Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Η 'ΧΙΑΚΗ ΡΗΤΡΑ' ΣΤΟ ΘΟΛΟΠΟΤΑΜΙ - OMIΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΓΛΥΠΤΡΙΑΣ ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



 Η ομιλήτρια κ. Μαίρη Παπακωνσταντίνου πλαισιωμένη από τον κ. Παντελή Βατάκη (αριστερά στη φωτό και τον κ. Δημήτρη Μελαχροινούδη,δεξιά στη φωτό)

Προσκεκλημένη από το πολιτιστικό Σωματείο "Αναγέννηση – Θολοποταμίου", ήταν η Ευρωγλύπτρια Μαίρη Παπακωνσταντίνου, για να μιλήσει σχετικά με το αρχαιολογικό εύρημα στο χώρο αυτό (Βίγλες
Θολοποταμίου), που έγινε το 1907 από τον Γερμανό  αρχαιολόγο Jacobs Stall.
Το τμήμα αυτό από τον κίονα αν και είναι φθαρμένο  ( γραφή  Βουστροφηδών), είναι πολύ σπουδαίο και αξιόλογο για την περιοχή .
Οι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι  το ονόμασαν Κύρβιν, βουλή δημοσίη, Μεγάλη Ρήτρα και Σύνταγμα. Θεωρήθηκε ως η πιο αρχαϊκή μορφή δημοκρατικού πολιτεύματος  -σαν κάποιο αεράκι που φύσηξε από το Θολό Ποτάμι -.

Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι η Δημοκρατία ιδρύθηκε στην Αθήνα από τον Κλεισθένη. Αλλά όμως, το εύρημα που βρίσκεται τώρα στο αρχαιολογικό μουσείο Κωνσταντινουπόλεως ,δείχνει την πρωτοπορία του νησιού μας/
Όλα τα παραπάνω περιέχονται στο υπό έκδοσιν βιβλίο της κ. Μαίρης Παπακωνσταντίνου, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό και θα μας διαφωτίσει περισσότερο για την ανακάλυψή της σχετικά με αυτό το θέμα/


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι κάτοικοι του Θολοποταμίου την ομιλία. Ανάμεσά τους και η Αντιδήμαρχος Ιωνίας κ. ΑΘΗΝΑ ΘΛΙΒΙΤΟΥ , και ο πανελληνίως γνωστός δημοσιογράφος ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΔΑΣ



Θερμή υποδοχή από τα μέλη του Συλλόγου ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΘΟΛΟΠΟΤΑΜΙΟΥ. Στη φωτο από αριστερά η ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, Πρόεδρος του Ομίλου Unesco Χίου- Οινουσσών- Ψαρών, η προεδρος του συλλόγου ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ , ΕΥΡΥΚΛΕΙΑ ΖΑΜΠΕΛΗ, η Ευρωγλύπτρια ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ο κ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΤΑΚΗΣ, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση της εκδήλωσης 

"AΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ"


Η 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τον εορτασμό της Πανσελήνου στις 21 Αυγούστου 2013, θα αφήσει ανοιχτά για το κοινό και φωταγωγημένα από τις 20:00 έως την 1η πρωινή της επομένης ημέρας τα μνημεία της:
-Το Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Μετζητιέ Τζαμί), στο κέντρο της πόλης της Χίου
-Το κτήριο της «Σκοτεινής Φυλακής», στο Κάστρο της Χίου
-Το «Παλάτι Ιουστινιάνι», στο Κάστρο της Χίου
-Το συγκρότημα του Οθωμανικού Λουτρού, στο Κάστρο της Χίου

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΑΠΟ "ΦΑΝΤΟΜ" 16 ΚΑΙ F- 16 , ΜΕΤΑΞΥ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΟΥ

Σε παραβίαση του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν την Τρίτη μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τα οποία πέταξαν πάνω από τους Φούρνους, στο Ανατολικό Αιγαίο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από 4 F-4 και 2 F-16, εισήλθε στις 11:13 στο FIR ΑΘΗΝΩN μεταξύ Σάμου και Χίου και στις 11:28 τα 4 F-4 του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Ανθρωποφάγοι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων στα 4000 πόδια.
Ο σχηματισμός εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 11:31. Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».

ethnos.gr

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΟΥΣΚΩΤΟΥ-ΓΙΑΦΚΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

Στα χέρια της Ασφάλειας βρίσκεται από χθες στρατιώτης που υπηρετεί στην Καρδίτσα για την υπόθεση του φουσκωτού σκάφους που είχε εντοπιστεί με οπλισμό και πυρομαχικά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών.
Η σύλληψη του 21χρονου έγινε την Δευτέρα στην Καρδίτσα από ανθρώπους της Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, κατόπιν του εντάλματος που είχε εκδοθεί από τον Ανακριτή Χίου, για την υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, του αποδίδεται βοηθητικός ρόλος στην υπόθεση. Οπως ανέφερε το Mega, πρόκειται για το άτομο που κατονομάζει στη δικογραφία άλλος εμπλεκόμενος ως ενδιάμεσο που τον έφερε σε επαφή με τους Κούρδους που συμμετείψαν στην μεταφορά των όπλων και πυρομαχικών.
Ο 21χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου.

ethnos.gr

"MINI YΠΟΥΡΓΙΚΟ" : ΨΑΧΝΟΥΝ 20.000 ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ


Στην αναζήτηση περί των 20.000 δημοσίων υπαλλήλων που μέχρι το τέλος του χρόνους είτε θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας (περί τους 18.000) είτε θα απολυθούν (2.000) βρίσκεται η κυβέρνηση. Αυτό θα είναι και ένα από τα βασικά θέματα του σημερινού «μίνι υπουργικού συμβουλίου» υπό τον πρωθυπουργό ενόψει της έλευσης της τρόικας το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Σαμαράς έχει ζητήσει οι κατάλογοι με τους «διαθέσιμους» υπαλλήλους από τα υπουργεία να βρίσκονται στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ το ίδιο χρονικό όριο έχει τεθεί και για την κατάρτιση της νέας λίστας με τους υπό κατάργηση, συγχώνευση οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει στο τραπέζι και το σχέδιο αναδιάρθρωσης ή ακόμη και εκκαθάρισης για ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι θέσεις εργασίας.
Να σημειωθεί ότι με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τον Ιούλιο εντάχθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 4.200 (για την ακρίβεια 4.260) δημόσιοι υπάλληλοι (σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί), ενώ στις 23 Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο ίδιο καθεστώς και περί τους 3.000 δημοτικούς αστυνομικούς. Αυτό σημαίνει ότι αναζητούνται ακόμη 5.300 υπάλληλοι ώστε να «κλείσει» η διαθεσιμότητα του Ιουνίου που μεταφέρθηκε για το Σεπτέμβριο, ενώ οι λίστες με τους υπόλοιπους 12.500 του Δεκεμβρίου πρέπει να είναι έτοιμες για τον έλεγχο της τρόικας. Έτοιμη όμως πρέπει να είναι και η λίστα των 2.000 υπαλλήλων που θα απολυθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να προστιθέμενοι στους 2.000 της ΕΡΤ να καλύψουν τη δέσμευση για 4.000 απολύσεις εντός του 2013. Συνολικά, δηλαδή, η κυβέρνηση αναζητά 19.800 υπαλλήλους για να καλύψει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Πρώτη προτεραιότητα οι 5.300 του Σεπτεμβρίου
Πάντως, η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι 5.300 υπάλληλοι που μαζί με τους περίπου 3.000 δημοτικούς αστυνομικούς πρέπει να συμπληρώσουν τη διαθεσιμότητα του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, έχει αποφασιστεί προκειμένου αφενός να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα (όπως αυτό του Ιουλίου με τους 80 λιγότερους εκπαιδευτικούς που παραλίγο να στοιχίσει στη χώρα μας τη δόση) και αφετέρου να καλυφθεί και μέρος των 12.500 «διαθέσιμων» του Σεπτεμβρίου, μα αναζητηθούν περί τους 1.500 περισσότερους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Σύμφωνα με αυτό το σχεδιασμό η (πρώτη) λίστα με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα φύγουν από κάθε υπουργείο έχει ως εξής:
Υπουργείο Παιδείας: 1500
Υπουργείο Εσωτερικών: 3000 (Δημοτική Αστυνομία)
Υουργείο Αμυνας: 500
Υπουργείο Υγείας: 1500
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης: 500
Υπουργείο Εργασίας: 600
Υπουργείο Οικονομικών: 400
Υπουργείο Δικαιοσύνης: 50
Υπουργείο Ναυτιλίας: 50
Υπουργείο Πολιτισμού: 500
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: 750
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: 130
Υπουργείο Εξωτερικών: 20
Υπουργείο Ανάπτυξης: 100
Υπουργείο Τουρισμού: 100
Υπουργείο Περιβάλλοντος: 100
Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης: 20
Να σημειωθεί ότι στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετέχουν ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, , Περιβάλλοντος Γιώργος Μανιάτης, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, καθώς, εκτός των άλλων, όπως προαναφέρθηκε, θα συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών.

aftodioikisi.gr

ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟΥΣ


Σε λίγες ημέρες ο αριθμός φιλοξενίας παιδιών από Δήμους
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στο Mega, μίλησε για όλα τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο του - αυτό του Εσωτερικών όπως, αξιολόγηση Δομών και προσωπικού του Δημοσίου Τομέα καθώς και της γενικότερης αναδιάρθρωσής του, την φιλοξενία παιδιών σε Κοινωνικές Δομές Δήμων κ.ά., ενώ σχολίασε και θέματα πολιτικής επικαιρότητας όπως, η πιθανότητα πρόωρων Εκλογών και οι πλειστηριασμοί της α’ κατοικίας δανειοληπτών, που δεν μπορούν να «εξυπηρετήσουν» τα ενυπόθηκα δάνεια τους.
Παιδικοί Σταθμοί
«Θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια»
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, δεσμεύτηκε πως θα βρεθούν τα κονδύλια για την κάλυψη της ανάγκης φιλοξενίας παιδιών σε Δημοτικούς Βρεφικούς & Παιδικούς Σταθμούς, λέγοντας, πως μέχρι το τέλος Αυγούστου - μετά και τις από κοινού διεργασίες των συναρμόδιων Υπουργείων - θα έχουν ανακοινωθεί τα κονδύλια αυτά και κατά συνέπεια, ο αριθμός των παιδιών που θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν σε Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.
Εκλογές
«Το ζητούμενο το τί θα γίνει μετά τις Εκλογές...»
«Κανένας δεν πρέπει να φοβάται τις Εκλογές. Αυτό που πρέπει να φοβάται είναι, το τί θα γίνει μετά τις Εκλογές». Με τη φράση αυτή απάντησε στους «αντιρρησίες» Βουλευτές της συγκυβέρνησης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων Εκλογών.
Πλειστηριασμοί ακινήτων
«Ας περιμένουμε το τελικό σχέδιο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων»
«Πρέπει να δούμε τα κριτήρια, ποιές ομάδες πρέπει να προστατευθούν κι τέλος ποιοί εκμεταλλεύονται τα ευεργετήματα του νόμου και δεν πληρώνουν» τόνισε ο κ. Μιχελάκης, μιλώντας για το μεγάλο θέμα της άρσης, της μέχρι σήμερα προστασίας των δανειοληπτών, από τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας. 
Ο κ. Μιχελάκης, κλείνοντας τη συνέντευξή του, στάθηκε και στους "κοπανατζήδες" του Δημοσίου, και αφού για άλλη μία φορά «υπενθύμισε» πως θα είναι αμείλικτος σε θέματα διαφάνειας και δημοσιοϋπαλληλικής «συμπεριφοράς», ανακοίνωσε πως, ξεκινώντας από το Υπουργείο Εσωτερικών, το γνωστό σύστημα «χτυπήματος κάρτας» θα αντικατασταθεί από ένα πιο σύγχρονο σύστημα καταγραφής έλευσης και εξόδου από τις Υπηρεσίες του Δημοσίου, ελέγχοντας ακόμα και τις σύντομες εξόδους των δημοσίων υπαλλήλων από αυτές. «Ένα σύγχρονο σύστημα καταγραφής, με barcode, που θα καταγράφει τα πάντα, πρέπει να αντικαταστήσει το παραδοσιακό "χτύπημα της κάρτας"» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης. 

epoli.gr

ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΩΣ ΤΙΣ 30/8/2013 , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΦΜ


Υποβολή φορολογικών δηλώσεων ως την 30.08 ανεξαρτήτου ΑΦΜ
Ως εξαιρετικό και μοναδικό μέτρο, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει πως προτίθεται να επιτρέψει, με νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί, την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Αυγούστου, ανεξαρτήτως του ψηφίου λήξης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου του φορολογουμένου.
«Η δυνατότητα αυτή δίνεται λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο φόρτο που δημιούργησε η υποχρεωτική για όλους – για πρώτη χρονιά φέτος – ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, αλλά και τα περισσότερα στοιχεία που ζητήθηκαν (όπως ο ΑΜΚΑ για τα προστατευόμενα μέλη και το ρολόι της ΔΕΗ για τα οικήματα).
Για την απόφαση αυτή συνυπολογίστηκαν η συμπιεσμένη, σε σχέση με την νομοθετημένη, διάρκεια υποβολής, τα τεχνικά ζητήματα των εφαρμογών στις αρχές Ιουνίου, πως παρατηρήθηκαν αυξημένες, παράλληλες, υποχρεώσεις κατά την υποβολή, ιδιαίτερα το μήνα Ιούλιο, αλλά και οι καθυστερήσεις που έλαβαν χώρα στη συλλογή των απαραίτητων για την υποβολή βεβαιώσεων από επιχειρήσεις, ταμεία και τράπεζες.
Οι τεχνικοί αυτοί λόγοι δυσχέραναν την υποβολή από μεριάς μεγάλου αριθμού φορολογουμένων και το Υπουργείο ανταποκρίνεται με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και συμπληρώνει:
«Η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Αυγούστου δεν πρόκειται να πάρει παράταση, καθώς δεν υπάρχουν τεχνικοί ή άλλοι λόγοι. 
Η υποβολή συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ο υπολειπόμενος χρόνος κρίνεται αρκετός για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Συνεπώς, κάθε υποβολή μετά την 30η Αυγούστου θα εκκαθαριστεί ως εκπρόθεσμη με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις».
«Μέσα στον Δεκέμβριο οι ημερομηνίες για το Οικονομικό Έτος 2014»
Ο προγραμματισμός για την υποβολή όλων των δηλώσεων του Οικ. Έτους 2014 θα ξεκινήσει από το Φθινόπωρο «με σκοπό τη δημιουργία πλάνου για την ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων και την επίλυση δυσλειτουργιών, αλλά και να ανακοινωθούν οριστικές, αμετάκλητες, ημερομηνίες υποβολής το Δεκέμβριο, πράγμα που θα επιτρέψει το σωστό προγραμματισμό εργασίας για όλους τους φορολογούμενους, αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου την επόμενη χρονιά» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠ.ΟΙΚ.

epoli.gr