Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ


Ο Δήμος Χίου ενημερώθηκε ότι από 1 έως 3 Οκτωβρίου 2012 κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας θα βρίσκεται στην Πλατεία Νεοχωρίου, προκειμένου να προσφέρει δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις ενδιαφερόμενες γυναίκες. Η μονάδα θα βρεθεί στη Χίο μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρίου «Άγιος Μηνάς» και των πολιτιστικών συλλόγων Βασιλεωνοίκου και Χαλκειούς. Η προσπάθεια γίνεται, προκειμένου να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες και να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της ασθένειας.
Προϋποθέσεις για το μαστογραφικό έλεγχο:
- Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
- Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
- Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
- Να μην είναι σε έμμηνο ρήση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά).
Δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο εργαστήριο ιδιωτικά.
Τηλέφωνο για ραντεβού: 6946396927 (11.00 π.μ. – 14.00 μ.μ.).
Ο Δήμος Χίου επικροτεί και συγχαίρει την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεοχωρίου «Άγιος Μηνάς», καθώς και τους πολιτιστικούς συλλόγους Βασιλεωνοίκου και Χαλκειούς για τις πρωτοβουλίες τους, που συμβάλλουν σ' αυτές τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες στην πρόληψη και προστασία των δημοτών.

EΓΚΡΙΣΗ ΥΠΟΕΡΓΟΥ : "ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΔΗΜΩΝ ΧΙΟΥ -ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ - ΨΑΡΩΝ"



Εγκρίθηκε από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το υποέργο «Δράσεις Τουριστικής Προβολής Δήμων Χίου-Οινουσσών-Ψαρών». Το επόμενο διάστημα θα δημοσιευτεί προκήρυξη έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να υλοποιηθούν οι δράσεις που προβλέπονται από την συγκεκριμένη μελέτη για την τουριστική προβολή των νησιών μας. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 192.000€.

EΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΣΧΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΑΡΑΠΙΟ"



Σας ενημερώνουμε ότι ξεκίνησε η διαδικασία από τη ΔΕΥΑΝΧ, για την επικαιροποίηση της μελέτης ολοκλήρωσης του έργου: «Κατασκευή ανασχετικού φράγματος στο Σαραπιό», ένα σημαντικό έργο για το υδρευτικό πρόβλημα του νησιού, το οποίο, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους, προτείνεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ώστε να είναι δυνατή η ολοκλήρωσή του.
Συγκεκριμένα προβλέπονται εργασίες ολοκλήρωσης του έργου, που θα συμπεριλαμβάνουν και την κατασκευή ταχυδιυλιστηρίου, καθώς και τη σύνδεση του Φράγματος με τον σωλήνα, που μεταφέρει το νερό από το Δελφίνι στην πόλη της Χίου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ. Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ




Συζητήθηκε ως θέμα της ημερήσιας διάταξης στο περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στη Χίο, το προωθούμενο προεδρικό διάταγμα για την απαγόρευση της δόμησης στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές.

Το Περιφερειακό συμβούλιο αφού εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που έχει τεράστιες διαστάσεις για την οικονομική αξία των οικοπέδων στις νησιωτικές περιοχές, έχει ιδιαίτερη σημασία για το περιβάλλον, το χωροταξικό σχεδιασμό και για τις χρήσεις γης, καθώς επίσης και για την οικοδομική αλλά και την οικονομική δραστηριότητα στα νησιά μας, αποφάσισε να ζητήσει από την Κυβέρνηση την απόσυρση του Προεδρικού διατάγματος και την κατάρτιση ενός νέου σχεδίου. Απόφαση επίσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι το νέο σχέδιο αυτό, να δοθεί σε διαβούλευση στους φορείς και στην αυτοδιοίκηση και σε κάθε περίπτωση όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του να μην προωθηθεί ως Προεδρικό διάταγμα αλλά ως νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, οι οποίοι και φυσικά θα αναλάβουν και την ευθύνη για τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις ενός νομοσχεδίου που αφορά όλους σχεδόν τους κατοίκους και την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών. 

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 26 ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟ




Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσαν το βράδυ της Τρίτης στη Σάμο 26 παράνομοι μετανάστες.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι αλλοδαποί, οι οποίοι είναι από 18 έως 36 ετών, έφυγαν από τις ακτές της Τουρκίας με φουσκωτό σκάφος και αποβιβάστηκαν την 22/09/2012, σε παραλιακή περιοχή της Σάμου.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου.
newsbomb.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΤΗ ΧΙΟ


Προς τους Υπουργούς: Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
και
Υγείας


Θέμα: Στέγαση υπηρεσιών ΕΟΠΥΥ στη Χίο.

Η ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων και από τις λειτουργικές δαπάνες των Υπουργείων είναι επιτακτική, όχι μόνο εξαιτίας των όρων της δανειακής σύμβασης, αλλά στο πλαίσιο μιας ορθολογικής χρήσης του δημόσιου χρήματος και διαχείρισης της Δημόσιας περιουσίας.
Με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και τις αλλαγές που έγιναν στη διάρθρωση των υγειονομικών και διοικητικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων έγιναν ανακατατάξεις και στη στέγαση των υπηρεσιών τους. Για παράδειγμα, οι διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στη Χίο στεγάζονται σε μισθωμένο κτίριο, ξεχωριστά από τις υγειονομικές, οι οποίες στεγάζονται στο ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ στην αντίθετη άκρη της πόλης της Χίου.
Επειδή, πρώτιστο μέλημα των δημόσιων λειτουργών πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των δημοσίων πόρων
Επειδή, στη Χίο υπάρχουν δημόσια κτίρια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στεγάσουν τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά από το κόστος των μισθωμάτων
Επειδή, στο νεόδμητο, ιδιόκτητο κτίριο που στεγάζει το ΙΚΑ υπάρχουν αναξιοποίητοι χώροι δεκάδων τετραγωνικών μέτρων

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
1.      Ποιο είναι το μηνιαίο κόστος που δαπανάται για μισθώματα υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ στη Χίο;
2.      Υπάρχει σχεδιασμός για την εξοικονόμηση χρημάτων και την καλύτερη λειτουργία του Οργανισμού, με τη στέγαση υπηρεσιών στα διαθέσιμα ιδιόκτητα Δημόσια κτίρια (συστέγαση στο ΙΚΑ) και αν, ναι, ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες σκοπεύετε να προβείτε;


25 Σεπτεμβρίου 2012
Ο ερωτών βουλευτής


Κωνσταντίνος Δ. Τριαντάφυλλος

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ




Επεισόδιο είχαμε τα ξημερώματα στο Φαρμακονήσι μεταξύ σκαφών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής.

Περί τις 03.00 τα ξημερώματα ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ζήτησε από σλοβενικό σκάφος της FRONTEX που περιπολούσε ανατολικά του Φαρμακονησίου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων,“να απομακρυνθεί γιατί βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα”.

Οι Σλοβένοι ενημέρωσαν σχετικά το κέντρο επιχειρήσεων της Ακτοφυλακής, το οποίο έστειλε ένα δικό μας σκάφος. Το τουρκικό ζήτησε και από το ελληνικό να απομακρυνθεί, αλλά φυσικά έλαβε την απάντηση ότι “Εδώ είναι Ελλάδα και πρέπει άμεσα να αποχωρήσετε”.

Το τουρκικό σκάφος όχι μόνο δεν αποχώρησε αλλά επιχείρησε να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος εκμεταλλευόμενο την υψηλή ταχύτητα και την ανώτερη ικανότητα ελγμών του (είναι ένα από τα νέα 11μετρα σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής).

Ο κυβερνήτης του ελληνικού, παρά το γεγονός ότι το σκάφος του ήταν παλιό, κατάφερε να αποφύγει τον εμβολισμό και τελικά να στρέψει προς την πλευρά του τουρκικού, με αποτέλεσμα να δύο σκάφη να συγκρουστούν!

Ακολούθησε αναταραχή, οπλίστηκαν και απασφαλίστηκαν τα όπλα και από τις δύο πλευρές, αλλά η ψυχραιμία του Έλληνα κυβερνήτη οδήγησε σε αποκλιμάκωση αφού έδωσε εντολή να κατεβούν τα όπλα ζητώντας όμως παράλληλα από τους Τούρκους να αποχωρήσουν όπως και έγινε.

