει εξονυχιστικούς ελέγχους στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. «Έχουμε χάσει διεθνώς την αξιοπιστία μας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έρθουν οι ξένοι για να βάλουν στο χέρι τα φιλέτα μας όπως η ΔΕΗ. Δε θα μπορείτε να τα διαχειριστείτε εσείς, θα μας πουν», σημείωσε.
Όπως τόνισε ο κ Τσίπας είναι επιβεβλημένο καθήκον κάθε εχέφρονος πολίτη (ο καθείς με όποιο τρόπο μπορεί), τουλάχιστον τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα και Γιώργο Προβόπουλο, (πρώην Υπουργό Οικονομικών, πρώην Προϊστάμενο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών και πρώην Υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος αντιστοίχως και νυν Πρωθυπουργό, Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος αντιστοίχως), ότι ο κόσμος το έχει τούμπανο κι” αυτοί κρυφό καμάρι, πως η υποβάθμιση, η απαξία και η χρεοκοπία των Ελληνικών Τραπεζών, του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και της Εθνικής μας Οικονομίας οφείλεται κυρίως, εις το γεγονός, ότι επίορκες Διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών «αρίστευσαν» από την 21.09.1991 μέχρι και σήμερα δολίως σε:
Α) Απάτη – Δημιουργική Λογιστική εις βαθμόν κακουργήματος, (παραβίαση του Άρθρου: 386 παράγραφοι 1 & 3 του Ποινικού Κώδικος),
Β) Τοκογλυφία εις βαθμόν κακουργήματος, (παραβίαση του Άρθρου: 404 παράγραφοι 1, 2, 3, & 4 του Ποινικού Κώδικος, και εν κατακλείδι
Γ) Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης εις βαθμόν κακουργήματος, (παραβίαση του Άρθρου: 187 παράγραφοι 1 & 3 του Ποινικού μας Κώδικος, εις βάρος όλων ανεξαιρέτως των Δανειοληπτών Πελατών τους και κυρίως εις βάρος Εγχωρίων & κυρίως Διεθνών
Επενδυτών – Μετόχων των Πιστωτικών τους Ιδρυμάτων.
Οι παραπάνω καταγγελίες του Στέφανου Τσίπα, μαζί με τα στοιχεία που συγκέντρωσε από συνολικά 8.000 δανειολήπτες, διακομίστησαν τον περασμένο Μάιο στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ.Πεπόνη και Σπ.Μουζακίτη, όμως, λόγω της «παραίτησης» τους ο φάκελος πέρασε στα χέρια της Ελένης Ράϊκου, της νέας εισαγγελέα Διαφθοράς.
Ουδέν νεώτερον ούτε και για τις τρεις μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσε το πρώην στέλεχος της Εμπορικής εναντίον των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων.
Εντός των προσεχών ημερών κατατίθεται και Μηνυτήριος Αναφορά κατά του Ομίλου της EFGEurobankA.E. Hκαθυστέρηση οφείλεται εις το γεγονός, ότι αναμέναμε την οριστικοποίηση και δημοσιοποίηση του «φλέρτ» μεταξύ της εν λόγω Τραπέζης και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Α.Ε. και όχι σε τυχόν έλλειψη παραβατικής δραστηριότητος εκ μέρους και των 2 προαναφερθέντων Τραπεζικών Ιδρυμάτων (Eurobank & TT), τα οποία έπρατταν ακριβώς ότι και οι 3 προαναφερθέντες και ήδη μηνυθέντες Τραπεζικοί Όμιλοι (Εθνικής, Alpha & Πειραιώς) .
Θα μπούνε άραγε φυλακή οι διοικητές των τραπεζών που έγραψαν στα «παλιά τους τα παπούτσια» κοινοτικές οδηγίες και νόμους του Κράτους; Θα υπάρξει και δεύτερος «Κοσκωτάς» σε αυτή τη χώρα μετά από όλες αυτές τις αποκαλύψεις.
Η λύση
Θετικά απάντησε στον πανελλήνιο προσκλητήριο που απηύθυνε ο Στέφανος Τσίπας ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καταθέσουν εντός του μηνός Σεπτεμβρίου
α) αθρόες αγωγές αποζημιώσεως δανειοληπτών & επενδυτών ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά των 4 Ομίλων των Ελληνικών Τραπεζών, πρωτοπόρων στις ανωτέρω παραβατικές δραστηριότητες, για τους καταληστευθέντες δανειολήπτες και τους εξαπατηθέντες μετόχους – επενδυτές και
β) ασφαλιστικά μέτρα, που θα υποχρεώνουν τις Τράπεζες να συμμορφωθούν άμεσα με την νομιμότητα.
Με τον τρόπο αυτό οι δανειολήπτες οι οποίοι ζημιώθηκαν σφόδρα από αυτήν την τακτική των τραπεζών θα μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματα, τα ακίνητα κι ότι άλλο έχασαν εξαιτίας αυτής.
Διότι η διαδικασία των πλειστηριασμών είναι προ των πυλών, απειλώντας κυρίως τους συνεπείς δανειολήπτες που πλήρωσαν με το αίμα τους το μοναδικό σπίτι που απέκτησαν για να στεγάσουν την οικογένεια τους.

