Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ερχονται νέες μειώσεις μισθών (έως 70 ευρώ το μήνα) για τους δημόσιους υπαλλήλους


Μειωμένους μισθούς θα παίρνουν από τον Μάρτιο οι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας των αλλαγών που θα ισχύσουν στις κρατήσεις τους για επικουρική σύνταξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, οι περικοπές θα φτάσουν ακόμη και τα 70 ευρώ τα μήνα.
Οι μεταβολές αυτές δεν προκαλούνται από τη θέσπιση της ενιαίας εισφοράς 3% για την επικουρική ασφάλιση που ισχύει από την 1η/12/2013 σε όλα τα Ταμεία, αλλά από το γεγονός ότι στο εξής οι κρατήσεις θα γίνονται όχι επί των ασφαλιστέων-συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που βάσει του ενιαίου μισθολογίου διατηρούνται στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2011 (μόνο ως προς τις κρατήσεις), αλλά θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών τους.
Σύμφωνα με το νόμο, οι κρατήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη επιβάλλονται σε αποδοχές μέχρι τα 1.666 ευρώ, ενώ οι τυχόν υπέρτερες του ποσού αυτού αποδοχές δεν θεωρούνταν συντάξιμες, δηλαδή δεν αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης.
Ωστόσο, με πρόσφατη εγκύκλιο καταργήθηκε το όριο των 1.666 ευρώ και οι οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου θα επιβάλουν από τον επόμενο μήνα την εισφορά 3% στο σύνολο των αποδοχών, δηλαδή και σε αποδοχές που υπερβαίνουν τα 1.666 ευρώ. Ετσι, η νέα εισφορά θα υπολογιστεί επί μεγαλύτερου μισθού και θα κινείται μεταξύ 4 και 70 ευρώ.


aftodioikisi.gr