Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΧΙΟΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Χίο σήμερα, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βορειοανατολικούς ανέμους έντασης 2 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας περιμένουμε αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με συννεφιασμένο ουρανό, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 10 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ. Για αύριο Τετάρτη 22/2, προβλέπεται συννεφιά, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοανατολικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 4 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με συννεφιά, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 10 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από βορειοανατολική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ.
epimeleia:m.lagana
Γιορτάζουν:
Λωξάνδρα, Ρωξάνη.

Γεγονότα

1821: Σημειώνεται η πρώτη ένοπλη σύγκρουση Ελλήνων και Τούρκων στο Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας, δύο μέρες πριν από την έναρξη της Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
1848: Οι Μαρξ και Ένγκελς δημοσιεύουν το Κομουνιστικό Μανιφέστο, τη Βίβλο του Κομουνισμού.
1878: Εκδίδεται ο πρώτος τηλεφωνικός κατάλογος στις ΗΠΑ. Οι σελίδες του περιλαμβάνουν 50 ονόματα.
1913: Έπειτα από διαπραγματεύσεις αντιπροσώπων του Εσάτ Πασά και του Ελληνικού Στρατηγείου Ηπείρου, υπογράφεται συμφωνία, με την οποία παραδίδονται άνευ όρων στον Ελληνικό Στρατό 1.000 τούρκοι αξιωματικοί, 32.000 άνδρες και 108 πυροβόλα. Έτσι, ο Ελληνικός Στρατός, με επικεφαλής τον Αρχιστράτηγο Διάδοχο Κωνσταντίνο, εισέρχεται απελευθερωτής στην πόλη των Ιωαννίνων.
1915: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, σηματοδοτώντας την αρχή του εθνικού διχασμού.
2008: Το σχέδιο Νίμιτς για το Σκοπιανό διαρρέει στην εφημερίδα Το Βήμα. Τα πέντε ονόματα που προτείνει ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ: Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας.

Γεννήσεις

Γεννήσεις

1921: Τζον Ρολς, αμερικανός καθηγητής, από τους σημαντικότερους πολιτικούς φιλοσόφους στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. (Η Θεωρία της Δικαιοσύνης) (Θαν. 24/11/2002)
1927: Ιμπέρ Ντε Ζιβανσί, γάλλος σχεδιαστής μόδας.
1947: Ολυμπία Σνόου, ελληνικής καταγωγής ρεπουμπλικανή γερουσιαστής των ΗΠΑ. Το πατρικό της όνομα είναι Μπούχλη, με καταγωγή από την Λακωνία.

Θάνατοι

1741: Τζέθρο Ταλ, άγγλος γεωπόνος και συγγραφέας, που έδωσε το όνομά του στη ροκ μπάντα Jethro Tull. (Γεν. 30/3/1674)
1852: Νικολάι Γκόγκολ, ρώσος συγγραφέας. (Ο Επιθεωρητής, Νεκρές Ψυχές, Το ημερολόγιο ενός τρελού, Τάρας Μπούλμπα) (Γεν. 20/3/1809)
1965: Μάλκολμ Χ, (Μάλκολμ Λιτλ το πραγματικό όνομά του, Ελ Χάτζι Μαλίκ Ελ Σαμπάζ το μουσουλμανικό του), αμερικανός μουσουλμάνος ηγέτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δολοφονήθηκε στις ΗΠΑ. (Γεν. 19/5/1925)
epimeleia mlagana