Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Τελειώνει πριν καν αρχίσει η εθελοντική κινητικότητα: Γιατί η ΠΟΕ-ΟΤΑ προεξοφλεί την αποτυχία της


Την αποτυχία της εθελοντικής κινητικότητας προεξοφλούν συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ μιλώντας στηνaftodioikisi.gr, μετά και την καθυστερημένη έκδοση της σχετικής ΚΥΑ ενάμιση μήνα μετά από τη δημοσίευση του ΦΕΚ (287Α/ 31/12/2013), στο οποίο περιέχονται και οδηγίες για την εθελοντική κινητικότητα στους ΟΤΑ. Πρόκειται για το πρόγραμμα από το οποίο η κυβέρνηση περιμένει νε εντάξει σε καθεστώς διαθεσιμότητας για ένα μήνα 4 έως 5.000 δημοτικούς υπαλλήλους προκειμένου μαζί με τους περίπου 8.500 του ΕΟΠΥΥ να γεμίσει τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας των 12.500 του 2013 που πήρε παράταση έως τον ερχόμενο Μάρτιο.
Ήδη όμως, η επιφυλακτικότητα των υπαλλήλων που καθώς όχι μόνο δεν έχουν διαβεβαιώσεις αλλά με διαρροές από το υπουργείο Εσωτερικών εντείνεται η ανασφάλειά τους, φαίνεται, όπως λένε συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην aftodioikisi.gr,  θα οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία το μέτρο. Κι αυτό γιατί οι δημοτικοί υπάλληλοι φοβούνται ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί θέση ώστε να μετακινηθούν θα αποτελέσουν τα επόμενα θύματα της διαθεσιμότητας. Αν και οι συνδικαλιστές επιφυλάσσονται να κάνουν πρόβλεψη για συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της εθελοντικής κινητικότητας, τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι θα μηνύματα από τους δήμους δείχνουν ότι θα είναι πολύ μικρός και, βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν θα έχει σχέση με τις επιθυμίες της κυβέρνησης για 4 με 5.000.
Ένας ακόμη παράγοντας που λειτουργεί ανασχετικά στο να δηλώσουν οι δημοτικοί υπάλληλοι ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας είναι και οι επικείμενες εκλογές ΟΤΑ. Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι είναι δύσκολο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαθεσιμότητες στους δήμους ενόψει των εκλογών. Αν όμως δηλώσουν ότι θέλουν να μετακινηθούν και δεν βρουν θέση, τότε φοβούνται ότι μετά τις εκλογές θα έρθει η σειρά τους.

aftodioikisi.gr

Αρχίζει η διαθεσιμότητα για 8.500 εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ – ψάχνουν άλλες 4.000


Σε καθεστώς διαθεσιμότητας εντάσσονται από σήμερα 8.500 εργαζόμενοι στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ, καθώς δημοσιεύτηκε χθες βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), που μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και εντάσσει τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΕΣΥ.
Ο νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων το προσωρινό κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και τη μετατροπή τους σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, ως προς το οποίο υπάρχει έντονη αντίδραση από το προσωπικό.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κάνει λόγο «για οριστική ταφόπλακα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφήνοντας έωλους χιλιάδες γιατρούς και εκατομμύρια ασθενείς». Προτείνει μια μεταρρύθμιση από μηδενική βάση που θα επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή γιατρού σε κάθε ασθενή, και τη συμμετοχή όλων των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ μέσα από συλλογικές συμβάσεις, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.
Παράλληλα, καλεί τους γιατρούς να δώσουν το «παρών» την Τετάρτη στις 13:00 στην Πανιατρική-Πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζει στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ (Λ. Κηφισίας 39).
Παρά την ένταξη των 8.500 εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ στη διαθεσιμότητα, ο κατάλογος των 12.500 που προβλέπεται από το μνημόνιο (δεύτερο κύμα) παραμένει ανοιχτός. Λείπουν 4.000 υπάλληλοι για ένταξη στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας, κάτι που δεν είναι εύκολο δεδομένης της διαφαινόμενης αποτυχίας της ενδοδημοτικής κινητικότητας.

