Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ : 73 ΧΡΟΝΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΕΑΜ 28/09/14 ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟ


Στις 27 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 73 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ που συσπείρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στον αγώνα ενάντια στη φασιστική Γερμανία και Ιταλία.
Αν και βαριά πληγωμένο από τις διώξεις, κυνηγητά και τις εξορίες το ΚΚΕ από τη Μεταξική δικτατορία με το γράμμα του γραμματέα της Κ.Ε. Νίκου  Ζαχαριάδη. βρήκε τη δύναμη να σαλπίσει προσκλητήριο λαϊκής αντίστασης και να πάρει σάρκα και οστά ο αγώνας του λαού μας.
Αποδείχτηκε περίτρανα ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευτεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στα αστικά κόμματα και την τάξη τους, είτε είναι κοινοβουλευτικά, είτε με μορφή δικτατορίας. Όπως ήταν  οι αστικές δυνάμεις που στήριξαν αρχικά το δικτάτορα  Μεταξά και στη συνέχεια σκόρπισαν είτε να σώσουν το τομάρι τους μπαίνοντας στην υπηρεσία των Γερμανών και να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία και την υποταγή, είτε φεύγοντας στο Κάιρο μακριά από το λαό και τα προβλήματά του. Δίχως την ύπαρξη του ΕΑΜ θα ήταν αδύνατη η νίκη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ραχοκοκαλιά και αιμοδότης του ήταν το ΚΚΕ.
Στις 16 Φλεβάρη του 1942 δημιουργήθηκε το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, ο θρυλικός ΕΛΑΣ με στρατιωτικό διοικητή τον  Στέφανο Σαράφη  και καπετάνιο τον Άρη Βελουχιώτη.
Στις 23 Φλεβάρη του 1943 ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ που οργάνωσε τη συντριπτική πλειοψηφία νεολαίας.
Ταυτόχρονα συγκροτήθηκε και η ΟΠΛΑ, οργάνωση για την προστασία του Λαϊκού Αγώνα φρουρός των λαϊκών αγωνιστών από τους δοσίλογους και τους συνεργάτες των γερμανοφασιστών των πρόγονων των σημερινών Χρυσαυγιτών, που σήκωσαν κεφάλι, αφού η καπιταλιστική κρίση ξαναζέστανε το αυγό του φιδιού.
Κοντά στον ΕΛΑΣ ήταν κι ο ΕΛΑΝ με πάνω από 100 σκάφη σ’ όλη την  Ελλάδα και 1200 μαχητές ναύτες και αξιωματικούς, που όργωσαν τα πελάγη από το Αιγαίο μέχρι το Κρητικό και το Ιόνιο.
Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από τη πείνα. Δημιούργησε φύτρες λαϊκής εξουσίας και πολιτιστικής δημιουργίας.
Το Μάρτη του 1944 δημιούργησε την ΠΕΕΑ - Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης – στις Κορυσχάδες της Ευρυτανίας, που ήταν το κεντρικό όργανο διοίκησης των απελευθερωμένων περιοχών.
Στην κατοχή έγιναν εκλογές για το Εθνικό Συμβούλιο και ψήφισαν για πρώτη φορά στην Ελληνική ιστορία οι γυναίκες και οι νέοι από 18 χρονών, όταν για το αστικό κοινοβούλιο ψήφισαν το 1951.
Χάρις στο ΕΑΜ δεν στάλθηκε ούτε ένας εργάτης από την Ελλάδα να δουλέψει στα Γερμανικά εργοστάσια του Χίτλερ, με εξαίρεση όσοι συνελήφθηκαν όμηροι.
Ο ΕΛΑΣ προξένησε τεράστιες απώλειες στα κατοχικά στρατεύματα καθήλωσε 8-12 μεραρχίες γερμανών που είχαν 30.000 νεκρούς και 6.500 αιχμαλώτους. Μεγάλες καταστροφές προξένησε με σαμποτάζ, σε υποδομές, εξοπλισμό, γέφυρες, στρατιωτικά φυλάκια, σιδηροδρομικές γραμμές κ.α.
Την άνοιξη του 1944 είχε ήδη απελευθερώσει τα 2/3 της χώρας.
Κι όμως η εθνικοαπελευθερωτική νίκη του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ δεν ολοκληρώθηκε, παρά τις θυσίες και τις προσδοκίες του λαού, ύστερα από την απροκάλυπτη επέμβαση των Εγγλέζων και αμερικάνων ιμπεριαλιστών.
Ο ηρωικός αγώνας του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ του λαού της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944 και η εποποιία του Δ.Σ.Ε. αποτελούν κορυφαίες στιγμές της ταξικής ένοπλης πάλης της χώρας που σφράγισε τη νεότερη ιστορία της.
Και η Χίος είχε τη δική της συμβολή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ στην πατρίδα μας. Αφού στήθηκε η αντιστασιακή οργάνωση του ΕΑΜ, στις 6 Αυγούστου 1944, ημέρα του Χριστού, πραγματοποιήθηκε σ’ αυτό εδώ το μέρος η Χιώτικη παναεαμική σύσκεψη στον Άη Γιώργη του Πιτά (Μελαχρινό). Συμμετείχαν περίπου 100 αντιπρόσωποι απ’ όλη τη Χίο και είχαν προσκληθεί και προσωπικότητες έξω από το ΕΑΜ, όπως ο δικηγόρος Κίμων Πυργάρης και ο Λ. Καλούδης, όπως αναφέρεται στο φύλλο αριθμό 12 του παράνομου τότε Πρωτοπόρου. Ο οποίος  από τότε έδειξε το πραγματικό του αντιεαμικό πρόσωπό και ήταν εναντίον των ένοπλων ομάδων, τις οποίες χαρακτήρισε στοιχεία ανωμαλίας και άδικης  αιματοχυσίας. Παράλληλα κατηγόρησε για καιροσκοπισμό τον εαμικό Μητροπολίτη Ιωακείμ Στρουμπή. Βέβαια πήρε τις αποστομωτικές απαντήσεις από τους εκπροσώπους του ΕΑΜ Καναβούτση, Χαρτουλάρη, Θεοδόση Κοκκαλιάδη και Σιδερή Κουβελά.
Στη παγχιακή συνδιάσκεψη συμμετείχε και ο Ιάσων Καλαμπόκας. Όλοι αυτοί είχαν το βλέμμα τους στραμμένο στη μετά την απελευθέρωση εποχή και προσπαθούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα ποιος θα αναλάμβανε τη εξουσία. Και φυσικά  ο Πυργάρης έφτιαξε την ΕΟΧ που έβαλε τη σφραγίδα της στη διαμόρφωση του κλίματος βίας και τρομοκρατίας στο νησί. Υποστηριζόμενος τη περίοδο αυτή από το νομάρχη Σβώκος και τον αστυνομικό διευθυντή Παντελίδη. Έγινε λογοδοσία της δράσης του ΕΑΜ και πάρθηκαν αποφάσεις όσον αφορά την τροφοδοσία, τον επισιτισμό, τη σχέση με το στρατηγείο Μ. Ανατολής, το ρόλο των γερμανικών δυνάμεων  της κατοχής κατά την αποχώρησή τους και το μέλλον των δοσίλογων, τη δράση του ΕΛΑΝ και έγινε ψηφοφορία των πεπραγμένων με την εκλογή Διοικητή.
 Σύμφωνα με δημοσιεύματα η νέα  εκλεγμένη Ν.Ε. του ΕΑΜ διευρυμένη απαρτίζουν τα εξής μέλη: Α. Λοΐζος, Ι. Καλούδης, Μαράσογλου, Δ. Ευαγγελινός, Θ. Κοκαλιάδης, Λ. Κατσογιάννης, Α. Γλύκας, Α. Αμύγδαλος.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δράση του ΕΑΜ στη Χίο. Ένοπλη, στη θάλασσα, στον επισιτισμό, στη διαφυγή, στη μετάδοση πληροφοριών, στα σαμποτάζ, μόνο οι δοσίλογοι, οι ριψάσπιδες και οι συνεργάτες των Γερμανών τη συκοφάντησαν. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο τετράμηνο μέχρι της 10/09/1944 τα γερμανικά στρατεύματα της κατοχής είχαν περιορίσει τη δράση τους μόνο στο Τρίγωνο που ήταν όλες οι δυνάμεις τους. Το ΕΑΜ – ΕΛΛΑΣ αποτελεί το μεγαλύτερο κατορθώμα του λαϊκού- εργατικού κινήματος με την παρακαταθήκη του Δ.Σ.Ε. Όσο κι αν προσπαθούν οι σημερινοί κυβερνήτες να το θάψουν, να το εξαφανίσουν από τα βιβλία ιστορίας, το ΚΚΕ και την ιστορική μνήμη δεν θα το κατορθώσουν.
Έχουμε πλέον βγάλει τα χρήσιμα συμπεράσματα από τις εποποιίες και τα λάθη του εργατικού κινήματος, από τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις του σοσιαλισμού, γιατί αυτό πρέσβευε το ΕΑΜ και τα οράματά του. Τα διδάγματα του σήμερα μας ανοίγουν το δρόμο του αύριο.
 Της λαϊκής κοινωνικής συμμαχίας και αντεπίθεσης για τη λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την Ε.Ε.. Η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου σε συνθήκες ειρηνικής διαχείρισης του καπιταλισμού οδηγεί στη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, το ξαναμοίρασμα των αγορών.
Οι θυσίες του λαού στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, το καπιταλισμό θα οδηγήσουν σε μια νέα οργάνωση της κοινωνίας, το Σοσιαλισμό.




Νήσος Μύκονος: Τροποποίηση ώρας αφιξοαναχωρήσεων


nisos_mikonos_aktoploia_
Τροποποιήσεις στις ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων του Νήσος Μύκονος.
dromologia_nisos_mikonos_

e-nautilia.gr

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

Την παραμονή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου στη Χίο μέχρι την
ολοκλήρωση του συμβατικού χρόνου ενοικίασης του αποφάσισε το Υπουργείο
Δημόσιας Τάξης. Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική επιστολή του ο
Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Στ. Κάρμαντζη και παρέμβαση του Υφυπουργού
Ανάπτυξης, Βουλευτή Α΄Αθήνας Νότη Μηταράκη προς τον Υπουργό κ.Β.
Κικίλια.
.
Επιπλέον το Υπουργείο δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το θέμα για την
εξασφάλιση εναέριου μέσου πυρόσβεσης για τη Χίο, μόλις ολοκληρωθεί η
αποστολή του υπάρχοντος, ανάλογα των καιρικών συνθηκών και της
διαθεσιμότητας των μέσων.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ... ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΤΡΟΪΚΑΣ

Μεταρρυθμίσεις &... Απολύσεις στη συζήτηση Μητσοτάκη - Τρόικας
Τη συνολική αλλαγή της ατζέντας, με ποιοτικούς και όχι ποσοτικούς στόχους, για την αναβάθμιση του Δημοσίου, παρουσίασε, σήμερα, στην Τρόικα, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του epoli.gr, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δ.Μ.Η.Δ. για την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο, αλλά και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, πολλές απ' τις οποίες βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης.
Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του Υπουργού, για τις 5.500 απολύσεις που απομένουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων, υπάρχουν τρεις συν μία "δεξαμενές".
Η πρώτη αφορά την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, με την απόλυση υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και τον εντοπισμό αυτών που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά ή μονιμοποιήθηκαν παρανόμως εκμεταλλευόμενοι το Π.Δ. Παυλόπουλου.
Η δεύτερη, αφορά τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (25.000) και όσοι απ' αυτούς δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση θα απολυθούν, ενώ η τρίτη, αφορά τη δέσμευση - όπως αναφέρει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο του Μαΐου - για 1.090 απολύσεις από Ν.Π.Ι.Δ. των Υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (850 υπάλληλοι), Πολιτισμού (90) και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (150).
Επίσης, είναι η "δεξαμενή" που αφορά τους 1.800 συμβασιούχους, που παρέμεναν στο δημόσιο με προσωρινές αποφάσεις και έχουν απομακρυνθεί, με τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά, όπως έχει γίνει γνωστό, αυτό είναι ένα θέμα προς διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα προς το παρόν δεν δέχεται, αλλά και δεν απορρίπτει, να προσμετρηθούν στις 15.000 απολύσεις, ενώ από την πλευρά της και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου δείχνει αμετακίνητη στην προσμέτρησή τους.
Οι δύο πλευρές εξέτασαν και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, με το οποίο η Κυβέρνηση θέλει να το εξορθολογίσει, όπως υποστηρίζει, χωρίς να υπάρξουν μειώσεις στο σύνολο της μισθολογικής δαπάνης.
Οι αριθμητικές «δεξαμενές» των απολύσεων
Ως προς τις υπολειπόμενες 5.500 απολύσεις, που θα πρέπει να επιτευχθούν εντός του προσεχούς εξαμήνου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, αυτές θα προέλθουν:
• 2.000 υπάλληλοι (από τους συνολικά 25.000) οι οποίοι βρίσκονται στο πρόγραμμα της "κινητικότητας - διαθεσιμότητας".
• 1.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν λόγω ανικανότητας, ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων Υγειονομικών Επιτροπών.
• 1.500 επίορκοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν με τελεσίδικες αποφάσεις, με βάση τις υποθέσεις που εξετάζουν τα Πειθαρχικά Συμβούλια μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών που επιβλήθηκε από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.
• 850 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των Ν.Π.Ι.Δ., που εποπτεύει το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
• 150 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των Ν.Π.Ι.Δ., που εποπτεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
• 140 υπάλληλοι από το κλείσιμο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας και των άλλων 20 Φορέων, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από τη Βουλή.
• 90 υπάλληλοι από τη μείωση του μεγέθους των Ν.Π.Ι.Δ. του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ! Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

