Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ : ΜΕΤΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ (ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ) ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ


Τη δέσμευση ότι θα δοθεί λύση στο θέμα των σχολικών φυλάκων μέσα στο επόμενο 15θήμερο έδωσε σε αντιπροσωπεία τους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μέσω του διευθυντή του πολιτικού του γραφείουΚώστα Μπούρα.
Οι σχολικοί φύλακες που το πρωί δέχθηκαν την επίθεση των ΜΑΤ με χημικά στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή «για ένα λεπτό» από τον πρωθυπουργό, ο οποίος ενώπιον τους έδωσε εντολή στον κ. Μπούρα να εξευρεθεί λύση.
Υπενθυμίζεται ότι οι 2.234 σχολικοί φύλακες βρίσκονται από τον περασμένο Ιούλιο σε διαθεσιμότητα, πρόκειται να απολυθούν στις 23 Μαρτίου εφόσον δεν έχει βρεθεί μέχρι τότε θέση γι’ αυτούς στο Δημόσιο.
Εταιρείες σεκιούριτι
Μέχρι στιγμής δε η μόνη πρόταση που έχουν από την κυβέρνηση είναι περίπου 400  από αυτούς να συνεχίσουν να απασχολούνται εντός του δημοσίου τομέα: Περίπου 300 σχολικοί φύλακες θα μετακινηθούν αναλαμβάνοντας θέση τραυματιοφορέων. Άλλοι 100, που γνωρίζουν ξένες γλώσσες, θα μετακινηθούν σε μουσεία.
Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει προτείνει οι υπόλοιποι (πάνω από 1.800) να δημιουργήσουν εταιρείες σεκιούριτι που θα παρέχουν υπηρεσίες προς τους δήμους!

aftodioikisi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΗ

     Σε συνέχεια δημοσιεύματος του τοπικού τύπου σχετικά με την κοίτη του Παρθένη, σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Χίου έχει οριοθετήσει το χείμαρρο Παρθένη, ενώ παράλληλα προβλέπεται η καθαίρεση τμήματος του γηπέδου στο Β.Δ. του όριο.
     Επειδή με το θέμα αυτό εμπλέκεται και ο Αθλητικός Σύλλογος της περιοχής του Βαρβασίου, ο Δήμος Χίου προσπαθεί να υλοποιήσει την απόφαση αυτή, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στον ωφέλιμο χώρο του γηπέδου, ενώ εκτιμάται ότι σύντομα η καθαίρεση θα προχωρήσει. 

     Ως προς το θέμα του κλειστού γυμναστηρίου, υπάρχει η επικοινωνία ανάμεσα στον Αθλητικό Σύλλογο Καλαθοσφαίρισης και στο Βαρβασιακό Αθλητικό Όμιλο, την οποία ο Δήμος επικροτεί και προτίθεται μάλιστα να συνδράμει και οικονομικά για την κατασκευή του γυμναστηρίου. 

2 ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

ependitika.gr
Επιτροπάκης & Συνεργάτες,
Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης
4

