Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΟΧΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ- ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ



Την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τη χορήγηση του ειδικού εποχικού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ.
Τι είναι το ειδικό εποχικό βοήθημα
Ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες δεν μπορούν να ασκηθούν καθόλη τη διάρκεια του έτους. Για τους εργαζόμενους στις επαγγελματικές αυτές κατηγορίες -που χαρακτηρίζονται από «εποχικότητα» της απασχόλησης έχει καθιερωθεί το ειδικό εποχικό βοήθημα που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ ως βοήθημα για το διάστημα που δεν μπορούν να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Η καταβολή του βοηθήματος γίνεται σε ετήσια βάση και το ύψος του εξαρτάται από τον επαγγελματικό κλάδο στον οποίο ανήκει ο δικαιούχος.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Τα εποχικά επαγγέλματα είναι αυτά που προσδιορίζονται αναλυτικά στο άρθρο 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, καπνεργάτες, ηθοποιοί, κεραμοποιοί, δασεργάτες, μουσικοί, κ.τ.λ.). Οι εποχικά εργαζόμενοι πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, και να παρέχουν την εργασία τους στην Ελλάδα.
Μπορούν οι εποχικά απασχολούμενοι να λάβουν το βοήθημα αν ασκήσουν στη διάρκεια του έτους και άλλη (μη εποχική) επαγγελματική δραστηριότητα;
Ναι υπό την προϋπόθεση ότι τον προηγούμενο χρόνο δεν έχουν πραγματοποιήσει σε άλλους κλάδους περισσότερα ημερομίσθια από κλάδο του εποχικού τους επαγγέλματος.
Πώς υπολογίζεται το ύψος του εποχικού επιδόματος
Το εποχικό βοήθημα σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, είναι ίσο προς το 70% του 35πλάσιου έως 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Το ειδικό εποχικό βοήθημα προσδιορίζεται ανάλογα με το εποχικό επάγγελμα, όπως αυτά περιγράφονται στην παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν 1836/ 89. Ειδικότερα οι απασχολούμενοι σε εποχικά επαγγέλματα λαμβάνουν από τον ΟΑΕΔ: Οικοδόμοι: 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Σμυριδεργάτες: 70% του 50πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες, κεραμοποιοί – πλινθοποιοί, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης: 70% του 35πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, υποδηματεργάτες, χειριστές και βοηθοί χειριστές κινηματογράφου, ελεγκτές θεάτρου και κινηματογράφου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου και κινηματογράφου, χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου: στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
Προϋποθέσεις για τη χορήγηση του εποχικού επιδόματος
Οι δικαιούχοι που ασκούν εποχικό επάγγελμα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το έτος που προηγείται της καταβολής του εποχικού βοηθήματος 50 έως 210 ημέρες ασφάλισης και όχι πάνω από 240 ημερομίσθια. Αν πρόκειται για οικοδόμους πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το έτος που προηγείται της καταβολής του εποχικού βοηθήματος 73 μέχρι 163 πραγματικές ημέρες εργασίας (στις ημέρες προστίθεται προσαύξηση 20%) Αν πρόκειται για δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες ή σμυριδορύκτες Νάξου πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το έτος που προηγείται της καταβολής του εποχικού βοηθήματος 50 έως 240 ημέρες ασφάλισης Αν πρόκειται για μισθωτούς τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το έτος που προηγείται της καταβολής του εποχικού βοηθήματος τουλάχιστον 75 ημερομίσθια αλλά όχι περισσότερα από 50 την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Αν οι δικαιούχοι έχουν εργαστεί στη διάρκεια του έτους και σε άλλους κλάδους τα ημερομίσθιά τους σε αυτούς δεν πρέπει να υπερβαίνουν αυτά του εποχικού τους επαγγέλματος.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Οι δικαιούχοι του βοηθήματος υποβάλουν στον ΟΑΕΔ για την είσπραξή του:
1. Φωτοαντίγραφο αποσπάσματος ατομικού ασφαλιστικού λογαριασμού (ενσήμων), όπου φαίνονται τα ένσημα απασχόλησης του προηγούμενου έτους και τα ένσημα του τρέχοντος έτους.
2. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας,
3. Εκκαθαριστικό αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για τα εισοδήματα προηγούμενου έτους
4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, στην οποία να δηλώνουν ότι ασκούν αποκλειστικά το επάγγελμα» τους και επιπλέον:
• οι οικοδόμοι δηλώνουν επίσης ότι δεν είναι εργολάβοι ή υπεργολάβοι, ούτε απασχολούν περισσότερους από τρεις μισθωτούς,
• οι σμυριδορύκτες Νάξου δηλώνουν επίσης ότι διαμένουν στη Νάξο
5. Αν πρόκειται για αλλοδαπούς απαιτείται επιπλέον φωτοαντίγραφο άδειας διαμονής, ή βεβαίωσης ότι έχουν καταθέσει δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας διαμονής. Η άδεια διαμονής πρέπει να ισχύει την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης
Πώς διαμορφώνεται το εποχικό βοήθημα ανά κλάδο:
ΚλάδοςΠροϋπόθεση να έχουν πραγματοποιήσει, μέσα στο προηγούμενο έτος, αριθμό ημερομισθίων:Ύψος επιδόματος (σε ευρώ)
A1Δασεργάτες-ρητινοσυλλέκτες50-240720,05
2Καπνεργάτες50-210720,05
3Αγγειοπλάστες-κεραμοποιοί -πλινθοπλάστες50-210720,05
4Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη50-210720,05
B1Μουσικοί-τραγουδιστές50-210514,35
3Υποδηματεργάτες50-210514,35
4Χειριστές-βοηθοί χειριστών κιν/φου50-210514,35
5Ελεγκτές κιν/φου-θεάτρου50-210514,35
6Ταμίες κιν/φου-θεάτρου50-210514,35
7Τεχνικοί- κιν/φου & τηλεόρασης50-210514,35
8Ταξιθέτες θεάτρου-κιν/φου (άρθ. 22 Ν 2556/9750-210514,35
9Χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων (απαραίτητη η άδεια χειριστή και βεβαίωση από το οικείο σωματείο)70-210514,35
10Μισθωτοί τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου75 και όχι άνω των 50 από 1/10-31/12514,35
Γ1Σμυριδορύκτες Νάξου50-2401.028,65
Δ1Οικοδόμοι95-210761,20


