Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΟ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ : ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ" , ΑΛΛΑ...



«Ραντεβού το Σεπτέμβρη» για τις απολύσεις στο Δημόσιο επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζητώντας στην ουσία παράταση χρόνου για την εφαρμογή της κινητικότητας. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που απέστειλε σήμερα προς την τρόικα με βάση τα οποία:
1)      Υποστηρίζει ότι όλα τα νέα οργανογράμματα για το Δημόσιο και τους φορείς του θα είναι έτοιμα το Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν ανακοινωθεί τα νέα οργανογράμματα 11 υπουργείων από τα οποία «περισσεύουν» περί τους 1050 έως 1400 υπαλλήλους, και αναμένονται εντός της εβδομάδας άλλα πέντε ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 2000, πολύ μικρός σε σχέση με τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας για 25.000 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2013.
2)      Για την αποχώρηση των επίορκων υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, γεγονός το οποίο σημαίνει πως δεν μπορούν να βρεθούν εκτός Δημοσίου «εδώ και τώρα.»
Εκνευρισμός από τις καθυστερήσεις
Είναι προφανές ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι μπορεί να είναι με τις συγκεκριμένες εξελίξεις καθώς, για μία ακόμη φορά, στο αίτημά τους για άμεσες απολύσεις επίορκων και για συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με τους 25.000 αποχωρήσεις, τους ζητείται περισσότερος χρόνος.
Με δεδομένο μάλιστα ότι στη σημερινή συνάντηση με τον Α. Μανιτάκη θα συμμετέχει και ο «σκληρός» Π. Τόμσεν, κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί αυτή τη φορά.
Στη συνάντηση των αρχηγών οι απολύσεις
Σε κάθε περίπτωση το θέμα του Δημοσίου θα συζητηθεί στη συνάντηση που αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση το επόμενο διήμερο πριν την αναχώρηση του για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι χειρισμοί Μανιτάκη, εκτός από την ενόχληση υπουργών όπως του Γ. Στουρνάρα έχουν αρχίσει να ενοχλούν και το Μεγάρο Μαξίμου.
 aftodioikisi.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ "ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ"




Προσκαλούμε τα τοπικά Μ.Μ.Ε. σε συνέντευξη τύπου την 11η Μαρτίου 2013 και ώρα 11.30 στα γραφεία του Συλλόγου μας, για την παρουσίαση της εκδήλωσης του Συλλόγου Παραμυθοσκαρώματα δασκάλων… στα παιδιά, στη βραδιά… «Λόγου & Τέχνης», που πραγματοποιεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013, στις 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου – 8ου Δ.Σ. Χίου, θέλοντας να χρησιμοποιήσει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης, την Τέχνη ως δημιουργικό στοιχείο στην ανθρώπινη εξέλιξη.
Οι δάσκαλοι αποτελούν δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας μας και καθημερινά μέσα κι έξω απ’ την τάξη, φτιάχνουν – χτίζουν λιθαράκι λιθαράκι τις παιδικές συνειδήσεις.
Η πρωτοβουλία μας να παρουσιαστεί το συγγραφικό έργο των συναδέλφων μέσα απ’ τις δημιουργικές δραστηριότητες των συναδέλφων τους, θέλει να συμβάλλει δημιουργικά στα δύσκολα βήματα της παιδικής ψυχής, να περπατήσει στις λεωφόρους του αύριο.

           

Ο Πρόεδρος

Αμπαζής Γιώργης
Ο Γραμματέας

Τσίγκος Στέφανος

ME 14 - 8 NIKHΣΕ Η ΧΙΟΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΟ ΠΟΛΟ , ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ 15ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ





Ήττα στη Χίο και τέλος το σερί για Παναθηναϊκό | onsports.gr
Την ήττα με 14-8 από την Χίο γνώρισε ο Παναθηναϊκός και έμεινε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας...
Την πρώτη του ήττα μετά από έξι νίκες γνώρισε σήμερα (10/03) το απόγευμα στην Χίο ο Παναθηναϊκός, που έχασε με 14-8 στο ντέρμπι της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας Ανδρών στην υδατοσφαίριση από την ομάδα της Χίου και έμεινε στην πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Εκμεταλλευόμενοι την καυτή έδρα του  Ιωνικού  κολυμβητηρίου , οι παίκτες της ομάδας της Χίου, μπήκαν δυνατά στο ματς και προηγήθηκαν στο ημίχρονο με 7-3. Ακολούθως οι παίκτες του «τριφυλλιού» προσπάθησαν και κατάφεραν να ισορρoπήσουν τον αγώνα αλλά δεν απέφυγαν την ήττα, που τους στέρησε τη δυνατότητα να μπουν στην τετράδα!
Τα οκτάλεπτα: 3-1, 4-2, 4-2, 3-3.
ΝΟ Χίου (Γιώργος Μπελέγρης): Καραμπέτσος, Μιράλης 5, Μιμίδης 3, Κατσουλάκης, Κόχειλας Ι., Θεοδωρόπουλος 1, Κώστας, Βιτέλας, Ντούλος 1, Φουντούλης 2, Μπερστιάνος, Γαβαλάς, Μισεντζής, Σωτηριανός, Χατζηκυριακάκης 2.
Παναθηναϊκός (Φάνης Κουντουδιός): Λέντζος, Σιδέρης, Γερακούδης, Κόχειλας Ν., Κουρλιάφτης, Δερμιτζάκης Δ. 3, Παπαδόγκωνας 1, Κονταξής, Αφρουδάκης Γ. 2, Αφρουδάκης Ζ., Κατσαούνης, Δερμιτζάκης Χρ. 2, Φώσκολος, Παρασκευόπουλος.
Πηγή: Prasini.gr
onsports.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ Ε/Γ - Ο/Γ "BLUE STAR PATMOS" ΜΕΧΡΙ 31/10/2013


Τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ «BLUE STAR PATMOS» στην γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η BLUE STAR FERRIES μέχρι και 31/10/2013.
Ανακλητικά μπορείτε να τα δείτε πατώντας πάνω στους παρακάτω συνδέσμους:


 http://chiosport.blogspot.com

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Ε/Γ - Ο/Γ "ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ" ΜΕΧΡΙ 1/9 2013


Τα δρομολόγια του Ε/Γ-Ο/Γ «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» στην γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η HELLENIC SEAWAYS μέχρι και 01/09/2013.
Ανακλητικά μπορείτε να τα δείτε πατώντας πάνω στους παρακάτω συνδέσμους:

 http://chiosport.blogspot.com

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ


E-mailΕκτύπωσηPDF
Ἀρ.  Πρωτ.:  547
Ἀρ.  Διεκπ.: 163
Ἐν Χίῳ τῇ 27ῃ Φεβρουαρίου 2013
ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Πρός
Τόν Ἱερόν Κλῆρον
τῆς καθ' ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Διά τοῦ παρόντος, γνωρίζομεν ὑμῖν, ὅτι, κατόπιν τῆς ὑπ’ ἀριθμ. 785/389/21-2-2013 Ἐγκυκλίου τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἡ Ἑβδομάς Ἐξωτερικῆς Ἱεραποστολῆς θά ἑορτασθῇ  ἀπό 24ης  μέχρι 30ῆς  Μαρτίου ἐ. ἔ.
Σκοπός τοῦ ἑορτασμοῦ τῆς ὡς ἄνω «Ἑβδομάδος» εἶναι ἡ προώθησις τοῦ διεξαγομένου ἱεραποστολικοῦ ἔργου τῆς Ἐκκλησίας ἡμῶν ἀνά τήν Οἰκουμένην, διά τόν εὐαγγελισμόν πάντων τῶν ἐθνῶν καί τήν ἔνταξιν αὐτῶν εἰς τό Σῶμα τοῦ ζῶντος Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.
Πρός τοῦτο, δέον ὅπως ἀφ’ ἑνός μέν διδαχθῇ ἐπίκαιρον Κατηχητικόν Μάθημα διά τό Κατώτερον, τό Μέσον καί τό Ἀνώτερον Κατηχητικόν Σχολεῖον, ἀφ’ ἑτέρου δέ ὅπως γνωσθῇ εἰς τόν εὐσεβῆ λαόν, ὅτι τό Σάββατον 30ήν Μαρτίου ἐ.ἔ., εἰς τό Πνευματικόν Κέντρον Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ πόλεως Χίου θά πραγματοποιηθῇ Ἐκδήλωσις ἀφιερωμένη εἰς τήν Ἐξωτερικήν Ἱεραποστολήν, εὐθύς μετά τόν Ἀρχιερατικόν Ἑσπερινόν εἰς τόν Ἱ. Ναόν Ἁγίας Μαρίνης Ἐγκρεμοῦ πόλεως Χίου.
Ἐντολῇ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Ο ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΣ
Ἀρχιμανδρίτης
Γεώργιος Κ. Λιαδῆς
imchiou.gr

OMAΔΑ ΤΩΝ "ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" ΣΤΗ ΧΙΟ, ΣΤΑ ΨΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ



E-mailΕκτύπωσηPDF
Ἀρ.  Πρωτ.: 595
Ἀρ.  Διεκπ.: 181
Ἐν Χίῳ τῇ 5ῃ Μαρτίου 2013
ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Πρός
Τόν Ἱερόν Κλῆρον
καί τόν εὐσεβῆ λαόν
τῆς καθ' ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως
Ἐνταῦθα
Διά τοῦ παρόντος, σᾶς γνωρίζομεν, ὅτι ὁμάδα Ἰατρῶν τοῦ κόσμου, ἀποτελουμένη ἀπό Παιδίατρον, Ὀφθαλμίατρον καί Γυναικολόγον, πρόκειται νά ἐπισκεφθῇ τήν Χίον, τά Ψαρά καί τάς Οἰνούσσας, κατά τό χρονικόν διάστημα 20, 21 καί 22 Μαρτίου ἐ.ἔ., προκειμένου νά ἐξετάσουν δωρεάν ὅσους ἐπιθυμοῦν.
Οἱ ἐνδιαφερόμενοι παρακαλοῦνται ὅπως δηλώσουν τό ὀνοματεπώνυμόν των εἰς τόν Ἐφημέριον τῆς Ἐνορίας των.
Ἐπίσης, διά περισσοτέρας πληροφορίας δύνανται νά ἀπευθύνωνται εἰς τόν Ὑπεύθυνον τοῦ τομέως Ποιμαντικῆς ἀσθενῶν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως, Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερον κ. Χριστοφόρον Γουρλῆν (τηλ. 2271025788), ὡς καί εἰς τόν Ἰατρικόν Σύλλογον Χίου (τηλ. 2271023815).
Ἐντολῇ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Ο ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΣ
Ἀρχιμανδρίτης
Γεώργιος Κ. Λιαδῆς
 imchiou.gr

Η ΝEL LINES ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ...



- Την διάνοιξη του διαύλου ζήτησαν οι εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας

- Αισιόδοξοι για τη βιωσιμότητα της γραμμής

- Ελκυστική η τιμολογιακή πολιτική

Το Μεσολόγγι επισκέφθηκαν εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίες NEL LINES και ο πλοίαρχος του «Aqua Maria», προκειμένου να δουν όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στο λιμάνι.

Οι επισκέπτες συναντήθηκαν με το δήμαρχο Παν. Κατσούλη και το λιμενάρχη Γ. Σακιριανό, προκειμένου να εξετάσουν τα βάθη και πλάτη του διαύλου για να ελεγχθεί η ασφάλεια εισόδου και εξόδου του πλοίου στο λιμάνι.

Ταυτόχρονα, επέλεξαν και το χώρο που θα αγκυροβολεί, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση των φορτηγών και των άλλων οχημάτων. Μετά τη συνεργασία που είχαν στο λιμεναρχείο επισκέφθηκαν το λιμάνι, από το οποίο έμειναν ενθουσιασμένοι αφού δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ’ οποιοδήποτε άλλο λιμάνι της χώρας που δέχεται επιβατικά πλοία.

