Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ


Χίος 30/0

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη επίσκεψη κλιμακίου των Οικολόγων Πράσινων στην πυρόπληκτη Χίο.
Η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, συν-εκπρόσωπο Τύπου, Μιχάλη Μπάκα, Γραμματέα περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου και Μαρία Μπογή, συντονίστρια των Οικολόγων Πράσινων στη Χίο, πραγματοποίησε πλήθος συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων - όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Χίου, το Δασαρχείο, η Πυροσβεστική υπηρεσία, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου-,  με σκοπό την ενημέρωση για τα αίτια  και τα αποτελέσματα της καταστροφικής πυρκαγιάς αλλά και την παρουσίαση και συζήτηση  προτάσεων των Οικολόγων Πράσινων  για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την ενίσχυση των κατοίκων στις  πυρόπληκτες περιοχές .
Το κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων συνομίλησε με τους κατοίκους, που είδαν το βιό τους να χάνεται σε λίγες ώρες (μαστιχοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι κλπ), στα πυρόπληκτα χωριά καθώς και με πολίτες εθελοντές που συνέβαλαν αποφασιστικά στην κατάσβεση της φωτιάς, χωρίς,  δυστυχώς, να γίνει επαρκής αξιοποίηση τους από το σχεδιασμό πυρόσβεσης.
Σχετικά με τον καταλογισμό των ευθυνών για τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στη Χίο ο  συν- εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η εικόνα της Χίου είναι αποκαρδιωτική. Οι ευθύνες και οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση μια τέτοιας κατάστασης είναι τεράστιες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συλλέγοντας στοιχεία, προχωράμε στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Χίου για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών αυτών που, με την εγκληματική τους αμέλεια, «συνέβαλαν» στις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς.
Από εκεί και πέρα την επόμενη ημέρα, οφείλουμε να εργαστούμε όλοι για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, την ενίσχυση των εισοδημάτων των πληγέντων και τη συνολική αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της περιοχής που η βιωσιμότητα της αποτελεί και εχέγγυο για την οικολογική ισορροπία.».       

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ




ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ, Δ.Ο.Υ., ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ,
ΜΑΡΙΝΕΣ, ΛΙΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ

Η ΛΕΣΒΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΤΗΣ UNESCO

Πλήρη καταγραφή των θεμάτων που απασχολούν τη Λέσβο και που χρήζουν κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, αλλά και απευθείας παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία, έκανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ στην τριήμερη (δεύτερη) περιοδεία του στο νησί που ολοκληρώθηκε σήμερα Σάββατο, 1η Σεπτεμβρίου 2012.

Έχοντας και την βουλευτική εποπτεία της συγκεκριμένης Εκλογικής Περιφέρειας, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Νάσο Γιακαλή, το Δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο, με μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου όπως και με το Προεδρείο του Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας.

Με τον Περιφερειάρχη έγινε διεξοδικότατη συζήτηση για το θέμα του οδικού δικτύου του νησιού, ενώ με το Δήμαρχο το θέμα του Καλλικράτη για το οποίο οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουν αποσπάσει την έγγραφη διαβεβαίωση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα αναθεωρηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης, αποτέλεσε και πολύ σημαντική εξέλιξη η αποκάλυψη που έκανε στον Τέρενς Κουίκ ο κ. Δημήτρης Βουνάτσος, ότι η UNESCO σκοπεύει να ανακηρύξει τη Λέσβο προστατευτόμενό της γεωπάρκο.

Σε σχέση με τις περιοχές που περιόδευσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ τα ζητήματα που τέθηκαν είναι τα εξής:

1.Πλωμάρι: δημιουργία Πύλης Εισόδου η οποία έχει έτοιμες όλες τις υποδομές και δεν έχει σύγκρουση συμφερόντων με το Μόλυβο, επαναλειτουργία της Δ.Ο.Υ., λειτουργία του Ειρηνοδικείου, ασφαλτόστρωση των οδικών δικτύων Μεγαλοχώρι-Αγιάσο και Αμπελικό-Σταυρός, Μαρίνα και αποπεράτωση του φράγματος Σεδούντας.