- Αυτό αποφασίστηκε μετά τη σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μαξίμου
- Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποφάσισαν να μην ανοίξουν το θέμα πριν τον Φεβρουάριο του 2015
- Πολύ καλή χαρακτήρισε ο Γκίκας Χαρδούβελης την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα
- Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η κρίσιμη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης
Σε ένα δύσκολο κλίμα παραφιλολογίας για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές και εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή τη Δευτέρα στις 6 Οκτωβρίου.
Αυτό αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη η κυβέρνηση μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής θα ζητήσει την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα για άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να δείξει την εικόνα της στήριξης των βουλευτών απέναντι στην κυβέρνηση, να δώσει ένα μήνυμα συσπείρωσης, μετά τις ενδοκυβερνητικές κόντρες, αλλά και ουσιαστικά οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δείχνουν προς όλες τις κατευθύνσεις κυρίως στο εσωτερικό τους πως τα ψέματα και οι προεκλογικές δηλώσεις τελειώνουν.
Έτσι η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο απαντά στην εκλογολογία που τις τελευταίες ημέρες έχει φουντώσει έχοντας σίγουρο πως θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης τελικά. Η διαδικασία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και μετά από τρεις ημέρες συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία.
Εκτός από αυτό το μέτρο, η κυβέρνηση θέλοντας να κλείσει μία και καλή τη συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου ανακοίνωσε πως η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.
Με αυτό τον τρόπο έτσι η κυβέρνηση και με δεδομένο την πεποίθησή τους πως θα λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης, σταματά την κουβέντα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και κλείνει μία και καλή την κουβέντα περί πρόωρων εκλογών.


newsit.gr

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος


Από σήμερα Τετάρτη 1 Οκτωβρίου θα μπορούν οι οικογένειες με ένα παιδί να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να τους χορηγηθεί το οικογενειακό επίδομα, το οποίο θα διατεθεί φέτος για τελευταία φορά, ενώ θα είναι μειωμένο κατά 50%.
Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και οι οικογένειες με δύο παιδιά.
Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά οικογενειακού επιδόματος που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου θα παραλαμβάνονται από τις Υπηρεσίες ανεξάρτητα από των αριθμό παιδιών. Οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών, σε περιπτώσεις που αυτοί κρίνουν, δύνανται να παραλαμβάνουν δικαιολογητικά, ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών, σε χρονική περίοδο εκτός της αντίστοιχης ορισθείσας.
Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης αίτησης οικογενειακού επιδόματος έτους 2014 ορίζεται η 31-01-2015.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι:
η πραγματοποίηση από τον/την δικαιούχο τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ του Δ.Λ.Ο.Ε.Μ. ή
τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή * τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία ή
τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας –λοχείας
Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χρόνος χορηγηθείσας από τον ΟΑΕΔ Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Σημειώνεται ότι για τους ασφαλισμένους που ασκούν το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας ισχύουν οι οδηγίες που περιέχονται στα με αριθμ. πρωτ. Β117233/5-6-2006 και Β127990/3-8-2012 γεν. έγγραφα της Δ/νσης Ασφάλισης.
Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα, πρέπει: α) να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν β) αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα γ) να είναι άγαμα δ) να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά
1. Βεβαίωση του εργοδότη υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από αυτόν (συνημμένο υπόδειγμα στο παράρτημα της παρούσας εγκυκλίου). Τονίζεται ότι την παραπάνω Bεβαίωση Εργοδότη θα προσκομίζουν μόνον οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, όχι οι ημερομίσθιοι (π.χ. οικοδόμοι, εργάτες στη ζώνη Περάματος). Εν προκειμένω, υπενθυμίζεται η βάσει προηγούμενων Εγκυκλίων της Δ/σης Ασφ/σης (π.χ. με αριθμ. Β114563/31.03.2009) υποχρέωση των Υπηρεσιών του Οργανισμού για δειγματοληπτικό έλεγχο των Βεβαιώσεων Εργοδοτών (στο 10% των περιπτώσεων τουλάχιστον).
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) για την χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού (άρθρο 18 ν. 1346/83). (μόνο από νέους δικαιούχους)
3. Κοινή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ποιος από τους δύο θα εισπράξει το επίδομα, αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος και οι δύο σύζυγοι. Στην περίπτωση αυτή θα αναγράφονται απαραίτητα ο Α.Μ. του οικείου ασφαλιστικού φορέα και ο Α.Φ.Μ. και των δύο συζύγων.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που επιδεικνύονται είναι τα εξής:
1. Ο Α.Μ.ΙΚΑ του δικαιούχου, με βάση τον οποίο αναζητούνται οι ημέρες ασφάλισής του εντός του έτους 2013, κατ΄εφαρμογή των οδηγιών που έχουν δοθεί με το με αριθμ. πρωτ. 690/06-06-2011 γενικό έγγραφο των Δ/σεων Ασφάλισης και Απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Τονίζεται ότι η ως άνω διαδικασία αφορά και στους ασφαλισμένους που καταθέτουν αίτηση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
2. Το οικογενειακό Βιβλιάριο Ασθενείας των παιδιών, όπου φαίνεται η θεώρησή του από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα για το τρέχον έτος (Ι.Κ.Α., Δημόσιο, Ο.Α.Ε.Ε., Τ.Σ.Α. κ.λ.π.). ΠΡΟΣΟΧΗ. Όσον αφορά στα τέκνα πολιτών τρίτων χωρών, άνω των 18 ετών, που φοιτούν σε εκπαιδευτικές μονάδες ενταγμένες στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ή σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού και έχουν διαγραφεί από το οικογενειακό βιβλιάριο υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, παραπέμπουμε στο με αριθμ. πρωτ. Β141820/5-11-2012 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης. Εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στην οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου (γέννηση, θάνατος παιδιού κ.λπ.) σε σχέση με το επίδομα του προηγούμενου έτους, ο δικαιούχος υποχρεούται να το δηλώσει εγγράφως στην Υπηρεσία με σχετική Υπεύθυνη Δήλωση.
3. Δελτίο Ταυτότητας
4. Βιβλιάριο ΕΤΕ με λογαριασμό ΙΒΑΝ, στο οποίο θα εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερόμενου ως πρώτου δικαιούχου. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου με υπογραφή του υπαλλήλου της Υπηρεσίας θα κρατείται απαραιτήτως στο φάκελο του δικαιούχου