Προκειμένου όμως να είναι όλα έτοιμα στις 21 Ιουνίου, για να αρχίσουν τα δρομολόγια προς τα Ιόνια Νησιά, ζήτησαν τη διάνοιξη του δίαυλου, πράγμα που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, όπως υποσχέθηκε ο δήμαρχος Μεσολογγίου.

Υπάρχουν βέβαια γραφειοκρατικά ζητήματα, αφού το λιμάνι βρίσκεται στη ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου, όμως, κατά τον κ. Κατσούλη, θα ξεπεραστούν με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Λ.Τ. και δήμου, ώστε να μην παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου.




aixmi-news.gr

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ...



Οι μειώσεις μισθών (και) των ναυτικών είναι πλέον γεγονός. Σε συνδυασμό δε με την αύξηση της φορολογίας το επάγγελμα μας γίνετε ακόμη δυσκολότερο και λιγότερο δελεαστικό. Αν συνυπολογίσουμε και την αύξηση των ναυτικών τότε εκτός απο μη-δελεαστικό γίνετε και αρκετά δύσκολο να βρείς δουλειά.





Junior officer

Οι περισσότερες εταιρείες (αν όχι όλες) εφαρμόζουν το σύστημα του junior officer. Δηλαδή του πρωτόμπαρκου ανθυποπλοιάρχου και Γ' μηχανικού. Οι συμβάσεις αυτών δεν ξεπερνάνε τα 4000 μεικτά, οπότε αν αφαιρέσουμε την εφορία και το ΝΑΤ καθαρά μένουν περίπου 2900. Βγάλτε και προσωπικά έξοδα (κάρτες τηλεφώνου κ.τ.λ.) οπότε πάμε στο 2500-2700….

Δόκιμοι 

Από την άλλη, οι δόκιμοι να τα ξεχάσουν τα "τρελά" λεφτά της δεκαετίας του 2010. Οι περισσότερες εταιρείες για τους πρωτόμπαρκους έχουν ρίξει τις συμβάσεις ακόμα και 700 ευρώ! στην εταιρεία που είμαι εγώ στα 1000! Βλέπετε εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες και το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά. Παιδιά τα οποία δεν βρίσκουν να μπαρκάρουν οπότε συμβιβάζονται με ότι και να τους δώσουν, χωρίς πλέον να έχουν την πολυτέλεια να διαλέξουν πού θέλουν να πάνε.

Πλοίαρχοι, υποπλοίαρχοι, Α' & Β' μηχανικοί 

Ακόμα δεν έχουν μειώσει τους μισθούς των υποπλοιάρχων-Β' μηχανικών και των πλοιάρχων-Α' μηχανικών αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν. Αν όχι άμεσα, στην επόμενη διετία είναι σχεδόν σίγουρο. Δεν είναι βέβαια ότι δεν θέλουν, απλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή...

Η αρχή του κακού...

Από το 2002-2003 άρχισε το κακό και τότε λίγοι το κατάλαβαν. Οι περισσότεροι πανηγύριζαν που πέρναγαν στις ΑΕΝ. Το ξεφτίλισμα των σχολών και εισαγωγή τους σε αυτές με βαθμό απολυτηρίου 3 ήταν η έναρξη του σχεδίου τους και ταυτόχρονα η υποβάθμιση του επαγγέλματος του ναυτικού. Το σχέδιο πέτυχε! Έχουν πλέον πολύ κόσμο για να επανδρώσουν τα καράβια τους οπότε μπορούν να ρίξουν τους μισθούς όσο γουστάρουν! δεν έρχεται ο ένας; θα έρθει ο άλλος, Δεν του αρέσει και του άλλου; δεν τρέχει τίποτα, θα περάσει ο επόμενος. Αυτό ακριβώς γίνετε με τους δόκιμους και του Γ' μηχανικούς και ανθυποπλοίαρχους. Αυτός ο μεγάλος αριθμός δοκίμων, ανθυποπλοίαρχων και Γ' μηχανικών σε μερικά χρόνια θα είναι υποπλοίαρχοι και Β' μηχανικοί. Τότε θα έχουμε και νέο κύμα μειώσεων για τις ειδικότητες αυτές. Απλή λογική είναι και όχι επιστήμη.
Όταν έγιναν οι μειώσεις μισθών και η αύξηση της εφορίας ήμουν ξέμπαρκος. Τώρα που είμαι στο καράβι, σχεδόν σε καθημερινή βάση είναι αδύνατον να μην ειπωθεί κάτι για τις τρελές μειώσεις που έχουμε. Μιλάμε για κρατήσεις οι οποίες φτάνουν μέχρι και 3000-3500 τον μήνα για τον πλοίαρχο και Α μηχανικό!

