Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Άλεξ Ρόντος και ανώτατοι διπλωματικοί αξιωματούχοι στην απάτη με την ΜΚΟ


Ποινική δικογραφία σε βάρος 6 ατόμων καθώς και του Κωνσταντίνου Τζεβελέκου, σχηματίστηκε για την απάτη της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».
Ανάμεσά στα 6 άτομα είναι και ο Άλεξ Ρόντος, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία υπέγραφε ωςγενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, χρήματα για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ.
Σε βάρος του κ. Ρόντου έχει σχηματιστεί δικογραφία για απιστία και ψευδή βεβαίωση. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αφρική ως εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΕ, ενώ κατά το παρελθόν έχει διατελέσει σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.
Επίσης ποινική δικογραφία έχει σχηματιστεί και για δύο Έλληνες πρέσβεις του εξωτερικού.
Τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση κατηγορούνται για τα αδικήματα της απάτης κατά συναυτουργία και κατ” εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την υπηρεσία κατ” εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».
Η απάτη αφορά στη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) από το Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία είχε ως ειδικότερο αντικείμενο την αποναρκοθέτηση περιοχών, σε τρίτες χώρες και ειδικότερα στηΒοσνία- Ερζεγοβίνη, το Λίβανο και το Ιράκ.
Για την υπόθεση έχει συλληφθεί μόνον ο ιθύνων νους της απάτης και πρόεδρος της ΜΚΟ, κ. Τζεβελέκος.
Πρόκειται για εκδότη εφημερίδας την επίμαχη περίοδο, ο οποίος συνέστησε τη ΜΚΟ, μαζί με τη σύζυγό του, τέως δημόσιο υπάλληλο και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Τουρισμού, με απόσπαση στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

aftodioikisi.gr

Έπαιρναν «γρηγορόσημο» για την πολιτιγράφηση αλλοδαπών: Η δικογραφία για τέσσερις υπαλλήλους του ΥΠΕΣ


Δικογραφία για δωροδοκία τεσσάρων (4) υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής του υπουργείου Εσωτερικών, σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και πέμπτο άτομο -υπήκοος Αλβανίας-, ο οποίος λειτουργούσε ως «ενδιάμεσο» πρόσωπο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ποσά, από το «ενδιάμεσο» πρόσωπο, προκειμένου να επισπεύδουν τις διαδικασίες πολιτογράφησης αλλοδαπών.
Σε όλα τα στάδια της διερεύνησης υπήρξε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, γνωστοποίησε ότι σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, διερευνούσε το τελευταίο χρονικό διάστημακαταγγελίες για χρηματισμό υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να επισπεύδουν τη διαδικασία πολιτογράφησης αλλοδαπών ή να εκδίδουν πλαστά δελτία ελληνικής ταυτότητας σε Αλβανούς υπηκόους.
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, η χρηματική, κάθε φορά, αμοιβή για την επίσπευση των διαδικασιών ανερχόταν στο ποσό των 200 ευρώ περίπου, ενώ για την έκδοση πλαστού δελτίου ταυτότητας το ποσό αυξανόταν στα 3.000 ευρώ και άνω, ενώ οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι λάμβαναν τα χρήματα από υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος λειτουργούσε ως «ενδιάμεσο» πρόσωπο.
Για τα καταγγελλόμενα ενημερώθηκε ο εποπτεύων την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Κατά την πρόοδο της προκαταρκτικής εξέτασης, στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων περιήλθε έγγραφη αναφορά του Υπουργείου Εσωτερικών, που επιβεβαίωνε τις αρχικές καταγγελίες, επισημαίνοντας ότι στη συγκεκριμένη Υπηρεσία παρατηρούνται αδικαιολόγητες προωθήσεις αιτημάτων αλλοδαπών, έναντι προγενεστέρων και εκφράζονταν αμφιβολίες για τη νομιμότητα των ενεργειών υπαλλήλων της.
Την προηγουμένη Παρασκευή (14-02-2014) πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις – έρευνες στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, στο κέντρο της Αθήνας και σε οικία στο Ίλιον Αττικής, όπου διαμένει 44χρονος υπήκοος Αλβανίας («ενδιάμεσο» πρόσωπο) .
Στην κατοχή του παραπάνω αλλοδαπού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκατρία (13) αποδεικτικά κατάθεσης δικαιολογητικών – αιτημάτων αλλοδαπών στην προαναφερόμενη Υπηρεσία, εκδοθείσες αποφάσεις αυτής, καθώς και διάφορα έγγραφα (δικαιολογητικά προς κατάθεση), υπηκόων Αλβανίας.
Κατά την εξέτασή του ομολόγησε τη συμμετοχή του σε παράνομες πράξεις και ειδικότερα στο χρηματισμό τεσσάρων (4) υπαλλήλων (ενός άνδρα και 3 γυναικών) της συγκεκριμένης Υπηρεσίας.
Ειδικότερα ισχυρίστηκε ότι το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2013, κατέβαλε σε αυτούς χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από (100) έως (200) ευρώ, για την ταχύτερη προώθηση ή/και έκδοση συγκεκριμένων φακέλων – αιτήσεων πολιτογράφησης αλλοδαπών.
Από τις έρευνες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, κατασχέθηκαν και ελήφθησαν αντίγραφα σχετικών επίμαχων φακέλων αλλοδαπών, που αφορούν στην πολιτογράφησή τους.
Οι πέντε κατηγορούμενοι (υπήκοος Αλβανίας και οι τέσσερις υπάλληλοι) δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης των ορίων του αυτοφώρου, ενώ η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