aftodioikisi.gr

Τέλος για κάρτες και κωδικούς στα ΑΤΜ – Δείτε τι έρχεται…


Τα νέα ΑΤΜ θα επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν αναλήψεις βάζοντας απλά το δάχτυλό τους σε ένα ειδικό υπέρυθρο reader που μπορεί και διαβάζει και τους αναγνωρίζει.. από τις φλέβες στο χέρι τους! Σύμφωνα με την Hitachi, το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί τεχνολογία μετάδοσης φωτός αιχμής, στέλνοντας υπέρυθρο φως το οποίο απορροφάται από το δάχτυλο, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό σχέδιο για κάθε χρήστη. Η Πολωνία αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία θα λειτουργήσει αυτή η τεχνολογία και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να τοποθετηθούν 2.000 νέα ΑΤΜ σε τράπεζες και σουπερμάρκετ σε όλη τη χώρα. Ήδη στην Ιαπωνία η τεχνολογία αυτή έχει αρχίσει να καθιερώνεται ενώ κάποιες ιαπωνικές τράπεζες την χρησιμοποιούν επίσης και ως μέτρο ασφαλείας για θυρίδες.  Τέλος για επιπλέον ασφάλεια τα μηχανήματα μπορούν και αναγνωρίζουν αν το δάχτυλο που τοποθετείται ανήκει σε ζωντανό άτομο…

aftodioikisi.gr

Προσλήψεις στους δήμους στις αρχές του 2015 – Τι σχεδιάζει το ΥΠΕΣ για να καλυφθούν οι ελλείψεις


Αίτημα για την πραγματοποίηση στις αρχές του 2015 διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για προσλήψεις, κυρίως, σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους που έχουν τεράστιες ελλείψεις υπαλλήλων θα καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikis.gr, το υπουργείο Εσωτερικών προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα το χειρίζεται ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος ο οποίος έχει ήδη στα χέρια του 230 αιτήματα από τέτοιους δήμους, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν από τους ήδη επιτυχόντες του ΑΣΕΠ περίπου το ένα τρίτο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το υπουργείο Εσωτερικών θα ζητήσει από τον Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξαίρεση για προσλήψεις ΔΕ ειδικά για τεχνικές ειδικόητες, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι δήμοι έχουν στην κατοχή τους μεγάλο στόχο οχημάτων που παραμένουν εκτός λειτουργίας καθώς υπάρχει έλλειψη χειριστών.
Ο αριθμός των προσλήψεων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί αλλά θα είναι συνάρτηση των ανελαστικών αναγκών των μικρών δήμων (σ.σ. αλλά και κάποιων μεγαλύτερων που χρειάζονται προσλήψεις, κυρίως, στους παιδικούς σταθμούς και σε προνοιακές δομές) και των αριθμό των προσλήψεων που θα επιτραπούν στο υπουργείο Εσωτερικών με βάση το 1 προς 10 (ή 1 προς 5) της συμφωνίας με την τρόικα.

aftodioikis.r

ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΤΟΥ ΙΚΕΑ

Την πώληση των ζυμαρικών PASTAÄLGAR FULLKORN και PASTAÄLGAR σταματά η ΙΚΕΑ για προληπτικούς λόγους.Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, υπάρχει πιθανότητα τα ζυμαρικά σε σχήμα άλκης ολικής άλεσης ή μη, τα οποία διατίθενται μόνο στο σουηδικό κατάστημα τροφίμων, να περιέχουν σόγια, συστατικό που δεν αναφέρεται στην ετικέτα των προϊόντων.
«Η ασφάλεια είναι η πρωταρχική προτεραιότητα για την ΙΚΕΑ και για προληπτικούς λόγους σταμάτησε η πώληση των προϊόντων PASTAÄLGAR FULLKORΝ και PASTAÄLGAR και ανακαλούνται όλες οι παρτίδες τους. Η σόγια είναι ένα συστατικό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και μπορεί να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτήν, κατά τα άλλα είναι ένα απόλυτα ασφαλές συστατικό», επισημαίνει η εταιρεία.
Παράλληλα, η ΙΚΕΑ αναφέρει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν τα εν λόγω προϊόντα και να αποζημιωθούν.
«Οι καταναλωτές με σχετική ευαισθησία μπορούν να επιστρέψουν τα προϊόντα PASTAÄLGAR FULLKORN και PASTAÄLGAR στο κοντινότερο κατάστημα ΙΚΕΑ για την πλήρη αποζημίωσή τους. Ζητούμε συγγνώμη για την οποιαδήποτε αναστάτωση. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε καλέστε, χωρίς χρέωση, 801 11 22722», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

aftodioikisi.gr

Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιωσιμότητα σε ακατάλληλα και δεμένα χέρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;



Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρακολουθήσαμε με ανησυχία και απογοήτευση την ακρόαση του υποψήφιου Επίτροπου για το Περιβάλλον και την Αλιεία, κου Karmenu Vella από τη Μάλτα στις σχετικές επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου. Τόσο οι δηλώσεις του κ. Vella , όσο και οι απαντήσεις του σε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων που τέθηκαν στη διάρκεια της τρίωρης ακρόασης ήταν γενικόλογες και θεωρητικές, γεμάτες υπεκφυγές.
Ο υποψήφιος Επίτροπος απέφυγε να πάρει σαφή και πολιτική θέση σε κρίσιμα για το περιβάλλον θέματα, όπως οι υποθαλάσσιες εξορύξεις υδρογονανθράκων, η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, η εξόρυξη χρυσού με χρήση κυάνιου, μεταθέτοντας την ευθύνη των αποφάσεων στα κράτη μέλη και σε τεχνοκρατικές αναλύσεις που θα γίνουν στο μέλλον.
Ο κ. Vella (που προέρχεται από επιχειρηματικούς κύκλους του τουρισμού και διετέλεσε Υπουργός Τουρισμού της Μάλτας)  δεν δεσμεύθηκε επίσης για την προώθηση σημαντικών νομοθετικών ρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, οι περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις, οι ενδοκρινικοί διαταράκτες και η βιώσιμη παραγωγή τροφών. Ρυθμίσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα της κρίσης, όπου η περιβαλλοντική νομοθεσία κατεδαφίζεται καθημερινά.
 Με λύπη μας διαπιστώσαμε επίσης ότι σε όλη την ακρόαση δεν έγινε καμία αναφορά -ούτε από τον υποψήφιο Επίτροπο ούτε από τους νεοεκλεγμένους ευρωβουλευτές - μέλη των Επιτροπών- στις συνθήκες κρίσης ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου. Στη χθεσινή ακρόαση ήταν σαν μην υπάρχει η έντονη οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση στην Ευρώπη, ούτε συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της αλλά και η σημασία της για τη χάραξη και παρακολούθηση πολιτικών για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος αλλά και της οικονομίας και της κοινωνίας.
 Η απογοητευτική ακρόαση του Μαλτέζου υποψήφιου συμπληρώνεται από το επίσης ανησυχητικό γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιούνκερ απέφυγε να αναθέσει το θέμα της βιωσιμότητας σε έναν από τους αντιπροέδρους του. Αποδυναμώνοντας έτσι εξ αρχής με γραφειοκρατικό τρόπο οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας.
Το θέμα του Μαλτέζου επιτρόπου ωστόσο, δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό: αντίστοιχες ενστάσεις υπάρχουν και για τον Ισπανό υποψήφιο επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας που συνδέεται με καταστροφικά συμφέροντα πετρελαίων (υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στα Κανάρια).
Με βάση τα παραπάνω, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε -μαζί με τους Ευρωπαίους Πράσινους αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις όλης της Ευρώπης- να απορριφθεί η υποψηφιότητα του κ. Vella. Για να πιεστεί και ο πρόεδρος Γιούνκερ να αναθεωρήσει την οργάνωση της Επιτροπής σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Η καταπολέμηση των εκδηλώσεων νεοναζισμού και ξενοφοβίας, ήταν ο άξονας της ομιλίας του Κώστα Τριαντάφυλλου, Βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ και Μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας της Συνέλευσης, σήμερα, στο Στρασβούργο.  

Ο Κώστας Τριαντάφυλλος, έχοντας επανειλημμένως επισημάνει την αναγκαιότητα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, εστίασε, στην ομιλία του, στην ανάγκη για μια πραγματική πολιτική, δηλαδή για μια πολιτική που θα στοχεύει σε λύσεις και αποτελέσματα, στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζουν οι πολίτες. Πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία ευρέων προγραμμάτων που θα κινητοποιήσουν δυνάμεις της κοινωνίας και θα προωθήσουν την εκπαίδευση της νέας γενιάς στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία.