Η προσφορά του ναυτικού 

Πολλοί θα πούνε ότι τα λεφτά που παίρνουμε είναι αρκετά και σε σύγκριση με αυτά στην στεριά είναι πάαρα πολλά. Δεν θα διαφωνήσω με αυτό ΑΛΛΑ, τα λεφτά εδώ δεν βγαίνουν εύκολα, οι ευθύνες είναι τεράστιες, είσαι μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους και το σπίτι σου, οι συνθήκες που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι αντίξοες, σαν ναυτικός φέρνεις λεφτά στην χώρα σου κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Ακόμα γύρω από την ναυτιλία ζούνε χιλιάδες οικογένειες που απασχολούνται σε γραφεία. και στο κάτω κάτω εμείς ζούμε σε ένα καράβι 6-7-8-9 η και περισσότερους μήνες τον χρόνο, οπότε ούτε απασχολούμε το κράτος σε κάτι ούτε έχουμε σχέση με αυτό!

Έχει ο καιρός γυρίσματα....

H Ελλάδα και οι Έλληνες εφοπλιστές βασίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ναυτικούς τους. Αυτό είναι ιστορικό γεγονός και δεν αλλάζει. Τώρα τον πολεμάνε με κάθε τρόπο αλλά να είναι σίγουροι ότι στο μέλλον θα το μετανιώσουν. Μπορεί να υποβάθμισαν τις σχολές και το επίπεδο του Έλληνα ναυτικού, να ξέρουν όμως ότι όσους φιλιππίνους και Ουκρανούς να φέρουν μέσα ο Έλληνας ναυτικός ήταν-είναι και θα είναι αναντικατάστατος! Έχει φιλότιμο, μεράκι, πείσμα και στην δύσκολη στιγμή αυτός θα σας σώσει (και πάλι), αν είναι ακόμα εκεί....

g.k
e-nautilia.gr

ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ "ΑΓΟΝΩΝ ΓΡΑΜΩΝ"




Της
Βασιλικής Κόκκαλη

«Πολιτογραφήθηκε» ως σκάνδαλο των «άγονων γραμμών». Ταλάνισε επί μήνες την τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, όταν ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών της, ο τότε υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης, μιλώντας στην Βουλή για όσα του καταμαρτυρούσαν περί εκβιασμού, όχι μόνο δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις αλλά με μια δεικτική χειρονομία – κουνώντας το δάχτυλο – ζητούσε και τα… ρέστα. 

Περίπου τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης που έσκασε σαν «βόμβα» στους τότε «ενοίκους» του Μεγάρου Μαξίμου, η υπόθεση εκδικάζεται την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαρτίου ενώπιον του Δ΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Μοναδικός κατηγορούμενος για το αδίκημα της εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος -με «φόντο» το μοίρασμα της πίττας των άγονων γραμμών - είναι ο Παναγιώτης Ζαχαρίου άλλοτε στενός συνεργάτης του Αριστοτέλη Παυλίδη. 

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Και αυτό γιατί, παρέμεινε στο απυρόβλητο της ποινικής διαδικασίας μετά το «όχι» της Βουλής να τον παραπέμψει ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου. 

