Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

Με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των οδηγών του ΕΚΑΒ στο νησί μας, ο βουλευτής Χίου, Κώστας Τριαντάφυλλος, κατέθεσε σχετική Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Αφού υπογράμμισε τις ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας της νησιωτικότητας και το δικαίωμα των νησιωτών να διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΕΚΑΒ, αλλά και στην καθοριστική συμβολή των οδηγών του Σκυλίτσειου, στην εικοσιτετράωρη και απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΚΑΒ στη Χίο.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ


Το παράρτημα Χίου της Π.Ε.Α.Ε.Α – ΔΣΕ Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας) καλεί τα μέλη και τους φίλους του σε τακτική Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013 και ώρα 6μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου με θέματα:
1.       Απολογισμός δράσης του Δ.Σ. και προγραμματισμός.
2.       Οικονομικός απολογισμός.
3.       Διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του παραρτήματος Χίου και αντιπροσώπου για το Συνέδριο της Π.Ε.Α.Ε.Α – ΔΣΕ.
Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν πριν τη έναρξη της ΓΣ.
Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γραμματέας

Δ. Ψωμαδάκης                                                                 Γ. Κούνουπας

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ : ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Η ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑΙΗ ΚΑΙ ΒΑΝΑΥΣΗ 
            Ο θάνατος της 13χρονης στη Θεσσαλονίκη μας υπενθύμισε για μια ακόμα φορά με τον πιο τραγικό τρόπο, που μας οδηγεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Κυβέρνησης και των συμφερόντων.  Ο θάνατος της μικρής από αναθυμιάσεις μαγκαλιού είναι εγκληματική αμέλεια του κοινωνικού κράτους που διέλυσαν, είναι κυβερνητική αναλγησία που επιμένει να δίνει ακριβό πετρέλαιο για να καλύπτει τους λαθρέμπορούς καυσίμων που είναι φίλοι της, «ευεργέτες» και «επενδυτές», είναι κρατική βία και κυβερνητική βαρβαρότητα.
                Χιλιάδες νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα, 1.500.000 άνεργοι, 1.000.000 απλήρωτοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι που δήθεν προσφέρουν… εθελοντική εργασία για ένα πιάτο φαΐ και στέγη, εργαζόμενοι που επιστρέφουν μέρος του μισθού τους στον εργοδότη αλλιώς απολύονται.  Αυτό δεν είναι εργασιακό περιβάλλον, είναι σκλαβοπάζαρο!  Αυτό δεν είναι κράτος δικαιοσύνης, είναι ζούγκλα!
                Ο Προϋπολογισμός του 2014 όχι μόνο συνεχίζει αλλά και εντείνει τη λιτότητα και τη μονομερή και άδικη φορομπηχτική πολιτική.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ – ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ & ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Νέα επώδυνα – εξοντωτικά μέτρα κατά των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και των εξαθλιωμένων συμπολιτών μας.
I.               Πρόσθετες περικοπές στη κοινωνική ασφάλιση (συντάξεις, φάρμακα, περίθαλψη) ύψους 2,6 ΔΙΣ €!
II.            Αύξηση φορολογικών εσόδων και «μείωση δαπανών» κατά 6,5 ΔΙΣ €!
III.          Πρόσθετη περικοπή δημόσιων επενδύσεων κατά 250 εκατομμύρια €!
Παράλληλα αποφασίζουν ΝΕΕΣ 12.500 απολύσεις στις ΔΕΚΟ και των ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και σχεδιάζουν την σύνδεση της σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια!
Επίσης οριστικοποίησαν τις «διαφωνίες» τους για το νέο χαράτσι στα σπίτια ύψους 3,2 ΔΙΣ € και ταυτόχρονα αίρουν την προστασία της πρώτης κατοικίας από την κατάσχεση!
Απειλούν την πρώτη κατοικία των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται από τη φτώχεια και την ανέχεια.  Μετά την βίαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των πλουσίων, θα στραφούν άμεσα στην βίαια ανακατανομή της ακίνητης περιουσίας μέσα από την κατάργηση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς, προς όφελος των τραπεζών και των ληστρικών funds.
Πακέτο προωθούν την κατάργηση του Ν.1264/1982 για να «απαγορεύσουν» και την συνδικαλιστική δράση. 
Κύριε Σαμαρά και κύριε Βενιζέλο Καλά Χριστούγεννα
Η Ελλάδα που χάνεται

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ : Η ΚΥΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΑ


Την ΚΥΑ των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, με την οποία η κυβέρνηση βάζει στη διαδικασία της αξιολόγηση τις περιφέρειες, τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα δημοσιεύει ηaftodioikisi.gr.
Πρόκειται για την ΚΥΑ: ΔΟΑ/Φ.20/31331/26-11-2013 με την οποία τροποποιείται η  ΔΟΑ/Φ.20/931/11-1-2012 για τον «ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΚΑΤ΄ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 35, ΠΑΡ.4 ΤΟΥ Ν.4024/2011.»
Με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2013 στους φορείς που τίθενται σε διαδικασία αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού τους προστίθενται:
1)     Οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, καθώς και τα νομικά πρόσωπα εποπτείας αυτών
2)     Οι ΔΕΚΟ και τα Ν.Π.Ι.Δ. που απασχολούν ακόμη και κάτω από 30 εργαζομένους.

aftodioikisi.gr

ΧΙΟΣ :ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ "ΡΗΜΑΞΑΝ" ΤΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Έτρεχαν και δεν έφταναν τις τελευταίες ημέρες οι αστυνομικοί της Ασφάλειας στη Χίο για να εντοπίσουν τους δράστες της λεηλασίας δυο σχολείων του νησιού. Όμως, όταν κατάφεραν να εξιχνιάσουν τις δυο υποθέσεις και να βρουν τα κλοπιμαία, βρέθηκαν αντιμέτωποι με άλλη μια περίπτωση βανδαλισμού!
Μέλη γνωστής οικογένειας τσιγγάνων της Χίου ήταν οι δράστες των δυο κλοπών, που είχαν γίνει τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Οι δυο νεαροί προσήχθησαν στην Ασφάλεια και ομολόγησαν. Οι δράστες είχαν εισβάλει  στο προαύλιο και τις τουαλέτες του νυχτερινού Γυμνασίου Χίου στην περιοχή του Κάμπου και στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού σχολείου στην περιοχή του Βροντάδου. Και στις δυο περιπτώσεις, είχαν ξηλώσει τους χάλκινους σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και τις βάνες και τις βρύσες, ενώ τα κλοπιμαία βρέθηκαν στα σπίτια τους.
Όμως, την ώρα που οι αστυνομικοί σχημάτιζαν δικογραφία σε βάρος των δραστών, δεχόταν επίθεση το κοντέινερ στο οποίο στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο Χίου! Άγνωστοι που αναζητούνται το «βομβάρδισαν» με... μπογιές  και έγραψαν συνθήματα στους περισσότερους οικίσκους.


protothema.gr

ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΚΕ - ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

- Οι γαλάζιοι συνδικαλιστές καλούν τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τον προϋπολογισμό
- Η ΔΑΚΕ μιλά για κοινωνικό ολοκαύτωμα και καλεί τους βουλευτές να μην μείνουν απαθείς
- Οι συνδικαλιστές ιδιωτικού τομέα καλούν τους βουλευτές τηςΝΔ να διορθώσουν το λάθος
Στο... βουνό βγήκε η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα. Το συνδικαλιστικό όργανο της ΝΔ καλεί ανοιχτά τους βουλευτές του κόμματος να ρίξουν την κυβέρνηση.
«Το δημοσιονομικό πλεόνασμα δεν βασίζεται σε κοινωνικά συντρίμμια και οικονομικά ερείπια», αναφέρεται στην επιστολή προς τους βουλευτές όπου μεταξύ μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «σ’ αυτό το κοινωνικό ολοκαύτωμα κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να μένει απαθής, πολλών δε μάλλον εσείς που είστε οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού».
Άμεσα οι γαλάζιοι συνδικαλιστές καλούν τους βουλευτές της ΝΔ να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.
«Το “λάθος” που όλοι ομολογούν αλλά κανείς δεν διορθώνει τείνει πια να γίνει ολέθριο»αναφέρεται στην επιστολή με τη δεξιά παράταξη να μιλά για μια κοινωνία που δεν αντέχει καθώς η συνοχή της καταρρέει.
Η επιστολή μάλιστα καταλήγει με τις φράσεις πως μαύρισε η Ελλάδα, μαύρισαν οι Ελληνικές οικογένειες, μαύρισαν οι ζωές των Ελλήνων πολιτών που ανεβαίνουν έναν ατέρμονο "Γολγοθά" από τις εκβιαστικά επιβαλλόμενες πολιτικές της Τρόικας και των ∆ανειστών μας.

newsit.gr

"1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ" ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Την έναρξη του «1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ» που θα πραγματοποιηθεί ως γνωστόν στη Μυτιλήνη από την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου έως και τις 11 του μήνα, ανακοίνωσαν χθες το πρωί και στα αθηναϊκά μέσα, μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο αμφιθέατρο του Goethe-Institut στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Κώστας Σπυρόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν 40 συνολικά προβολές αλλά και συζητήσεις με βραβευμένους σκηνοθέτες και καλεσμένοι είναι χαρακτηριστικά οι Δημήτρης Αθυρίδης (Ένα βήμα μπροστά), Βασίλης Λουλές (Φιλιά εις τα παιδιά), Μάρκος Γκαστίν (Δημοκρατία – Ο δρόμος του Σταυρού), Γεράσιμος Ρήγας, Emma Davie και Zeljko Mirkovic. Οι προβολές των βραβευμένων ταινιών και οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα μεταδοθούν μέσω τεχνολογίας live streaming σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο.
Ένα Φεστιβάλ το οποίο -όπως σχολίασαν ο Περιφερειάρχης ο Πρύτανης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ- δεν είναι μόνο ταινίες. Κι αυτό γιατί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διοργανώνει το μεγαλύτερο παράλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε ελληνικό Φεστιβάλ. Τα σεμινάρια απευθύνονται στο ευρύ κοινό και διδάσκουν από καθηγητές Πανεπιστημίου έως και επαγγελματίες σκηνοθέτες και στα έξι νησιά του Αιγαίου όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο. Εκπαιδευτικά σεμινάρια προς συγκεκριμένες ομάδες κοινού και επαγγελματίες διοργανώνει και το ίδιο το Φεστιβάλ. Μάλιστα, για το 2013 διοργανώνεται παράλληλο σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων με θέμα: «Το ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο» με τον Βασίλη Λουλέ και την υποδειγματική προβολή «Φιλιά εις τα Παιδιά».
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μιλώντας για την έναρξη του Φεστιβάλ, τόνισε ότι «είναι μέλημά μας, το AegeanDocs όπως και οι άλλες δράσεις του προγράμματος «Πέλαγος Πολιτισμού», να εμπνέεται από την καθημερινότητα αλλά και να αποκαλύπτει το βάθος κάθε μιας ιστορίας, ώστε να συμβάλει στη συνειδητοποίηση και την εξωτερίκευση όσων δεν έχουν διατυπωθεί έως τώρα. Ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και μάλιστα Διεθνές, συνταιριάζει το παλαιό με το νέο, το τοπικό με το διεθνές, εκπαιδεύει τους νέους και δίνει ελπίδα χαράς και αισιοδοξίας και ερεθίσματα για διεξόδους δημιουργικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, εντάσσεται και η διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ-AegeanDocs με στόχο την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, σαν έναν θεσμό που φιλοδοξεί να αποτελέσει μία ομπρέλα σειράς και άλλων εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη μεριά του, σχολίασε ότι «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ανταποκρινόμενο στη θέση του και στην αποστολή
του, ως βασικός άξονας παραγωγής παιδείας και πολιτισμού στο Αιγαίο, ανέπτυξε, σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την ιδέα της δημιουργίας ενός Φεστιβάλ ταινιών, που ασχολούνται με την ιστορία και την κοινωνία.
Επιπλέον, συνέδραμε ολόψυχα με εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και στελέχη του, ώστε το πιο σημαντικό μέρος του φεστιβάλ να μεταδίδεται και σε άλλα νησιά του Αιγαίου: εκτός από τη Λέσβο, βοηθήσαμε, ώστε πολύ σημαντικές ταινίες και συζητήσεις να μεταδίδονται με live streaming τόσο στη Χίο, στη Λήμνο και στη Σάμο όσο και στις αίθουσες του Πανεπιστημίου στη Ρόδο και στη Σύρο – στα δυο τελευταία νησιά με δική μας πρωτοβουλία».
Ας σημειωθεί ότι στην πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ, στις αίθουσες του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης και των Γενικών Λυκείων, προβάλλονται μαζί με δεκάδες άλλες ταινίες
· το βραβείο Όσκαρ Ντοκιμαντέρ 2013 Searching for Sugarman,
· το βραβείο Emmy 2013 5 Broken Cameras
· το βραβείο κοινού Sundance Festival 2013 Blood Brother
· Δύο επίσημες υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2014 The Second Meeting (Σερβία) και More than Honey (Ελβετία)
· το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας BAFTA Scotland Award I Am Breathing
· Οι υποψήφιες για Οσκαρ ταινίες The Ritchie Boys – 2009, Rabbit A La Berlin – 2010
· ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβάλλεται η συλλογή Global Syrian Day, συλλογικό έργο έξι Συρίων σκηνοθετών με θέμα τον αιματηρό εμφύλιο στη Συρία.


