Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ "ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ" ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ





Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Ερωτηματικά προκαλεί η προαναγγελία σε ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Aksam, περί υπογραφής μιας «Συμφωνίας Ναυτιλίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις 5 Μαρτίου κατά την συνάντηση των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, παράλληλα με την δημοσίευση της πληροφορίας ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει απαντητική Νότα της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη κατά της ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας.
Πηγές του Τουρκικού ΥΠΕΞ δεν δίνουν καμία πληροφορία σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, γράφει η εφημερίδα.
Αναφέρεται πάντως ότι στην Σύνοδο του Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη θα βιωθεί κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά:
Έναντι της Νότας που επέδωσε η Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη , θα υπογραφεί μια «συμφωνία ναυτιλίας» μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζεται. Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ κρατούν επτασφράγιστο το μυστικό σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας , λέγεται όμως, πάντα κατά την Αksam, ότι το κείμενο αυτό δεν έχει σχέση με την υφαλοκρηπίδα.
Οι αρμόδιοι με την αιτιολογία ότι συνεχίζονται οι εργασίες αναφορικά με το περιεχόμενο των Συμφωνιών «προς το παρόν» αποφεύγουν να δώσουν πληροφορίες. Απλώς τονίζουν σε διαφορα σημεία του ρεπορταζ πως το περιεχόμενο δεν έχει σχέση με το θέμα της υφαλοκρηπίδας.Από την άλλη λέγεται ότι είναι σημαντικό μετά από πολλά χρόνια να υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών μια Συμφωνία σχετικά με την ναυτιλία
Η Aksam που παρουσιάζει το θέμα με τον τίτλο « ¨Απαντητική Νότα¨ στα Ηνωμένα Έθνη» γράφει ότι ενώ έπνεε άνεμος φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με τις αμοιβαίες δηλώσεις των αρμοδίων των δύο χωρών, τα βήματα που έγιναν σιωπηρά από την Αθήνα προκαλούν σοκ στην Άγκυρα.
Ενώ αναμενόταν οι άνεμοι φιλίας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να φθάσουν στο αποκορύφωμά τους στο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Μαρτίου , το τελευταίο άλμα της Αθήνας υποστηρίζεται ότι προκάλεσε ένταση στις σχέσεις.
Η Αθήνα στην Νότα που επέδωσε στα Ηνωμένα Έθνη στις 20 Φεβρουαρίου , ισχυρίστηκε πως η Τουρκία έδωσε άδεια για εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας και κατέγραψε την κατάσταση αυτή στα Ηνωμένα Εθνη.

Οι κινήσεις της Αγκυρας
Σχετικά με το θέμα το Τουρκικό ΥΠΕΞ προέβη την περασμένη Παρασκευή σε γραπτή ανακοίνωση γνωστοποιώντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικαιώματά της. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Τουρκικού ΥΠΕΞ που επικαλείται η εφημερίδα, μια απαντητική Νότα με την σχετική αντίρρηση θα διαβιβαστεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας στα Ηνωμένα Έθνη και θα επισημανθεί ότι οι περιοχές συμπεριλαμβάνονται εντός του τομέα κυριαρχίας της Τουρκίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της εφημερίδας η αντίρρηση όσον αφορά αυτήν την προσέγγιση της Ελλάδας θα διαβιβαστεί στην κυβέρνηση της Αθήνας στην Σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου και θα εξηγηθεί ότι τα βήματα αυτά που γίνονται εντός του χρονοδιαγράμματος για την επίλυση των αμοιβαίων προβλημάτων , δεν θα βοηθήσουν σε τίποτα πέραν από το να ζημιώσουν το χρονοδιάγραμμα αυτό, αναφέρει η εφημερίδα.
Πάντα κατά την Aksam στην Σύνοδο της 5ης Μαρτίου αναμένεται να υπογραφούν περισσότερες από 10 Συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δύο σημαντικότερες Συμφωνίες θα είναι στους τομείς « ναυτιλίας» και «παιδείας» όπου επικρατούν τα περισσότερα προβλήματα.
onalert.gr

ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ - ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ




Στα Ναυπηγεία Αυλίδας έφτασε λίγο πριν τις 6 σήμερα το πρωί το ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ, προκειμένου να εκτελέσει τον ετήσιο δεξαμενισμό του. Το πλοίο θα επιστρέψει στην γραμμή του Βορειοανατολικού Αιγαίου στις 7/3.

ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ : Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΒΙΚΟΣ


Σημεία ομιλίας Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Νότη Μηταράκη στο «Athens Energy Forum»
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι

Καλή σας ημέρα. Είναι για εμένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι απόψε εδώ μαζί σας. Για να ανταλλάξουμε απόψεις για έναν κομβικό τομέα, όπως αυτός της ενέργειας.  Ο οποίος έχει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη μίας χώρας.  Ακόμη πιο κρίσιμη όμως είναι η σπουδαιότητά του για την πατρίδα μας. Ιδίως στη συγκυρία που διανύουμε. Και που επιβάλλει να δούμε την ενέργεια διττά:
1. και ως παραγωγικό συντελεστή, που επιβαρύνει το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών
2. και ως τομέα επενδυτικής δραστηριότητας, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την εθνική μας οικονομία. 
Παράλληλα, όμως, – και το λέω αυτό ορμώμενος και από τις γεωπολιτικές αναφορές που έγιναν χτες – θα ήταν σφάλμα να δούμε την ενέργεια ξεκομμένη από το ευρύτερο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της χώρας μας.  Όπου το μεγάλο ζητούμενο είναι οι Επενδύσεις, οι Νέες Θέσεις Εργασίας, η Ανάπτυξη.
Το 2012 πετύχαμε να θέσουμε τις βάσεις σταθεροποίησης της χώρας μας. Υπάρχει πολιτική σταθερότητα και αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για επενδύσεις, ιδίως στο χώρο της ενέργειας.
v  Παρά την ύφεση διαρκείας (από το 2008) πετύχαμε τη μεγαλύτερη σταθεροποίηση που έγινε ποτέ σε χώρα του ΟΟΣΑ:
o   Έλλειμμα 2012: Στόχος €16,3 δις, επιτύχαμε €15,7δις.  €0,6 δις καλύτερα.
o   Πρωτογενές έλλειμμα: Έπεσε από 10,4% το 2009 σε 1,4% το 2012.  Τα 2/3 της προσαρμογής προέρχονται από περιορισμό πρωτογενών δαπανών.
o   Περιορισμός δαπανών: -15% σε σχέση με το στόχο για τον Ιανουάριο 2013
v  Η εικόνα της Ελλάδας ως επιχειρηματικού προορισμού αλλάζει:
o   Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΙΟΒΕ για Ιανουάριο 2013: 85,8.  Ξεπερνά το 82,0 του 2009.
o   Η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία της Έκθεση ‘DoingBusiness’ αναβάθμισε την Ελλάδα από τη θέση 100 στη θέση 78, αναγνωρίζοντας την ως μία από τις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση παγκοσμίως.
o   Το “EuroPlusMonitor” του 2012 κατατάσσει την Ελλάδα πρώτη μεταξύ 20 χωρών της Ευρώπης στον τομέα των διαρθωτικών αλλαγών και της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. 
Βεβαίως ως Κυβέρνηση δεν θα αισθανθούμε άνετα μέχρι αυτές οι διαπιστώσεις και εκθέσεις να μετατραπούν σε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Διότι το κόστος της προσαρμογής ήταν δυσανάλογα μεγάλο:
 Ανεργία: 27%.  Και σε μερικές περιπτώσεις όπως η ανεργία των νέων ακόμη και 58%.
 2013: Ο 6ος χρόνος ύφεσης.  Συνολικά το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Αλλά ευελπιστώ ότι θα είναι η μεταβατική χρονιά. Η τελευταία χρονιά μεγάλης δυσκολίας.
Η απάντηση μας ομαδοποιείται σε 5 άξονες πολιτικής:
Ι. Δημοσιονομική σταθερότητα
v  Δεν τίθεται θέμα Grexit.  Η Ελλάδα δεν απομονώθηκε. Διατηρεί συμμαχίες και ερείσματα, που είναι τόσο κρίσιμα, και γενικότερα και ειδικότερα ως προς τα γεωπολιτικά θέματα, τα οποία περιλαμβάνουν και θέματα ενέργειας.
v  Πλέον και οι συνομιλητές μας το αναγνωρίζουν: “Όσοι επενδύσουν σήμερα στην Ελλάδα σε ευρώ, η αποτίμηση της επένδυσής τους και του χρόνου και τον επόμενο και σε 10 χρόνια από τώρα πάλι σε ευρώ θα είναι 
ΙΙ. Ρευστότητα
v  Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν καταβλήθεί 53,3 δις ευρώ από Ε.Ε. και 3,3 δις ευρώ από ΔΝΤ. Συνολικά 56,6 δις ευρώ.
v  Η Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών προχωρά. Η Ενίσχυση του πιστωτικού τομέα είναι άλλωστε προϋπόθεση για επενδύσεις, γιατί κανένας μεγάλος επενδυτής δεν διαθέτει, κατά κανόνα, το σύνολο των χρημάτων της επένδυσης που θα πραγματοποιήσει.
v  Για το 2013 προβλέπεται η διάθεση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ €3,5δις Ευρώ ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα κονδύλια ύψους €18,5δις από νέο ΕΣΠΑ για την επόμενη προγραμματική περίοδο.
III. Διαρθρωτικές Αλλαγές
1. Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με την 3η οδηγία για την ενέργεια της Ε.Ε.
2. Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων και Προμηθειών: Έτοιμο μέχρι το Μάρτιο. Μείωση Κόστους. Ενίσχυση Διαφάνειας.
3. Νέος νόμος για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις βασισμένος σε προτάσεις της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας
4. Μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του “BusinessFriendlyGreece”, όπως μείωση περιορισμών για είσοδο στην αγορά
5. Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές:
a. Απλοποίηση των διαδικασιών (single window)
b. Αύξηση 6% των εξαγωγών μας το 2012 σε σχέση με 2011.  Ύψος ρεκόρ €23,8δις
Και βεβαίως η μάχη των διαρθρωτικών αλλαγών είναι συνεχής διαδικασία.  Προχωρούμε με αποφασιστικότητα, σε συνεργασία με:
v  την Task Force for Greece της Ε. Επιτροπής,
v  την Παγκόσμια Τράπεζα,
v  τον ΟΟΣΑ.
IV. Προσέλκυση Επενδύσεων – Νέο Νομοσχέδιο
Το είπα και στην αρχή, ότι οι νέες θέσεις εργασίας είναι το μεγάλο ζητούμενο.  Αλλά δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες, ούτε επιχειρήσεις χωρίς επιχειρηματίες. Η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά μετασχηματίζει την Ελλάδα από χώρα  ‘red tape’, που παρενέβαλε γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις, σε χώρα ‘red carpet’– ασφαλές λιμάνι επενδύσεων
Με την κατάθεση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού  Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις» κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών απέναντι στη χώρα. Αυτή η προσπάθεια άλλωστε είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανάταξη της εθνικής οικονομίας.
Στόχος του Νομοσχεδίου είναι να διατηρήσει τα θετικά στοιχεία του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και να θεραπεύσει τις αδυναμίες και δυσλειτουργίες του.
Στρατηγικές Επενδύσεις
1. Διευκολύνεται το σύστημα αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων καθώς συστήνεται η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία θα χειρίζεται συνολικά τις αιτήσεις Στρατηγικών Επενδύσεων.
2. Με την σύσταση της Γ.Δ.Σ.Ε. αποσαφηνίζεται πλήρως το τοπίο σχετικά με την διαδικασία της αδειοδότησης καθώς αναλαμβάνει την ευθύνη να διαχειρίζεται τον επενδυτικό φάκελο ενώ η «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» στοχεύει με την αξιοποίηση του διεθνούς δικτύου που διαθέτει στην προσέλκυση όλο και περισσότερων επενδύσεων και την παροχή τεχνογνωσίας.
3. Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής συμμετοχής και προωθείται η αύξηση της Διαχειριστικής Αμοιβής η οποία θα καταβάλλεται σε δύο στάδια και σε συνάρτηση με την εξέλιξη της επένδυσης.
4. Δίνεται επίσης έμφαση, στη δυνατότητα εισαγωγής φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων, στο πλαίσιο των περιορισμών του κοινοτικού δικαίου και της υφιστάμενης δημοσιονομικής συγκυρίας.
5. Για την άρση σημαντικών γραφειοκρατικών εμποδίων και με στόχο την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης,  καταργείται η ανάγκη έκδοσης πολλαπλών αδειών και αντικαθίσταται με την έκδοση «πολυάδειας».
6. Διευκολύνονται οι επενδυτές τρίτων κρατών ως προς την παραμονή τους στην Ελλάδα με την παροχή διευρυμένων χρονικών ορίων παραμονής για τους εκπροσώπους των επενδυτικών φορέων και των συνεργατών τους. Παράλληλα παρέχεται δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 300.000 Ευρώ.
7. Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων: Με το υφιστάμενο Σχέδιο Νόμου εισάγεται ο θεσμός των Ειδικών Σχεδίων  Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), που διέπουν τις Στρατηγικές Επενδύσεις επί ιδιωτικών ακινήτων  αναφορικά με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για το χωροταξικό προορισμό, την επενδυτική ταυτότητα ακινήτων, τη χωροθέτηση και την Παραχώρηση Αιγιαλού και Παραλίας και για τα οποία προβλέπεται αναλογική εφαρμογή των ΕΣΧΑΔΑ, του ν. 3894/2010, περί δημοσίων Ακινήτων.  Χρήση των σχετικών πλαισίων μπορεί να γίνεται κατόπιν αιτήματος του επενδυτή.
o   Επενδυτικός Νόμος: Ρευστότητα - Ταχύτητα – Διαφάνεια
Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται επίσης ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ιδιωτικών επενδύσεων, που υπάγονται σε επενδυτικούς νόμους. Στο πλαίσιο αυτό:
1. Εισάγονται διατάξεις που αναμένεται να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επενδυτών, με την προκαταβολή έως και του συνολικού ποσού επιδότησης, κατά την έναρξη της επένδυσης, δια της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής, προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
2. Καταργείται ο χρονικός περιορισμός υποβολής επενδυτικών σχεδίων, κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο και παρέχεται δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
3.  Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, για τα Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια, το ύψος των οποίων καθιερώνεται στο όριο των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ,  προβλέπεται νομοθετική κύρωση.
4. Παρέχεται επίσης νομοθετική εξουσιοδότηση, για ανάθεση ελέγχων επενδυτικών σχεδίων σε πιστοποιημένους φορείς, προς υποβοήθηση του έργου των αρμοδίων Υπηρεσιών και υπό την τελική έγκριση της Διοίκησης. Με την έκδοση υπουργικής απόφασης, θα καθορισθούν οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πιστοποίησης των φορέων.
5. Συστήνεται αυτοτελές τμήμα  επιθεώρησης ιδιωτικών επενδύσεων, που υπάγεται απευθείας στον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι ο διαρκής έλεγχος τήρησης των διαδικασιών που διέπουν τις επιχορηγήσεις επιχειρηματικών σχεδίων και η πάταξη παραβατικών συμπεριφορών. Το γραφείο θα έχει και συμβουλευτικό ρόλο, διότι μέσω των πορισμάτων θα εντοπίζεται κάθε δυσλειτουργία των εφαρμοζόμενων διαδικασιών.
V. Καταλύτες ανάπτυξης
Ως καταλύτες ανάπτυξης προωθούνται από την κυβέρνηση οι: Αποκρατικοποιήσεις καθώς εκτός από έσοδα θα φέρουν στη χώρα και τεχνογνωσία, Οι Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα ΣΔΙΤ ιδιαίτερα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, η Επανέναρξη των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, τα 37 Περιφερειακά Αεροδρόμια και τα άλλα μεγάλα έργα όπως:
1.                    Επεκτάσεις Μετρό
2.                    Επέκταση του Δικτύου του Τραμ προς Πειραιά
3.                    Λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Λαυρίου
4.                    Επέκταση του Δικτύου του Προαστιακού
5.                    Μετατροπή του σιδηροδρομικού δικτύου σε δίκτυο διπλής γραμμής

Αγαπητοί φίλοι,
Επιχείρησα να σας δώσω την εικόνα της σημερινής Ελλάδας.  Μιας Ελλάδας που μετασχηματίζεται ταχύτατα.  Γεγονός που αντανακλάται σε όλους τους τομείς.  Και σε εκείνον της ενέργειας.  Αλλά κυρίως αντανακλάται στο γεγονός ότι η Ελλάδα του σήμερα αφήνει πίσω της το Grexit.  Και μπαίνει γοργά στο δρόμο της ανάπτυξης. 
Σας ευχαριστώ!

ΙΕΡΟ ΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ- ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ




4o Πιλοτικό Γυμνάσιο Χίου Τμήμα: Γ3
Σχολικό Έτος: 2012-2013 Μάθημα: Τοπική Ιστορία

Μαθητές: Φράντζη Κατερίνα, Φλάμου Δέσποινα, Τυροπώλη Μαρία και Φλαμουράκη Αγάπη

Καθηγητής: κ. Καρατζάς Κων/νος (ΠΕ 01) Εργασία Α΄ Τριμήνου



Τo Ιερό Τάγμα του Αγίου Παντελεήμονος δεσπόζει της κεντρικής παραθαλάσσιας λωρίδας των Λιβαδίων, η οποία αρχίζει από την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και φθάνει μέχρι τις εκβολές του χειμάρρου Αρμένη. Τα Λιβάδια πήραν το όνομα τους από τα παλαιότερα χρόνια λόγω της πυκνής βλάστησης της περιοχής. Η Ίδρυση του Ιερού Τάγματος είχε τόση ισχυρή επίδραση στους περίοικους και τους επισκέπτες ευρύτερα, ώστε από την εποχή της εγκατάστασης του «Δεσπότη» Παντελεήμονος Φωστίνη στο χώρο αυτό μετά το 1946 επικράτησε η ονομασία «Τάγμα του Δεσπότη».

Α) Ιστορική αναδρομή

Το Παρελθόν

Ιδρυτής του Ιερού Τάγματος υπήρξε ο μεγαλόπνοος και ταλαντούχος αείμνηστος Μητροπολίτης Χίου Παντελεήμων Φωστίνης, μια από τις πιο εξέχουσες φυσιογνωμίες της Ελλαδικής Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας.

Ο Παντελεήμων καταγόταν από το Κρανίδι της Ερμιονίδας στην Πελοπόννησο. Καθώς ήταν άριστος χειριστής του γραπτού και προφορικού θείου λόγου, αναδείχθηκε σε έναν απ’ τους κορυφαίους ιεροκήρυκες των νεοτέρων χρόνων. Το 1922 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου.

Το 1927 με μια ομάδα από ομοϊδεάτες του κληρικούς, ίδρυσε στην Κύμη Ευβοίας ανεπίσημα το Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος, το οποίο εγκρίθηκε με απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, ως Ιεραποστολική Αδελφότητα, η οποία συντηρούσε Ορφανοτροφείο, Επαγγελματική Σχολή, Νοσοκομείο και άλλα φιλανθρωπικά και ευαγή Ιδρύματα.

Ως στρατιωτικός ιερέας έλαβε μέρος στους Μακεδονικούς και Βαλκανικούς Πολέμους και μπήκε με τα νικηφόρα ελληνικά στρατεύματα στην ελεύθερη πλέον Θεσσαλονίκη. Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, Μητροπολίτης τότε Καρυστίας, βρέθηκε και πάλι στην πρώτη γραμμή με τους ήρωες μαχητές της Πίνδου και της Αλβανίας.

Έγινε η ψυχή της Εθνικής Αντίστασης στην Καρυστία και σ’ ολόκληρη την Εύβοια. Εξαιτίας της επικίνδυνης δραστηριότητάς του, η οποία έγινε αντιληπτή από τους κατοχικούς δυνάστες αναγκάστηκε να φυγαδευτεί στη Μέση Ανατολή. Εκεί με την απαράμιλλη δύναμη του λόγου του εμψύχωνε και ενθουσίαζε τους ξενιτεμένους Έλληνες μαχητές.

Το Νοέμβριο του 1944 επέστρεψε στην Ελλάδα. Τότε όμως αντίκρισε μια αναπάντεχη υποδοχή. Οι Γερμανοί κατακτητές είχαν φροντίσει να τον απομακρύνουν από το ποίμνιό του, αντικαθιστώντας τον με άλλο Μητροπολίτη της αρεσκείας τους. Η Εκκλησία σε αντάλλαγμα τον τοποθέτησε στη θέση του Μητροπολίτη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τον τίτλο αυτό τον διατήρησε μέχρι το έτος 1946, κατά το οποίο εκλέχθηκε Ποιμενάρχης της ιστορικής επαρχίας Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, την οποία διακόνησε μέχρι και το θάνατό του, που έλαβε χώρα το 1962.

Από τη θέση του αυτή, ο Ιεράρχης ρίχθηκε στον αγώνα για την ενότητα του ποιμνίου του, που διχάστηκε από τον εμφύλιο πόλεμο(1946–1949). Επέλεξε για μόνιμη κατοικία του την περιοχή των Λιβαδίων.
Στα Λιβάδια υπήρχε η ενορία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, πολύ μικρή σε αριθμό ενοριτών, την οποία ο προκάτοχός του Μητροπολίτης Ιωακείμ Στρουμπής από τα Θυμιανά της Χίου είχε συγχωνεύσει με την πλησιέστερη ενορία του Αγίου Λουκά.
Η ενορία του Αγίου Ιωάννη είχε ένα μεγάλο κτήμα δώδεκα περίπου κτισμάτων μέσα στο οποίο ήταν κτισμένο ο Ναός του Αγίου, ο οποίος βρισκόταν σε κάπως καλή κατάσταση.

Την τοποθεσία αυτή θεώρησε ως την πλέον κατάλληλη για την πραγμάτωση του ονείρου του, που ήταν η αναπαράσταση των Προσκυνημάτων της Αγίας Γης, δηλαδή της Ιερουσαλήμ, αλλά και των Αγίων Τόπων γενικότερα.

Ο Δεσπότης, αφού ήρθε σε διαπραγματεύσεις με την επιτροπή του Ναού, παρέλαβε το κτήμα, το οποίο μετέτρεψε σε πραγματικό Παράδεισο. Εδώ μετέφερε από την Κύμη της Εύβοιας την έδρα του Ιερού Τάγματος.

Εκτός από τα Θεία Προσκυνήματα, που αναπαράστησε μέσα σε μαγευτικούς ανθόκηπους ο Παντελεήμων ανήγειρε και ευπρεπείς θαλάμους για τη φιλοξενία απόρων μαθητών. Ο πρώτοι τρόφιμοι που φιλοξενήθηκαν εκεί ήταν είκοσι πέντε σεισμόπληκτα παιδιά από τους καταστρεπτικούς σεισμούς της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου.

Το Οικοτροφείο αυτό ιστορικά υπήρξε ο μεγάλος συνεχιστής του έργου του αείμνηστου Ποιμενάρχη έως το έτος 1978, που σήμανε το άδοξο τέλος της λειτουργίας του ύστερα από αβασάνιστη απόφαση των τότε Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων, ενώ θα μπορούσε να μετατραπεί σε Ίδρυμα κοινωφελές.

Το παρόν

Ο θάνατος του Παντελεήμονος τον Μάρτιο του 1962 σφράγισε το καρποφόρο παρελθόν της γόνιμης και πολύπλευρης ευποιίας του.

Στη μεταφωστίνεια περίοδο υπήρξαν πρόεδροι που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο για την τύχη του Ιδρύματος. Διαδοχικά υπήρξαν ο τότε αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Μπεζενίτης, ο ιατρός Μιχαήλ Βουρνούς και ο έμπορος και λόγιος Γιάννης Καράλης. Από τότε το Ιερό Τάγμα ασχολήθηκε με τη λειτουργία και συντήρηση δύο Οικοτροφείων: των Αθηνών στην οδό Βουλγαροκτόνου, για τους Χιώτες φοιτητές, και των Λιβαδίων στη Χίο για τους μαθητές των ακριτικών Βορειοχώρων, τα οποία τότε δεν διέθεταν Γυμνάσιο και Λύκειο. Ιδιαίτερα το Οικοτροφείο της Χίου με το μεγάλο αριθμό των οικοτρόφων που φιλοξενούσε, εκτός από την αξιόλογη πνευματική και κοινωνική προσφορά του στη Χιακή κοινότητα συνέχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ζωής του Ιδρύματος.

Βέβαια λόγοι προσαρμογής υποχρέωσαν το Ίδρυμα να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις και να προχωρήσει σε αλλαγές του Καταστατικού του. Αναγνωρίσθηκε από την Πολιτεία ως φιλανθρωπικό, με τίτλο: ΙΕΡΟΝ ΤΑΓΜΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΝ ΕΙΔΙΚΩΣ ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΝ ΩΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΝ.

Επιτράπηκε η εγγραφή λαϊκών μελών, καθώς και γυναικών που πριν δεν προβλεπόταν από το καταστατικό του.

Αργότερα μέσα στις μεγάλες αλλαγές που επήλθαν ήταν οι αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων για την τύχη της μεγάλης περιουσίας του Ιδρύματος. Αποτέλεσμα όλων αυτών των αποφάσεων ήταν να μείνει το Ιερό Τάγμα με τα ελάχιστα πενιχρά εισοδήματα και παρά τη θέλησή του να παύσει τη λειτουργία των Οικοτροφείων και να περικόψει τα βοηθήματα των φοιτητών.

Σήμερα σε μια αρμονική συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Μητροπολίτης επισκέπτεται συχνά το Ίδρυμα, προΐσταται σε Ιερές Ακολουθίες και περιβάλλει με αμέριστο ενδιαφέρον το ιεραποστολικό έργο που επιτελείται. Μέσα στο ήρεμο και κατανυκτικό περιβάλλον του Τάγματος, τελούνται τακτικές λατρευτικές συνάξεις από κληρικούς, τους οποίους ορίζει η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Το μέλλον

Η σημερινή Διοίκηση του Ιερού Τάγματος στοχεύει σε υψηλότερους στόχους και προοπτικές. Επιδιώκει την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και των κτιριακών εγκαταστάσεων με σκοπό τη φιλοξενία για πνευματικές, θεολογικές και κοινωνικές συναντήσεις, καθώς και κάθε είδους σεμινάρια με τη συμμετοχή ομάδων που μένουν στο νησί, αλλά και εκτός αυτού.

Β) Ιερά κτίσματα του κυρίως αυλείου χώρου και του ισογείου

Ο Πυλώνας

Αυτός υποδέχεται τον επισκέπτη στην είσοδο του Ιδρύματος και αποτελείται από 2 μικρά ναΰδρια του Αγίου Αντωνίου και των Αγίων Πέτρου και Παύλου. Κομψοί τρουλίσκοι καλύπτουν ανάλαφρα την οροφή τους και ένας μεγαλύτερος την κεντρική είσοδο.

Το γραφείο του αείμνηστου Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονος Φωστίνη

Μετά τον Πυλώνα και στα δεξιά του εισερχόμενου επισκέπτη βρίσκεται το γραφείο του Ιδρυτή του Ιερού Τάγματος. Πρόκειται για μια μεγάλη αίθουσα με προσωπικά του αντικείμενα. Φιλοξενεί το επίσημο ξύλινο γραφείο και τη βιβλιοθήκη του. Ο χώρος αυτός, που χρησίμευε και ως τόπος υποδοχής των επισήμων επί Φωστίνη, στολίζεται με αναμνηστικές φωτογραφίες και παλαιά έπιπλα.

Ο Κεντρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

Τα παλαιότερα χρόνια ήταν γνωστός με το όνομα ΄Αγιος Ιωάννης των Παντοπωλών. Γιόρταζε στις 22 Ιουλίου την ημέρα της Χιοπολίτιδος Αγίας Μαρκέλλας. Το Σωματείο και τώρα γιορτάζει εδώ το πανηγύρι του προς τιμήν της προστάτιδάς του Αγίας.

Σήμερα, ο Ναός ανήκει στο Ιερό Τάγμα και αποτελεί το κέντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων όλων των ιερών κτισμάτων του θρησκευτικού συγκροτήματος. Είναι ρυθμού βασιλικής με κεραμοσκεπή. Χωρίζεται στον κυρίως ναό και στο Ιερό Βήμα. Στο κάτω μέρος της κεντρικής εισόδου του Ναού χαράσσεται η χρονολογία κτίσης του «1861 Αυγούστου 10». Στο εσωτερικό του στολίζεται με θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, που φέρει περίτεχνες διακοσμήσεις. Εκεί είναι τοποθετημένες αξιόλογες εικόνες του 19ου αιώνα. Από αριστερά συναντούμε: τον Άγιο Λουκά, τον ΄Αρχοντα Μιχαήλ, τον Παντοκράτορα, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και τον Άγιο Νικόλαο. Ολόκληρος, πάντως, ο εσωτερικός χώρος του κυρίως Ναού είναι φορτωμένος με πλειάδα φορητών εικόνων παλαιότερης και νεότερης τέχνης.

Το Σπήλαιο της Βηθλεέμ

Έντεκα μωσαϊκά σκαλοπάτια οδηγούν στο εσωτερικό κοίλωμα του Σπηλαίου, που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης. Αριστερά του υπάρχει κόγχη με Αγία Τράπεζα στο δάπεδο της οποίας χαράσσεται αστέρι που φανερώνει το σημείο, όπου γεννήθηκε ο Χριστός. Στο πάνω μέρος της είναι τοιχογραφημένοι οι ποιμένες και ο αγγελιοφόρος άγγελος. Δεξιά σε μεγαλύτερη κόγχη παριστάνεται η Φάτνη. Στη θέση της υπάρχει μια μεγάλη φορητή εικόνα της Γέννησης του Χριστού. Υπάρχει και δεύτερη σκάλα που οδηγεί στην έξοδο του Σπηλαίου.

Ο Ιερός Νιπτήρας

Δυτικά του αυλείου χώρου υπάρχει κτιστή εξέδρα, η οποία συμβολίζει το υπερώον της Αγίας Πόλης Σιών. Εδώ ο αείμνηστος Ιεράρχης Παντελεήμων, κάθε Μεγάλη Πέμπτη σε συγκινητική τελετή έπλενε συμβολικά τα πόδια 12 ιερέων, μιμούμενος το Χριστό, που έπλυνε τα πόδια των μαθητών του.

Ο Ναΐσκος του Αγίου Παντελεήμονα

Νοτινά του κεντρικού ναού του Αγίου Ιωάννη προβάλλει το γραφικό παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα. Μια μικρή πέτρινη ημικυκλική εξέδρα στον περίγυρό του χρησιμοποιείται ως άμβωνας ή θρόνος δεσποτικός κατά τις θερινές ιερουργίες. Κοντά στην εξέδρα, η μεγάλη ιστορική καμπάνα με χρονολογία στη βάση της 1928, τονίζει ιερόπρεπα τούτο το σπάνιο σκηνικό, δίνοντας μια ελκυστική μαγεία στο χώρο.

H Τράπεζα

Πίσω από το Καθολικό του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη και στη δυτική πλευρά του υπαίθριου χώρου, βρίσκεται η μοναστηριακή Τράπεζα. Πρόκειται για παλαιό κτίσμα, το οποίο μετασκευάστηκε στην τωρινή του μορφή. Χρησιμοποιείται για συγκεντρώσεις των μελών του Σωματείου, δεξιώσεις μετά από θρησκευτικές τελετές, ιερά Μυστήρια και μνημόσυνα.
Η πλατεία πολλαπλών χρήσεων

Στη δυτική πλευρά της Τράπεζας υπάρχει η πρόσφατα διαμορφωμένη μεγάλη πλατεία χωρητικότητας 400 περίπου ατόμων, στην οποία πραγματοποιούνται το καλοκαίρι κάθε είδους πνευματικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις.

Γ) Ιερά Κτίσματα που αναπαριστούν τα προσκυνήματα της Αγίας Πόλης, της Ιερουσαλήμ

Στον αύλειο χώρο του Τάγματος, και συγκεκριμένα από αριστερά του Σπηλαίου της Βηθλεέμ συναντάμε δύο μεγαλοπρεπείς αψιδωτές Πύλες, οι οποίες μας οδηγούν προς τα Ιερά Προσκυνήματα. Πρόκειται για αναπαράσταση των δύο ιστορικών Πυλών της Ιερουσαλήμ. Απ’ αυτές η μία είναι κτισμένη, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ηρακλείου, ο οποίος πέρασε απ’ αυτήν στις 14 Σεπτεμβρίου του 629 μ. Χ. σηκώνοντας στους ώμους του τον Τίμιο Σταυρό, τον οποίον είχαν κλέψει οι Πέρσες, όταν είχαν κατακτήσει τα Ιεροσόλυμα.
Αφού περάσουμε από την ανοιχτή Πύλη της Ιερουσαλήμ προβάλλουν μπροστά μας κατά σειρά τα παρακάτω Ιερά Προσκυνήματα, αντίστοιχα εκείνων της Ιερουσαλήμ: Το Προσκύνημα του Ακάνθινου Στεφάνου και των Ήλων, το Προσκύνημα του Ιερού Γολγοθά, το Προσκύνημα της Ιερής Αποκαθήλωσης, το Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, το Σπήλαιο της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού και το Ναΰδριο της Αγίας Βαρβάρας και, τέλος, το Προσκύνημα της Θείας Αγωνίας στον κήπο της Γεθσημανής.

Δ) Ιεροί χώροι, αξιόλογα μνημεία και λοιπά ενδιαφέροντα κτίσματα

Σε σχεδόν ολόκληρο τον πρώτο όροφο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Τάγματος στεγάζεται το Μουσείο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, το οποίο λειτουργεί σήμερα με τα ακόλουθα τέσσερα τμήματα: των πολλαπλών εκθεμάτων, των παλαιών επίπλων, των Ιερών Αμφίων και των ιστορικών φωτογραφιών.

Ε) Οι δύο τάφοι

Του Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονος Φωστίνη

Πρόκειται για ένα λευκό απέριττο μαρμάρινο μνημείο, το οποίο βρίσκεται ανατολικά πίσω από το Ιερό Προσκύνημα του Παναγίου Τάφου. Εδώ, κατόπιν επιθυμίας του ιδίου του Παντελεήμονα, τοποθετήθηκε το σκήνωμά του, όταν εκείνος κοιμήθηκε το 1962.

Του Αντωνίου Παληού

Νοτιοανατολικά του κεντρικού ναού του Τάγματος ορθώνεται μεγαλόπρεπο από λευκό μάρμαρο ταφικό μνημείο, που ανήκει στον Αντώνιο Παληό, έναν από τους πρώτους ενορίτες της παλαιάς ενορίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Στο πάνω μέρος του παρουσιάζει παραστατικότατα γονυκλινή Άγγελο με ορθάνοιχτες φτερούγες να πενθεί τον νεκρό. Φιλοτεχνήθηκε από τον Σμυρναίο γλύπτη και ζωγράφο Θωμά Θωμόπουλο (1873 – 1937).

ΣΤ) Οι Ξενώνες

Ολόκληρος ο δεύτερο όροφος των κτιριακών εγκαταστάσεων του Τάγματος είναι χωρισμένος σε μικρά φιλόξενα δωμάτια, τους ξενώνες. Στην οροφή τους είναι κτισμένο ένα γραφικότατο νησιώτικο καμπαναριό. Τα βράδια ένας πελώριος ολόφωτος σταυρός που στέφει την κορφή του καμπαναριού στέλνει μηνύματα ελπίδας στα διερχόμενα πλοία και στους ναυτικούς



ΠΗΓΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΧΙΟΥ 

AΠΑΝΤΗΣΗ Λ.Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΩΝ ΠΛΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ




Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία περικόπτονται περιπολίες πλωτών του Λ.Σ. λόγω έλλειψης καυσίμων, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

1.Από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έχουν γίνει ήδη όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων καυσίμων για τα μέσα που διαθέτει το Λ.Σ.

2.Σε περιορισμένες περιπτώσεις που διαπιστώνεται δυσχέρεια ανεφοδιασμού λόγω τεχνικών ή άλλων διαδικαστικών προβλημάτων, γίνεται προσωρινός περιορισμός κινήσεων έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η επιχειρησιακή αξιοποίηση των σκαφών για απαραίτητες επεμβάσεις, όπως έρευνα και διάσωση, καταγγελίες, ρυπάνσεις κ.ά.

3.Επισημαίνεται ότι ο ανεφοδιασμός αφορά πάντοτε την ποσότητα καυσίμων πέρα από την ποσότητα ασφάλειας επιχειρήσεων που διαθέτει στις δεξαμενές του κάθε σκάφος.

4.Παράλληλα, με τα περιπολικά οχήματα που διαθέτει έκαστη Λιμενική Αρχή, συνεπικουρούμενη από συστήματα επιτήρησης και εναέρια μέσα ΛΣ, διενεργεί περιπολίες αστυνόμευσης και εφόσον διαπιστώσει κάποια παράνομη ενέργεια στη θάλασσα και απαιτείται συνδρομή πλωτού μέσου λαμβάνονται άμεσα ενέργειες διάθεσης πλωτού.

5.Σε κάθε περίπτωση, δεν υφίσταται κανένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος σε ολόκληρη την επικράτεια που δεν δύναται να επιχειρήσει λόγω έλλειψης καυσίμων.




hcg.gr

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ Η ΠΝΟ




Apeilei-me-nees-apergies-i-pno 
Αν το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», κατατεθεί με τη σημερινή του μορφή στη Βουλή, οι ναυτικοί θα προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς, μετά το τέλος εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, στο πλοίο «Blue Star Patmos», στο οποίο παραβρέθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης.

Σε ερώτηση για το πώς θα γίνουν οι κινητοποιήσεις των ναυτικών από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την πολιτική επιστράτευσή τους, ο κ. Χαλάς είπε, ότι και στο παρελθόν οι ναυτικοί επιστρατεύθηκαν, αλλά το συνδικαλιστικό τους κίνημα, αμφισβήτησε το μέτρο αυτό στην πράξη. 

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, στην ομιλία του, αναφερόμενος στοπολυνομοσχέδιο, τόνισε, ότι οι ρυθμίσεις του, προκάλεσαν δυσανάλογα μεγάλη αναστάτωση σε σχέση με την αναγκαιότητά τους και το πραγματικό τους περιεχόμενο, ενώ πρόσθεσε, ότι έδωσαν την ευκαιρία σε εκείνους κυρίως που αντιδρούν σε οτιδήποτε αφορά μια παρέμβαση σε ένα πρόβλημα, ακόμα και στη διάγνωση, να εκμεταλλευθούν επικοινωνιακά το θέμα, χωρίς καμία προστιθέμενη αξία για τον ακτοπλοϊκό κλάδο. 

«Εκτιμώ, ότι η συζήτηση που θα κάνουμε στη Βουλή θα μας δώσει την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την αλήθεια» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε, ότι είναι δύσκολο πράγμα σήμερα να τεκμηριώνεις τον πολιτικό σου λόγο με στοιχεία. 

Ο υπουργός είπε επίσης, ότι το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή με την ολοκλήρωση των υπογραφών απο όλους τους υπουργούς. Ο κ. Μουσουρούλης τόνισε, ότι η ναυτιλιακή πολιτική αρθρώνεται γύρω από τρία πράγματα, το ναυτικό, το πλοίο και την επιχειρηματικότητα και πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες για να δρομολογηθούν ορισμένες λύσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης κάτι όμως που, όπως τόνισε, δεν αφορά μόνο στο υπουργείο Ναυτιλίας. 

Η υγιής επιχειρηματικότητα είναι αυτή που διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον κίνδυνο και εκτιμώ, ότι πριν αναληφθούν πρωτοβουλίες θα πρέπει να γίνεται μια ασφαλής και τεκμηριωμένη διάγνωση των αιτιών των προβλημάτων ενός κλάδου με δίκαιο και ορθολογικό επιμερισμό τους στους διάφορους κρίκους της αλυσίδας, είπε ο κ. Μουσουρούλης, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, είπε ότι υπογράφει και υπογραμμίζει τη λέξη δικαιοσύνη, στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δίνονται λύσεις.
newpost.gr

ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΩΝ



Tην ετήσια γενική του συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα στον Πειραιά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της διοίκησής του με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ.

Η γενική συνέλευση του ΣΕΕΝ γίνεται σε ένα πολύ βαρύ κλίμα για τον κλάδο της ακτοπλοΐας, ο οποίος είναι βυθισμένος στις ζημιές, με την τύχη του να κρέμεται στην κυριολεξία από τις διαθέσεις των τραπεζών.

Οι ακτοπλόοι αναμένεται κατά τη διάρκεια της συνέλευσης να στείλουν μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις -όπως η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια- προκειμένου οι εταιρείες να συνεχίσουν την πορεία τους.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΝΟ γίνονται σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, καθώς αρκετές εταιρείες συνεχίζουν να μην καταβάλουν κανονικά τα δεδουλευμένα στα πληρώματα των πλοίων τους. Κομβικό σημείο στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι οι επιπλέον αμοιβές των ναυτικών για την υπερωριακή εργασία.




marinews.gr

OI OMIΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΣ ΧΙΟΥ




 Μετά την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ε.Π.Σ Χίου οι όμιλοι του Προπαιδικού Πρωταθλήματος είναι οι παρακάτω:
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
Αναγέννηση – Δάφνη – Κοφινάς 2 – Soccer Planet – Ποδ.Ακαδημία Χίου – Βαρβασιακός.

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
Κυβέλη/Λέων – Ένωση – Κοφινάς 1 – Λαίλαπας – Δόξα – Κλασσικό και Μίνι
*Το πρωτάθλημα θα αρχίσει στις 8/9 -03/2013 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ ΕΠΣ ΧΙΟΥ




 Απο την Ε.Π.Σ Χίου έγιναν οι παρακάτω τροποποιήσεις αγώνων:

Πρωτάθλημα Παίδων:

Ο Μικρός τελικός Παιδικού θα διεξαχθεί στις 01/03/2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 16:45 στο γήπεδο της Ε.Π.Σ Χίου και ο
Τελικός Παιδικού θα διεξαχθεί στις 01/03/2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00 στο γήπεδο Ε.Π.Σ Χίου.


Β΄ Κατηγορίας:
Ο αγώνας μεταξύ των ομάδων Κλασσικό και Μίνι - Κυβέλη/Λέων θα διεξαχθεί στις 03/03/2013 ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 μμ. στο Δημ.Στάδιο αντί στις 10:30 μμ.

Ο αγώνας μεταξύ των ομάδων Δόξα - Ένωση θα διεξαχθεί στις 03/03/2013 ημέρα Κυριακή και ώρα 13:00 μμ. στο Δημ.Στάδιο αντί στις 12:45 μμ.

Ο αγώνας μεταξύ των ομάδων Ερασιτέχνης - Α.Ε Χίου/Βροντάδου θα διεξαχθεί στις 03/03/2013 ημέρα Κυριακή και ώρα 13:30 μμ. στο Φαφάλειο αντί στις 13:00 μμ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄& Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΧΙΟΥ

Α' Κατηγορία
1ηΑ.Π.Ο. Κανάρης 54
2ηΑ.Π.Σ Ατρόμητος50
3ηΠ.Ο Δάφνη49
4ηΑ.Σ Όμηρος45
5ηΑ.Ε Καλαμωτής36
6ηΑ.Π.Π.Σ Ηρακλής28
7ηΑ.Ο Βαρβασιακός25
8ηΑ.Ο Πύργος24
9ηΑ.Π.Ε Μικρασιατική24
10ηΑ.Π.Σ Λαίλαπας23
11ηΑ.Ο Άτλας19
12ηΑ.Ο Ελάτα18
13ηΠ.Α.Ο Καρυών 9 
14ηΣ.Ι.Φ.Ι Κοφινάς 5

 

Β ' Κατηγορία
1ηΕ.Φ.Κ  Ποσειδών52
2ηΑ.Ο Αναγέννηση44
3ηΑ.Ε Κυβέλη/Λέων43 
4ηΑ.Ο Λέων Αφροδισίων36
5ηΑ.Ο Θύελλα33 
6ηΑ.Ε Χίου/Βροντάδου21
7ηΑ.Σ.Λ.Σ Ένωση21
8ηΑ.Ο Πανοινούσσιος18
9ηΠανεπιστήμιο17 
10ηΠ.Α.Σ Κλασσικό και Μίνι12
11ηΚ.Ε.Α.Σ Φάρκαινα12
12ηΠ.Ο Δόξα11
13ηΠ.Ο Ερασιτέχνης 1