2 ΝΕΑ προγράμματα για ΝΕΟΥΣ επιχειρηματίες

Ιανουαρίου 9, 2014
Δυο (2) νέα προγράμματα για νέους που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους νέα επιχείρηση
1) Πρόγραμμα ΟΑΕΔ “Επιχειρηματικότητα Νέων Με Έμφαση Στην Καινοτομία
Νέοι έως 35 ετών επιχορηγούνται από τον ΟΑΕΔ με 10 χιλ. €.  Δείτε λεπτομέρειες.
2) Μέτρο 112 “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών
Νέοι από 18 έως 40 ετών επιχορηγούνται με πριμ από 10 έως 20 χιλ. €.  Δείτε λεπτομέρειες.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Συνάντηση της αντιπροέδρου της Χιακής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης κ. Αμαλίας Μπουρνιά με το Δήμαρχο Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημαρχείου, την Τρίτη 07-01-2014. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Δ. Χίου Κωνσταντίνος Μούνδρος, καθώς και η Προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων και Τουρισμού Δ. Χίου Ρένα Δαμίγου.
     Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η πραγματοποίηση Συνεδρίου στη Νέα Υόρκη στις 3-6 Ιουλίου 2014, όπου θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν τους Έλληνες ομογενείς. Το Συνέδριο οργανώνεται από τη Χιακή Ομοσπονδία Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Παγχιακή Ένωση Νέας Υόρκης «Κοραής» και μέρος του θα αφορά θέματα τουρισμού και προώθηση πολιτισμικών ανταλλαγών. Στόχος είναι η Χίος να καταστεί ελκυστικός τουριστικός προορισμός, όχι μόνο για τους ομογενείς που την έχουν επισκεφθεί ήδη, αλλά και για τους νεώτερους που δεν την έχουν γνωρίσει ακόμη. 
     Ο Δήμαρχος ανέφερε ως δεδομένη τη συνεργασία και τη στήριξη του Δήμου Χίου προς την κατεύθυνση αυτή, με την προώθηση έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, ενώ ερευνώνται και άλλες ενέργειες που θα αποδώσουν τα μέγιστα αποτελέσματα. Η συνεργασία των δύο μεγάλων Συλλόγων ομογενών της Νέας Υόρκης με τους δημοσιογράφους και τα Μ.Μ.Ε. της περιοχής τους θα συνδράμει επίσης στην προβολή του νησιού μας και στην καθιέρωσή του ως τουριστικού προορισμού, ανοίγοντας έτσι νέες προοπτικές στον τομέα του Τουρισμού.

     

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΖΩ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ



Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος για την αναστολή των πλειστηριασμών, οι περισσότεροι δανειολήπτες θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα, έως τις 31 Ιανουαρίου 2014, ώστε να μπορέσουν να προστατεύουν την κύρια κατοικία τους.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Ν. 4224/2013 (ΦΕΚ 288/31.12.2013) από 01/01/2014 και μέχρι 31/12/2014 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ΜΟΝΟ στην κύρια κατοικία, όπως αυτή έχει δηλωθεί στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος. Η προστασία υπάρχει εφόσον το ακίνητο έχει αντικειμενική αξία κάτω από 200.000€, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία έχει αξία κάτω από 270.000€, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από 35.000€ και εφόσον πραγματοποιούνται ορισμένες ελάχιστες καταβολές σε όλους τους δανειστές.
Ο οφειλέτης πρέπει να καταθέσει Υπεύθυνη Δήλωση ότι πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις σε κάθε δανειστή του, μέχρι 31/01/2014 ή εντός δύο (2) μηνών από την επίδοση διαταγής πληρωμής με επιταγή προς εκτέλεση. Αν δεν κατατεθεί στις ως άνω προθεσμίες δεν ισχύει η αναστολή του πλειστηριασμού για τον οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή.
Στην υπεύθυνη  δήλωση πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά όλα τα προσωπικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη βάσει των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, καθώς και η αναλυτική κίνηση των λογαριασμών του που ξεπερνούν τα 1.000€ τους τελευταίους 24 μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.
Οι δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηση στο ειρηνοδικείο με βάση το Νόμο Κατσέλη (Ν.3869/2010) δεν χρειάζεται να κάνουν χρήση του νέου νόμου για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους.

Όσοι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με την ένταξή τους στο νέο νόμο, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ (www.ekpizo.gr), να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί μας καθώς και να επισκεφτούν στα γραφεία μας.

AΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑΣ

Σας ενημερώνουμε ότι το έργο «Αποκατάσταση Αρχαιολογικού Χώρου Δασκαλόπετρας και Δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής Ανάδειξης της Ναυτικής Παράδοσης» εντάχθηκε στο ΕΠ Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013.
     Οι εργασίες αφορούν το κομμάτι του περιβάλλοντα χώρου του αναψυκτηρίου, τη διαδρομή αναψυχής κατά μήκος της παραλίας και τους αρχαιολογικούς χώρους «Πασσά Βρύση» και «Ιερό της Κυβέλης». Το έργο περιλαμβάνει ήπιες επεμβάσεις για τη συντήρηση και αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου Δασκαλόπετρας, επισκευή της περίφραξης και τοποθέτηση χαμηλού φωτισμού. Στη διαδρομή της αναψυχής και στον περιβάλλοντα χώρο του δημοτικού αναψυκτηρίου τοποθετείται αστικός εξοπλισμός κα όργανα παιδικών χαρών.