Ζήτησε να δοθεί πολιτικός αγώνας ενάντια στον λαϊκισμό, από όπου και αν προέρχεται, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον νέο αντιρατσιστικό νόμο της χώρας μας, που είναι ο πληρέστερος στην Ευρώπη, και τον οποίο στήριξε η πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτικών της Ελλάδας.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ


Εκδήλωση της Περιφερείας στο 1ο Γυμνάσιο Χίου
30 Σεπτεμβρίου 2014

                                                                         Του Παύλου Καλογεράκη


Σήμερα τιμούμε τους συμπολίτες μας δωρητές , ευεργέτες και εθνικούς ευεργέτες. Τιμούμε την αγαθοεργία, την ευεργεσία προς την Πατρίδα, προς την κοινωνία, προς τον συνάνθρωπο. Την τιμούμε ως δράση, την τιμούμε ως αποτέλεσμα, την τιμούμε ως στοιχείο κοινωνικής συνοχής  αλλά κυρίως την τιμούμε ως ιδέα γιατί είναι ένα στοιχείο αναπόσπαστο της ψυχοσύνθεσης του Χιώτη και της Χιώτισσας στο πέρασμα των αιώνων.
Εάν θα έπρεπε να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή των τελευταίων αιώνων στα πλαίσια της σημερινής μας γιορτής, θα προλαβαίναμε λίγο να σκιαγραφήσουμε  πολύ επιγραμματικά το μέγεθος και τον παλμό αυτής της κοινωνικής δράσης.  Μιας κατάθεσης ψυχής η οποία απλώς είχε ως εξωτερική ένδειξη τα χρήματα για ένα Έθνος και έναν τόπο με χίλιες δυο ανάγκες  καταρημαγμένο από  δύσκολους, χαλεπούς καιρούς.
Στα Νησιά μας, υπερηφανευόμαστε για το πολιτισμικό τους επίπεδο,  αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι και οι ευεργέτες συνετέλεσαν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την Εκπαίδευση που απετέλεσε τον κύριο μοχλό διατήρησης της ταυτότητάς μας, σε χρόνια και καταστάσεις κοινωνικής αναστάτωσης και αδυναμίας. Στήριξη της υπόστασης του τόπου μας, στήριξη  της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού. Επί πλέον σε πάμπολλες, άγνωστες εν πολλοίς περιπτώσεις, στήριξαν ατομικές ανάγκες σε θέματα υγείας και σπουδών.
Οι ομογενείς στους τόπους που βρέθηκαν και είχαν  τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες δεν ακολούθησαν το γνωστό «μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται». Αντιθέτως,  η ψυχή τους παλλόταν από τον πόθο να βοηθήσουν το χωριό τους, την γειτονιά τους. Να κτίσουν το σχολείο του χωριού τους, την εκκλησιά του. Από την Κωνσταντινούπολη, την  Οδησσό,  το  Κάιρο , τη  Μασσαλία,   το Λονδίνο, την Ρωσία,  την Αλεξάνδρεια, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, την Αυστραλία.
Δεν θα αναφέρω ονόματα .  Πολλούς ίσως να παραλείψω.  Όμως είναι γνωστό ότι κάθε τόπος των τριών Νησιών μας μπορεί να υπερηφανεύεται πως  έχει πολλούς μικρούς ή μεγάλους δωρητές και ευεργέτες που λαμπρύνουν την ιστορία του. Ντόπιους ή ομογενείς: Ψαριανοί., Εγνουσιώτες,  Καρδαμυλίτες , Βρονταδούσοι,  Χωραΐτες, Καμπούσοι, Νοτιοχωρούσοι.  
Στα Χιακά χρονικά του 1919 αναφέρονται δεκάδες  Χιώτες δωρητές και ευεργέτες της Ελληνικής παροικίας του Λονδίνου. Καταγράφονται περισσότερες από 70 Χιώτικες οικογένειες μεγάλων ευεργετών και δωρητών. Οι εντοιχισμένες πλάκες στο ιστορικό τούτο διδακτήριο, καταγράφουν ένα πολύ μικρό μέρος των οικογενειών αυτών, τις οποίες  σήμερα μνημονεύουμε και τιμούμε:  Οικογένειες ιστορικές, οικογένειες πλούσιες μαζί με συντεχνίες επαγγελματιών αλλά  και ιδιώτες.  Όλοι με έναν στόχο καλά βαλμένο στο μυαλό τους: ότι η στήριξη της εκπαίδευσης και η φιλανθρωπία σε όλους τους τομείς είναι το πρώτιστο για την κοινωνία. Για την Πατρίδα  τους που τόσο αγαπούσαν και αγαπούν.
Μία ακόμα μικρή αναφορά στο παρελθόν: Πρόκειται για ένα γεγονός σχεδόν ασύγκριτο με άλλες ανάλογες περιπτώσεις:  Μεταξύ των ετών 1912 (χρονιά της απελευθέρωσης) και  1919 κτίσθηκαν με δωρεές και ευεργεσίες  21 σχολικά κτίρια , μικρά ή μεγάλα σε όλη τη Χίο. Δηλαδή, σε επτά χρόνια κτίστηκαν 21 σχολεία.!!  Πότε ξανάγινε αυτό;  Και επί πλέον, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι δωρητές χρηματοδοτούσαν, συντηρούσαν και μισθοδοτούσαν τους δασκάλους και τους καθηγητές. Τι το ανώτερο, τι το ευγενέστερο από αυτήν την κατάθεση ψυχής  είτε για τον ντόπιο ευπατρίδη, είτε για τον Χιώτη της ξενιτιάς ο οποίος ζούσε δεκάδες χιλιάδες μίλια μακριά!!
Δεν είναι όμως μόνο τα σχολικά κτήρια προς τα οποία κατηύθυναν τις αγαθοεργίες τους οι ευεργέτες. Να θυμηθούμε: Νοσοκομείο, Λωβοκομείο, Μαιευτήριο, Ορφανοτροφείο, Γηροκομεία, Ψυχιατρείο. ¨Ένα πλέγμα έργων για την κάλυψη όλων των πιεστικών κοινωνικών αναγκών.
Ας δούμε  και το σήμερα:   Ούτε κατά το ελάχιστο δεν υστερούν οι σημερινοί δωρητές και ευεργέτες  του Νησιού μας ως προς τους προγόνους μας. Είτε ως άτομα,  είτε ως οικογένειες είτε ως Σύλλογοι είναι συνεχείς και σημαντικότατες οι αγαθοεργίες τους προς το τόπο μας.  Σχολικά κτήρια, πτέρυγες Νοσοκομείων,  κοινωφελή Ιδρύματα, Γυμναστήρια, Πολιτιστικά κέντρα, Οικοτροφεία, Γηροκομεία, Παιδικές χαρές, Υποτροφίες σε σπουδαστές. Στη Χίο, στα Ψαρά, στις Οινούσσες. Στηρίζουν τον  αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις υπηρεσίες του κράτους, την κοινωνική πρόνοια.  Βρίσκονται δίπλα σε  εμπερίστατα άτομα στις  δύσκολες ώρες.  Χίλια δυο αιτήματα μικρά ή μεγάλα δείχνουν  καθημερινά, το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης που τους διακατέχει. Με καλή διάθεση και αμεσότητα.
           