Είχαν προηγηθεί το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας που έκανε λόγο για απαλλαγή του από το αδίκημα της εκβίασης και τα πορίσματα των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ), που τάσσονταν υπέρ της άσκησης δίωξης για ηθική αυτουργία σε εκβίαση αλλά και παθητική δωροδοκίας σε βάρος του Αρ. Παυλίδη.

Η δίκη που έχει προσδιοριστεί για την Δευτέρα και είναι πρωτοείσακτη, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που η ατμόσφαιρα είναι ίδια βαριά στο πολιτικό «σκηνικό» μετά την καταδίκη σε ισόβια του τέως Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης – μαμούθ από τα ταμεία του Δήμου αλλά και την οκταετή κάθειρξη σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου για υποβολή ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες.

Κοινό στοιχείο των υποθέσεων της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης και αυτής των άγονων γραμμών, είναι η διαγράφη των δυο «πρωταγωνιστών» τους από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. 

 Όχι, όμως και η ποινική αντιμετώπιση που είχαν Β. Παπαγεωργόπουλος και Αρ. Παυλίδης. Ο μεν τέως δήμαρχος της Θεσσαλονίκης που δεν απολάμβανε της βουλευτικής ιδιότητας βρίσκεται σήμερα στις φυλακές των Διαβατών εκτίοντας ισόβια, ο δε πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας «καθάρισε» εν μια νυκτί από τυχόν ποινικές ευθύνες στην «χαρτογραφημένη» ως υπόθεση εκβιασμού σε βάρος του εφοπλιστή Φώτη Μανούση.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (581/2011) που δείχνει το εδώλιο στον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αρ. Παυλίδη για το κακούργημα της εκβίασης υιοθετεί στο σύνολο της την πρόταση του εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Καψιμάλη. 

Τα μέλη του συμβουλίου δέχονται ότι ο Π. Ζαχαρίου πρέπει να δικαστεί για το κακούργημα της εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια σε βάρος του Φ. Μανούση, ενώ αποφαίνονται ότι πρέπει να διατηρηθούν και οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στον κατηγορούμενο (απαγόρευση εξόδου και εγγυοδοσία).

Στην εισαγγελική πρόταση, που υιοθετεί το συμβούλιο, γίνεται αναφορά στο περιβόητο διαμέρισμα της θυγατέρας του Αρ. Παυλίδη και μνημονεύεται η συνάντηση που είχε επιδιώξει ο Φ. Μανούσης με τον πρώην υπουργό, προκειμένου να λάβει απαντήσεις για τη μεροληπτική στάση που τηρούσε το υπουργείο «προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου «Πηνελόπη», συμφερόντων της οικογένειας Αγούδημου».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, σύμφωνα με την βούλευμα, ο πρώην υπουργός παρέπεμψε τον εφοπλιστή στον κ. Ζαχαρίου για να λύσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Μετά την προτροπή αυτή του κ. Παυλίδη, ο εφοπλιστής επικοινώνησε με τον κ. Ζαχαρίου ο οποίος του είπε ότι βρέθηκε λύση στο πρόβλημά του αρκεί να «εξασφαλίσουν (ο υπουργός και ο ίδιος) τα γεράματά τους και να καλυφθούν τα χρέη από το διαμέρισμα που πήρε στη θυγατέρα του ο υπουργός».

Ο εισαγγελέας, όπως και τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου δέχονται ότι ο στενός συνεργάτης του κ. Παυλίδη απέσπασε συνολικά από τον εφοπλιστή 657.000 ευρώ εκβιάζοντας τον με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του στους διαγωνισμούς των άγονων γραμμών. 

Παράλληλα, οι δικαστές απορρίπτουν το σύνολο των ισχυρισμών του κ. Ζαχαρίου ότι δηλαδή ήταν οικονομικά εύρωστος, ότι δεν χρειάζονταν να ζητήσει χρήματα από τον εφοπλιστή και ότι η επίσκεψη στο γραφείο του ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα.