    Με το συγκεκριμένο έργο προάγεται ο πολιτισμός και αναδεικνύονται οι διαχρονικές ιστορικές διαδρομές του τόπου μας. 

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑ

     Σας ενημερώνουμε ότι το έργο «Επισκευή νεοκλασικού δημοτικού κτηρίου στην οδό Απλωταριάς και μετατροπή του σε πολιτιστική υποδομή» εντάχθηκε στο ΕΠ Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013.

     Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν προβλέπουν την πλήρη αποκατάσταση εσωτερικά και εξωτερικά του κτηρίου, την αντικατάσταση και επανακατασκευή των φθαρμένων τμημάτων του, συμπεριλαμβανομένων και των διακοσμητικών στοιχείων του ισογείου.


    Παράλληλα, προβλέπεται τοποθέτηση εξοπλισμού πρόσβασης ΑΜΕΑ, καθώς και προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργία της πολιτιστικής υποδομής. 

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ


Την ανάγκη αναθεώρησης του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος τουΔήμου Αθηναίων και εφοριακός, Νικόλαος Βαφειάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Ο κ. Βαφειάδης διευκρίνισε ότι οι δήμοι, όπως και όλα τα ΝΠΔΔ, μπορούν να προβούν σε κατάσχεση ακόμα και της πρώτης κατοικίας για οφειλή η οποία μπορεί να προέρχεται και από κλήσεις για τροχαίες παραβάσεις από την δημοτική αστυνομία.
«Για χρέη προς τον δήμο όχι μόνο μπορεί να γίνει κατάσχεση, αλλά υπάρχει υποχρέωση κατάσχεσης, ακόμα και της πρώτης κατοικίας», τονίζει ο κ. Βαφειάδης.
Παράλληλα επισημαίνει πως για χρέη άνω των 279 ευρώ ο δήμος έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει το ΑΦΜ του οφειλέτη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.
«Για χρέη μέχρι 1.500 ευρώ προς την εφορία ο έφορος μπορεί να δώσει φορολογική ενημερότητα ενώ αντίθετα για χρέη προς τον δήμο ακόμα και 500 ευρώ δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Τα χρέη προς τον δήμο δεν φαίνονται στο taxisnet».

aftodioikisi.gr

ΤΑ "ΠΑΡΑΘΥΡΑ" ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Δέκα διατάξεις επιτρέπουν την έξοδο στη σύνταξη σε χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν λιγότερα από 20 έτη στην αγορά εργασίας. Το όριο ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το Ταμείο αλλά και το έτος θεμελίωσης δικαιώματος, με κερδισμένους όσους είχαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2012.
Οι διατάξεις αυτές δίνουν την δυνατότητα εξόδου στη σύνταξη και σε ασφαλισμένους που λόγω ανεργίας δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης. Στην κατηγορία αυτή ανήκει ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συνήθως η «έξοδος» γίνεται με 25ετία.
Σημειώνεται πως για την συντριπτική πλεινότητα των εργαζομένων το δικαίωμα «κλειδώνει» με την ταυτόχρονη ύπαρξη των ετών ασφάλισης και του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας. Για παράδειγμα οι άντρες με 4.500 ημέρες ασφάλισης (15ετία) πρέπει ταυτόχρονα να έχουν και το 65ο έτος για να κλειδώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.
Εξαίρεση αποτελούν οι μητέρες ανηλίκων, καθώς δεν χρειάζεται να έχουν το όριο ηλικίας για να θεμελιώσουν δικαίωμα. Το συνταξιοδοτικό δικαίωμα κλειδώνει μόνο με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου και στη συνέχεια η «έξοδος» γίνεται όποτε συμπληρωθεί το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι διατάξεις του ΙΚΑ για τις μητέρες μπορούν να εφαρμοστούν και σε όσες ασφαλισμένες των ΔΕΚΟ και των τραπεζών το επιθυμούν. Όσον αφορά στο Δημόσιο ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για έγγαμες γυναίκες και για μητέρες που πρόλαβαν να ασφαλιστούν πριν από το 1983. Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως ειδικό καθεστώς ισχύει για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Η πόρτα εξόδου μπορεί να ανοίξει με 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 3.600 στο ειδικό αυτό καθεστώς και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας. Πάντως όσοι εργαζομένοι δεν πρόλαβαν μέχρι το τέλος του 2012 να θεμελιώσουν δικαίωμα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αύξηση του ορίου ηλικίας. Από το 2013 και μετά για τη μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων (εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες όπως τα βαρέα) πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67, ενώ όπου προβλέπεται μειωμένη το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 62έτος.
Δείτε τους πίνακες:
Πηγή: Έθνος

