Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ


Με δήλωσή του στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι «θα καταρρεύσουν οι τράπεζες εάν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί». Και διαβεβαιώνει ότι θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για να προστατευθούν οι ευπαθέστερες ομάδες του πληθυσμού. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των εφημερίδων του Σαββατοκύριακου («Καθημερινή », « Ελεύθερος Τύπος », « Ημερησία »), το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο άμυνας για να καμφθούν οι ενστάσεις διψήφιου αριθμού βουλευτών της συμπολίτευσης και προωθεί την εξαίρεση των ανέργων, των τρίτεκνων και των πολύτεκνων, όπως επίσης την έναρξη των πλειστηριασμών από τα σπίτια εκείνων που έπαψαν να αποπληρώνουν το στεγαστικό δάνειο πριν από την κρίση, δηλαδή εδώ και περισσότερο από μία πενταετία. Ανοιχτό είναι το ζήτημα του καθορισμού του ύψους του ανεξόφλητου δανείου που θα θεωρηθεί ως « διαβατήριο » για τους πλειστηριασμούς, ενώ προωθείται η μείωση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που προστατεύεται από τις 200.000 ευρώ στις 150.000 ευρώ. Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα εκδηλωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να μη δοθεί παράταση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών που ισχύει μέχρι το Δεκέμβριο θα αναφέρεται στην έννοια του « συνεργάσιμου δανειολήπτη », ενώ θα προβλέπει συνεκτίμηση των δαπανών διαβίωσης και του συνόλου της περιουσίας του προκειμένου να βγει ή να μη βγει το ακίνητό του στο σφυρί.
Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει θέση εναντίον της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου αφήνουν ένα παράθυρο ανοιχτό λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να παρουσιαστεί η τελική πρόταση του οικονομικού επιτελείου και στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί η θέση του κόμματός τους. Ολα αυτά σημαίνουν ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα ανιχνεύσουν προθέσεις και διαθέσεις στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποφύγουν ένα πολιτικό ατύχημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές με την ατζέντα της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση εστιασμένη σε ένα θέμα καθόλου προνομιακό για την κυβέρνηση.
aftodioikisi.gr

ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙ ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ; ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ 81 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ




Η μαζική άφιξη 81 προσφύγων από την εμπόλεμη Συρία στην παραλία Σφηκούντας (μεταξύ Βικίου και Καμπιών)  της βόρειας Χίου θα μπορούσε να καταλήξει σε τραγωδία αν μέσα στην απόγνωση τους οι πρόσφυγες δεν ειδοποιούσαν με φωτιά το πλοίο της γραμμής μεταξύ των νησιών Ψαρά – Χίου. Εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες στην απόκρυμνη ακτή, αφυδατωμένοι, εξαντλημένοι, οικογένειες με παιδιά  (24 ανήλικα και βρέφη ανάμεσα τους) προσπάθησαν να γίνουν αντιληπτοί με τον καπνό ως έσχατη λύση. 
Παρά την αδυναμία συντονισμού για το ποιος έχει υπηρεσιακά την ευθύνη απεγκλωβισμού των προσφύγων (αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική)  οι προσπάθειες ξεκίνησαν χθες το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν το πρωί της επόμενης μέρας με την συνδρομή και εθελοντών.
Με εμφανή τα σημάδια ταλαιπωρίας, φορώντας τα βρεγμένα ακόμη ρούχα και με κατασχισμένα πόδια από τα αγκάθια και τα βράχια, παιδιά και ενήλικες ακολούθησαν σήμερα την ολοήμερη διαδικασία ιατρικών εξετάσεων. 
Στο τέλος της ημέρας και παρά την σημαντική βοήθεια οργανώσεων και εθελοντών, ιδιαίτερα της Ιματιοθήκης της αγάπης, βρεθήκαμε αντιμέτωποι ξανά με την ίδια ωμή και ντροπιαστική αλήθεια για όλους. 
Φαγητό δεν υπήρχε για τα 81 άτομα – είχαν να φάνε από την προηγούμενη μέρα δλδ 30 ώρες - διότι για πολλοστή φορά και μονότονα μας επανέλαβαν ότι το λιμεναρχείο δεν έχει πιστώσεις για σίτιση. Με 10 πίτσες  (που πληρώθηκαν ρεφενέ) και 12 μερίδες από την Ταξιαρχία, ας πούμε ότι τους ταΐσαμε. Αν αύριο φυσήξει ούριος άνεμος ίσως να πάνε καλύτερα τα πράγματα. Γιατί το κράτος μπορεί να διασφαλίσει τον εγκλεισμό αλλά όχι την σίτιση. 
 Και δεν είναι μόνο το φαγητό. Τα 81 άτομα χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, η μία των 40 ατόμων στριμώχτηκε στο υπόγειο γυμναστήριο της αστυνομίας και οι υπόλοιποι στον άθλιο «οικίσκο» του λιμεναρχείου.
Το ξύλινο αυτό παράπηγμα του λιμεναρχείου υποχρεώνει όλους μας να δεχθούμε ότι μπορούν να κοιμηθούν κατάχαμα, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο 40 άτομα, γυναίκες, μωρά, άντρες.
 Μας υποχρεώνει να δεχθούμε  ως ανεκτή την κατεστραμμένη τουαλέτα στην οποία το μισό πάτωμα δεν υπάρχει πλέον, στην οποία  μπαινοβγαίνουν ποντίκια (τουλάχιστον δύο έκαναν βόλτα στο χώρο, τα είδαν οι γυναίκες πρόσφυγες και μας παρακαλούσαν να τα σκοτώσουμε γιατί φοβούνται να κοιμηθούν). 
Μας υποχρεώνει να δεχθούμε ότι μωρά, γυναίκες και άντρες δεν μπορούν ούτε καν να πλυθούν και πρέπει να παραμείνουν νηστικοί, στοιβαγμένοι και άπλυτοι σε αυτό το άθλιο κουτί που ούτε για στάβλος πλέον δεν κάνει.
Μας υποχρεώνει να δεχθούμε ότι μπορούν να κοιμηθούν 40 άτομα σε 30 τετραγωνικά. Μας υποχρεώνει να δεχθούμε τις απίστευτες δικαιολογίες κάθε φορά για το ότι η κατάσταση αυτή δεν βελτιώνεται τους τελευταίους 10 μήνες.
Εμείς αναρωτιόμαστε: δεν φτάνει η δύναμη μας και η φωνή μας ατομικά και συλλογικά για να φερόμαστε σε ανθρώπους ως άνθρωποι;
Ποιος από όλους εμάς θα άντεχε τέτοια ταπείνωση; και με ποιο δικαίωμα την   επιβάλλει η πολιτεία μας στο όνομα του νόμου και των γραφειοκρατικών οχυρώσεων;
Κύριοι, αυτή η κατάσταση με την αθλιότητα στο λιμεναρχείο δεν πάει άλλο. Οι δικαιολογίες και το μπαλάκι ευθυνών εκθέτουν όσους έχουν υπηρεσιακή αλλά και πολιτική ευθύνη. Όσους άκοπα στα λόγια πλειοδοτούν αλλά η ωμή αλήθεια τους διαψεύδει.
Ας αναμετρηθούμε όλοι με την αξιοπρέπεια μας. Η αθλιότητα του λιμεναρχείου πρέπει να τελειώσει. 