«Είχε ελευθερία από τον υπουργό»
Ο στενός συνεργάτης του Αρ. Παυλίδη χαρακτηρίζεται από τον εισαγγελέα και τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου «ως ένα πρόσωπο που ήταν «συνηθισμένο να λειτουργεί κατά τον τρόπο αυτό, λαμβάνοντας δηλαδή χρήματα από τους εφοπλιστές που συμμετείχαν στα προγράμματα επιδοτούμενων δρομολογίων».

Σε άλλο σημείο της εισαγγελικής πρότασης, αναφέρεται: «Είναι εμφανές ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε την θέση την οποία είχε, …και σε συνδυασμό και με την ελευθερία κινήσεως που είχε εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού να ενεργεί για τις υποθέσεις αυτές, δημιούργησε μια υποδομή ικανή να του αποδίδει μεγάλα εισοδήματα. 

Περαιτέρω με την οποία δρούσε δεικνύει ότι ρέπει προς την τέλεση εκβιάσεων η οποία αποτελεί πλέον στοιχείο της προσωπικότητάς του»!


Η πρώτη ήττα και οι αγωγές
Και μπορεί ο Αρ. Παυλίδης να έχει μείνει στο απυρόβλητο του ποινικού ελέγχου μετά την απαλλαγή του από τη Βουλή, συνεχίζει όμως σε αστικό αλλά και σε ποινικό επίπεδο την αντιδικία του με τον Φ. Μανούση. 

Πρόσφατα, μάλιστα ο πρώην υπουργός έχασε την αγωγή που είχε καταθέσει σε βάρος του εφοπλιστή, διεκδικώντας αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου ύψους 500.000 ευρώ. Η αγωγή απορρίφθηκε με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας (272/2013), η οποία βρίσκεται στο στάδιο της καθαρογραφής.

Η αντιδικία, όμως, μεταξύ Αρ. Παυλίδη και Φώτη Μανούση δεν κλείνει εδώ. Στις 4 Οκτωβρίου και 31 Μαΐου θα εκδικασθούν (κατόπιν αναβολών που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα) δυο ποινικές υποθέσεις. Η πρώτη θα συζητηθεί, εκτός απροόπτου, ενώπιον του Δ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. 

Στο εδώλιο κάθεται ο Φ. Μανούσης μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ο Αρ. Παυλίδη για τα αδικήματα της ψευδορκίας της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμισης. Η δεύτερη υπόθεση, που εκδικαστεί εκτός απροόπτου στις 31 Μαΐου, θα συζητηθεί στο Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Κατηγορούμενος είναι Αρ. Παυλίδης μετά από μήνυση που έχει καταθέσει σε βάρος του για συκοφαντική δυσφήμιση ο Φ. Μανούσης. Παράλληλα, ένα άλλο μέρος της αστικής αντιδικίας θα απασχολήσει την ελληνική δικαιοσύνη το 2014. 

Πρόκειται για τη συζήτηση δυο ακόμη αντίθετων αγωγών που έχουν κατατεθεί από τους αντιδίκους και θα συζητηθούν ενώπιον του Τριμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, (κατόπιν αναβολής) στις 10 Απριλίου του 2014.




protothema.gr

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ - ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ



Δεκάδες υπόγεια πλημμύρισαν, οχήματα παρασύρθηκαν στηθάλασσα, τόνοι λάσπης σε σπίτια και καταστήματα.
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Σάμο, αποτέλεσμα της σφοδρής καταιγίδας που έπληξε την περιοχή το Σάββατο.
Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή Ηραίον, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Περισσότερα από 50 υπόγεια πλημμύρισαν ενώ δύο αυτοκίνητα και ένα κοντέινερ παρασύρθηκαν στην θάλασσα. 'Αλλα 15 τουλάχιστον υπέστησαν σοβαρές ζημιές ενώ και τα καίκια που ήταν στη στεριά δεν γλίτωσαν από την μανία της φύσης όπως και μια μηχανή μεγάλου κυβισμού βρέθηκε δεκάδες μέτρα μακριά...
newsit.gr