aftodioikisi.gr

ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ


Ερώτηση, στο πλαίσιο άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσε ο Κώστας Τριαντάφυλλος, Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητά να κινηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία κατά των εταιρειών που έχουν τελέσει, εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, το έγκλημα της ενεργητικής δωροδοκίας. Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται και υποχρεούται να διεκδικήσει υψηλή αποζημίωση, στρεφόμενο ποινικά, αστικά και διοικητικά κατά των εμπλεκόμενων εταιρειών και των εκπροσώπων τους.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών



Οι πρόσφατες ραγδαίες αποκαλύψεις σχετικά με μεγάλες «μίζες» για εξοπλιστικά συστήματα, αλλά και οι ήδη στοιχειοθετημένες και αποδεδειγμένες περιπτώσεις δωροδοκιών δημοσιών υπαλλήλων και λειτουργών, όπως και η εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε αυτές, έχουν, ορθότατα, δρομολογήσει μια σειρά νομικών και δικαστικών εξελίξεων για τα πρόσωπα που ελέγχονται για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Από τα ανωτέρω προκύπτει γέννηση αξίωσης αποζημίωσης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και κατά των εμπλεκομένων φυσικών αλλά και νομικών προσώπων. Ως εκ τούτου, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται (και υποχρεούται) να διεκδικήσει αποζημίωση και μάλιστα υψηλή από τις εμπλεκόμενες στα σκάνδαλα πολυεθνικές εταιρείες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Έχουν καταγραφεί και ελεγχθεί οι εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις δωροδοκίας εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου;
  2. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για την αποζημίωση και την αποκατάσταση της υλικής ζημίας που έχει υποστεί από τις παράνομες συναλλαγές; Σε ποιες σχετικές ενέργειες έχει προβεί;
  3. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει στραφεί ποινικά, αστικά και διοικητικά κατά όσων εταιρειών και εκπροσώπων τους έχουν τελέσει το έγκλημα της ενεργητικής δωροδοκίας; Σε ποιες σχετικές ενέργειες έχει προβεί;


08 Ιανουαρίου 2014
Ο ερωτών βουλευτής


Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος

ΠΡΟΣ ΑΠΟΛΥΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 4.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


Προς απόλυση περίπου 4.000 υπάλληλοι Δημοτικών Επιχειρήσεων!
Με απόλυση κινδυνεύουν 4.000 περίπου εργαζόμενοι σε Δημοτικές Επιχειρήσεις Δήμων, αφού δεν έχουν αποσταλεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών, τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από τους Δημάρχους!

Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Δήμαρχοι δεν έχουν αποστείλει ακόμη τα στοιχεία, σχετικά με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις τους, αν και τέσσερις φορές - σύμφωνα με τον αν. Υπουργό - τους έχει ζητηθεί το αυτό, με αποτέλεσμα - αφού και το χρονικό περιθώριο για την αποστολή αυτών έχει λήξει - οι Επιχειρήσεις αυτές να χαρακτηριστούν ως «ανύπαρκτες»!

Απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση στη Δημόσια Τηλεόραση, αν από το γεγονός αυτό θα προκύψουν απολύσεις, ο κ. Γρηγοράκος, απάντησε, χαρακτηριστικά:

«Είναι δυνατό να υφίστανται εργαζόμενοι σε επιχείρηση, η οποία δεν υπάρχει...;» αφήνοντας ουσιαστικά «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο να υπάρξουν «αυτόματες» απολύσεις από Δημοτικές Επιχειρήσεις, που τα στοιχεία τους δεν εστάλησαν στο Υπουργείο Εσωτερικών.



epoli.gr

Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ :Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Ιαν 8 τις 7:21 μ.μ.
.


 
Άρθρο στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "ΕΣTΙA" με αφορμή την επίσημη έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Προεδρία ως ευκαιρία «ευρωπαϊκής επαναφοράς» της Ελλάδος
Η Eλλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή τόσο για την ίδια όσο και για την Ευρώπη.
Η χώρα βρίσκεται στο πιο αποφασιστικό και γι΄ αυτό στο πιο δύσκολο σημείο της επώδυνης προσπάθειάς της να βγει οριστικά από τη δύνη της κρίσης παραμένοντας αναπόσπαστο μέρος της ζώνης του ευρώ. Στα «πέτρινα χρόνια της κρίσης» η θέση της χώρας υπέστη σοβαρό πλήγμα. Xάρη στις θυσίες των Ελλήνων και στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Σαμαρά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η εικόνα έχει ριζικά βελτιωθεί. Η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συντελεστεί είναι θεαματική. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πλέον ορατή προοπτική και η έξοδος στις αγορές μια δύσκολη μεν, αλλά ρεαλιστική επιδίωξη. Οι «ημέρες των Καννών» και της περιθωριοποίησης έχουν παρέλθει. Όμως η πορεία έως την πλήρη ανάκτηση του ευρωπαϊκού κύρους της Ελλάδας, παραμένει ανηφορική και απότομη.
Τα «πέτρινα χρόνια» δεν έχουν τελειώσει ούτε για την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμέτωπη με ισχνή ανάπτυξη και 26 εκ. ανέργους, βρίσκεται σε μετάβαση. Αναζητά εναγώνια μια νέα πολιτική σύνθεση, που να της επιτρέψει να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική χωρίς όμως και να «χάσει την ψυχή της». Χωρίς, δηλαδή, να προχωρήσει σε διαλυτικές εκπτώσεις στις θεμελιακές αρχές και αξίες της, όπως δημοκρατική διακυβέρνηση, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλληλεγγύη. Εάν δεν υπάρξει το συντομότερο πειστική απάντηση στο μεγάλο αυτό ζήτημα, εάν ο διακηρυγμένος στόχος «ανταγωνιστικότητα - ανάπτυξη – απασχόληση- κοινωνική συνοχή» μείνει μόνο διακηρυγμένος, οι ευρωπαίοι πολίτες θα απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο από την ευρωπαϊκή ιδέα. Ο ευρωσκεπτικισμός και ο ευρωαρνητισμός θα αποκτήσουν νέα δυναμική. Έτσι, οι εκλογές για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν διαρκούσης της Ελληνικής Προεδρίας, θα είναι οι κρισιμότερες στην ιστορία του θεσμού. Το αποτέλεσμά τους θα επιδράσει καθοριστικά στην περαιτέρω πορεία και φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε αυτό το περιβάλλον πολλαπλών εθνικών και ευρωπαϊκών προκλήσεων, η Ελλάδα αναλαμβάνει να φέρει σε αίσιο πέρας τα καθήκοντα της Προεδρίας. Είναι πρόκληση και ευκαιρία μαζί. Σε καιρούς χαλεπούς, η άσκηση μιας σοβαρής, με επαγγελματισμό και με ευρωπαϊκή κατεύθυνση, Προεδρίας, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια «ευρωπαϊκής επαναφοράς» της χώρας. Μπορεί να αποδείξει σε όσους - όχι πάντα αδικαιολόγητα- αμφιβάλλουν, ότι η Ελλάδα, παρά την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, είναι ένας αξιόπιστος εταίρος που όχι μόνον θα εκπληρώσει με συνέπεια τα θεσμικά του καθήκοντα, αλλά και θα έχει αξιοσημείωτη συμβολή στη μεγάλη συζήτηση για το «ποιά Ευρώπη θέλουμε».
