Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΦΑΝΩΝ- ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ





Θα συνεχίσει να λειτουργεί το πεδίο βολής στα Κάτω Φανά, αν το σημερινό δημοτικό Συμβούλιο της Χίου, λάβει σχετική απόφαση. Η επιτροπή ποιότητας ζωής  του Δήμου πάντως εισηγήθηκε θετικά. Έτσι μετά  την 12 ετή λειτουργία του ( έληξε στις 28 Αυγουστου το μίσθωμα) το πεδίο βολής ενδέχεται να συνεχίσει να λειτουργεί,  όπως εισηγείται θετικά και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου  αλλά με την προϋπόθεση τα πυρα να είναι άσφαιρα

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΒΑΚΗ




Στον εθνικό ευεργέτη 'Ελληνα Ιωάννη Βαρβάκη από τα Ψαρά, που διέπρεψε με το εμπόριο στην τσαρική Ρωσία ενισχύοντας χρηματικά τους αγώνες των Ελλήνων κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, είναι αφιερωμένη η έκθεση στην Πέτρινη Αποθήκη της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, Η έκθεση, στην οποία υπάρχουν χαρακτηριστικά αντικείμενα της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι», πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΟΛΠ προς τιμήν των εθνικών ευεργετών, αλλά και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας 

Στην έκθεση επίσης υπάρχει αντίγραφο του σκαριού του Βαρβάκη, η καμπίνα του Ορλόφ, κομμάτια από ντεκόρ, κουστούμια, πολύτιμα αντικείμενα και σχέδια της ταινίας του σκηνογράφου Νίκου Πετρόπουλου.

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στις 18:30, , η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών διοργάνωσε ειδική θεματική εκδήλωση με τίτλο «Εφοπλισμός και Ευεργετισμός στο διάβα της Ιστορίας: Το ιδεατό παράδειγμα του Ιωάννη Βαρβάκη». Μίλησαν ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο πρόεδρος της εταιρείας Ελλήνων ευργετών Ανάστος Δημητρόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης και άλλοι.

.

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Βαρβάκης

Ο Ιωάννης Βαρβάκης, γεννήθηκε στα Ψαρά στις 24 Ιουνίου 1745 ή 1750 και ήταν γιος του Ανδρέα Λεοντή (Λεοντίδη) και της Μαρώς Μόρου. Στην ιστορία πέρασε με το όνομα Βαρβάκης και όχι Λεοντής, με αφορμή το προσωνύμιο Βαρβάκι, με το οποίο τον οι συνομίλικοί του. Στα Ψαρά υπήρχαν και υπάρχουν πολλά πουλιά τα οποία έχουν μεγάλα και αυστηρά μάτια και ανήκουν σε είδος γερακιού Ιέραξ ο οξύπτερος. Τα πουλιά αυτά οι Ψαριανοί τα ονόμαζαν και τα ονομάζουν Βαρβάκια. Οι συνομήλικοί του, βλέποντας τα μεγάλα και πολύ αυστηρά του μάτια, καθώς και την ορμητικότητα που τον χαρακτήριζε τον φώναζαν Βαρβάκι. Φαίνεται ότι η προσωνυμία του άρεσε και την διατήρησε ως επώνυμο.

Ηταν σπουδαίος καραβοκύρης και κυβερνήτης εμπορικού πλοίου. Κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο, συντάχθηκε στο πλευρό των στρατευμάτων της Μεγάλης Αικατερίνης, πολεμώντας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Χάρη στην εύνοια της αυτοκράτειρας εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, όπου με το επιχειρηματικό του πνεύμα διέπρεψε στο εμπόριο ψαριών και ιδίως του οξύρυγχου: υπήρξε ο πρώτος που ασχολήθηκε με τη μαζική παραγωγή του χαβιαριού και τη διάδοσή του στη διεθνή αγορά.

Ο Ιωάννης Βαρβάκης παρά τα μυθικά πλούτη τα οποία απέκτησε, είχε το νου του πάντοτε στραμμένο στην σκλαβωμένη πατρίδα του. Ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας ενίσχυε χρηματικά τους αγώνες των Ελλήνων. Χρηματοδότησε, επίσης, κοινωφελή έργα στη Ρωσία που τον ανέδειξε, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τις ελληνικές κοινότητες, εξαγόραζε και απελευθέρωνε αιχμάλωτους Έλληνες, βοήθησε τον Αγώνα των Ψαριανών και τους μετέπειτα πρόσφυγες.

