Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΒΑΚΗ




Στον εθνικό ευεργέτη 'Ελληνα Ιωάννη Βαρβάκη από τα Ψαρά, που διέπρεψε με το εμπόριο στην τσαρική Ρωσία ενισχύοντας χρηματικά τους αγώνες των Ελλήνων κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, είναι αφιερωμένη η έκθεση στην Πέτρινη Αποθήκη της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, Η έκθεση, στην οποία υπάρχουν χαρακτηριστικά αντικείμενα της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι», πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΟΛΠ προς τιμήν των εθνικών ευεργετών, αλλά και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας 

Στην έκθεση επίσης υπάρχει αντίγραφο του σκαριού του Βαρβάκη, η καμπίνα του Ορλόφ, κομμάτια από ντεκόρ, κουστούμια, πολύτιμα αντικείμενα και σχέδια της ταινίας του σκηνογράφου Νίκου Πετρόπουλου.

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στις 18:30, , η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών διοργάνωσε ειδική θεματική εκδήλωση με τίτλο «Εφοπλισμός και Ευεργετισμός στο διάβα της Ιστορίας: Το ιδεατό παράδειγμα του Ιωάννη Βαρβάκη». Μίλησαν ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο πρόεδρος της εταιρείας Ελλήνων ευργετών Ανάστος Δημητρόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης και άλλοι.

.

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Βαρβάκης

Ο Ιωάννης Βαρβάκης, γεννήθηκε στα Ψαρά στις 24 Ιουνίου 1745 ή 1750 και ήταν γιος του Ανδρέα Λεοντή (Λεοντίδη) και της Μαρώς Μόρου. Στην ιστορία πέρασε με το όνομα Βαρβάκης και όχι Λεοντής, με αφορμή το προσωνύμιο Βαρβάκι, με το οποίο τον οι συνομίλικοί του. Στα Ψαρά υπήρχαν και υπάρχουν πολλά πουλιά τα οποία έχουν μεγάλα και αυστηρά μάτια και ανήκουν σε είδος γερακιού Ιέραξ ο οξύπτερος. Τα πουλιά αυτά οι Ψαριανοί τα ονόμαζαν και τα ονομάζουν Βαρβάκια. Οι συνομήλικοί του, βλέποντας τα μεγάλα και πολύ αυστηρά του μάτια, καθώς και την ορμητικότητα που τον χαρακτήριζε τον φώναζαν Βαρβάκι. Φαίνεται ότι η προσωνυμία του άρεσε και την διατήρησε ως επώνυμο.

Ηταν σπουδαίος καραβοκύρης και κυβερνήτης εμπορικού πλοίου. Κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο, συντάχθηκε στο πλευρό των στρατευμάτων της Μεγάλης Αικατερίνης, πολεμώντας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Χάρη στην εύνοια της αυτοκράτειρας εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, όπου με το επιχειρηματικό του πνεύμα διέπρεψε στο εμπόριο ψαριών και ιδίως του οξύρυγχου: υπήρξε ο πρώτος που ασχολήθηκε με τη μαζική παραγωγή του χαβιαριού και τη διάδοσή του στη διεθνή αγορά.

Ο Ιωάννης Βαρβάκης παρά τα μυθικά πλούτη τα οποία απέκτησε, είχε το νου του πάντοτε στραμμένο στην σκλαβωμένη πατρίδα του. Ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας ενίσχυε χρηματικά τους αγώνες των Ελλήνων. Χρηματοδότησε, επίσης, κοινωφελή έργα στη Ρωσία που τον ανέδειξε, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τις ελληνικές κοινότητες, εξαγόραζε και απελευθέρωνε αιχμάλωτους Έλληνες, βοήθησε τον Αγώνα των Ψαριανών και τους μετέπειτα πρόσφυγες.

Ο Βαρβάκης πέθανε στις 10 Ιανουαρίου το 1825 στη Ζάκυνθο, υπό την άτυπη αιχμαλωσία των 'Αγγλων. Στη διαθήκη του άφησε 1.000.000 ρούβλια, κληροδότημα για την ίδρυση της Βαρβακείου Σχολής και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό Δημόσιο για κοινωφελείς σκοπούς. Με δική του δωρεά, επίσης, κατασκευάστηκε η κλειστή αγορά της Αθήνας (Βαρβάκειος Αγορά).

Τον Οκτώβριο η πρεμιέρα της ταινίας «Ο θεός αγαπάει το Χαβιάρι»

Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ο θεός αγαπάει το Χαβιάρι» που θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 11 Οκτωβρίου, βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη. Ο Μίνως Μάτσας, υπογράφει τη μουσική της ταινίας, ο οποίος μετά τη μουσική για το "Νησί" επανέρχεται χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά ήχους και χρώματα από τους τόπους που περιπλανήθηκε ο Βαρβάκης, την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Σεμπάστιαν Κοχ, Τζιν Κλιζ, Κατριν Ντενέβ, Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Εβγκένι Στούτσκιν, Όλγα Σουτούλοβα, Λάκης Λαζόπουλο, 'Ακης Σακελλαρίου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιάννης Βούρος, Αλέξανδρος Μυλωνά, Γιώργος Χαραλαμπίδη, Μιχάλης Ιατρόπουλο, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Παύλος Κοντογιαννίδη, Δημήτρης Καλλιβωκά, Τάσος Νούσια και Μάνος Τσαγκαράκη.

Τον Βαρβάκη υποδύεται ο Γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ, ενώ η Κατρίν Ντενέβ υποδύεται τη Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας.