Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ , ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015, ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ ΧΙΟΥ


Το Τμήμα Αιμοδοσίας - Τράπεζα Αίματος του Ιδρύματος Πνευματικής και Κοινωνικής Διακονίας Καλλιμασιάς Χίου "Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής" σε συνεργασία με το Σταθμό Αιμοδοσίας του Σκυλίτσειου Γενικού Νοσοκομείου Χίου διοργανώνει Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίαςστην Καλλιμασιά την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015.
Η αιμοληψία θα γίνει στην Ενοριακή Αίθουσα Παναγίας Καλλιμασιάςαπό τις το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι.
Η αιμοληψία γίνεται στα πλαίσια της 17άχρονης συνεχούς παρουσίας και προσφοράς της Τραπέζης Αίματος της ενορίας μας (1998 – 2015).

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών 2015


Στην Αθήνα βρίσκεται από την Παρασκευή 30/1/2015 η ομάδα υδατοσφαίρισης Νέων Ανδρών (γενν. 1996 και νεώτεροι) του ΝΟ Χίου για να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Αθήνα το τριήμερο 30/1-1/2. Η ομάδα μας συμμετέχει στον Γ' Όμιλο Ατιικής και θα αντιμετωπίσει το Π. Φάληρο, ΚΟΠΙ, Τρίτων Αμαρουσίου, Ηλιούπολη και Υδραϊκό. Στην επόμενη φάση προκρίνονται οι 3 πρώτες ομάδες από τον όμιλο μας. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Ιλίσιο Κολυμβητήριο. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχεις ως εξής:
1η ΑγωνιστικήΠαρασκευή 30/1/15
Ώρα 19:30ΑΟ Παλαιού Φαλήρου - ΚΟ Ποσειδών Ιλισίων
Ώρα 20:30Τρίτων ΑΟ Αμαρουσίου - ΝΟ Χίου
Ώρα 21:30ΓΣ Ηλιούπολης - Υδραϊκός ΝΟ
2η ΑγωνιστικήΣάββατο 31/1/15
Ώρα 12:00ΚΟ Ποσειδών Ιλισίων - ΝΟ Χίου
Ώρα 13:00Υδραϊκός ΝΟ - Τρίτων ΑΟ Αμαρουσίου
Ώρα 14:00ΑΟ Παλαιού Φαλήρου - ΓΣ Ηλιούπολης
3η ΑγωνιστικήΣάββατο 31/1/15
Ώρα 18:30ΝΟ Χίου - Υδραϊκός ΝΟ
Ώρα 19:30ΓΣ Ηλιούπολης - ΚΟ Ποσειδών Ιλισίων
Ώρα 20:30Τρίτων ΑΟ Αμαρουσίου - ΑΟ Παλαιού Φαλήρου
4η ΑγωνιστικήΚυριακή 1/2/15 
Ώρα 10:00ΚΟ Ποσειδών Ιλισίων - Υδραϊκός ΝΟ
Ώρα 11:00ΑΟ Παλαιού Φαλήρου - ΝΟ Χίου
Ώρα 12:00ΓΣ Ηλιούπολης - Τρίτων ΑΟ Αμαρουσίου
5η ΑγωνιστικήΚυριακή 1/2/15 
Ώρα 17:30ΝΟ Χίου - ΓΣ Ηλιούπολης
Ώρα 18:30Υδραϊκός ΝΟ - ΑΟ Παλαιού Φαλήρου
Ώρα 19:30Τρίτων ΑΟ Αμαρουσίου - ΚΟ Ποσειδών Ιλισίων




noxiou.gr

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΙΚΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΙΔΩΝ ΤΗΣ ΕΠΣ ΧΙΟΥ

Η Επιτροπή υποδομών και ο Ενωσιακός προπονητής Παίδων παρακαλούν τους προπονητές των ομάδων υποδομής να ενημερώσουν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί 2002 και 2003 όπως τη Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 14:45 να συγκεντρωθούν στο Δημ.Στάδιο Χίου προκειμένου να προγραμματιστεί και να συγκροτηθεί η Μικτή Ομάδα Παίδων της Ε.Π.Σ Χίου για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.
Σε περίπτωση αναβολής λόγω καιρού θα βγει νέα ανακοίνωση.

Π. Σκουρλέτης: Καμία ανησυχία για τις συντάξεις-Τι είπε για τα ταμεία ο Α.Μητρόπουλος


«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα με τις συντάξεις», διαβεβαίωσε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.
Eρωτηθείς Σχετικά ΜΕ τις χθεσινές Δηλώσεις ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ γραμματέα ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ Ασφαλίσεων, Γιώργου Ρωμανιά, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «μεγεθύνθηκε μια αναφορά, η οποία δεν φάνηκε να έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» και υπογράμμισε ότι υπήρξε σαφής τοποθέτηση από τον αρμόδιο, αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλη.
Σε διαφορετική γραμμή κινήθηκε σήμερα ο Αλ.Μητρόπουλος ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει επαναρτίωση των Ταμείων και επιστροφή τμήματος των κουρεμένων αποθεματικών του PSI, τότε το σύστημα δεν θα μπορέσει να αποφύγει περαιτέρω μειώσεις.
«Το πρόβλημα ότι θα χορηγούνται οι συντάξεις στο σημερινό επίπεδο δεν αμφισβητείται. Αυτό το οποίο ήθελε να εκφράσει μάλλον, ο κ. Ρωμανιάς είναι ότι δεν είναι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις », είπε. Όπως εξήγησε, «σήμερα, όσον αφορά στις συντάξεις ισχύουν τέσσερις νομοθετικές περικοπές» και άρα, «το σημερινό σύστημα που είναι χαμηλό, είναι εγγυημένο». Ωστόσο, συνέχισε, «και για τις επικουρικές συντάξεις οι τροϊκανοί πίεζαν μέχρι πρόσφατα, ώστε να υπάρξει και άλλη οριζόντια περικοπή, λόγω του ότι το κράτος, εδώ και επτά μήνες, έφυγε από την εγγύηση των επικουρικών». «Δεν εγγυάται το κράτος για τις επικουρικές με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης ήθελε να πει ότι άλλες περαιτέρω μειώσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν, αν δεν γίνει επαναρτίωση ή ενίσχυση των ταμείων », παρατήρησε.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει στην κεντρική διαπραγμάτευση και με τον κ. Ντέισελμπλουμ σήμερα το ότι ένας από τους πυλώνες της διαπραγμάτευσης θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων κατά το προηγούμενο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Είναι το πρώτο θέμα που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση μας. Κακώς θεωρήθηκαν τα αποθεματικά των ταμείων ιδιωτικό χρέος και μπήκαν στο κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Άρα λοιπόν, αν δεν γίνει επαναρτίωση των ταμείων κατά την επιστροφή τμήματος των κουρεμένων από το PSI, που θα σώσει μεταβατικά το σημερινό επίπεδο των συντάξεων, τότε η κυβέρνηση θα μπει σε δύσκολη θέση να σκεφτεί για περαιτέρω μειώσεις », εκτίμησε.
«Δεύτερη υποστηρικτική γραμμή», συνέχισε ο κ. Μητρόπουλος, «θα είναι να διατηρηθεί η κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία του περσινού έτους, διότι θα δώσει ανάσα ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε επικουρικές και κύριες συντάξεις ».
«Αν ισχύσει η περικοπή που έχει προβλεφθεί και με το μεσοπρόθεσμο από 1ης Ιανουαρίου του 2015 και εφεξής, τότε πάλι, αν δεν γίνει επαναρτίωση με τον τρόπο που περιέγραψα -δηλαδή διατήρηση τουλάχιστον της περσινής κρατικής επιχορήγησης, δεν μιλάω για αύξηση-, τότε ίσως να μην μπορέσουμε να αποφύγουμε περαιτέρω μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις », προειδοποίησε.

aftodioikisi.gr

Η Νάντια ... «παραίτησε» όλο το ΤΑΙΠΕΔ - Ποιοι φεύγουν (ονόματα)


Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη (σ.σ. έχει ζητήσει να την αποκαλούν απλά ... Νάντια) συναντήθηκε την Παρασκευή με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και ζήτησε τις παραιτήσεις των επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Πρόκειται για τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Εμμανουήλ Κονδύλη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Πασχάλη Μπουχώρη που είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις τους το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σταματήσει η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, τουλάχιστον με τη μορφή που ίσχυε μέχρι σήμερα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

aftodioikisi.gr

Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο - Τι είπε ο Κατρούγκαλος στην ΑΔΕΔΥ για απολύσεις, αξιολόγηση, πειθαρχικό, επανέλεγχο συμβάσεων, μισθολόγιο


Στην ακύρωση των αρνητικών για τους δημοσίους υπαλλήλους νόμους που έφερε το μνημόνιο και αφορούν τη διαθεσιμότητα, την αξιολόγηση, τον επανέλεγχο των συμβάσεων, την επιλογή προϊσταμένων αλλά και το πειθαρχικό δίκαιο, θα προχωρήσει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος, Οπως δεσμεύτηκε κατά ΤΗ σημερινή του συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα έβαλε σε δεύτερη προτεραιότητα τα θέματα που έχουν οικονομικό αντικείμενο όπως το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και τη μισθολογική ωρίμανση.
Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ που έγινε σε καλό κλίμα ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύθηκε ότι:
-Θα Επαναπροσληφθούν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν μέσω της διαθεσιμότητας. Ακόμη δεν είναι σαφές πόσοι είναι καθώς με τα μέχρι τώρα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι 3.500, ενώ η ΑΔΕΔΥ τους ανεβάζει σε 9.000
-Το Νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο θα συζητηθεί από μηδενική βάση και γι 'αυτό το λόγο ο υπουργός ζήτησε από την ΑΔΕΔΥ να στείλει τις σχετικές προτάσεις της μέσα σε ένα μήνα
-Καταργείται Ο νόμος Μητσοτάκη για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο και μετά από διάλογο θα θεσπιστεί νέος
- Θα τροποποιηθεί το πειθαρχικό δίκαιο με την άρση ακραίων ρυθμίσεων όπως του να τίθεται ο υπάλληλος σε υποχρεωτική αργία με απλή παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο (σ.σ. πιθανότατα θα μετατραπεί σε δυνητική αργία), η πειθαρχική δίωξη για συνδικαλιστική και κοινωνική δράση
-Παγώνει Ο επανέλεγχος των συμβάσεων
Για το 2016 οι αλλαγές στους μισθούς
Αναφορικά με τα μισθολογικά ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες του καθώς δεν μπορεί να δεσμευθεί αυτή τη στιγμή σε ότι έχει οικονομικό κόστος, παραπέμποντας στο 2016. Συγκεκριμένα:
-Για Το νέο μισθολόγιο είπε ότι θα θεσπιστεί μετά από συζήτηση με την ΑΔΕΔΥ και θα είναι δικαιο
-Για Τη μισθολογική ωρίμανση που έχει παγώσει από το 2011, είπε ότι είναι ένα θέμα που θα εξετάσει αλλά δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δώσει δεσμευτική απάντηση.
Κατρούγκαλος: Εποικοδομητική η συνάντηση
Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «Είχαμε σήμερα μια ουσιαστική συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ που σκοπό δεν είχε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά να διαμορφώσουμε έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της συνεργασίας μας.
Χρειαζόμαστε ένα νέο κράτος πιο δημοκρατικό πιο ανοικτό στην κοινωνία, πιο αποτελεσματικό και δεν μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το νέο κράτος χωρίς τους δημοσίους υπαλλήλους.
Το προηγούμενο διάστημα συνέβη μια δαιμονοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων. Κάθε καθεστώς που θέλει να δικαιολογήσει κάποιου είδους μιζέριας κατασκευάζει την εικόνα του δημοσίου υπαλλήλου ως εσωτερικού εχθρού που δήθεν φταίει για τα περισσότερα προβλήματα ..
Πρόκειται να αλλάξουμε αυτήν την εικόνα, θα συνεργαστούμε με τον δημόσιο υπάλληλο αλλάζοντας όμως και τον ίδιο τον δημόσιο λειτουργό στα πλαίσια του κράτους που θέλουμε να αλλάξουμε. Επομένως θα έχουμε εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες δυνάμεις της δημόσιας διοίκησης, θα έχουμε εμπιστοσύνη και στους εκπροσώπους της, αλλά δεν θα αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν.
Ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κοινωνία αυτή την στιγμή έχει μια δημόσια διοίκηση που δεν της αξίζει, είναι γιατί αυτό τον καιρό οι πολιτικές της πατρωνίας και του πελατειακού κράτους, της αναξιοκρατίας, ήταν αυτές που επέβαλαν την λειτουργία της σημερινής δημόσιας διοίκησης .Αυτές οι πολιτικές θα σταματήσουν.
Εξήγησα στην ΑΔΕΔΥ ότι δεν υπάρχει περιθώριο αυτή την χρονιά για οποιαδήποτε μισθολογική βελτίωση της κατάστασης, μολονότι αναγνωρίζουμε πόσο σοβαρά έχουν θίγει και αυτοί από την μνημονιακή λαίλαπα.
Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να επέμβουμε στο επίπεδο των θεσμών, να έχουμε εκείνες τις δομές που έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση να γίνει όπως περιέγραψα. εργαλείο και για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και ένας μηχανισμός που θα δίνει στην κοινωνία αυτές τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη
Ικανοποιημένη η ΑΔΕΔΥ: Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε
Από την πλευρά του ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ επισήμανε μεταξύ άλλων πως:
«Κάθε φορά που γινόταν διάλογος με τους δανειστές οι δημόσιοι υπάλληλοι στέλνονταν ως Ιφιγένεια στο βωμό της θυσίας. Ελπίζω αυτή η στοχοποίηση να ανατραπεί ώστε να έχουμε έναν γόνιμο διάλογο.
Για μας πρέπει να σκουπιστεί το τραπέζι από τις 10.500 απολύσεις. Είναι προαπαιτούμενο και φυσικά πρέπει να σταματήσουν οι υπόλοιπες για να εκπληρωθούν οι στόχοι του μνημονίου και να οικοδομηθεί η μεταξύ μας η εμπιστοσύνη.
Για το θέμα της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ο κ. Κουτσιουμπέλης τόνισε πως «ήταν κατάπτυστη μέχρι τώρα. Και ότι Θα υπάρξει διάλογος αλλά ασφαλώς υπάρχουν για μας κόκκινες γραμμές για διαρκή κινητικότητα και τη σύνδεσή της με το μισθό «. Για την επιλογή των ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ, επίσης, είπε ότι δεν μπορεί να μη λαμβάνεται υπόψιν ο φάκελος με τα τυπικά προσόντα του υπαλλήλου αλλά και η συνέντευξη που μετράει 70% για τους γενικούς δ / ντές και 60% για δ / ντές κλπ αυτό πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ως έλεγχος πρόσωπο για το πελατειακό κράτος ». Τέλος για τη ΒΕΛΤΙΩΣΗ των ΜΙΣΘΩΝ δήλωσε ότι «Δεν πιστεύαμε ότι θα ανακτούσαμε αμέσως τις απώλειές μας αλλά ζητήσαμε τουλάχιστον το ξεπάγωμα των ωριμάνσεων από το μισθολόγιο του 2011. Προς τιμήν του ο Υπουργός μας είπε ότι για το 2015 ο κουμπαράς είναι άδειος και δεν προβλέπει κάτι .Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε. »


aftodioikisi.gr

Ο " ΛΙΤΟΣ ΒΙΟΣ " ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ... ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΒΑΤΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ 
Της Κάλι Καρά
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές των νέων υπουργών με ή χωρίς γραβάτα, με θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο, τα μαντάτα για το «τι μας έχουν για μετά» ήρθαν.
«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών προς το ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, στα περισσότερα από ένα στα δέκα παιδιά (0–17 ετών) και στο ποσοστό 7,9% των ενηλίκων (18-60 ετών) που διαμένουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Επιβεβαιώνοντας ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις είναι ψίχουλα προς εξαθλιωμένους και δεν βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο του λαού.
«Η κοινωνία έχει ανάγκη την ισχυρή επιχειρηματικότητα», είπε ο άλλος ισχυρός άνδρας της νέας συγκυβέρνησης.
Ξεκαθαρίζεται σύντομα ότι το αναμενόμενο πρόγραμμα θα στηρίζεται στις δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο, ενώ για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών θα είναι μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας σε περισσότερους.
Δεν προβλέπει ανάκτηση των απωλειών που είχε η λαϊκή οικογένεια τα χρόνια της κρίσης, για να ανασάνει πραγματικά, αλλά περιλαμβάνει μόνο ψίχουλα για την ανακύκλωση της ακραίας φτώχειας. Αυτά που θα μοιράζει η κυβέρνηση με το ένα χέρι, με το άλλο θα δίνει νέα προνόμια στο κεφάλαιο, στο όνομα της «αναπτυξιακής ανασυγκρότησης» της χώρας. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο θα εξανεμιστούν και τα ελάχιστα που υπόσχεται στο λαό.
Πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμεύσεις από το παρελθόν πρώτα απ' όλα γιατί αποτέλεσε και αποτελεί δύναμη που στήριξε τον ευρωμονόδρομο, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα. Και σήμερα διαβεβαιώνει ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και γενικότερα στο ευρωατλαντικό πλαίσιο. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη είναι δοκιμασμένα σε διάφορα πόστα, σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά και σε διεθνή ινστιτούτα των μονοπωλίων.
Η νέα συγκυβέρνηση «ποντάρει» στις μειωμένες απαιτήσεις και στις απατηλές ελπίδες με τις οποίες έφτασε στην κάλπη ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων από τα λαϊκά στρώματα. Αυτές θα προσπαθήσει να ενισχύσει με την πολιτική διαχείρισης της φτώχειας, για να εξασφαλίσει την εργατική - λαϊκή συναίνεση σε αυτή την πολιτική, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις με λίγα τριαντάφυλλα στο θυσιαστήριο των κομμουνιστών στην Καισαριανή.
Το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν θα χάσει ούτε λεπτό. Καμιά ανοχή. Ανάπτυξη της Λαϊκής Συμμαχίας, για την ανάκτηση των απωλειών στην κρίση, ανάπτυξη της λαϊκής αλληλεγγύης, ενάντια στα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα.

Παλιές κουδουνατιές και Μόστρες


    Συνεχίζονται και αυτή την Κυριακή στις 7 το απόγευμα οι βεγγέρες που έχει καθιερώσει ο ΜΕΟΘ στα γραφεία του στα Θυμιανά. Ετσι την Κυριακή όσοι παραβρεθούν στη βεγγέρα θα έχουν την ευκαιρία, με το άνοιγμα του Τριωδίου και της αποκριάτικης περιόδου, να θυμηθούν παλιές κουδουνατιές και Μόστρες. Μέσα από μια αρχειακή εκπομπή του Δημήτρη Φρεζούλη θα προβληθούν αποσπάσματα από παλιές εκδηλώσεις για τη Μόστρα ενώ οι ΜΙΜΗΣ ΣΥΡΡΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΤΣΑΛΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΡΩΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΟΥΜΠΗΣ,
ΜΑΡΙΑ ΤΟΥΜΑΖΟΥ και ΑΡΓΥΡΩ ΣΥΡΡΗ ξεδιπλώνουν τις αναμνήσεις τους και θυμούνται αείμνηστους Θυμιανούσους που συμμετείχαν στο έθιμο μεταμφιεσμένοι σε κουδουνάτους. Μετά τη βεγγέρα οι Θυμιανούσοι μικροί και μεγάλοι, μεταμφιεσμένοι θα υποδεχτούν το άνοιγμα του Τριωδίου.


ΚΕΔΕ: Από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού η κεντρική διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση της φτώχειας



Συνεργασία με την Εκκλησία για την υλοποίηση δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους

Τη θέση ότι η διαχείριση και υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από τα ευρωπαϊκά ταμεία επιχειρησιακών προγραμμάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση της φτώχειας, να γίνεται από τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια, επαναδιατύπωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, με αφορμή την ανοικτή, μέχρι 13 Φεβρουαρίου, διαβούλευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους ΤΕΒΑ/FEAD» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η καταπολέμηση της φτώχειας αποτελεί πολυσύνθετο φαινόμενο με κοινό χαρακτηριστικό στην τοπική αντιμετώπιση του φαινομένου, κυρίως σε επίπεδο της οικογένειας. Επίσης τονίζει πως οι δήμοι είναι αυτοί που διαθέτουν ένα μόνιμο δίκτυο κοινωνικών δομών, κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για την αντικειμενική, συνεχή καταγραφή και εξυπηρέτηση των ωφελουμένων.
Ως εκ τούτου η ΚΕΔΕ απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσπάθεια επιβολής εκ των άνω ελέγχου στην υλοποίηση και εκτέλεση των επιχειρησιακών προγραμμάτων που έχουν κοινωνική στόχευση, ιδιαίτερα αν αυτή επιχειρείται από άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς που δεν διαθέτουν ούτε τις δομές, αλλά ούτε και τη γνώση των τοπικών προβλημάτων που διαθέτει η Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού.
Σε ότι αφορά στο ρόλο των δήμων ως «επικεφαλής εταίρων» των κοινωνικών συμπράξεων του ΤΕΒΑ, αυτός στοχεύει στην ομογενοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους απόρους, αλλά και στη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού εφαρμογής συμπληρωματικών δράσεων αντιμετώπισης της φτώχειας, κυρίως και πρωτίστως με την Εκκλησία, και προώθησης της κοινωνικής ενσωμάτωσης των λοιπών κατηγοριών ευπαθών ομάδων.

Με βάση όλα τα παραπάνω η ΚΕΔΕ θα στηρίξει συνολικά και συλλογικά αυτήν την προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προάγοντας και αναδεικνύοντας τις συνεργασίες και τις εταιρικές σχέσεις σε τοπικό επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση η ΚΕΔΕ θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμα των δήμων να προωθήσουν τη δημιουργία μεταξύ τους συμπράξεων, προκειμένου να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των ΕΠ που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.

Επίσης, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα προχωρήσουν από κοινού και οργανωμένα στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της φτώχειας και στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης με κοινή και ισότιμη συμμετοχή δήμων και Εκκλησίας στις «Κοινωνικές Συμπράξεις, που προβλέπονται στην εφαρμογή των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ

Σας ενημερώνουμε για δυο ανοικτές προσκλήσεις για προμήθειες. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω links στην ιστοσελίδα του Δήμου Χίου.

http://www.chioscity.gr/index.php/prokirikseis/2014-10-31-09-05-44/2014---a--------------2015.html

http://www.chioscity.gr/index.php/prokirikseis/2014-10-31-09-05-44/2015-2015-01-30-15-20-16.html

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ

Ο Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, επισκέφθηκε σήμερα το Ανδρεάδειο Γυμνάσιο – Λύκειο Βροντάδου όπου τελέστηκε ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε βράβευση αριστούχων μαθητών. Έπειτα έδωσε το παρόν στο 1οΓυμνάσιο Χίου, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Χίου.
Τέλος, χτες, ο κ. Μηταράκης επισκέφτηκε το Θολοποτάμι, την Καλλιμασιά και την Καλαμωτή.

Ο Νότης Μηταράκης στο Ανδρεάδειο Γυμνάσιο – Λύκειο Βροντάδου
Ο Νότης Μηταράκης στο Ανδρεάδειο Γυμνάσιο – Λύκειο Βροντάδου

Ο Νότης Μηταράκης στο 1ο Γυμνάσιο Χίου με τη σύζυγο και την κόρη του
Ο Νότης Μηταράκης στο 1ο Γυμνάσιο Χίου με τη σύζυγο και την κόρη του

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΣΕΠ, ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΛΥΚΕΙΟ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΞΗΓΓΕΛΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ



Ριζικές και άμεσες αλλαγές στο Λύκειο προανήγγειλε, η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Καλαμαρά, στην περίπτωση που το κόμμα της είναι η επόμενη κυβέρνηση. Σε συνέντευξή στη Μάχη Νικολάρα, και την εκπομπή Υπόθεση Παιδεία στον Alpha 989, παράθεσε τα άμεσα μέτρα στα οποία θα προχωρήσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επηρεάζουν όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης και κυρίως το Λύκειο όπου το τοπίο αλλάζει ριζικά από τις εφετινές προαγωγικές εξετάσεις της Α΄και Β΄ Λυκείου. Κωδικοποιημένα, η κ. Καλαμαρά είπε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει αμέσως:

για το Λύκειο Ενδοσχολικές και όχι πανελλαδικές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ και Β΄Λυκείου από εφέτος τον Ιούνιο. Τα θέματα θα τα επιλέξουν οι διδάσκοντες. Θα καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων ως δεξαμενή υποχρεωτικής άντλησης του 50% των θεμάτων. Δεν θα μετρήσει ο Βαθμός των πρώτων δύο τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, για τους υποψήφιους του 2016 Καμία αλλαγή για τους εφετινούς μαθητές της Γ΄Λυκείου οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς δεν επηρεάστηκαν από τις αλλαγές του Νέου Λυκείου Η Γ΄Λυκείου της χρονιάς 2015-2016 θα εξεταστούν στα μαθήματα που έχουν προετοιμαστεί. Θα μπορούν όμως να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους σχολές και τμήματα περισσότερα από 2 ή 3 επιστημονικά Πεδία. Πρόσβαση στα Παιδαγωγικά τμήματα από όλα τα Πεδία. Πρόσβαση στις Θετικές, Τεχνολογικές και τις επιστήμες Υγείας από την 3η ομάδα Πρασανατολισμού Δεν θα ξεκινήσει από εφέτος η ελεύθερη πρόσβαση σε αριθμό σχολών Επαναλειτουργία, από την επόμενη σχολική χρονιά, των τομέων και των ειδικοτήτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που έχουν καταργηθε

ί για το Πανεπιστήμιο Κατάργηση, άμεση, του νόμου 4009. Μεταβατικό νομοθετικό πλαίσιο για την λειτουργία των Πανεπιστημίων έως ότου, μετά από διάλογο, καταρτιστεί νέος νόμος Πλαίσιο. Κατάργηση αμέσως των Συμβουλίων Ιδρύματος. Ανοικτό, αν υπάρξει χρόνος, να αλλάξει ο τρόπος εκλογής νέων πρυτανικών αρχών στο ΕΚΠΑ Κατάργηση του χρονικού ορίου φοίτησης, (ν+2) Επαναφορά του πανεπιστημιακού Ασύλου Επανασύσταση συλλογικών Οργάνων με τη συμμετοχή και των φοιτητών με ποσόστοση Ανάκληση των διαγραφών φοιτητών, όπου έχουν γίνει για το προσωπικό της Εκπαίδευσης Επαναπρόσληψη αμέσως, σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για τις ανάγκες της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, σε όλες τις βαθμίδες

. Κατάργηση του ΑΣΕΠ Η κ. Καλαμαρά προσδιόρισε ένα χρονικό διάστημα ενός έτους στο οποίο θα γίνει διάλογος με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης, δημόσιους και ιδιωτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές προκειμένου να αποφασιστούν οι αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, την αποδέσμευση και την αυτονομία του Λυκείου, την 12χρόνη υποχρεωτική μέση εκπαίδευση, την υποχρεωτική δίχρονη προσχολικά αγωγή.



ΡΙΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ



Απρόοπτο για τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο στην Κρήτη. Το ελικόπτερο NH-90 του Στρατού Ξηράς που τον μετέφερε στα Ίμια και μετά στην Κρήτη , παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα στην Κρήτη. Το ελικόπτερο καθηλώθηκε και ο ΥΕΘΑ με τους δύο Αρχηγούς ΓΕΝ και ΓΕΑ θα επιστρέψει στην Αθήνα με C-130 που θα απογειωθεί από τα Χανιά.
Ο Πάνος Καμμένος έριξε μαζί με τους δύο Αρχηγούς στεφάνι στην περιοχή των Ιμίων και στην συνέχεια πήγε στην Κρήτη για να παραστεί στο μνημόσυνο για τον ήρωα καταδρομέα Μανώλη Μπικάκη, που είχε πολεμήσει στην Κύπρο με εξαιρετικές επιδόσεις κατά τη διάρκεια της εισβολής του Αττίλα.
Ήταν η πρώτη φορά που ΥΕΘΑ προσέγγισε έστω από αέρος την περιοχή των Ιμίων για την μαύρη επέτειο της πτώσης του ελικοπτέρου που είχε ως αποτελέσμα τον θάνατο τριών αξιωματικών του ΠΝ.
Η ενέργεια Καμμένου προκάλεσε την αντίδραση και την διαμαρτυρία της Τουρκίας. Και βέβαια προκάλεσε την αντίδραση της τουρκικής ΠΑ που εμφανίστηκε στην περιοχή που πετούσε το ελικόπτερον που μετέφερε Καμμένο και Αρχηγούς.

ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΥ

Ξεκίνησαν τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και που αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες....






Από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου ισχύει μερική απαγόρευση απόπλου, αφού οι άνεμοι στο Αιγαίο φτάνουν σε ένταση ακόμη και τα 9 μποφόρ.

Συγκεκριμένα, από τον Πειραιά τα δρομολόγια γίνονται μόνο μέχρι την Αίγινα, μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες, τα νησιά ανατολικού και βορειανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα- Σαλαμίνα.

Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν θα γίνει το απογευματινό δρομολόγιο στις 5:30 του πλοίου «Θεολόγος» για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο, ενώ στο λιμάνι του Λαυρίου, τα πλοία είναι δεμένα.

Στο μεταξύ, η MINOAN LINES λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων γνωστοποιεί στο επιβατικό κοινό ότι το προγραμματισμένο δρομολόγιο της εταιρείας με το πλοίο CRUISE EUROPA στη γραμμή Πάτρα- Ηγουμενίτσα- Αγκόνα θα γίνει στις 19:30 το απόγευμα και όχι στις 17:00 από το λιμάνι της Πάτρας για Αγκόνα. Επίσης, το πλοίο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή του Ιονίου δεν θα προσεγγίσει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Συνιστάται πάντως στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοία να επικοινωνούν πρώτα με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία.

Πηγή: ΑΠΕ

ΤΕΛΟΣ Η ΧΛΙΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ - ΤΑ ΚΟΒΕΙ ΟΛΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Ποιες παροχές κόβει στους Υπουργούς ο Αλέξης Τσίπρας;
Τέλος στους…αστυνομικούς των πολιτικών και Υπουργών αλλά και τις αστυνομοκρατούμενες περιοχές περιμετρικά από τις κατοικίες του Πρωθυπουργού και υπουργών «πρώτης γραμμής» φέρνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τουυπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση και του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση, καταργούνται οι στατικές σκοπιές των ένστολων αστυνομικών έξω από τις μόνιμες οικίες τους, επί 24ωρου βάσεως.
«Ήδη, συγκριτικά με το παρελθόν έχουμε λάβει πολύ λιγότερα αιτήματα υπουργών για διάθεση αστυνομικών παροχών και συνοδευτικών οχημάτων, εν συγκρίσει με το τι ίσχυε στα προηγούμενα κυβερνητικά σχήματα», ανέφερε στο topontiki.gr ανώτερος αξιωματικός του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επιθυμία τόσο του πρωθυπουργού όσο και των υπόλοιπων μελών της Κυβέρνησης είναι να αλλάξει η επικρατούσα στην κοινή γνώμη αντίληψη των απρόσιτων από το πολίτη κυβερνητικών στελεχών, καθώς και η δυσάρεστη αίσθηση της «μόνιμης παρακολούθησης τους από την ΕΛ.ΑΣ.» που ένιωθαν όσοι είχαν την τύχη ή την… ατυχία να ζουν κοντά στα σπίτια σημαντικών πολιτικών προσώπων.
Πρέπει να σημειωθεί πως η κατάργηση των ένστολων αστυνομικών φρουρών σε καμιά περίπτωση δεν συνεπάγεται την χαλάρωση των αυξημένων μέτρων ασφαλείας σε πρόσωπα – εν δυνάμει στόχους τρομοκρατών.
«Η φύλαξη τόσο του Πρωθυπουργού όσο και των άλλων μελών της Κυβέρνησης θα παραμείνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Σαφώς και λαμβάνεται υπόψιν η επιθυμία του κάθε προσώπου ξεχωριστά, όμως είναι κατανοητό πως τα αυξημένα μέτρα φύλαξης καθορίζονται βάσει του βαθμού κρισιμότητας. Παραδείγματος χάριν, δεν είναι δυνατό να μείνει απροστάτευτος ο Πρωθυπουργός! Απλώς από εδώ και στο εξής θα γίνεται πιο διακριτικά», διευκρινίζουν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Επανακαθορισμός και ομαδοποίηση της φύλαξης υποψήφιων «στόχων»
Οι στατικές σκοπιές έξω από τις οικίες του πρωθυπουργού και των υπουργών θα αντικατασταθούν από περιοδικές περιπολίες συμβατικών αυτοκινήτων της Ασφάλειας. Επίσης θα γίνει μια προσπάθεια ομαδοποίησης προσώπων ανάλογα με τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το σχεδιαζόμενο πλάνο κάποιοι υπουργοί οι οποίοι θα εκτιμηθεί ότι πρέπει να φυλάσσονται και κατοικούν σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση, ενδεχομένως να μπορούν να καλυφθούν από την ίδια ομάδα αστυνομικών.


«Με αυτό τον τρόπο αποδεσμεύονται αστυνομικοί, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις πολύ αυξημένες ανάγκες στα τοπικά αστυνομικά τμήματα και τις υπηρεσίες της Ασφάλειας. Προτεραιότητα παραμένει η παροχή ασφάλειας στον πολίτη», τονίζουν κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ.
Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται εξάλλου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με σκοπό τον επανακαθορισμό της λίστας των προσώπων και εγκαταστάσεων, που συμπεριλαμβάνονται στους «υποψήφιους στόχους τρομοκρατικής ενέργειας».
Είναι μια τακτική που ακολουθείται κάθε φορά που διεξάγονται εθνικές εκλογές ή αλλάζει η σύνθεση της Κυβέρνησης και της Βουλής. Παραδείγματος χάριν θα εξακολουθήσουν να ισχύουν τα αυξημένα μέτρα ασφαλειας για όσους διατέλεσαν κατά το παρελθόν υπουργοί Δημόσιας Τάξης, κατείχαν υψηλόβαθμα δημόσια αξιώματα, ανώτερους δικαστικούς, δημοσιογράφους και μελών διπλωματικών υπηρεσιών.
Τέλος, με εντολή των περισσότερων νέων υπουργών απομακρύνθηκαν από τις εισόδους και περιμετρικά των υπουργικών κτιρίων οι κλούβες και οι διμοιρίες των ΜΑΤ ή των ΥΜΕΤ, που βρίσκονταν εκεί επί 24ωρου βάσεως.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ



Όσοι δεν ήθελαν τους ΑΝΕΛ ας σκεφτούν τι θα γινόταν αν έμεναν εκτός βουλής.
Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος, υποψήφιος με το Ποτάμι στις πρόσφατες εκλογές, πήρε θέση υπέρ του Γέρουν Ντάισελμπλουμ στην κόντρα με την ελληνική κυβέρνηση και τον Υπουργό, Γιάνη Βαρουφάκη. Μάλλον όμως, το παράκανε…
Ο καθηγητής κ. Λιαρόπουλος, μοιάζει να ενθουσιάστηκε με τη στάση του προέδρου του Eurogroup απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και τη γραμμή της και δεν δίστασε να το δείξει (τουλάχιστον όχι αρχικά). Ο υποψήφιος στη Β” Αθήνας, μιλούσε στην αρχή για bullshits (μ@λ@κίες στα ελληνικά) του υπουργού Οικονομικών, κάτι όμως που άλλαξε και στη θέση του μπήκε η λέξη «εξυπνάδες»… topontiki

NHΡΕΑΣ: ΑΠΟΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Κ





Tην πώληση της συνολικής δραστηριότητας στην Τουρκία αποφάσισε η διοίκηση της Νηρέας. Συγκεκριμένα, η Νηρέας προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας για την πώληση του συνόλου των μετοχών των τούρκικων εταιρειών ILKNAK και MIRAMAR που κατέχει σήμερα, έναντι τιμήματος 4.150.000 ευρώ που θα καταβληθεί τοις μετρητοίς. Αγοραστής είναι Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην ιχθυοκαλλιέργεια επί σειρά ετών. Στόχος της κίνησης αυτής, είναι αφενός η απεμπλοκή της εταιρείας από δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνονται πλέον στον επιχειρησιακό στρατηγικό του σχεδιασμό και αφετέρου στην άμεση ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Αρμόδιοι για την κατασκευή, αναρμόδιοι για την τήρηση της νομιμότητας



Κανένα πρόβλημα με την αυθαιρεσία δεν έχει ο Δήμος Χίου. Αυτό μας δήλωσαν χθες ουσιαστικά με την απόφαση τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αφού δεν ετόλμησαν να αγγίξουν το κλουβί του Λιμενάρχη που τοποθετήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Δήμου Χίου.
Κύριοι, δεν είναι μόνο θέμα ευαισθησίας, είναι και θέμα ανάληψης ευθύνης. Για ένα έργο που κατασκευάσατε εσπευσμένα και χωρίς καμία άδεια, το χρηματοδοτήσατε με 10.676,87 €, και τώρα αποποιείστε την ευθύνη να το ξηλώσετε δηλώνοντας  αναρμόδιοι.
Ποιος πολίτης δεν θα πήγαινε κατηγορούμενος, δεν θα του επιβάλλονταν πρόστιμο σε ανάλογη αυθαίρετη κατασκευή;

Στο λιμάνι της Χίου, δίπλα στο μνημείο του Κάστρου, ο Δήμος Χίου δίνει το παράδειγμα: Αυθαιρετήστε !

«ΛΑΘΡΑ;» - Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου

Η σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι μια πρώτη νίκη του λαού και των αγώνων της Αριστεράς!

Η σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι μια πρώτη νίκη του λαού και των αγώνων της Αριστεράς!
Ζούμε ιστορικές στιγμές. Από τις 26 Γενάρη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέγεται Αλέξης Τσίπρας και όχι Αντώνης Σαμαράς .Η βούληση του λαού βούλιαξε και γκρέμισε τη λαομίσητη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια ιστορική ανατροπή. Για πρώτη φορά  ένας αριστερός σχηματισμός έρχεται πρώτος σε βουλευτικές εκλογές με 2,250 εκατομμύρια ψήφους και 149 έδρες. Ο λαός έδιωξε πανηγυρικά τους Σαμαροβενιζέλους και διέσυρε το Γιώργο Παπανδρέου,που δεν κατόρθωσε ως πρώην πρωθυπουργός να μπει στη Βουλή!
Τα μνημονιακά κόμματα έχασαν όλα. Η Ν.Δ από τρεις εκατοστιαίες μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ  πήγε 8,5 μονάδες πίσω του. Το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε στα ιστορικά χαμηλά του 4,8%,έβδομο και καταϊδρωμένο, στα όρια του αφανισμού. Η ΔΗΜΑΡ έγινε εξωκοινουβουλευτική και εξαφανίστηκε, παραχωρώντας  τη θέση της στη βουλή στο Ποτάμι,τέταρτο στην κατάταξη,πουδεν ξεχείλισε,όπως διέρρεαν. Η Χ.Α τρίτη και πάλι,αλλά έχασε το 30% της δύναμή της από τις ευρωεκλογές,μισή μονάδα  κάτω από τις βουλευτικές του 2012 και με την ηγεσία της στον Κορυδαλλό.Οι ΑΝΕΛ παρά τα προβλήματα των πολλών αποχωρήσεων βουλευτών στη διετία που πέρασε, κρατήθηκαν όρθιοι στην έκτη θέση και διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις, που τους εμφάνιζαν οι πιο πολλές εκτός βουλής. Οχι μόνο μπήκαν στη βουλή, αλλά και στην κυβέρνηση. Το ΚΚΕ πέμπτο, ανέβηκε μία εκατοστιαία μονάδα από το απόλυτο χαμηλό του 4,5 % του Ιουνίου του 2012,αλλά έπεσε από το 6,08% των ευρωεκλογών του 2014 στο 5,47%. Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά σε μια από τα ίδια ως προς τις εκλογικές επιδόσεις και πάλι κάτω από την εκατοστιαία μονάδα στο σύνολο της.
Από χτες και παρά τη μη επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ για ελάχιστους ψήφους -περίπου 0,4%, έχουμε στη χώρα μας για πρώτη φορά, αντιμνημονιακή κυβέρνηση με κυρίαρχο κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη/συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε 1 υπουργείο και 4 υφυπουργεία,  από τις συνολικά 40 κυβερνητικές θέσεις.Κυβέρνηση αντιμνημονιακής συνεργασίας λοιπόνΕνός αριστερού κόμματος, μεγάλου πλέον του 36,3% και ενός μικρού συντηρητικού, αλλά ταυτόχρονα συνεπούς μέχρι τώρα ,αντιμνημονιακού κόμματος του 4,8%.Θα ήταν στρατηγικό λάθος και με αρνητικές συνέπειες σ'αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, η προσφυγή σε επαναληπτικές εκλογές,συν τοις άλλοις και λόγω του κενού εξουσίας που αντικειμενικά θα υπήρχε για ένα καθοριστικό χρονικό διάστημα.Για να ξέρουμε τι λέμε και να έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω μας.
 
Πέρα από τους πρώτους και απαραίτητους πολιτικούς συμβολισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα στο σκοπευτήριο Καισαριανής,- πολιτικός όρκος, κατάργηση κάγκελων στη Βουλή, επαναπρόσληψη απολυμένων της τρόικα, μη μείωσης των συντάξεων και αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης,κλπ -αυτή η κυβέρνηση, όπως κι όσες πέρασαν, κρίνονται όχι μόνο από τη σημειολογία, αλλά πρωτίστως από τις πράξεις και τα έργα τους και κυρίως από την κάλυψη και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.Θα κριθεί και αυτή ,χωρίς να έχουμε καμιά ψευδαίσθηση και καμιά αυταπάτη ως προς τα όρια που μπορεί να κινηθεί, από το αν τα καταφέρει ν' αντέξει και να τα βγάλει πέρα, με τόσους εχθρούς, εντός κι εκτός, δεξιά και αριστερά της. Κεφάλαιο, διευθυντήριο της Ε.Ε, ''αγορές', διεθνής αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Όλη αυτή η ''πολυκέφαλη Λερναία Ύδρα'', που απλώνει  τα πλοκάμια της, για να την πνίξει, από την πρώτη κιόλας μέρα, με το συνεχιζόμενο κύμα κατάρρευσης στο χρηματιστήριο αξιών της Αθήνας ,που μέσα σε διάστημα τριών μετεκλογικών συνεδριάσεων, ο δείκτης τραπεζών υποχώρησε άνω του 43%,ενώ σε όρους κεφαλαιοποίησης χάθηκαν πάνω από 7,5 δισ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τον εκτροχιασμό των αποδόσεων των ελληνικών τριετών ομολόγων κοντά στο 17%.
Παρόλα αυτά, η αντιμνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα ,φαίνεται να κερδίζει για την ώρα την αποδοχή από πολύ ευρύτερες και όχι μόνο από τις αριστερές δυνάμεις και τους πολίτες που ψήφισαν  τα δυο κόμματα που τη συγκρότησαν. Aποτελεί γεγονός πανευρωπαϊκής εμβέλειας και δεν θα' ταν υπερβολή να λέγαμε και παγκόσμιας προσοχής, αίσθησης και ενδιαφέροντος, με όσα βλέπουμε αυτές τις μέρες από την Κυριακή των εκλογών.  Έχει προκαλέσει πολιτική ελπίδα και η λαϊκή πλειοψηφία αισθάνεται ενισχυμένη και περήφανη. Ο κόσμος της εργασίας και της δημιουργίας, όλος λαϊκός κόσμος αποκτά αυτοπεποίθηση και θάρρος με το " θράσος'' της  νέας ελληνικής κυβέρνησης, κάθε φορά που θα σηκώνει κεφάλι να διεκδικεί το δίκιο της χώρας και θα υψώνει το ανάστημά της, με ανακοινώσεις διαφοροποίησης από το κυρίαρχο μπλοκ της ΕΕ,όπως έγινε χτες με το εμπάργκο στη Ρωσία. Τα ύστερα του κόσμου…
Οι στιγμές που ζούμε απαιτούν άμεσα τη συγκρότηση μιας μεγάλης συμπαράταξης, ενός μετώπου του λαού που θα ακυρώσει πριν απ' όλα  τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους και θα οδηγήσει στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του τοκογλυφικού,ληστρικού χρέους. Μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, που θα σπάσει τις άγονες και τεχνητές περιχαρακώσεις μέσα στο λαό.Για τη νέα οικονομική και πολιτική ανασυγκρότηση του τόπου,στον ανηφορικό και δύσκολο δρόμο της  κοινωνικής  απελευθέρωσης.
Χίος,28/1/2015
Βασίλης Μαυρέλος

Συγκρότηση Επιτροπών Εκτίμησης και Καταγραφής Ζημιών σε Επιχειρήσεις – Απαιτούμενα δικαιολογητικά



Με Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Στ. Κάρμαντζη (ΑΔΑ: 6Ψ847ΛΩ-ΔΜΗ) συγκροτήθηκαν οι προβλεπόμενες από το Νόμο, Επιτροπές Εκτίμησης και Καταγραφής Ζημιών σε Επιχειρήσεις, για ζημιές που υπέστησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα της 26ης Ιανουαρίου 2015. Οι τρεις συνολικά Επιτροπές αποτελούνται από εκπροσώπους της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, του Δήμου Χίου και του Επιμελητηρίου Χίου.

Η ακολουθούμενη διαδικασία όπως προσδιορίζεται από τη νομοθεσία (Απόφαση Υπ. Οικονομικών 20725/Β979/ ΦΕΚ Β 1207/14-6-2011) είναι η παρακάτω:

Για τον προσδιορισμό του ύψους της ζημίας από τις αρμόδιες επιτροπές, διενεργείται επιτόπια αυτοψία και ζητείται η υποβολή εκ μέρους των πληγεισών επιχειρήσεων, στοιχείων και δικαιολογητικών τα οποία βοηθούν στην αντικειμενική εκτίμηση της ζημίας. Ειδικότερα θα πρέπει να προσκομίζονται εκ μέρους των πληγέντων:
− Τίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρηση ή μισθωτήριο συμβόλαιο − Φορολογικές δηλώσεις επιχείρησης
− δηλώσεις Φ.Π.Α
− απογραφή προηγουμένου έτους
− Τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και σε περίπτωση μη ύπαρξης να αναζητούνται από τους προμηθευτές
− Τιμολόγια αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού συνοδευόμενα από κατάσταση στην οποία θα αναγράφεται ο χρόνος απόσβεσης, η κατάσταση του μηχανήματος καθώς και εάν πρόκειται για ολική η μερική καταστροφή
− ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυψης της ζημίας και σε περίπτωση μη ύπαρξης Υπεύθυνη δήλωση του Ν.Δ 1599 περί μη ασφάλισης της μονάδας. Επίσης θα ελέγχεται η νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης (άδεια λειτουργίας ή λοιπές άδειες).

Υπογραμμίζεται ότι η διαδικασία αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις στο Δήμο Χίου από 28 Ιανουαρίου 2015 έως 13 Φεβρουαρίου 2015.