Στην περιοχή όμως από εκεί την ώρα επικρατεί υψηλή κινητικότητα. Το Φαρμακονήσι έχει δυο-τρεις ψαράδες ως μόνιμους κατοίκους και μια διμοιρία στρατιωτών, ενώ η ελληνική κυριότητα στο νησί δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


O ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ ΕΠΣΕΣΤΡΕΨΕ



Ο χειρόγραφος χάρτης της θρυλικής ναυμαχίας της Έλλης όπου το Αβέρωφ κατατρόπωσε του Τούρκους, είναι αυτός που βλέπετε στη φωτογραφία. Ο χάρτης περιλαμβάνεται στο μητρώο του πλοίου-θρύλου, το οποίο πρόσφατα δόθηκε από απόστρατο ναύαρχο ο οποίος το παρέδωσε για να επιστρέψει στη θέση του.

Στο μητρώο καταγράφονται όλες οι σημαντικές στιγμές του Αβέρωφ και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο χειρόγραφος χάρτης της φωτογραφίας, στον οποίο απεικονίζεται όλη η νικηφόρα ναυμαχία.
 

Η ναυμαχία της Έλλης
 

Η ναυμαχία της Έλλης στις 3 Δεκεμβρίου 1912, ήταν η πρώτη από τις δύο κορυφαίες μάχες μεταξύ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο και πραγματοποιήθηκε στην έξοδο των στενών των Δαρδανελλίων (ή Ελλησπόντου). Η ναυμαχία έληξε με τη νίκη του ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό του οθωμανικού εντός των στενών.
 

Τους πρώτους μήνες του πόλεμου ο τουρκικός στόλος υπό την διοίκηση του ναύαρχου Ραμίζ Μπέη παρέμεινε προστατευμένος στα στενά των Δαρδανελίων (στο ναύσταθμο Ναγαρά), χωρίς να επιχειρήσει έξοδο στο Αιγαίο. Από την άλλη πλευρά ο ελληνικός στόλος υπό την διοίκηση του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη κράτησε επιθετική στάση απελευθερώνοντας ένα ένα τα νησιά του Αιγαίου και αναμένοντας την έξοδο των τουρκικών πλοίων από τα Στενά. 


Αρχικά απελευθέρωσε τη Λήμνο και εγκατέστησε στον όρμο του Μούδρου το προκεχωρημένο αγκυροβόλιο του Στόλου. Ακολούθησε η απελευθέρωση του Αγίου Όρους, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος, Αγ. Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος). Μετά την απελευθέρωση της Τενέδου στις 24 Οκτωβρίου/6 Νοεμβρίου ο ναύαρχος Κουντουριώτης έστειλε τηλεγράφημα στον Τούρκο αρχηγό του στόλου με το μήνυμα "Σας περιμένομεν".
 

Την παραμονή, το βραδυ της 4 Δεκεμβρίου 1912, σύμφωνα με τη διήγηση του παρόντος Τούρκου Πλωτάρχη Χασάν Σαμί Μπέη, οι Τούρκοι αξιωματικοί έγραψαν τις διαθήκες τους. 
 
ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥ ΖΗΝ¨" ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒ


¨


Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης «Ευ ζην». 

• Ενημερωτικές -βιωματικές συναντήσεις σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών Ν. Χίου, 
για γονείς, με θέματα:
o Επικοινωνία στην οικογένεια
o Επίλυση συγκρούσεων
o Διαχείριση άγχους 
και μαθητές/τριες Γυμνασίου - Λυκείου με θέματα: 
o Φιλοσοφία πρόληψης εξαρτήσεων γενικά. 
o Πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. 
Η παρεμβάσεις και στις δύο ενότητες πραγματοποιούνται σε ομάδες των 15-20 ατόμων που θα διαρκέσουν από 6 έως 10 δίωρα.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής, στο μέλος του ΔΣ Δημήτρη Αρμενάκη (Τηλ. 22710 21613 & 6937265881).


• Εκμάθηση παραδοσιακών χορών σε συνεργασία με τη χοροδιδάσκαλο Ιουλία Λιγνού. 
• Τμήμα ανηλίκων : Σάββατο, 11:00 έως 12:00
• Τμήμα ενηλίκων: Σάββατο, 12:00 έως 13:00

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής, στο μέλος του ΔΣ Κομνηνάρη Ασημίνα (Τηλ. 22710 94388 &