Ο Βαρβάκης πέθανε στις 10 Ιανουαρίου το 1825 στη Ζάκυνθο, υπό την άτυπη αιχμαλωσία των 'Αγγλων. Στη διαθήκη του άφησε 1.000.000 ρούβλια, κληροδότημα για την ίδρυση της Βαρβακείου Σχολής και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό Δημόσιο για κοινωφελείς σκοπούς. Με δική του δωρεά, επίσης, κατασκευάστηκε η κλειστή αγορά της Αθήνας (Βαρβάκειος Αγορά).

Τον Οκτώβριο η πρεμιέρα της ταινίας «Ο θεός αγαπάει το Χαβιάρι»

Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ο θεός αγαπάει το Χαβιάρι» που θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 11 Οκτωβρίου, βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη. Ο Μίνως Μάτσας, υπογράφει τη μουσική της ταινίας, ο οποίος μετά τη μουσική για το "Νησί" επανέρχεται χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά ήχους και χρώματα από τους τόπους που περιπλανήθηκε ο Βαρβάκης, την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Σεμπάστιαν Κοχ, Τζιν Κλιζ, Κατριν Ντενέβ, Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Εβγκένι Στούτσκιν, Όλγα Σουτούλοβα, Λάκης Λαζόπουλο, 'Ακης Σακελλαρίου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιάννης Βούρος, Αλέξανδρος Μυλωνά, Γιώργος Χαραλαμπίδη, Μιχάλης Ιατρόπουλο, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Παύλος Κοντογιαννίδη, Δημήτρης Καλλιβωκά, Τάσος Νούσια και Μάνος Τσαγκαράκη.

Τον Βαρβάκη υποδύεται ο Γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ, ενώ η Κατρίν Ντενέβ υποδύεται τη Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΚΤΕΣ




Δεκάδες χιλιάδες λαθορομετανάστες βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας και περιμένουν την κατάλληλη για τα κυκλώματα διακίνησής τους ευκαιρία για να περάσουν, μέσω των νησιών μας του Αιγαίου, στην Ελλάδα.
Αλλοι 26 Αφγανοί (12 άνδρες, επτά γυναίκες και επτά παιδιά) συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου. Όπως διαπιστώθηκε, είχαν αναχωρήσει με βάρκα από τις τουρκικές ακτές και αποβιβάστηκαν πριν από τέσσερις ημέρες σε παραλιακή περιοχή του νησιού.

Στη Σάμο κρατούνται ήδη περισσότεροι από εκατό αλλοδαποί οι οποίοι στοιβάζονται είτε στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Σάμου είτε σε οικίσκους που υπάρχουν στο λιμάνι Βαθέος.
ethnos.gr

KΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ "ΑΝΝΑΣ ΜΑΜΜΑ"


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Θέμα :  Κληροδότημα «Άννας Μάμμα»

Νομοθετικό Πλαίσιο:
·        Ν. 3852/2010
·        Ν.2539/1997
·        Ν.2386/1996
·        ΝΔ 520/1941
·        Ν.2039/39

Με την 541/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου αποφασίσθηκε ο Δήμος Χίου ως καθολικός διάδοχος του τέως Δήμου Μαστιχοχωρίων να αποδεχθεί το κληροδότημα «Άννας Μαμμά» του Σταύρου, το οποίο σύμφωνα με την ιδιόχειρη διαθήκη της ανωτέρω που δημοσιεύθηκε στις 3-12-1999 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (αριθμός πρακτικού 5444/99), αποτελείται από ένα διαμέρισμα (Γ1) 3ου ορόφου επιφάνειας 153 τ.μ και μια αποθήκη ημιυπογείου (αρ.5) επιφάνειας 4,78 τ.μ στην οδό Βαλαωρίτου 2 & Στρέιτ, στην Φιλοθέη Αττικής. 

XEIMEΡΙΝΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ  ΧΙΟΥ
« Ο ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ»


Χίος  28/09/2012






ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

         

Η Διοίκηση  του Σωματείου  ανακοινώνει  στα  μέλη της  ότι  οι  εγγραφές για το χειμερινό βοήθημα του ΟΑΕΔ  ξεκινoύν   τη ΔΕΥΤΕΡΑ   01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2012 και λήγουν την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012.
Ημέρες χορήγησης από τον ΟΑΕΔ είναι: ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ κατά τις ώρες 08:00 με 13:00.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών μας καθώς και συμπλήρωση αιτήσεων, η Διοίκηση του Σωματείου θα χορηγεί τις αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις από ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 με 13:00 το πρωί και τα απογεύματα ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ κατά τις ώρες 18:30 με 20:30, στα γραφεία του Σωματείου στο Εργατικό Κέντρο.
Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ: 22710-23550