aftodioikisi.gr

Ερχονται νέες μειώσεις μισθών (έως 70 ευρώ το μήνα) για τους δημόσιους υπαλλήλους


Μειωμένους μισθούς θα παίρνουν από τον Μάρτιο οι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας των αλλαγών που θα ισχύσουν στις κρατήσεις τους για επικουρική σύνταξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, οι περικοπές θα φτάσουν ακόμη και τα 70 ευρώ τα μήνα.
Οι μεταβολές αυτές δεν προκαλούνται από τη θέσπιση της ενιαίας εισφοράς 3% για την επικουρική ασφάλιση που ισχύει από την 1η/12/2013 σε όλα τα Ταμεία, αλλά από το γεγονός ότι στο εξής οι κρατήσεις θα γίνονται όχι επί των ασφαλιστέων-συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που βάσει του ενιαίου μισθολογίου διατηρούνται στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2011 (μόνο ως προς τις κρατήσεις), αλλά θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών τους.
Σύμφωνα με το νόμο, οι κρατήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη επιβάλλονται σε αποδοχές μέχρι τα 1.666 ευρώ, ενώ οι τυχόν υπέρτερες του ποσού αυτού αποδοχές δεν θεωρούνταν συντάξιμες, δηλαδή δεν αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης.
Ωστόσο, με πρόσφατη εγκύκλιο καταργήθηκε το όριο των 1.666 ευρώ και οι οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου θα επιβάλουν από τον επόμενο μήνα την εισφορά 3% στο σύνολο των αποδοχών, δηλαδή και σε αποδοχές που υπερβαίνουν τα 1.666 ευρώ. Ετσι, η νέα εισφορά θα υπολογιστεί επί μεγαλύτερου μισθού και θα κινείται μεταξύ 4 και 70 ευρώ.


aftodioikisi.gr

Σεμινάρια Τεχνολογίας Πληροφορικής & Επικοινωνιών με την τεχνογνωσία των αποφοίτων του ΕΜΠ



