Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΡΑΒΙΑ ΧΙΩΤΙΚΑ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!


Στις 28 Ιανουαρίου

814: Πέθανε ο Καρλομάγνος, αυτοκράτορας των Φράγκων, ένας από τους οραματιστές της Ενωμένης Ευρώπης.

1826: Η Ναυμαχία του Αράξου. Ο Ανδρέας Μιαούλης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζει να καταφύγει στην Πάτρα. Έτσι, κατορθώνει να μπει στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι και να το εφοδιάσει με τρόφιμα και πολεμοφόδια.


1823: Πέθανε ο Έντουαρντ Τζένερ, άγγλος γιατρός, που ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά και άνοιξε το δρόμο για την επιστήμη της ανοσολογίας.

1853: Γεννήθηκε ο Χοσέ Μαρτί, κουβανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ηγέτης της κουβανικής εξέγερσης κατά των Ισπανών.

1884: Γεννήθηκε ο Ογκίστ Πικάρ, ελβετός φυσικός και εφευρέτης.

1896: Η πρώτη κλήση για παραβίαση του ορίου ταχύτητας στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Γουόλτερ Άρνολντ τιμωρείται με πρόστιμο ενός σελινίου, επειδή συνελήφθη να τρέχει με το αυτοκίνητό του με ταχύτητα 12 χλμ/ώρα κι ενώ το όριο ταχύτητας ήταν 3 χλμ/ώρα.

1897: Ο λαός της Σητείας και της Ιεράπετρας Λασιθίου ζητάει με ψήφισμά του την Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα.

1908: Καθίσταται υποχρεωτικό το μάθημα της γυμναστικής για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάσταση Συγκλήτου και Υπουργείου Παιδείας για το θέμα.

1933: Το όνομα Πακιστάν (Η χώρα των Καθαρών) πιστώνεται στον Τσουντχαρί Ρεχμάτ Αλί Καν και θα γίνει αποδεκτό από τους μουσουλμάνους της Ινδίας, οι οποίοι θα το υιοθετήσουν ως όνομα του κράτους που θα δημιουργήσουν το 1947.

1936: Γεννήθηκε ο Ισμαήλ Κανταρέ, αλβανός συγγραφέας.

1937: Πέθανε ο Αναστάσιος Μεταξάς, αρχιτέκτων και αθλητής σκοποβολής.

1938: Ο γερμανός ραλίστας Ρούντολφ Καρατσόλα με Mercedes-Benz W195 καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας σε δημόσιο δρόμο με 432,7 χλμ/ώρα, που ισχύει μέχρι σήμερα.

5 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ - 6-8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου «Μιχ. Βουρνούς» την 1η του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σχετικα με τον προϋπολογισμό του έτους 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΤΟΥ 2010

Την 13η Ιανουαρίου 2012, πραγματοποιήθηκε η ανάρτηση, στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, της Απόφασης Νο 13 (ΑΔΑ: ΒΟΝΔ469ΗΕΑ-837) του ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. με ημερομηνία 12-1-2012, η οποία εγκρίνει την αποζημίωση των δικαιούχων επιχειρήσεων από την πλημμύρα της 18ης Οκτωβρίου 2010.

Από την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012, όσοι δεν έχουν εγκριθεί (σύμφωνα με την προαναφερόμενη αναρτημένη Απόφαση του ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε.) και επιθυμούν, έχουν δικαίωμα ενστάσεως εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών με καταλυτική ημερομηνία την 10η Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 14:30. Οι ενστάσεις κατατίθενται στο Πρωτόκολλο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Στη συνέχεια θα οριστεί δευτεροβάθμια Επιτροπή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία θα εξετάσει τις ενστάσεις.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Στην πρόσφατη (24/1/2012) συνεδρίαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου συζήτησε και έλαβε αποφάσεις για τα ακόλουθα θέματα ενδιαφέροντος της Χίου:

• Ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέφρασαν τη δέσμευση τους για την ένταξη των έργων της χερσαίας ζώνης του Νέου Λιμένα Χίου (προϋπολογισμού περίπου 35.000.000 €) στο Περιφερειακό Σκέλος του ΕΣΠΑ 2007-2013. Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέφρασε τη βούληση του να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση των αντίστοιχων λιμενικών έργων από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, καθώς το νέο κεντρικό λιμάνι της Χίου αποτελεί έργο εθνικής εμβέλειας.
• Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημοπράτηση των ακόλουθων υποέργων για την ολοκλήρωση του Ιστορικού Ιατρικού Μουσείου Χίου:
1. Εφαρμογή Μουσειολογικού Προγράμματος Ιστορικού Ιατρικού Μουσείου, προϋπολογισμού 50.000 €.
2. Προμήθεια και εγκατάσταση οπτικοακουστικών μέσων-εξοπλισμού και ειδικού λογισμικού, προϋπολογισμού 25.000 €.
3. Προμήθεια κινητού εξοπλισμού και επίπλων για τιος ανάγκες του Ιστορικού Ιατρικού Μουσείου Χίου, προϋπολογισμού 36.000 €.


• Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη Διακήρυξη παραδοτέων του Προγράμματος «Τόπων Ευφορία» για τη βελτίωση της διακίνησης, και την προβολή και προώθηση τοπικών διατροφικών προϊόντων της Χίου σε συνεργασία με την Κρήτη και την Κύπρο. Ο προϋπολογισμός της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχεται στα 182.760 €.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

Τη διαβεβαίωση ότι αν και εφόσον ο δήμος προχωρήσει στην αγορά ή την ενοικίαση του σφαγείου της Σάμου θα μπορέσουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες να δώσουν άδεια για τη σφαγή των ζώων, αλλά και τη σφράγισή τους για την προώθησή τους στην ντόπια αγορά, έλαβαν σε σημερινή συνάντηση που είχαν οι κτηνοτρόφοι με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου.

Οι κτηνοτρόφοι του νομού δηλώνουν απεγνωσμένοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι, ενώ βλέποντας τις Απόκριες να πλησιάζουν, αλλά και το Πάσχα, θέλουν άμεσα να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει μετά το κλείσιμο του μοναδικού σφαγείου της Σάμου, λόγω συνταξιοδότησης του ιδιοκτήτη.

Η λύση να σφάζουν σε γειτονικό νησί χαρακτηρίζεται από τους κτηνοτρόφους αδύνατη, λόγω δυσβάσταχτου κόστους. Το θέμα για την τύχη του σφαγείου θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Τρίτη 31 του μήνα, και μέχρι τότε όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