Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιωσιμότητα σε ακατάλληλα και δεμένα χέρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;



Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρακολουθήσαμε με ανησυχία και απογοήτευση την ακρόαση του υποψήφιου Επίτροπου για το Περιβάλλον και την Αλιεία, κου Karmenu Vella από τη Μάλτα στις σχετικές επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου. Τόσο οι δηλώσεις του κ. Vella , όσο και οι απαντήσεις του σε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων που τέθηκαν στη διάρκεια της τρίωρης ακρόασης ήταν γενικόλογες και θεωρητικές, γεμάτες υπεκφυγές.
Ο υποψήφιος Επίτροπος απέφυγε να πάρει σαφή και πολιτική θέση σε κρίσιμα για το περιβάλλον θέματα, όπως οι υποθαλάσσιες εξορύξεις υδρογονανθράκων, η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, η εξόρυξη χρυσού με χρήση κυάνιου, μεταθέτοντας την ευθύνη των αποφάσεων στα κράτη μέλη και σε τεχνοκρατικές αναλύσεις που θα γίνουν στο μέλλον.
Ο κ. Vella (που προέρχεται από επιχειρηματικούς κύκλους του τουρισμού και διετέλεσε Υπουργός Τουρισμού της Μάλτας)  δεν δεσμεύθηκε επίσης για την προώθηση σημαντικών νομοθετικών ρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, οι περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις, οι ενδοκρινικοί διαταράκτες και η βιώσιμη παραγωγή τροφών. Ρυθμίσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα της κρίσης, όπου η περιβαλλοντική νομοθεσία κατεδαφίζεται καθημερινά.
 Με λύπη μας διαπιστώσαμε επίσης ότι σε όλη την ακρόαση δεν έγινε καμία αναφορά -ούτε από τον υποψήφιο Επίτροπο ούτε από τους νεοεκλεγμένους ευρωβουλευτές - μέλη των Επιτροπών- στις συνθήκες κρίσης ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου. Στη χθεσινή ακρόαση ήταν σαν μην υπάρχει η έντονη οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση στην Ευρώπη, ούτε συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της αλλά και η σημασία της για τη χάραξη και παρακολούθηση πολιτικών για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος αλλά και της οικονομίας και της κοινωνίας.
 Η απογοητευτική ακρόαση του Μαλτέζου υποψήφιου συμπληρώνεται από το επίσης ανησυχητικό γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιούνκερ απέφυγε να αναθέσει το θέμα της βιωσιμότητας σε έναν από τους αντιπροέδρους του. Αποδυναμώνοντας έτσι εξ αρχής με γραφειοκρατικό τρόπο οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας.
Το θέμα του Μαλτέζου επιτρόπου ωστόσο, δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό: αντίστοιχες ενστάσεις υπάρχουν και για τον Ισπανό υποψήφιο επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας που συνδέεται με καταστροφικά συμφέροντα πετρελαίων (υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στα Κανάρια).
Με βάση τα παραπάνω, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε -μαζί με τους Ευρωπαίους Πράσινους αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις όλης της Ευρώπης- να απορριφθεί η υποψηφιότητα του κ. Vella. Για να πιεστεί και ο πρόεδρος Γιούνκερ να αναθεωρήσει την οργάνωση της Επιτροπής σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας.