Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΟΪΑ




Το South of Heaven είναι μία συνταγή του Γιώργου Μεγαλοκονόμου. Η παλαίωση και η εμφιάλωσή του, μια σκέψη του Γιάννη Κοροβέση. Αυτή την εβδομάδα αναλύουμε το πριν και το μετά, συζητάμε για την δυναμική της μαστίχας και εμφιαλώνουμε μπουκάλια που μας οδηγούν Νότια του παραδείσου…
Πριν από μερικούς μήνες ο Γιώργος Μεγαλοκονόμος θέλησε να διαγωνιστεί στο Skinos Mediterranean Cocktail Challenge σε μια προσπάθεια να αναδείξει την πρότασή του ως το «καλύτερο κοκτέιλ της Μεσογείου» Οι προετοιμασίες του, τον έφεραν μπροστά από το βιβλίο Speakeasy, των Τζέισον Κόσμας και Ντούσαν Ζάριτς, στις σελίδες του οποίου εντόπισε και την συνταγή του κοκτέιλ Fernando, το οποίο φτιάχνεται με Fernet Branca, λευκό ξηρό βερμούτ και ακόμη λιγότερο Galliano και προφανώς είναι όσο νόστιμο και όσο βοτανικό φανερώνει η συνταγή του.
Το South of Heaven από την άλλη, αποτελεί μία παραλλαγή του συγκεκριμένου κοκτέιλ, κατά την οποία το Fernet διατηρείται, το Cocchi Americano παίρνει την θέση του βερμούτ, και το απόσταγμα μαστίχας εκείνη του Galliano. Ο Γιώργος με αυτόν τον τρόπο θέλησε να διατηρήσει την βοτανικότητα του ποτού, και μάλιστα την ενίσχυσε με μερικές ριξιές από σέλερι μπίτερς οι οποίες λειτούργησαν και ως μέσο για να στρογγυλέψει και να ολοκληρωθεί το ποτό.
Έτσι, σε ένα mixing glass τοποθέτησε προσεκτικά μπόλικο πάγο Hoshizaki και
προσέθεσε:
- 50 ml απόσταγμα μαστίχας Skinos
- 30 ml Cocchi Americano
- 15 ml Fernet Branca
- 3-4 ριξιές σέλερι μπίτερς
Σέρβιρε το ποτό του σε ένα κουπέ ποτήρι και για γαρνιτούρα χρησιμοποίησε φρέσκο δυόσμο και μία φλούδα από λάιμ ώστε να προσδώσει και μια ιδέα οξύτητας.
Η συνέχεια λίγο έως πολύ γνωστή. Το ποτό του βγήκε πρώτο στον διαγωνισμό του Skinos, ενώ λίγους μήνες αργότερα κατάφερε να βρει την δική του θέση ανάμεσα στα 101 Καλύτερα Ποτά του Κόσμου, στο ετήσιο βιβλίο του Γκάρι Ρίγκαν για το 2013. Και κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα και ο Γιάννης Κοροβέσης, ο οποίος δεν απόλαυσε απλώς την πρόταση του Γιώργου, αλλά αποφάσισε να την εξελίξει παλαιώνοντας και εμφιαλώνοντάς την.
Η βοτανικότητα του Fernet, η γλυκύτητα του Skinos, η κρασάτη γοητεία του Cocchi Americano, μπήκαν για 34 μέρες σε ένα 5λιτρο δρύινο, νέο, καμένο εσωτερικά βαρέλι στο οποίο είχε μείνει για τέσσερεις μήνες γλυκό Μοσχάτο Σάμου. Τα συστατικά ομογενοποιήθηκαν αρμονικά, οι αιχμές του «φρέσκου» κοκτέιλ λειάνθηκαν πλήρως, η υφή στο στόμα στρογγύλεψε και οι νότες του ξύλου οδήγησαν σε μια επίγευση μακρά και ευχάριστη.
Η πρώτη παρτίδα του παλαιωμένου South of Heaven μπήκε έπειτα σε μικρές φιάλες των 250 ml και προσφέρεται στο Osterman για όσους θέλουν να την δοκιμάσουν. Σύντομα θα ακολουθήσει και μια δεύτερη, ενώ βρίσκεται ήδη στα σκαριά και η τρίτη η οποία θα παραμείνει σε βαρέλι για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Το South of Heaven γεννήθηκε, διακρίθηκε, δοκιμάστηκε και εξελίχθηκε. Και μαζί του αναδείχθηκε και η μαστίχα ίσως με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο που έχουμε δει μέχρι σήμερα.
 πηγη ΒΙΤΤΕΡΒΟΟΖΕ