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ , ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ, ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΑΣΕΠ


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 254/21-11-2013 τ.Α’) ο νέος νόμος 4210/2013, με τον οποίο επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός του καθεστώτος αδειών στο Δημόσιο, η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας, καθώς και η ενίσχυση του προγράμματος της Διαύγειας.
Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι:
 Άδειες
Καταργείται η μηχανογραφική άδεια 6 ημερών το χρόνο που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατομμύρια εργατοώρες στο δημόσιο τομέα.
Εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες το χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες. Όσον αφορά στις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές – δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα.
Όσον αφορά στις γονικές άδειες, παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 6 μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.
Πειθαρχικά Συμβούλια
Αποσαφηνίζεται η δικονομική προστασία υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του. Παράλληλα, επιταχύνεται και η σχετική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά από αίτημα της ΑΔΕΔΥ.
Επιταχύνεται η πειθαρχική διαδικασία, αφού πλέον προβλέπεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών και του Γ’ Τμήματος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
 Διαύγεια
Με τη νέα διάταξη – η οποία προέκυψε και μέσα από τη δημόσια διαβούλευση που το Υπουργείο έλαβε σοβαρά υπόψη – ορίζεται κατά τρόπο ξεκάθαρο, που δεν επιδέχεται πλέον καμία παρερμηνεία ή αμφισβήτηση, ότι οι πράξεις ισχύουν μόνο μετά την ανάρτησή τους στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ανάρτηση των πράξεων της διοίκησης καθίσταται όρος ισχύος των πράξεων αυτών, αποκτώντας κανονιστική σημασία, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο το θεσμό και συμβάλλοντας στην αποτροπή κάθε είδους καταστρατήγησής του.
Επιπλέον, αντιστρέφεται η λογική του ισχύοντος νόμου και ορίζεται πλέον ότι σε περίπτωση διαφοράς ανάμεσα στο αναρτημένο κείμενο και στο κείμενο της πράξης ισχύει το αναρτημένο.
 Προκηρύξεις ΑΣΕΠ 8Κ – 9Κ/2008
Δίνεται λύση σε μία πολυετή εκκρεμότητα η οποία αφορούσε στους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ. Η εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, η ανάγκη αποκατάστασης επιτυχόντων ως προς τη νόμιμη προσδοκία διορισμού τους στο φορέα για τον οποίο διαγωνίστηκαν και η ενίσχυση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με το απαραίτητο προσωπικό, αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια της νομοθετικής ρύθμισης. Με τον τρόπο αυτό θεραπεύεται η αδικία εναντίον των εναπομεινάντων μη διορισθέντων επιτυχόντων της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8Κ/2008, μέσω της πρόσληψης τους στο ΙΚΑ – ETAM, ενώ αποκαθίστανται σε φορέα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι απολυθέντες επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2008 (ΑΤΕ).