Η ακαδημία υψηλής τεχνολογίας Digital Academy, διοργανώνει εξειδικευμένα σεμινάρια τηλεκατάρτισης, στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
Οι εισηγητές των σεμιναρίων είναι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Η/Υ, απόφοιτοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα ή/και Διδακτορική Διατριβή στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τα τελευταία επτά χρόνια ανέπτυξαν το υλικό, τα εργαλεία λογισμικού και την μεθοδολογία πάνω στην οποία στηρίχθηκαν τα σεμινάρια τηλεκπαίδευσης του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Πολυμέσων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Είναι διαθέσιμοι 10 ώρες ημερησίως προς επίλυση κάθε απορίας σας.
Παρακολουθήστε τα σεμινάρια υψηλής ποιότητας της Digital Academy, με ειδικές τιμές για τους φοιτητές και τους κατόχους κάρτας ανεργίας.

27.713 EΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ependitika.gr
Επιτροπάκης & Συνεργάτες,
Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, 2014

27.713 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

Φεβρουαρίου 17, 2014

Άμεσα αναμένεται να προκηρυχθούν τρία νέα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία των οποίων αναμένεται η ενίσχυση (επιδότηση) επιχειρήσεων για την πρόσληψη 27.713 ανέργων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ



Οι λαϊκές οικογένειες, οι ασθενείς δεν πρέπει να πιστέψουν τα ψέματα της κυβέρνησης, ότι το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ αποτελεί αναγκαίο προσωρινό μέτρο, προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο για την ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ, που δήθεν θα λύσει τις ανάγκες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των υπηρεσιών πρόληψης. 
Αυτό που θα προκύψει για το λαό και τους ασθενείς μετά το άνοιγμα των πολυϊατρείων και τη λειτουργία του νέου φορέα ΠΦΥ θα είναι:

· Λιγότερες υγειονομικές μονάδες με λιγότερους γιατρούς και άλλους υγειονομικούς και με λιγότερα εργαστήρια. 

·  Ακόμα λιγότερες δωρεάν παροχές με το περιορισμένο «βασικό πακέτο» του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς για την αγορά υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. 

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ αποτελεί μέρος των συνολικότερων αντιλαϊκών μέτρων στην Υγεία και στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Υπηρετεί την πολιτική των δραστικών κρατικών περικοπών στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, τα φάρμακα, τη νοσηλεία, τις θεραπείες και τις εργαστηριακές εξετάσεις, την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 

Η άθλια κατάσταση που βιώνει ο λαός σήμερα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όχι μόνο δε θα λυθεί με το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά θα επιδεινωθεί. Πρόκειται για σχέδιο που συμβάλλει στη διαμόρφωση εργαζομένων που θα στοιχίζουν ακόμα πιο φθηνά στους επιχειρηματικούς ομίλους και στο κράτος τους, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα στην υγεία για την ανταγωνιστικότητα και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Γι’ αυτό έχει την πλήρη στήριξη της ΕΕ και του κεφαλαίου. 

Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες του λαού και των εργαζόμενων υγειονομικών για να μην κλείσει καμία υγειονομική μονάδα, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να εμποδίσουν και να ανατρέψουν τα μέτρα της κυβέρνησης και κάθε παραλλαγή τους, που στηρίζεται στη συνύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού τομέα στην υγεία και στην ανταποδοτικότητα της παροχής υπηρεσιών. Να έχει όλος ο λαός, χωρίς εξαιρέσεις, πλήρη και απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Το εργατικό κίνημα και η λαϊκή συμμαχία έχουν συμφέρον και δικαίωμα να κλείσουν το δρόμο στην πολιτική και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη του λαϊκού συστήματος υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Που θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του για όλο το λαό, με δωρεάν παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας, με πλήρη αξιοποίηση όλου του εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού και όλων των σύγχρονων τεχνικών μέσων.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΝΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Νέα συγκέντρωση έξω από τον Οίκο Ναύτου θα πραγματοποιήσει την Τρίτη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Με αίτημα την επαναφορά όλων των παροχών υγείας για τους Έλληνες ναυτικούς, από τον Οίκο Ναύτου, στο προ των μνημονίων καθεστώς λειτουργίας του, ζητάει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή την εντολή του ΕΟΠΥΥ για παράδοση και παραλαβή του πάσης φύσης ιατρικού υλικού και εξοπλισμού των υγειονομικών μονάδων έως σήμερα 17/02, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας».
Ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποίησαν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον Οίκο Ναύτου, στην Πλατεία Τερψιθέας, ενώ η ΠΝΟ έχει απευθύνει κάλεσμα για νέα συγκέντρωση αύριο στις 7.30.
Η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, προειδοποιεί ότι «ο αγώνας όχι μόνον δεν τελείωσε και δεν κάμπτεται, αλλά αντίθετα συνεχώς γιγαντώνεται προς κάθε κατεύθυνση και ο ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΗ είναι και θα παραμείνει ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΗ».

newsit.gr

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ


Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών.

Υπερασπίζεται την δίκαιη και αναλογική φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων προκειμένου να μην μειωθούν περισσότερο τα ήδη συρρικνωμένα εισοδήματα των μικροκαλλιεργητών που παλεύουν με τη γη για την επιβίωσή τους κάτω από αντίξοες και συχνά απρόβλεπτες συνθήκες. 

ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Αντιφατικές πρακτικές ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών σε ότι αφορά στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς, όπως επισημάνθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, αφενός, προωθεί – νέα - μείωση της τακτικής επιχορήγησης των ΟΤΑ κατά 94 εκ. ευρώ, αφετέρου, με υπουργικές αποφάσεις μοιράζει επιλεκτικά, εκτός οποιασδήποτε πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας έκτακτες επιχορηγήσεις προς διάφορους δήμους!!!
Συγκεκριμένα με υπουργική απόφαση που έχει υπογραφεί ήδη από τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης – εκκρεμεί η υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών - προχωρούν σε μείωση των προβλεπόμενων από τον προϋπολογισμό 2014 Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για το 2014 κατά 94 εκ. ευρώ, με την αιτιολογία ότι το ποσό αυτό προοριζόταν για τη μισθοδοσία των 5.500 Δημοτικών Αστυνομικών και Σχολικών Φυλάκων, που είναι σε διαθεσιμότητα και που δεν ανήκουν πλέον στο δυναμικό των δήμων, αλλά και μελλοντικών «διαθέσιμων» στους δήμους.
Να σημειωθεί όμως ότι οι δήμοι της χώρας, εκτός του γεγονότος ότι έχουν στερηθεί τις πολύ χρήσιμες για τη λειτουργία των πόλεων υπηρεσίες αυτών των δύο κατηγοριών εργαζομένων με την αιφνίδια θέση τους σε διαθεσιμότητα, πληρώνουν από τις αρχές του έτους και μέχρι 31 Μαΐου, το κόστος μισθοδοσίας τους στο πλαίσιο του προγράμματος της κινητικότητας. Επιπλέον, η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες εσόδων για τους ίδιους τους δήμους (μόνο στο Δήμο Αθηναίων η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει στοιχίσει 16 εκ. ευρώ). Έσοδα που όχι μόνο κάλυπταν τις ανάγκες λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά συνέβαλαν και στα συνολικότερα έσοδα των δήμων.
Το τελευταίο όμως διάστημα διαπιστώνουμε από το «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ότι υπογράφονται επιχορηγήσεις προς διάφορους δήμους της χώρας, κατά παράβαση κάθε πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό αφού σε αυτό το παιχνίδι μπήκε τελευταία και το υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή από τη μία πλευρά περικόπτουν κρίσιμες και χρήσιμες κοινωνικές δαπάνες από την άλλη σπαταλούν πολύτιμους δημόσιους πόρους εφαρμόζοντας καταδικασμένες πολιτικές πρακτικές άλλων εποχών.
Η ΚΕΔΕ καταδικάζει απερίφραστα και ομόφωνα αυτές τις πρακτικές και ζητά άμεσα τη διακοπή και την ανάκληση όλων αυτών των αδικαιολόγητων επιχορηγήσεων.
Η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από πραγματική ενίσχυση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει και να στηρίξει έμπρακτα και καθημερινά τις ανάγκες της.

Αν η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτές τις νέες περικοπές, εκτός του ότι θα τιναχθούν στον αέρα οι ήδη ασφυκτικοί προϋπολογισμοί των δήμων της χώρας, πολλοί από αυτούς θα  οδηγηθούν στη μέγγενη του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ».   

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Εσπερινό ΕΠΑΛ στη Χίο
Οι εσπερινές εκπαιδευτικές δομές σχεδιάστηκαν και λειτουργούν για να δίνουν την ευκαιρία στους εργαζόμενους μαθητές να μορφώνονται και να καταρτίζονται επαγγελματικά, σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ειδικά, εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι νέοι που αναγκάζονται να εργαστούν για να βιοποριστούν και να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειές τους, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν, παράλληλα, την εκπαίδευσή τους.
Η λειτουργία εσπερινού ΕΠΑΛ στη Χίο αποτελεί αίτημα της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, όπως προκύπτει από σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου και του Επιμελητηρίου Χίου και για τον επιπλέον λόγο ότι δεν θα δαπανηθούν πόροι, επειδή υπάρχει η υποδομή και το εκπαιδευτικό δυναμικό.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Εξετάζετε το ενδεχόμενο λειτουργίας εσπερινού ΕΠΑΛ στη Χίο, Εάν, ναι, υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα;

17 Φεβρουαρίου 2014
Ο ερωτών βουλευτής


Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΟΪΑ




Το South of Heaven είναι μία συνταγή του Γιώργου Μεγαλοκονόμου. Η παλαίωση και η εμφιάλωσή του, μια σκέψη του Γιάννη Κοροβέση. Αυτή την εβδομάδα αναλύουμε το πριν και το μετά, συζητάμε για την δυναμική της μαστίχας και εμφιαλώνουμε μπουκάλια που μας οδηγούν Νότια του παραδείσου…
Πριν από μερικούς μήνες ο Γιώργος Μεγαλοκονόμος θέλησε να διαγωνιστεί στο Skinos Mediterranean Cocktail Challenge σε μια προσπάθεια να αναδείξει την πρότασή του ως το «καλύτερο κοκτέιλ της Μεσογείου» Οι προετοιμασίες του, τον έφεραν μπροστά από το βιβλίο Speakeasy, των Τζέισον Κόσμας και Ντούσαν Ζάριτς, στις σελίδες του οποίου εντόπισε και την συνταγή του κοκτέιλ Fernando, το οποίο φτιάχνεται με Fernet Branca, λευκό ξηρό βερμούτ και ακόμη λιγότερο Galliano και προφανώς είναι όσο νόστιμο και όσο βοτανικό φανερώνει η συνταγή του.
Το South of Heaven από την άλλη, αποτελεί μία παραλλαγή του συγκεκριμένου κοκτέιλ, κατά την οποία το Fernet διατηρείται, το Cocchi Americano παίρνει την θέση του βερμούτ, και το απόσταγμα μαστίχας εκείνη του Galliano. Ο Γιώργος με αυτόν τον τρόπο θέλησε να διατηρήσει την βοτανικότητα του ποτού, και μάλιστα την ενίσχυσε με μερικές ριξιές από σέλερι μπίτερς οι οποίες λειτούργησαν και ως μέσο για να στρογγυλέψει και να ολοκληρωθεί το ποτό.
Έτσι, σε ένα mixing glass τοποθέτησε προσεκτικά μπόλικο πάγο Hoshizaki και
προσέθεσε:
- 50 ml απόσταγμα μαστίχας Skinos
- 30 ml Cocchi Americano
- 15 ml Fernet Branca
- 3-4 ριξιές σέλερι μπίτερς
Σέρβιρε το ποτό του σε ένα κουπέ ποτήρι και για γαρνιτούρα χρησιμοποίησε φρέσκο δυόσμο και μία φλούδα από λάιμ ώστε να προσδώσει και μια ιδέα οξύτητας.
Η συνέχεια λίγο έως πολύ γνωστή. Το ποτό του βγήκε πρώτο στον διαγωνισμό του Skinos, ενώ λίγους μήνες αργότερα κατάφερε να βρει την δική του θέση ανάμεσα στα 101 Καλύτερα Ποτά του Κόσμου, στο ετήσιο βιβλίο του Γκάρι Ρίγκαν για το 2013. Και κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα και ο Γιάννης Κοροβέσης, ο οποίος δεν απόλαυσε απλώς την πρόταση του Γιώργου, αλλά αποφάσισε να την εξελίξει παλαιώνοντας και εμφιαλώνοντάς την.
Η βοτανικότητα του Fernet, η γλυκύτητα του Skinos, η κρασάτη γοητεία του Cocchi Americano, μπήκαν για 34 μέρες σε ένα 5λιτρο δρύινο, νέο, καμένο εσωτερικά βαρέλι στο οποίο είχε μείνει για τέσσερεις μήνες γλυκό Μοσχάτο Σάμου. Τα συστατικά ομογενοποιήθηκαν αρμονικά, οι αιχμές του «φρέσκου» κοκτέιλ λειάνθηκαν πλήρως, η υφή στο στόμα στρογγύλεψε και οι νότες του ξύλου οδήγησαν σε μια επίγευση μακρά και ευχάριστη.
Η πρώτη παρτίδα του παλαιωμένου South of Heaven μπήκε έπειτα σε μικρές φιάλες των 250 ml και προσφέρεται στο Osterman για όσους θέλουν να την δοκιμάσουν. Σύντομα θα ακολουθήσει και μια δεύτερη, ενώ βρίσκεται ήδη στα σκαριά και η τρίτη η οποία θα παραμείνει σε βαρέλι για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Το South of Heaven γεννήθηκε, διακρίθηκε, δοκιμάστηκε και εξελίχθηκε. Και μαζί του αναδείχθηκε και η μαστίχα ίσως με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο που έχουμε δει μέχρι σήμερα.
 πηγη ΒΙΤΤΕΡΒΟΟΖΕ