Δεν θα παραλείψω να σημειώσω ότι στο παρελθόν  μέρος της κοινωνίας μας αλλά και άτομα στάθηκαν κριτικά και αυστηρά απέναντι στις ευεργεσίες και τις χορηγίες, πικραίνοντας δωρητές και ευεργέτες και είναι βέβαιο ότι έβλαψαν οι ενέργειες αυτές τον τόπο. Μακάρι να μπορούσε η Πολιτεία, δηλαδή εμείς, να αντιμετώπιζε όλα τα θέματα και τα προβλήματα. Τούτο δεν συμβαίνει ούτε στα αρτιότερα κράτη. Και για τον τόπο μας προφανώς δεν φαίνεται να είναι κατορθωτό ούτε και στο εγγύς μέλλον. Όμως, τα προβλήματα και οι κάθε λογής ανάγκες είναι άμεσες και πιεστικές.  Η ανταπόκριση ευεργετών και δωρητών σε αιτήματα  της κοινωνίας δείχνει ότι κινούνται από αγάπη για τον τόπο τους, από αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης και αλτρουϊσμού και όχι από ιδιοτέλεια.. Ίσως να το κάνουν για την υστεροφημία τους. Αποδεκτό και καθόλου κατακριτέο. Ποιος εξάλλου είναι εκείνος που δεν επιθυμεί να αφήσει ίχνη των βημάτων του στον τόπο που τον γέννησε;
Θα μπορούσε τούτη η επέτειος να αποτελέσει και ένα ακόμα κάλεσμα, ένα πατριωτικό προσκλητήριο σε κάθε ευπατρίδη στο να ενσκήψει με αγάπη και ενδιαφέρον στα τόσα κοινωνικά προβλήματα των πολύπαθων νησιών μας στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία και να συμβάλλει με όποιο τρόπο μπορεί στην ανακούφιση του κοινωνικού συνόλου. Ανάγκες υπάρχουν πολλές, σε πολλούς τομείς, σε δεκάδες περιπτώσεις.
Ολοκληρώνω την ομιλία τούτη με αυτό το οποίο θεωρώ κυρίαρχο όσον αφορά την ευεργεσία: Το μέγιστο καλό της προσφοράς προς την κοινωνία, μικρού  ή μεγάλου ή πολύ μεγάλου ποσού, δεν είναι μόνο αυτή καθ΄ εαυτή η προσφορά των χρημάτων αλλά  κυρίως η ενέργεια,  το καλό παράδειγμα, η ανταπόκριση σε κάτι κοινωνικά αναγκαίο. Αυτό που συντελεί στο δυνάμωμα της κοινωνικής συνοχής. Ο Χιώτης, ο Αιγνουσιώτης και ο Ψαριανός πάντα νοικοκύρης και οικονόμος  κοίταζε τον τόπο του με πολλή αγάπη και με τον πόθο και τον παλμό στην καρδιά του να αποτελέσει άξιο τέκνο της Πατρίδας..