πηγη ΟΑΕΔ

AΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 49 ΧΡΟΝΙA

Πέρασαν 49 ολόκληρα χρόνια ώστε να ακουστούν ξανά παιδικές φωνές στο δημοτικό σχολείο των Άγιων Θεοδώρων στην Ίμβρο.
Το σχολείο είχε ανοίξει πρώτη φορά το 1951 και έκλεισε τις πόρτες του το 1964. Πριν από λίγα χρόνια όμως, το σχολικό κτίριο επισκευάστηκε με έξοδα του Ιδρύματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία προμήθευσε τα βιβλία και όλο τον σχολικό εξοπλισμό.
Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας διόρισε δασκάλα την Άννα Κουζουμά, η οποία είχε φύγει από την Ίμβρο πριν από 36 χρόνια και επανήλθε πρόσφατα. Θα διοριστεί και ένας ακόμη δάσκαλος. Διευθύντρια του σχολειού ανέλαβε η Π. Βερβέρη, μόνιμη κάτοικος του νησιού.
Στο σχολείο φοιτούν τέσσερις μικροί μαθητές, η 5χρονη Μούσα Αυκί, η 8χρονη αδελφή της Σοφία, ο 6χρονος Δημήτρης Κάλπας και ο 10χρονος Καν Καλέσι. Πρόκειται για παιδιά της ελληνικής κοινότητας του χωριού, το οποίο απέχει περίπου 4 χλμ. από το διοικητικό κέντρο του νησιού. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον άλλα οκτώ παιδιά θα εγγραφούν τις επόμενες ήμερες.
Πηγή: news247.gr

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 40 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ

Η Νέα Δημοκρατία ξεκινά, από σήμερα (22 Σεπτεμβρίου 2014) ανοικτές συμμετοχικές και διαδραστικές δράσεις  για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της.
Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη της ιστορικής προσφοράς της από το 1974 έως και σήμερα. Καθώς  επίσης και η εξωστρέφεια του νέου οράματος για τη Νέα Δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα και τη Χώρα.
Το μήνυμα των εκδηλώσεων συμπυκνώνεται στη φράση «40 χρόνια για την Ελλάδα». 
Οι δράσεις περιλαμβάνουν επετειακό logo, ανοικτές εκδηλώσεις, ειδική παρουσία στο διαδίκτυο και παράλληλες ενέργειες.

·         Το logo, που θα συνοδεύει το σύνολο των επετειακών δράσεων, συνθέτει το επετειακό σήμα, με σεβασμό στο χθες και δέσμευση για το αύριο.

·         Θα γίνουν δυο ανοικτές εκδηλώσεις.
- Η πρώτη, στις 27 Σεπτεμβρίου στο Athos Palace, στον ιστορικό χώρο της Χαλκιδικής, όπου ο Ιδρυτής της Παράταξης Κωνσταντίνος Καραμανλής απευθύνθηκε στο πρώτο προσύνεδριο του κόμματος. Είναι μια ανοιχτή κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ με θέμα «40 χρόνια προσφοράς και ευθύνης» και θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι.
- Η δεύτερη εκδήλωση θα γίνει στο σύγχρονο χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα, στις 4 Οκτωβρίου και θα ξεκινήσει στις 19:30. Περιλαμβάνει ανοικτή ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας,  Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με θέμα «Νέα Δημοκρατία: 40 χρόνια για την Ελλάδα».   

·         Από σήμερα ξεκινά στο διαδίκτυο διαδραστική ενέργεια που θα εκτελείται μέσω του 40xronia.nd.gr, όπου οι χρήστες μπορούν να αναρτούν ψηφιακό, κυρίως φωτογραφικό, υλικό από τις στιγμές τους που συνδέονται με τη Νέα Δημοκρατία. Σχετικό κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους Νεοδημοκράτες με την φράση: «Είσαι κομμάτι της Ιστορίας».

·         Μέσω του διαδικτύου θα κοινοποιούνται επίσης:
-Κάρτες με ιστορικές φράσεις των Προέδρων της Νέας Δημοκρατίας.
-Posters.
nfographics σχετικά με την Ιστορία της Παράταξής μας.
-Ανέκδοτο έως σήμερα φωτογραφικό υλικό.

·       Στις παράλληλες ενέργειες, που έχουν προγραμματιστεί, περιλαμβάνονται:
-Έκθεση φωτογραφικού υλικού.
-Επετειακό video.
-Ειδική έκδοση για τα 40 χρόνια Νέα Δημοκρατία.
-Επετειακό Pin.

·         Μετά τις 4 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλους τους Νομούς της χώρας με στελέχη από όλες τις γενιές. 


Λοβέρδος: Ο νόμος για τις μετεγγραφές φοιτητών θα καταργηθεί


Ο νόμος για τις μετεγγραφές φοιτητών θα καταργηθεί μετά την εφετινή πρώτη εφαρμογή του που θα είναι και η τελευταία.
Αυτό είπε ο ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος στους πρυτάνεις των ΑΕΙ σε συνάντηση που είχε μαζί τους το Σάββατο, όπου και συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, με κυρίαρχα εκείνα των μετεγγραφών και της υποχρηματοδότησης των ανωτάτων Ιδρυμάτων.
Για το θέμα των μετεγγραφών και των τελικών ρυθμίσεων που θα επιλεγούν απο την επόμενη χρονιά για το θέμα, οι πρυτάνεις ζήτησαν και την γνώμη της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, κάτι που ο υπουργός Παιδείας αποδέχτηκε.


aftodioikisi.gr

Σκάνδαλο εξοπλιστικών: Βαρύτατο περιεχόμενο για τον Μεϊμαράκη στον εισαγγελέα


Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έστειλε προχθές ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος μια υπόθεση στο βάθος της οποίας βρίσκεται όγκος καταγγελιών κατά του τότε υπουργού Άμυνα, σημερινού προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Όπως αποκαλύπτει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, για τρεις λόγους:
* Διότι η υπόθεση αφορά και τα εξοπλιστικά προγράμματα και διαχείριση αμυντικών συστημάτων του υπουργείου.
*Διότι στην υπόθεση που πήγε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγγέλλων και επιτιθέμενος είναι ο πρώην υπαρχηγός Αεροπορίας και σημερινός βουλευτής Γιώργος Νταβρής.
*Διότι ο κ. Λαμπρόπουλος ήταν και στο παρελθόν υφυπουργός Άμυνας και είχε στείλει παρόμοια υπόθεση στον τότε πρωθυπουργό κ. Καραμανλή με βαρύτατο περιεχόμενο για τη διαχείριση των εξοπλιστικών επί υπουργίας Μεϊμαράκη.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στα έγγραφα που στέλνει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο κ. Λαμπρόπουλος περιλαμβάνονται: α) επιστολές του βουλευτή Νταβρή με σκληρότατο περιεχόμενο και για τον κ. Μεϊμαράκη και για την τότε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, β) πρακτικά της Βουλής στα οποία επίσης υπάρχουν τέτοιες βαριές καταγγελίες από τον κ. Νταβρή αλλά και άλλους πολιτικούς.
Στις επιστολές αυτές ο κ. Νταβρής αναφέρεται σε σκάνδαλα στα εξοπλιστικά αλλά και σε εγκληματική διαχείριση αμυντικών μυστικών πριν και μετά τον ηρωικό θάνατο του αεροπόρου Κώστα Ηλιάκη, ανοιχτά της Καρπάθου.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή στις 28 Αυγούστου 2014 ο κ. Νταβρής προκάλεσε τον υφυπουργό Άμυνας κ. Λαμπρόπουλο με επιστολή του στην οποία «εξεβίαζε» με το δίλημμα «είτε εγώ ως στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων με τόσο υψηλή θέση και με κομματική ταυτότητα της ΝΔ λέω ψέματα για ύπαρξη σκανδάλων και πρέπει να πάω στον εισαγγελέα, είτε αυτά που λέω είναι αλήθεια και είστε επίορκοι και δεν τα στέλνετε στον εισαγγελέα κάνοντας παράλληλα έρευνα».
Ο κ. Νταβρής στα πρακτικά της Βουλής αναφέρεται σε «αντισταθμιστικά αμαρτήματα». Είναι τα περίφημα «αντισταθμιστικά ωφελήματα». Στην ίδια συζήτηση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κ. Χατζηλάμπρου καταγγέλλει ότι στους πίνακες που έδωσε η κυβέρνηση στα κόμματα έχουν εξαφανιστεί περίπου 210 εκατ. ευρώ από τα «αντισταθμιστικά αμαρτήματα» που προβλέπονται σε 85 συμβάσεις οι οποίες στοίχισαν στο ελληνικό κράτος το ιλιγγιώδες ποσό των 3 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, το τρικ για να μη στοιχειοθετούνται τα αμαρτήματα είναι ότι χαρακτηρίζονται οι συμβάσεις και οι πληροφορίες για αυτές «απόρρητες» με αιτιολογία ότι δεν πρέπει να μάθουν οι εταιρείες τα μυστικά των αντιπάλων τους.
Μαζί με τα απόρρητα των εταιρειών όμως, όπως είναι φανερό από τις καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής, καταβάλλεται προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί γιατί δεν έγιναν αντισταθμιστικά που προέβλεπαν οι συμβάσεις και ποιοι «τσέπωσαν» τα 210 εκατ. ευρώ.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χατζηλάμπρου: «Ζητήσαμε έναν κατάλογο που αφορά τις ληγμένες συμβάσεις που αφορούν στα αντισταθμιστικά ωφελήματα για αυτό καταθέσαμε καταρχήν έναν δικό σας πίνακα που τότε λέγατε ότι τα ληγμένα εξοπλιστικά προγράμματα είναι ύψους 2,9 δισ. ευρώ και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα είναι 300 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια το 2014 τα 300 εκατ. εμφανίζονται είναι 90 εκατ. και αυτή η διαφορά είναι πολύ μεγάλη… Ποιες διευθύνσεις έγιναν στα 4 αυτά χρόνια και σε ποια νομιμοποιητική βάση; Με ποιο τρόπο τα 300 εκατ έγιναν τώρα 90 εκατ; Το 2010 φτιάξατε νόμο ακριβώς για να τακτοποιηθούν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που είχαν λήξει και σέρνονταν από το 2001 και το 2003. Παρότι φτιάξατε το νόμο δεν έγινε τίποτα γιατί δεν μπήκαν υπογραφές. Και σας ρωτώ, ποια ήταν η εξέλιξη;».
Στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη Βουλή ο υπηρεσιακός βοηθός του υφυπουργού κ. Λαμπρόπουλου και του είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα θέματα θα σταλούν στον εισαγγελέα γιατί οι ευθύνες παραμένουν ακέραιες για τις συμβάσεις και τα αντισταθμιστικά που δεν υλοποιήθηκαν, καθώς δεν υπήρξαν εγγυητικές επιστολές για όλες τις συμβάσεις και συνέδεσε ευθέως στα πρακτικά της Βουλής ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από την υπόθεση της εταιρείας ΣΟΝΑΚ.
Αυτά τα πρακτικά πήγαν με την επιστολή Λαμπρόπουλου, την οποία αποκαλύπτει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και έτσι συνδέεται αυτή η υπόθεση με την ήδη διενεργούμενη από τη δικαιοσύνη έρευνα γα την υπόθεση ΣΟΝΑΚ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα πρακτικά λοιπόν της Βουλής οι υπηρεσιακοί παράγοντες παραδέχονται ότι υπάρχουν συμβάσεις που δεν έχουν εκτελεστεί και έχει υποστεί ζημιά το Δημόσιο αλλά αποκαλύπτονται και άλλες περιπτώσεις που θα ερευνηθούν, όπως αυτή με την υπερκοστολόγηση του νοσοκομείου 251 της Αεροπορίας.