Το εγχείρημα δεν θα είναι απλό. Άλλωστε, μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, η εκ περιτροπής Προεδρία έχει περιορισμένες σε σχέση με το παρελθόν αρμοδιότητες. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα περιθώρια καθορισμού προτεραιοτήτων και ανάληψης πρωτοβουλιών είναι ανύπαρκτα. Ενδεικτικό είναι ότι η Ελληνική Προεδρία, πέραν των κεντρικών ζητημάτων της «ανάπτυξης – απασχόλησης – συνοχής» και της «εμβάθυνσης – ολοκλήρωσης της ΟΝΕ», έχει επιλέξει να προωθήσει τα ζητήματα της μετανάστευσης και της θαλάσσιας πολιτικής, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Ειδικά για τα θέματα αυτά είναι θετικό ότι έχουμε μπροστά μας ένα άτυπο «Μεσογειακό Ευρωπαϊκό Έτος», καθώς την Ελληνική, ακολουθεί η Ιταλική Προεδρία.
Η Πέμπτη Ελληνική Προεδρία, πέραν του «σπαρτιατικού» προϋπολογισμού των 50 εκ. ευρώ, θα έχει τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν από όλες τις προηγούμενες της χώρας μας.
Προεδρία με δικομματική κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό μεγεθύνει ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως, μεγάλη πρόκληση του απαραίτητου για μια επιτυχή Προεδρία άρτιου συντονισμού, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας όσο και μεταξύ των εμπλεκομένων στην Προεδρία, υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης.
Προεδρία με πρόγραμμα προσαρμογής και Τρόικα. Η Ελλάδα αναλαμβάνει τα καθήκοντα της Προεδρίας σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συνθηκών και ως θεσμικά ισότιμο κράτος-μέλος. Δεν θα ασκήσει μια υπό επιτροπεία ή καθ΄υπαγόρευση Προεδρία. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα οφείλουν να αντιμετωπίσουν με θεσμική «ευπρέπεια», τη χώρα που σε πείσμα των προβλημάτων της, θα ασκήσει ως «έντιμος μεσολαβητής» μια Προεδρία με ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία.
- Προεδρία με Ευρωπαϊκές Εκλογές. Η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και γενικότερα, της Ε. Ε. θα υποστεί την επίδραση της προεκλογικής περιόδου που θα ξεκινήσει το αργότερο ένα μήνα πριν από τις εκλογές της 25ης Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων η νομοθετική δράση της Προεδρίας θα «συμπιεστεί» στο πρώτο τρίμηνο του 2014.
Σε προεκλογική περίοδο όμως δε θα βρίσκεται μόνον η Ευρώπη. Θα βρίσκεται και η Ελλάδα. Θέλω να πιστεύω ότι η προαναγγελλόμενη από την αξιωματική αντιπολίτευση σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, θα αφήσει την Προεδρία εκτός κομματικής διαπάλης. Θέλω να ελπίζω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η κοινή λογική. Ότι πάνω από τις στενά κομματικές προτεραιότητες, θα τεθεί η ανάγκη υπεράσπισης του ευρύτερου συμφέροντος της χώρας, η οποία θα έχει δια της Προεδρίας, μια σπάνια ευκαιρία να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση στην ευρωπαϊκή σκακιέρα. Άλλωστε, το όφελος μιας επιτυχούς Ελληνικής Προεδρίας θα είναι όφελος για όλους. Καλή μας επιτυχία…