aftodioikisi.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ


Ερώτηση
Προς
Τον Υπουργό Οικονομικών,
τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,
τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
και τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Συντήρηση διατηρητέων κτιρίων
Πληθαίνουν οι περιπτώσεις ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων και ιδιοκτητών κτιρίων που βρίσκονται σε διατηρητέους οικισμούς, των οποίων το κόστος επισκευής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο, είναι δυσβάστακτο, αλλά και εξαιτίας της πολυνομοθεσίας και της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να προχωρήσουν στην παραμικρή επισκευή.
Ισχύει, βέβαια, η ρύθμιση για νομιμοποίηση κάποιων μικροαυθεραισιών και υπήρχε σχετική απόφαση για την απαλλαγή από το ΕΕΤΗΔΕ των διατηρητέων ακινήτων, εφόσον ήταν κενά, καθώς και η φορολόγησή τους με μειωμένο συντελεστή ΦΑΠ ένα τοις χιλίοις (1‰).
Παραταύτα, και σε ό,τι αφορά τη δαπάνη για τη συντήρηση των διατηρητέων κτιρίων, το κόστος για τους ιδιώτες είναι απαγορευτικό.Η Σύμβαση για την Προστασία της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (Σύμβαση Γρανάδας), η οποία επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο με τον νόμο 2039/1992, δεσμεύει και την Ελλάδα στη λήψη ειδικών ευνοϊκών φορολογικών μέτρων, οικονομικών ενισχύσεων και διοικητικών διευκολύνσεων υπέρ των ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων και μνημείων, χωρίς όμως, να έχουν υπάρξει τα ανάλογα επαρκή μέτρα από την ελληνική Πολιτεία.
Επίσης, εκκρεμεί Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προβλεπόταν στον Ν. 3028/2002 και θα καθόριζε τις προϋποθέσεις για την επιχορήγηση και την παροχή οικονομικών κινήτρων, με σκοπό την επισκευή των διατηρητέων κτιρίων.Εντωμεταξύ, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση, χωρίς την έγκριση του αρμόδιου υπουργείου πουκήρυξε διατηρητέο το κτίριο και ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να το συντηρεί και να το επισκευάζει. Διαφορετικά, τις απαραίτητες εργασίες μπορούν να κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και να του καταλογίσουν τη δαπάνη. Οι μελέτες των επισκευών πρέπει να εγκριθούν από πολλές επιτροπές και συμβούλια. Αν προκύψουν αλλαγές κατά τη διάρκεια της επισκευής πρέπει να υποβληθούν και πάλι για έγκριση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό κόστος, χρονοτριβή και ταλαιπωρία.
Ειδικά, στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, πολλοί ιδιοκτήτες έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και βλέπουν τις ιδιοκτησίες τους να καταρρέουν.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τον εξορθολογισμό του συνολικού πλαισίου που αφορά τα διατηρητέα ακίνητα;
  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η θέσπιση του Συντελεστή Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς; Θα αφορά το σύνολο των ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων;
  3. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ένταξης διατηρητέων κτιρίων και μνημείων, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες πολίτες και φορείς, στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-20120) ή σε άλλο Πρόγραμμα;

18 Νοεμβρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής

Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος



ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΑΕΝ , ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΙΟΥ

     Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Χίου κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη πραγματοποίησαν σήμερα ο νέος Λιμενάρχης Χίου κ. Γιάννης Αργυράκης συνοδευόμενος από τον νέο διοικητή της ΑΕΝ Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού στη Χίο κ. Γιώργο Σκανδάλη. Ο Δήμαρχος συνεχάρηκε τους κ.κ. Γιάννη Αργυράκη και Γιώργο Σκανδάλη με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων τους καθηκόντων ευχόμενος κάθε επιτυχία στις δραστηριότητές τους ενώ επεσήμανε ότι θα είναι αρωγός στο δύσκολο έργο τους.   

     Απευθυνόμενος στον νέο Λιμενάρχη Χίου κ. Γ. Αργυράκη και στον νέο Διοικητή της ΑΕΝ Μηχανικών κ. Γ. Σκανδάλη τόνισε ότι ο Δήμος Χίου θα συνεχίσει να συνδράμει το έργο της Λιμενικής Αρχής και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και να συνεργάζεται άριστα μαζί τους.   


     Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο νέος Λιμενάρχης και ο Διοικητή της ΑΕΝ συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συμφώνησαν να διατηρούν στενή συνεργασία σε όλα τα θέματα που ανακύπτουν και άπτονται των αρμοδιοτήτων τους και εξέφρασαν την βεβαιότητα της άριστης συνεργασίας μεταξύ τους. 

ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 55


Τη δυνατότητα να πάρουν πρόωρη σύνταξη από τα 55 έως τα 60 έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι το τέλος του 2012. Ωστόσο, σε περίπτωση που το δικαίωμα θεμελιώνεται φέτος, η «έξοδος» γίνεται στα 62.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η απαιτούμενη 25ετία μπορεί να αποτελείται τόσο από τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανύσει ο ασφαλισμένος στο Δημόσιο όσο και από εκείνον του ιδιωτικού τομέα που έχει διανυθεί σε φορείς ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας (ΙΚΑΟΑΕΕ κ.α.).
Επιπρόσθετα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλασματικά έτη για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη. Οσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 μπορούν να αναγνωρίσουν τα «νέα» πλασματικά έτη που προβλέπονται από τον νόμο 3865/2010 (τέκνα, σπουδές), ενώ οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη που προβλεπόταν σε παλαιότερους νόμους (στρατός, προσόν διορισμού κ.λπ.).
Πέναλτι
Προσοχή, καθώς όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2010, έχουν «πέναλτι» 4.5% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου (και μέχρι 22.5% για την πενταετία). Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, η μείωση είναι 6% τον χρόνο και 30% την πενταετία.
Συγκεκριμένα τα όρια ηλικίας για πρόωρη σύνταξη στο Δημόσιο έχουν ως εξής:
Αντρες
Τυχεροί είναι όσοι συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012, καθώς προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης. Ειδικότερα για θεμελίωση το 2011 η «έξοδος» γίνεται στα 56 και το 2012 σε ηλικία 58 ετών.
Οσοι άντρες συμπληρώνουν την 25ετία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, μπορούν να αποχωρήσουν στα 60 με μειωμένη σύνταξη. Οπως ήδη αναφέρθηκε, από φέτος το όριο πάει στα 62 για πρόωρη σύνταξη (καθώς πλήρης σύνταξη δίνεται στα 67).

Γυναίκες

Κερδισμένες είναι οι γυναίκες που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς αποχωρούν με πρόωρη σύνταξη στα 55. Τη διετία 2011- 2012 προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις, ενώ από φέτος πρόωρη σύνταξη καταβάλλεται στα 62.
Συγκεκριμένα εφόσον η θεμελίωση γίνεται μέσα στο 2011 το όριο πάει στα 56 (δηλαδή ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις με τους άντρες). Σε περίπτωση που η 25ετία συμπληρώνεται το 2012 το όριο ηλικίας πάει στα 58.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

aftodioikisi.gr

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015


Για ακόμη ένα χρόνο θα προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς η κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία έως και 200.000 ευρώ, ενώ τέλος μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου στο καθεστώς της προστασίας των εξοχικών, εμπορικών καταστημάτων και γραφείων.
Αυτή είναι η στάση που κρατά σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας του Σαββάτου» η κυβέρνηση έναντι της τρόικας κατόπιν και συζητήσεων μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι διαβουλεύσεις, βέβαια, ανάμεσα στα δύο κόμματα συνεχίζεται με το ΠΑΣΟΚ να ζητά περισσότερα στοιχεία, λένε οι πληροφορίες,ως προς τον αριθμό των δανειοληπτών που προστατεύονται από τα διάφορα σχέδια που πέφτουν στο τραπέζι.
Την περασμένη Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου επέμειναν στην αναγκαιότητα της διατήρησης της διάταξης που μπήκε το 2010 στον νόμο Κατσέλη και αφορούσε την προστασία της κύριας κατοικίας με κριτήρια την αξία της. Αυτή, λοιπόν, προβλέπει την προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών εφόσον αυτή είναι αντικειμενικής αξίας ίση με το αφορολόγητο όριο, 200.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 50% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Με απλά λόγια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 δεν θα κατάσχεται η κύρια κατοικία των άγαμων αν η αξία της είναι στις 300.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειας μέχρι τις 450.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι κοντά στο να κατέβουν αυτά τα όρια. Τα νέα που θα διαμορφωθούν θα είναι για τις αντικειμενικές αξίες 180.000 έως και 200.000 ευρώ. Επίσης είναι κοντά στο όποια ρύθμιση γίνει να έχει ένα χρόνο διάρκεια, δηλαδή για το 2014.
Επίσης ένα άλλο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το όριο των 180.000 ευρώ με 200.000 ευρώ να συνδυαστεί με εισοδηματικά κριτήρια. Ισως και τα 20.000 ευρώ οικογενειακό. Κάτι, που όμως, για την ώρα δεν προκρίνεται.

Οι κακοπληρωτές

Η κυβέρνηση φέρεται επίσης, κατά τις πληροφορίες, διατεθειμένη να συζητήσει την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την προστασία των ακινήτων για οφειλές έως και 200.000 ευρώ. Ετσι, με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτονται και οι «μπαταχτσήδες», οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 15.000, που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά και δεύτερο ή τρίτο ακίνητο να εκποιήσουν για την πληρωμή των οφειλών τους εντούτοις δεν προστατεύονται από αυτήν την διάταξη.
Πηγή: Hμερησία

aftodioikisi.gr