aftodioikisi.gr

Ποιοι θα πάρουν δώρο Πάσχα – στο τραπέζι σενάριο για μόνιμη επιστροφή

Αστυνομικοί, λιμενικοί, στρατιωτικοί και συνταξιούχοι που παίρνουν από 1.000 ευρώ και κάτω θα είναι οι τυχεροί του φετινού Πάσχα που θα πάρουν δώρο 200 με 300 ευρώ. Συζητείται επίσης μια έκτακτη ενίσχυση για τους δικαστικούς και για κλιμακωτή καταβολή έκτακτου επιδόματος και σε συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη μεγαλύτερη των 1.000 ευρώ. Η κυβερνητική απόφαση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως αλλά θεωρείται δεδομένη και αφορά τη διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως επιτρέπει το μνημόνιο.
Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει δική του πρόταση για διαχείριση του πλεονάσματος από την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να στηριχθούν οι ασθενέστεροι, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας. Πίεση ασκείται από τοΠΑΣΟΚ και για την οικονομική ενίσχυση των ανέργων.
Τα κυβερνητικά σχέδια αναμένεται να συζητηθούν με την Τρόικα που επιστρέφει τις επόμενες μέρες, ενώ σύμφωνα με διαρροές από κυβερνητικές πηγές, για τον πρωθυπουργό είναι αδιαπραγμάτευτη η αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για την ενίσχυση πολιτών που δοκιμάστηκαν από την κρίση. Κατά τις ίδιες διαρροές είναι αποφασισμένος να φτάσει ακόμη και σε ρήξη, αν χρειαστεί.
Υπό συζήτηση είναι, εξάλλου, η ανακοίνωση της μόνιμης επιστροφής του δώρου Πάσχα για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων, με σκοπό να επεκτείνεται διαρκώς προς όλο και μεγαλύτερες κατηγορίες πολιτών.

aftodioikisi.gr

Αναλυτικός οδηγός για τις πανελλαδικές εξετάσεις


Οδηγό με τις απαραίτητες πληροφορίες για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, αλλά και με όσα πρέπει να προσέξουν οι μαθητές της Α΄ τάξης, καθώς γι αυτούς αλλάζει το εξεταστικό σύστημα, παρουσιάζουν σήμερα Τα Νέα.
Η προθεσμία για τη συμπλήρωση της αίτησης-δήλωσης λήγει την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου και δεν θα δοθεί παράταση. Οι υποψήφιοι οφείλουν να προσέξουν πολύ γιατί μετά την υποβολή της, η αίτηση δεν αλλάζει.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι αστυνομικές σχολές, παρότι δεν καταγράφονται στην εφετινή αίτηση-δήλωση επειδή είχε αποφασιστεί αρχικά να μην συμπεριληφθούν, τελικά θα υπάρχουν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο, κατόπιν νεότερης απόφασης. Όμως προσοχή, γιατί όσοι επιτύχουν σε αυτές θα εισαχθούν του χρόνου.
Τέλος, οι μαθητές της Α΄ τάξης πρέπει από εφέτος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ο βαθμός τους θα προσμετρηθεί- σε μικρό ποσοστό- για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα:
Πηγή: Τα Νέα
aftodioikisi.gr

Ομαδικές προσλήψεις στην ΕΥΠ


Σε ομαδικές προσλήψεις προχωρά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όπως προκύπτει από την ανάγνωση του προϋπολογισμού της υπηρεσίας για το 2014 που αναρτήθηκε πρόσφατα στη «Διαύγεια».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάσου Κωστόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών, στη γενική «Κατανομή πιστώσεων προϋπολογισμού 2014» της ΕΥΠ, με την υπογραφή του διοικητή της Θοδωρή Δραβίλλα διαπιστώνεται από τη σύγκριση των σχετικών πινάκων συνολική αύξηση δαπανών μεταξύ 2013 και 2014 κατά 8,6% (από 35,417 εκατομμύρια ευρώ σε 38,46), σε αντίθεση με τον αξιοσημείωτο περιορισμό τους κατά 23,7% μέσα στα προηγούμενα χρόνια (από 43,8 εκατ. το 2011 σε 40 εκατ. το 2012 και 35,417 το 2013).
Η μελέτη του καταμερισμού αυτών των δαπανών, που περιλαμβάνει το ίδιο επίσημο ντοκουμέντο, αποδεικνύει ότι η προβλεπόμενη αύξηση του 2014 προκύπτει σχεδόν αποκλειστικά από την αύξηση των βασικών μισθών του πολιτικού προσωπικού της υπηρεσίας κατά 17,6% και του συνολικού μισθολογικού κόστους κατά 11,1%. Σημειώνεται εδώ ότι οι προσλήψεις στην ΕΥΠ παραμένουν απόρρητες επομένως τα ποσά θα μπορούσαν να προκύπτουν είτε από αυξήσεις (εν μέσω λιτότητας και περικοπών στο δημόσιο τομέα) είτε από προσλήψεις.
Με καθαρό βασικό μισθό 900 ευρώ, η προϋπολογισμένη αύξηση των 2,62 εκατομμυρίων ευρώ ισοδυναμεί με περίπου 250 προσλήψεις, δηλαδή με 14 % του αριθμού των 1.795 μόνιμων πολιτικών υπαλλήλων της ΕΥΠ που προβλέπει μέχρι σήμερα ο οργανισμός της υπηρεσίας (Π.Δ. 126/2009, άρθρο 6). Αισθητά μικρότερη είναι η προβλεπόμενη αύξηση των παρεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών και επιδομάτων (μόλις 2,9%). Αξιοσημείωτη είναι, τέλος, η αύξηση κατά 5,7% στις «απόρρητες δαπάνες» της υπηρεσίας, που μεταξύ 2011 και 2013 είχαν περιοριστεί κατά 27,8%.