Μπάχαλο με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ


Συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας διαμαρτύρονται για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τηΔημοτική Αστυνομία στην ΕΛ.ΑΣ σύμφωνα με το το Άρθρο 81 του Ν. 4172 / 2013. Δηλώνουν αδυναμία άσκησης αυτών των πρόσθετων καθηκόντων για πρακτικούς (έλλειψη μπλοκ παραβάσεων) και ουσιαστικούς λόγους και υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.
Σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι Ευ. ΠουζάςΝ. ΚορομηλάςΧ. ΚάνιοςΠ. Καλαντζής, αντιπρόσωποι στην Π.Ο.ΑΣ.Υ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) και μέλη της Δυναμικής Αντίδρασης Αστυνομικών Ν/Α Αττικής) υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ μέχρι τώρα «πάσχιζε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το ρόλο της που είναι η προστασία του πολίτη και η πρόληψη του εγκλήματος». Και εκφράζουν δυσκολία να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις σημειώνοντας:
«Μεταξύ αυτών των αρμοδιοτήτων (που μεταφέρθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία στην ΕΛ.ΑΣ) είναι η τήρηση των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων (σφράγιση επιχειρήσεων), θεάτρων , κινηματογράφων, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, Ν.4039/12 περί προστασίας ζώων για υποβολή διοικητικών κυρώσεων και υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο.
Οι αρμοδιότητες αυτές που ισχύουν από 23/09/2013 έχουν βρει την Ελληνική Αστυνομία απροετοίμαστη, καθώς δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση και δεν έχουν δοθεί σε υπηρεσίες τα απαραίτητα μπλοκ παραβάσεων καθώς επίσης πολλοί δήμοι δεν είχαν σχετικά έντυπα βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων και άλλοι καν Δημοτική Αστυνομία.
Για παράδειγμα στα διοικητικά πρόστιμα σύμφωνα με το άρθρο 21§3 του Ν.4039/12 περί προστασίας των ζώων αναφέρεται ότι σε περίπτωση που δεν λειτουργεί Δημοτική Αστυνομία, η βεβαίωση των παραβάσεων γίνεται από όργανα Υπηρεσίας του Δήμου.
Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και να ισχύσει και τώρα μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, έτσι ώστε η Αστυνομία να ασχοληθεί αποκλειστικά με το ρόλο της.
Άποψή μας είναι ότι τελική λύση θα πρέπει να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση καθ” όσον το φαινόμενο αυτό, της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων αρχίζει και αυξάνει την πίεση στα Αστυνομικά Τμήματα να εφαρμόζουν διαδικασίες τις οποίες θα πρέπει να αναλάβουν οι Δήμοι και η τοπική αυτοδιοίκηση«.
ΠΗΓΗ dimastin.blogspot.com
aftodioikisi.gr