«ΛΑΘΡΑ;» - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΥ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΠΟΥ ΦΛΕΡΤΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Κύμα φυγής προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνεται στο εσωτερικό των κομμάτων. Η πενταετής διάρκεια της επόμενης θητείας Δημάρχων και Περιφερειαρχών και η αβεβαιότητα για τη σύνθεση της επόμενης βουλής, σε συνδυασμό με την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, δημιουργούν σε πολλούς βουλευτές τάση εξόδου από την κεντρική πολιτική σκηνή με διασφάλιση, ταυτόχρονα, της παρουσίας τους στα κοινά.
Σε γαλάζιους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς κύκλους η ονοματολογία εντείνεται αφού άλλοι έχουν ήδη εκδηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλοι το σκέφτονται και το συζητούν με τοπικούς παράγοντες και πολιτικούς τους φίλους. Ειδικότερα:
-Ο Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής Α Αθήνας, έχει δηλώσει ότι σκέφτεται σοβαρά να είναι υποψήφιος για το Δήμο της Αθήνας ανεξάρτητα αν θα πάρει ή όχι το χρίσμα της Λεωφόρου Συγγρού ενώ ενδιαφέρον φαίνεται ότι υπάρχει και από την πλευρά του βουλευτή στην ίδια περιφέρεια Ανδρέα Ψυχάρη. Σε δημοσκοπήσεις έχουν «μετρηθεί», σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ν. ΔένδιαςΜ. Βορίδης και Ο. Κεφαλογιάννη, χωρίς κανείς από τους τρεις να έχει εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.
-Ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει ξανά το Δήμο Θεσσαλονίκης και το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε από τα αυτοδιοικητικά του καθήκοντα- όπως έκανε οΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο δήμο Γλυφάδας- μόλις ορκίστηκε στην κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικός στην προοπτική της υποψηφιότητας είναι και ο βουλευτής Γιάννης Ιωαννίδης.
-Επιστροφή στην πολιτική σκηνή αναμένεται από τον πρώην υφυπουργό της ΝΔ Κώστα Κιλτίδη ο οποίος σε συνομιλητές του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για το δήμο Θεσσαλονίκης. Το όνομά του πάντως κυκλοφορεί και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
-Ενας ακόμη βουλευτής που φέρεται να εξετάζει την κάθοδό του στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι οΜιχάλης Ταμήλος. Στα γαλάζια πηγαδάκια κυκλοφορεί έντονα ότι βλέπει τον εαυτό του ως υποψήφιο δήμαρχο Τρικάλων καθώς έχει αυτοδιοικητικό παρελθόν ενώ παραμένει επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο. Παράγοντες της περιοχής αναρωτιούνται πώς θα ξεμπλέξει το κουβάρι αν εκδηλώσει την ίδια πρόθεση ο βουλευτής ΝΔ Ηλίας Βλαχογιάννης ο οποίος έχει διατελέσει οκτώ χρόνια νομάρχης.
-Στη Βέροια, οι πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος ο βουλευτής ΝΔΛάζαρος Τσαβδαρίδης και αναμένεται η απάντηση του ίδιου του βουλευτή.
-Για το δήμο Αλεξάνδρειας ακούγεται το όνομα του βουλευτή Ημαθίας της ΝΔ Απόστολου Βεζυρόπουλου.
-Ως Υποψήφια το δήμο Καστοριάς φέρεται η βουλευτής ΝΔ Μαρία Αντωνίου και για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η βουλευτής Φθιώτιδας Λένα Μακρή. Πάντως, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει για την ίδια περιφέρεια, ο πρώην υφυπουργός Υγείας της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος.
-Ο βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης ενδιαφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για το δήμο Λαγκαδά και ο Σταύρος Καλογιάννης βουλευτής Ιωαννίνων θεωρείται ως κατάλληλη υποψηφιότητα για την περιφέρεια Ηπείρου
-Για το Δήμο Κατερίνης «κυκλοφορεί» το όνομα του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κουκοδήμου ενώ στη Μεσσηνία ακούγεται όλο και περισσότερο ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος για το δήμο Μεσσήνης ο βουλευτής ΝΔ Δημήτρης Σαμπαζιώτης.
-Η βουλευτής ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου ακούγεται όλο και πιο έντονα για το δήμο Σπάρτης, ενώ πληροφορίες φέρουν τον βουλευτή ΝΔ Χρήστο Κέλλα να εκφράζει ενδιαφέρον για τον Δήμο Λάρισας.

aftodioikisi.gr

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ "ΣΕΙΣΜΟΣΗΜΟ" - ΝΕΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

- Το “σεισμόσημο” θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του ελέγχου τον Σεπτέμβριο
- Εχει προετοιμαστεί σχέδιο για τη δημιουργία Ταμείου που θα ασφαλίζει τα ακίνητα
- Γιατί το ζητάει η τρόικα και ποια θα είναι η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες
Νέα βάρη στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα φέρει η απαίτηση των δανειστών για υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων για φυσικές καταστροφές δηλαδή για πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές
Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής η σύσταση της τρόικας για την επιβολή του “σεισμόσημου” σε όλα τα ακίνητα θα συζητηθεί κατα τη διάρκεια του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας που ξεκινά το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου
Ηδη το θέμα εχει συζητηθεί από την περασμένη άνοιξη με τους εκπροσώπους των δανειστών μας να προβάλλουν το επιχείρημα ότι επιβαρύνεται κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός με πρόσθετα και μη αναμενόμενα κονδύλια λόγω των χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση ακινήτων ύστερα από φυσικές καταστροφές.
Η συζήτηση επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στη Φθιώτιδα. Μάλιστα έχει προετοιμαστεί ένα σχέδιο που αφορά τη δημιουργία ενός Ταμείου που θα ασφαλίζει τα ακίνητα μέχρι ενός ύψους και θα δίνει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τη δυνατότητα να συμπληρώνουν την ασφάλιση για μεγαλύτερα κεφάλαια που θα ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία του ακινήτου. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 100 - 150 ευρώ ανά ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
Σήμερα μόλις το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο στη χώρα μας και αυτό λόγω των πολλών δανείων την τελευταία δεκαετία και τα οποία επιβάλλουν την υποχρεωτική ασφάλιση
Η λογική της υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων στηρίζεται στο μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων για αστική ευθύνη. Το επιχείρημα που υπαγορεύει την επέκτασή του και στην αγορά ακινήτων είναι η αδυναμία του κράτους να αποζημιώνει τους παθόντες στην περίπτωση σεισμού για παράδειγμα όπου οι συνέπειες είναι γενικευμένες.
Η υποχρεωτική ασφάλιση σπιτιών είναι διαδεδομένη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει άλλωστε αυξημένη ασφαλιστική συνείδηση ενώ ακόμη και χώρες όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η FYROM, η Βουλγαρία έχουν προχωρήσει στη δημιουργία αντίστοιχων ταμείων, που αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του μεγάλου σεισμού στην Αθήνα το 1999 οι ζημιές υπολογίστηκαν στα 3 δις. ευρώ από τα οποία η κρατική συμμετοχή ήταν περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ελληνικό Δημόσιο στις περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών δανειζόταν από τη διεθνή αγορά τα κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των ζημιών. Δεδομένης όμως της μακροχρόνιας ύφεσης η χώρα μας είναι αδύνατον αν χρειαστεί να βρει τα ανάλογα κεφάλαια όπως έκανε για παράδειγμα στις πυρκαγιές του 2007.

newsit.gr