2.Σίγρι: βιολογικός καθαρισμός, εκσυγχρονισμός λιμανιού και αναβάθμιση του οδικού δικτύου προς Καλλονή.

Στο Σίγρι ο Τέρενς Κουίκ επισκέφθηκε και το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους.

3.Ερεσός: αντιμετώπιση της διάβρωσης και καταστροφής της παραλίας.

4.Σκάλα Συκαμιάς: αίτημα των ψαράδων να αναλάβουν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καταστροφή των εργαλείων των αλιέων (δίχτυα, παραγάδια, κλπ) να τυγχάνουν αποζημιώσεων όπως αντίστοιχες αποζημιώσεις προβλέπονται για γεωργούς και κτηνοτρόφους.

5.Μόλυβος και Πέτρα: επιτάχυνση διαδικασιών δημιουργίας Πύλης Εισόδου για την οποία οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες με Ερώτηση που κατέθεσε προ ημερών στη Βουλή ο Τέρενς Κουίκ.

6.Μανταμάδος: παρέμβαση στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Λέσβου για επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης άδειας ανέγερσης γηροκομείου, που με δικά της χρήματα θέλει να χτίσει η Εκκλησία των Ταξιαρχών.

7.Καλλονή: έντονες διαμαρτυρίες για την απόφαση κατάργησης της Δ.Ο.Υ., όπως επίσης και της πλήρους αδρανοποίησης του Πυροσβεστικού Φυλακίου στη θέση Προφήτης Ηλίας.

Στην Καλλονή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, είχε συνάντηση με το Μητροπολίτη Μήθυμνας Χρυσόστομο με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα σχετιζόμενα με το θρησκευτικό τουρισμό που αποτελεί και μία από τις σημαντικές θέσεις στο πρόγραμμα Τουρισμού των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Σε όλη την περιοδεία και τις συναντήσεις ήταν παρόντες οι Πολιτευτές και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος, με επικεφαλής τον Γραμματέα Αιγαίου και Νήσων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πολιτευτή και τέως Βουλευτή Σπύρο Γαληνό.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες, ο Τέρενς Κουίκ θα καταθέσει Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις με βάση τον κατάλογο των προβλημάτων της Λέσβου που κατέγραψε το τρίημερο.



ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ




150% έχει αυξηθεί η είσοδος παράνομων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Οι ... πόρτες του Έβρου έκλεισαν και φαίνεται ότι οι δουλέμποροι οδηγούς τους άτυχους ανθρώπους και πάλι δια θαλάσσης στα νησιά
Τα νησιά που προσελκύουν περισσότερο τους διακινητές είναι η Λέσβος, η Σάμος, η Πάτμος, η Λέρος και η Σύμη, όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα περιστατικά και κατ' αναλογία η πλειονότητα των συλλήψεων από το Λιμενικό Σώμα και την ΕΛ.ΑΣ. την περίοδο από την 1η μέχρι και τις 29 Αυγούστου.
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία του bloko.gr που αναφέρει ότι μόνο μέσα στον μήνα Άυγουστο έγιναν 397 συλλήψεις αλλοδαπών στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 ο αριθμός αυτός έφτανε μόλις στις 168 συλλήψεις.
Πλέον σχεδιάζεται πιο εντατική συνεργασία μεταξύ Λιμενικού, Πολεμικού Ναυτικού, Στρατού και Αστυνομίας στο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου, ειδικά από τη στιγμή που δεν βελτιώνεται η κατάσταση στην πολύπαθη Συρία απ' όπου ήδη έχουν περάσει τα σύνορα προς γειτονικές χώρες τουλάχιστον 200.000 πρόσφυγες.
newsit.gr