Οι δημοτικοί υπάλληλοι που δεν κινδυνεύουν με απόλυση (πίνακες)


Θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση και τις απολύσεις όσοι υπάλληλοι καλύψουν κενές θέσεις σε άλλους δήμους, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η καταγραφή ελλείψεων από τους ΟΤΑ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, στην τελική ευθεία μπαίνει η εφαρμογή της ενδοδημοτικής εθελοντικής κινητικότητας μετά τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων ΕσωτερικώνΓ.Μιχελάκη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κοινοποιηθεί πρόσκληση του υπουργείου Εσωτερικών προς τους ΟΤΑ, προκειμένου να καταγραφούν τα αιτήματα κάλυψης θέσεων ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ανεπισήμως περισσότερες από 1.000 κενές θέσεις σε δήμους και περιφέρειες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, οι αιτήσεις για την εθελοντική μετακίνηση υπαλλήλων θα ξεπεράσουν τις 3.500-4.000 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των επιπλέον 12.500 που θα τεθούν σε κινητικότητα μαζί με τις 8.500 εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ.
Σε διαφορετική περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί ο στόχος των 12.500 διαθεσιμοτήτων, τότε το υπουργείο Εσωτερικών θα αναγκαστεί να ξεκινήσει τη διαδικασία των υποχρεωτικών μετακινήσεων υπαλλήλων.
Δείτε τους σχετικούς πίνακες:
Πηγή: Έθνος
aftodioikisi.gr

Ημερίδα από Ν. Χρυσόγελο στο Ευρωκοινοβούλιο για να αποσυρθούν οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης



«Οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης αντιπροσωπεύουν το χειρότερο παράδειγμα της μη-βιώσιμης, υπερκαταναλωτικής κοινωνίας και τη μεταφορά του περιβαλλοντικού και οικονομικού κόστους στους πολίτες. Οι πολίτες πληρώνουν τις πλαστικές σακούλες μέσω των προϊόντων που αγοράζουν, δεν τις παίρνουν δωρεάν, πληρώνουν το κόστος συλλογής των σκουπιδιών που πετάγονται δεξιά και αριστερά, πληρώνουν το κόστος των πρώτων υλών που σπαταλιούνται. Οι πλαστικές σακούλες συμβάλλουν στην ρύπανση, καταλήγουν συχνά στο περιβάλλον και γίνονται τροφή ζώων, τις συναντάμε παντού, γεμίζουν τους σκουπιδότοπους. Επίσης, αντιπροσωπεύουν σπατάλη πολύτιμων πόρων χωρίς λόγο, όταν θάβονται ή οδηγούνται σε αποτεφρωτήρες σε όλη την Ευρώπη, σε μια εποχή που η βιομηχανία πασχίζει να ανταπεξέλθει στο αυξημένο κόστος των πόρων και της παραγωγής. Είναι καιρός να αναληφθεί ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με βάση και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, για απόσυρση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων με αφορμή σχετική διημερίδα που συν-διοργανώνει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ημερίδα για τις πλαστικές σακούλες διοργανώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου,από 3 πράσινους ευρωβουλευτές: τον Νίκο Χρυσόγελο (Ελλάδα), τη Sandrine Belier (Γαλλία) και την Margrete Auken(Δανία). Στόχος της ημερίδας είναι να δώσει σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το ρόλο της πλαστικής σακούλας στην κοινωνία μας. Θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των ελλείψεων της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τις πλαστικές σακούλες και θα αντλήσει καλά παραδείγματα από πρωτοβουλίες και ισχύουσες νομοθεσίες στην Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες ομιλητές περιλαμβάνουν ΜΚΟ, εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, πολιτικούς και ρυθμιστικές αρχές.

Πριν δύο χρόνια όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη διαβούλευση με τους ευρωπαίους πολίτες για να δει τις απόψεις τους σχετικά με τις πλαστικές σακούλες, μια τεράστια πλειοψηφία από αυτούς εξέφρασε έντονη ανησυχία και απαίτησε άμεση δράση για τον περιορισμό τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.  

Κάθε χρόνο περισσότερο από 8 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια στην Ευρώπη. Δυστυχώς, η πολυαναμενόμενη πρόταση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2013 δεν επιδιώκει με σοβαρότητα τη δραστική ανατροπή αυτής της τάσης. Η αποτυχία της Κομισιόν να καθορίσει ξεκάθαρους στόχους για μείωση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης θα υπονομεύσει την προσπάθεια να εξασφαλιστεί μια ουσιαστική μείωσή τους σε όλη την ΕΕ.  Το ευρωκοινοβούλιο σε σχετική απόφασή του ζητάει πρωτοβουλία από την Κομισιόν μέσα στο 2014 για σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2020 της ταφής ανακυκλώσιμων και ανακτήσιμων υλικών,  χωρίς να παρέχονται κίνητρα για καύση έναντι της ανακύκλωσης, σταδιακή ή και οριστική κατάργηση της πλαστικής μη ανακυκλώσιμης σακούλας μιας χρήσης, κατάργηση των πιο επικίνδυνων για την υγεία και το περιβάλλον πλαστικών (οξο-βιοδιασπώμενα πλαστικά, μικροπλαστικά, όσα περιέχουν βαρέα μέταλλα, κα)

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014, 9.30-13.00
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες, αίθουσα A1G3

09.30: Εισαγωγή από τον ευρωβουλευτή Νίκο Χρυσόγελο

09.40: Πρώτο πάνελ: Διάγνωση του προβλήματος, τα πλαστικά στο περιβάλλον και τους ωκεανούς
Συντονισμός: Πράσινη ευρωβουλευτής Sandrine BELIER
Εισαγωγική τοποθέτηση: Achim STEINER, Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ (βιντεοσκοπημένο μήνυμα)

Ομιλητές:
1. Καθηγητής Richard THOMPSON, School of Marine Science and Engineering
2. Karl FOERSTER, Εκτελεστικός Διευθυντής Plastics Europe
3. Antidia CITORES, ΜΚΟ Surfrider Europe
Ερωτήσεις από το κοινό

11.15: Δεύτερο πάνελ: Απαντώντας με λύσεις: οι καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τις πλαστικές σακούλες

Συντονισμός: Πράσινη ευρωβουλευτής Margrete AUKEN
Εισαγωγική τοποθέτηση: Karl FALKENBERG, Γενικός Διευθυντής για το Περιβάλλον, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ομιλητές:
1. Piotr BARCZAK, European Environmental Bureau
2. Ton EMANS, Πρόεδρος Plastic Recyclers Europe
3. Catia BASTIOLI, CEO Novamont
Ερωτήσεις από το κοινό

12.50: Συμπεράσματα Πράσινη ευρωβουλευτής Margrete AUKEN