aftodioikisi.gr

Ποιοι θα πάρουν φέτος επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Τα κριτήρια και οι πoσότητες- Η Χίος στην Γ΄ ζώνη


Ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα με το υπουργείο Οικονομικών και τους ιδιοκτήτες πρατηρίων να ελπίζουν σε αύξηση των πωλήσεων λόγω της μειωμένης τιμής.
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί κατά 30%, με αποτέλεσμα η τιμή του να διαμορφωθεί στα 230 ευρώ ανά 1.000 λίτρα (από 330 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που ισχύει σήμερα). Αυτό σημαίνει ότι η λιανική τιμή πώλησης να υποχωρήσει στο 1,150 ευρώ ανά λίτρο, από τα 1,259 ευρώ ανά λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2014.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι παραμένει το επίδομα θέρμανσης για χιλιάδες πολίτες οι οποίοι φέτος θα πληρώσουν το πετρέλαιο σε τιμή γύρω στα 0,80 ευρώ/λίτρο. Για την αγορά δηλαδή δύο τόνων θα ξοδέψει 1.600 ευρώ αντί για 1.800 ευρώ πέρυσι, όφελος 200 ευρώ.
Από την άλλη, ένας καταναλωτής που δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης εάν αγοράσει εφέτος 2.000 λίτρα πετρελαίου θα ξοδέψει 2.300 ευρώ αντί για 2.500 ευρώ πέρυσι, όταν τον χειμώνα του 2012 και προ της αύξησης του ΕΦΚ κατά 450%, χρειάζονταν 1.600 ευρώ.
Δικαίωμα επιδόματος θέρμανσης, επομένως πετρέλαιο (στα 0,80 ευρώ/λίτρο) δικαιούνται όσοι πληρούν τα εξής κριτήρια:
Εισοδηματικά:
Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο
Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά)
Περιουσιακά:
Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.
Να σημειωθεί πως η επιφάνεια του ακινήτου και η γεωγραφική περιοχή, στην οποία βρίσκεται κάποιος, βάζουν όρια στο ύψος του επιδόματος.
Η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος, αγγίζει τα 120 τετραγωνικά μέτρα.
Σε ό,τι αφορά την ποσότητα διαμορφώνεται ως εξής:
Στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α” ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας)
Στα 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β” ζώνη (Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου)
Στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ” Ζώνη (Νομοί Αττικής −εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού−, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας)
Στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Δ” Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).
Πηγή: imerisia.gr

aftodioikisi.gr

Στον «άερα» του Taxis τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – Ποιους αφορούν


Στον «αέρα» της ιστοσελίδας του υπουργείου Οικονομικών είναι τα νέα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινητών, που αναρτήθηκαν το πρωί της Κυριακής στο taxisnet.
Τα νέα εκκαθαριστικά, αφορούν στους ιδιοκτήτες που ανήκουν σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες:
(α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α.
(β) εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία,
(γ) την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και
(δ) τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.


aftodioikisi.gr

Ξεσκονίζουν 25.000 πλαστά πτυχία στο Δημόσιο – Ποιους ανακάλυψαν οι ελεγκτές


Σε σαφάρι, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, έχει εξελιχθεί η έρευνα για τα πλαστά πτυχία που κάνει ο ΔΟΑΤΑΠ. Εκεί καταλήγουν τα αιτήματα των ελεγκτών του Δημοσίων για τους επίορκους υπαλλήλους, με πτυχία από ξένα πανεπιστήμια και από τη διαδικασία βγαίνουν λαβράκια.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός πτυχιούχου, ο οποίος αμειβόταν παχυλά από το Δημόσιο, με τον βασικό τίτλο σπουδών του- Πληροφορικής- να είναι από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, που όμως δεν υπάρχει. Πλαστό ήταν και το μεταπτυχιακό του από Πανεπιστήμιο στην Ιταλία, το οποίο επίσης δεν υφίσταται, όπως είπε υπάλληλος του ΔΟΑΤΑΠ στο «Βήμα». Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι για αυτή την περίπτωση δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, καθώς ο εν λόγω δημόσιος υπάλληλος είχε συνταξιοδοτηθεί δύο χρόνια πριν από τον έλεγχο.
Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο ΔΟΑΤΑΠ έχει εντοπίσει 20 περιπτώσεις πλαστών πτυχίων τα τελευταία δύο χρόνια, ανάμεσά τους συγγενών πολιτικών ή εκπροσώπων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης το τελευταίο διάστημα. Ανάμεσά τους καθηγητές σχολείων, οικονομολόγοι, ψυχολόγοι και γιατροί.
Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα ενημερωθούν το επόμενο διάστημα τα ενδιαφερόμενα υπουργεία, αλλά και οι εισαγγελικές αρχές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχουν εντοπιστεί πλαστά πτυχία σε υπουργεία (2), την τοπική αυτοδιοίκηση (5), νοσοκομεία (5), πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα (4), διευθύνσεις εκπαίδευσης (3) και σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Πρόκειται για πτυχιούχους από πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Ιταλίας και της ανατολικής Ευρώπης, ενώ ανάμεσά τους είναι και περιπτώσεις ατόμων που πήραν το πτυχίο κάποιου άλλου και άλλαξαν τα ονόματα.

Ξεπαγώνουν οι προαγωγές στο Δημόσιο


Το σταδιακό ξεπάγωμα των προαγωγών στο Δημόσιο, για πρώτη φορά μετά το 2011, περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η απόφαση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκησυνδέεται με την προσπάθειά του να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα δημιουργικής αναδιάρθρωσης στο Δημόσιο και να αλλάξει η εικόνα της εφαρμογής ενός προγράμματος λιτότητας που παρουσιάζεται ως μεταρρύθμιση.
Με βάση το σύστημα που θα ισχύσει, τα πτυχία και τα προσόντα θα μετρούν περισσότερο για τις προαγωγές στο Δημόσιο απ” ό,τι στο παρελθόν, ενώ θα περιοριστεί η σημασία της αρχαιότητας. Με άλλα λόγια, δε θα ισχύσει η η επετηρίδα, αφού θα μειωθούν τα μόρια από τα έτη υπηρεσίας και θα βαρύνουν περισσότερο οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι και το πτυχίο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως λένε συνεργάτες του, αυτό θα σημαίνει αξιοκρατία στην πράξη αφού οι υπάλληλοι που θα έχουν τα μεγαλύτερα προσόντα -και όχι τα περισσότερα χρόνια- θα διεκδικούν με αξιώσεις θέσεις τμηματαρχών, διευθυντών και γενικών διευθυντών.
Το ξεπάγωμα των προαγωγών στο Δημόσιο θα είναι μια θετική είδηση σε μια επικαιρότητα που ειδικά για τους δημόσιους υπαλλήλους μονοπωλείται με τα νέα σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Με αυτή την έννοια, από κάποιες πλευρές ερμηνεύεται και ως προεκλογικός σχεδιασμός.


aftodioikisi.gr