aftodioikisi.gr

Οι «πράσινες» πόλεις στην Ε.Ε.: Συμπόσιο του ΚΑΠΕ για το περιβάλλον και την ενέργεια


Με την ενεργή συμμετοχή του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ειδικών επιστημόνων, πραγματοποιείται συμπόσιο στην Αθήνα και στο Ξενοδοχείο Athens Plaza, στις 25 Φεβρουαρίου 2014 με θέμα: «Αειφόρες Κοινότητες στην ν.α. Ευρώπη.»
Το Συμπόσιο διοργανώνεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο πλαίσιο του έργο RE-SEEties που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας της ΝΑΕ και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.
Η εκδήλωση έχει στόχο να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις τεχνολογίες ΕΕ, ΑΠΕ και διαχείρισης απορριμμάτων όπως επίσης και θέματα στρατηγικού ενεργειακού σχεδιασμού. Φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πεδίο ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων μεταξύ των ενδιαφερομένων έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το όραμα και τα αποτελέσματα του έργου θα διαδοθούν και θα ενσωματωθούν σε όλα τα επίπεδα διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων.
Απευθύνεται σε δημάρχους, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με την ενέργεια και το περιβάλλον, εταιρείες παροχής ενέργειας, μελετητικά γραφεία και εταιρείες συμβούλων στους τομείς ΑΠΕ, ΕΞΕ και διαχείρισης απορριμμάτων, Τύπο, κα.
Υπενθυμίζεται ότι η αποδοτική χρήση των πόρων είναι προτεραιότητα στην ατζέντα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Οι καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές στο περιβάλλον. Η υπερβολική ενεργειακή κατανάλωση, η αλόγιστη παραγωγή απορριμμάτων, η έλλειψη μέτρων συντονισμού και ευαισθητοποίησης καταναλωτών οδηγούν στην αναζήτηση λύσεων σχετικά με την αποδοτικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων σε σχέση με το παρελθόν.
Οι κοινότητες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.  Το έργο RΕ-SEEties, στοχεύει στην υποστήριξη των Δήμων στη διαμόρφωση της πολιτικής και το στρατηγικό σχεδιασμό στους τομείς της εξοικονόμησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αξιοποίησης των απορριμμάτων.
Το έργο, στο οποίο συμμετέχουν δήμοι και ενεργειακά κέντρα από 8 χώρες της ΝΑΕ, επεξεργάζεται δύο βασικά θέματα: την ενέργεια και τα απορρίμματα με ένα ολοκληρωμένο τρόπο. Υπογραμμίζει τις προκλήσεις της ενεργειακής κατανάλωσης και της παραγωγής απορριμμάτων, τις αλληλεπιδράσεις τους και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτές.
Το έργο εστιάζει στην πλευρά της ζήτησης και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους θα αλλάξουν τα καταναλωτικά πρότυπα και πως μέτρα πολιτικής μπορούν να υποστηρίξουν αλλαγές στη ζήτηση, με πιλότους τις πόλεις που εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις, εργαλεία και κίνητρα.
Οι συμμετέχουσες στο έργο πόλεις είναι υπεύθυνες για το σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών, έχοντας ήδη τις βασικές ικανότητες σε θέματα πολιτικής και λήψης αποφάσεων. Σε αυτή τη διαδικασία υποστηρίζονται από μια ομάδα επιστημόνων με εξειδίκευση και εμπειρία σε τεχνικά θέματα αλλά και δύναμη σε θέματα διάδοσης στους τομείς των ΑΠΕ και της ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το έργο RE-SEEties βρίσκεται στη μέση της διαδρομής του: έχουν ήδη υλοποιηθεί δράσεις σχετικά με την πρόβλεψη της κατανάλωσης πόρων, αναλύσεις,  η ανάπτυξη της εργαλειοθήκης του έργου που προορίζεται για χρήση από τους Δήμους και άλλους ενδιαφερόμενους.  Είναι, δε,  έτοιμο να ενσωματώσει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του στην τοπική, εθνική αλλά και Ευρωπαϊκή πολιτική.

aftodioikisi.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ      «ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ «ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ»


Συνώνυμο του «εγκληματία» θεωρείται ο ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα , αφού έχει περιορισμένα δικαιώματα και αντιμετωπίζεται ως οιονεί «εγκληματίας», ο άνθρωπος που επέλεξε να κάνει μια δική του δουλειά και να μην γίνει δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας olympia.gr  που έφτασε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ:

«Για τον ελεύθερο επαγγελματία δεν ισχύει η βασική αρχή του δικαίου, δηλαδή η συνταγματική αρχή της ισότητας. Δεν ισχύει γι’ αυτόν η φοροαπαλλαγή που ισχύει για τους μισθωτούς και φυσικά και για τους δικαστές, βουλευτές, κ.λ.π. Φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Δεν ισχύει γι’ αυτόν ούτε η έκπτωση με τη συλλογή αποδείξεων.

Φορολογείται με διαφορετική φορολογική κλίμακα από το πρώτο ευρώ.
 Ισχύουν γι’ αυτόν τεκμήρια εισοδήματος, για τα οποία φορολογείται και οφείλει ΦΠΑ, άσχετα αν πέτυχε τα τεκμαρτά εισοδήματα. Το κράτος του αρπάζει το 55% ως προκαταβολή επί του φόρου της χρήσεως, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα κράτος του πλανήτη.»

«Γνωρίζετε ότι καταπατάτε το άρθρο 4 παρ. 1, 2 και 5 του Συντάγματος  περί ισότητας που ορίζει ότι : Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να μάθει εάν ο Υπουργός, που αυξάνει συνεχώς τις φορολογικές υποχρεώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ανταποκρίνεται  στις υποχρεώσεις του ως προς την επιστροφή φόρων προς αυτούς.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο... «ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κύριε  Υπουργέ,

Σας προωθώ άνευ περεταίρω σχολίων το δημοσίευμα της ιστοσελίδας «olympia.gr» σχετικά με την φορολογική μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών στη χώρα μας.
 Παρατηρείται μια συνεχής διάκριση σε βάρος τους, από την εξαίρεσή τους ως προς τις διάφορες φοροαπαλλαγές, μέχρι και της μεγάλης προκαταβολής φόρου που υποχρεούνται να πληρώνουν. Στην δημοσίευμα, με την υπογραφή του κ. Πέτρου Χασάπη, που παραδόθηκε στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου, αναφέρονται τα εξής:

«Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα, θεωρείται κάτι σαν συνώνυμο του “εγκληματία”. Αυτό στην ουσία εξάγεται από τον ίδιο το φορολογικό νόμο. Ο άνθρωπος που επέλεξε στην Ελλάδα να κάνει μια δική του δουλειά και να μην γίνει δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος, αντιμετωπίζεται ως οιονεί “εγκληματίας” και έχει περιορισμένα δικαιώματα. Η δε Δικαιοσύνη κάνει τα στραβά μάτια, παρά τις σχετικές προσφυγές που γίνονται.

Για τον ελεύθερο επαγγελματία δεν ισχύει η βασική αρχή του δικαίου, δηλαδή η συνταγματική αρχή της ισότητας.

1) Δεν ισχύει γι’ αυτόν η φοροαπαλλαγή που ισχύει για τους μισθωτούς και φυσικά και για τους δικαστές, βουλευτές, κ.λ.π. Φορολογείται από το πρώτο ευρώ.

2) Δεν ισχύει γι’ αυτόν η έκπτωση με τη συλλογή αποδείξεων.

3) Υποχρεωτικά οι συναλλαγές του γίνονται μέσω τραπέζης πάνω από ένα ορισμένο ποσό.

4) Φορολογείται με διαφορετική φορολογική κλίμακα από το πρώτο ευρώ.

5) Ισχύουν γι’ αυτόν τεκμήρια εισοδήματος, για τα οποία φορολογείται και οφείλει ΦΠΑ, άσχετα αν πέτυχε τα τεκμαρτά εισοδήματα.

6) Το κράτος του αρπάζει το 55% ως προκαταβολή επί του φόρου της χρήσεως, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα κράτος του πλανήτη.

7) Τηρεί μόνος του τα φορολογικά βιβλία, γιατί δεν έχει να πληρώσει λογιστές και φυσικά κάνει μικρολάθη, στον απίθανο κόσμο του φορολογικού λαβύρινθου και των 1.500 εγκυκλίων μέσα σε τρία χρόνια. Έτσι αναγκάζεται να κάνει αυτοπεραίωση, να φορολογείται περισσότερο και να αναγκάζεται, όποτε επιθυμεί η κυβέρνηση, να υποβάλλεται και σε γενική φορολογική περαίωση, οπότε και καταβάλει και νέα ποσά.

8) Πληρώνει χαράτσια υπέρ των ανέργων υπαλλήλων, χωρίς να νοιάζεται κανείς για το εάν αυτός έχει να ζήσει.

9) Πληρώνει επιπρόσθετο τέλος ανάλογα με τα έσοδά του.

10) Είναι εκτεθειμένος σε οποιαδήποτε καταγγελία του κάθε «κουκουλοφόρου» υφιστάμενος έναν απίστευτο προσωπικό, οικογενειακό και περιουσιακό Γολγοθά.

11) Ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να απεργήσει, ούτε να κλείσει τους δρόμους για να εκβιάσει την κυβέρνηση. Τα δε συνδικαλιστικά του όργανα είναι πλήρως κομματικοποιημένα και εκτελούν πιστά τις κομματικές εντολές.

12) Πληρώνει φυσικά μόνος του τα ασφαλιστικά ταμεία (και όχι κάποιος εργοδότης) άσχετα με τα εισοδήματά τους ή τις ζημιές του και αν δεν τα πληρώσει θα του γίνει κατάσχεση και θα πάει φυλακή. Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να πληρώσουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία, με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφάλιση υγείας και να καταφεύγουν στους “Γιατρούς του Κόσμου”. Όμως η φορολογική εξόντωσή τους συνεχίζεται αμείωτη.

Αυτές είναι λίγες μόνο από τις πολλές διαφοροποιήσεις των ελευθέρων επαγγελματιών από τους υπόλοιπους πολίτες στην Ελλάδα, που καταργούν πλήρως την αρχή της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων.

Γιατί λοιπόν υποβάλλεται σε όλη αυτή τη εξοντωτική φορολογική μεταχείριση ο ελεύθερος επαγγελματίας; Διότι η «τίμια» άρχουσα τάξη στην Ελλάδα, τον θεωρεί οιονεί “απατεώνα” και εκ προοιμίου “φοροκλέπτη”, εκθέτοντάς τον στην Κοινή Γνώμη και υποβάλλοντάς τον σε ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, που παραβιάζει άμεσα την συνταγματική αρχή της ισότητας, προκειμένου να του αρπάξει αδιαμαρτύρητα τα πάντα.»

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Γνωρίζετε ότι καταπατάτε το άρθρο 4 παρ. 1, 2 και 5 του Συντάγματος «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.»;

2) Θα μεριμνήσετε επιτέλους ώστε οι φορολογούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες να πάψουν να ταλαιπωρούνται στις ατελείωτες ουρές των Δ.Ο.Υ., λόγω ανικανότητας της Διοίκησης να κατανείμει ορθώς το προσωπικό;

3) Για ποιο λόγο ζητούν οι φορολογικές αρχές να προσκομίζονται δικαιολογητικά από άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή φορείς, ενώ θα μπορούσε να αναζητά τα έγγραφα αυτά με εσωτερική αλληλογραφία;

4) Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την άμεση πίστωση των πληρωμών στο TAXIS;

5) Θα επαναξιολογήσετε τους Προϊσταμένους και τους Τμηματάρχες των Δ.Ο.Υ. που δεν γνωρίζουν ούτε καν τα βασικά κατά τη συναλλαγή τους με τους ελεύθερους επαγγελματίες; (Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα: για τη λήψη φορολογικής ενημερότητας με μη οφειλές, ζητήθηκε από τη σύζυγο να υποβάλλει ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΖΗΓΙΟΥ προκειμένου να γίνει διαχωρισμός χρεών!!!!!!)

6) Θα συνεχίζετε να φορολογείτε με διαφορετική κλίμακα τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σχέση με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους;

7) Ενώ εσείς αυξάνετε τις φορολογικές υποχρεώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ανταποκρίνεστε στις υποχρεώσεις σας ως προς την επιστροφή φόρων προς αυτούς;


Ο ερωτών Βουλευτής


Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