Ιδιαίτερο αφιέρωμα στην ιστορία και στο παρόν των νησιών του Αιγαίου γίνεται με τις ταινίες Little Land (Νίκος Νταγιαντάς-Ικαρία), Μακρόνησος (Ηλίας Γιαννακάκης), Πατρίς (Βασ. Μεντόγιαννης), Πάρβας-Άγονη Γραμμή (Γερ.Ρήγας-Αμοργός).

ΚΛΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ :"Colpo grosso" ... Ή ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ;


Κλήσεις Δημοτικής Αστυνομίας: Colpo grosso... ή αδιαφορία;
''Αλαλούμ'' φαίνεται ότι επικρατεί στις Ταμειακές Υπηρεσίες των Δήμων Αθηναίων και Πειραιά...

Πώς να εξηγηθεί διαφορετικά η αποστολή εκατοντάδων ενημερωτικών σημειωμάτων για κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίες, είτε έχουν εξοφληθεί, είτε δεν έχουν κοινοποιηθεί στους "δήθεν" παραβάτες... μετά από έρευνα του epoli.gr, σε συνέχεια επώνυμων καταγγελιών.

Οι Υπηρεσίες ''πετάνε το μπαλάκι'' των ευθυνών στην Τροχαία, η Τροχαία στα ΕΛ.ΤΑ. και τα ΕΛ.ΤΑ. θεωρούν πως, για όλα φταίει η ασυνεννοησία μεταξύ Δήμων και Τροχαίας!

«Μου έστειλαν ενημερωτικό σημείωμα από το Δήμο Πειραιά για κλήση του 2009, την οποία εξόφλησα εντός δεκαημέρου κατά το ήμισυ, όπως προβλέπει ο Νόμος, μέσω των ΕΛ.ΤΑ. Αντί για 40 ευρώ δηλαδή πλήρωσα 20 ευρώ. Τώρα ο Δήμος Πειραιά μου ζήτησε να πληρώσω την αρχική κλήση των 40 ευρώ, αλλιώς κινδυνεύω να διπλοπληρώσω την κλήση με προσαύξηση», σημειώνει στο epoli.gr ο Γ.Μ. και προσθέτει: 

«Ευτυχώς τα ΕΛ.ΤΑ. βρήκαν στο αρχείο τους την απόδειξη πληρωμής της κλήσης, την οποία εγώ - όπως είναι φυσιολογικό - 5 χρόνια μετά δεν είχα και την έστειλα στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Πειραιά. Όταν τους ρώτησα τί έχει συμβεί, η υπάλληλος μου είπε, πως δεν έχει ενημερώσει σχετικά η Τροχαία!».

Σε άλλη περίπτωση, η Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα για ανείσπρακτη οφειλή - λόγω παράβασης του Κ.Ο.Κ. - πριν από 3 χρόνια, ενώ η «δήθεν παραβάτης» ουδέποτε έλαβε κλήση από τη Δημοτική Αστυνομία.

«Τη συγκεκριμένη μέρα του 2010 ήμουν στην Οδό Αιόλου και ένας Δημοτικός Αστυνομικός με ενημερώνει να απομακρύνω το όχημά μου, διότι αλλιώς θα με γράψει. Φεύγω αμέσως ευχαριστώντας τον που με ενημέρωσε, χωρίς ασφαλώς να με γράψει. Τώρα 3 χρόνια μετά, καλούμαι να πληρώσω. Γιατί;» αναρωτιέται στο epoli.gr η Θ.Μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα παραπάνω περιστατικά είναι δύο μόνο από τα εκατοντάδες (!) στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, σύμφωνα με την έρευνά μας, ενώ πολύ πιθανό είναι το ίδιο φαινόμενο να συμβαίνει και σε μικρότερους δήμους.

Σε κάθε περίπτωση, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι πολίτες γίνονται έρμαια της γραφειοκρατίας-αναλγησίας και αναγκάζονται να "εφεύρουν" τρόπο, για να αποδείξουν «πως δεν είναι ελέφαντες!».

Η λογική του «ό,τι αρπάξουμε από τα κορόιδα που θα διπλοπληρώσουν» - όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο epoli.gr οι Γ.Μ. και Θ.Μ. - δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως είναι "colpo grosso" κάποιων Δήμων...


epoli.gr

MΙΛΗΤΕΝΕ ΧΙΩΤΙΚΑ ;



5

Τις παρακάτω 170 λέξεις που διατηρούνται μέχρι σήμερα στην ντοπιολαλιά του νησιού συνέλεξε ο Νίκος Μίτσης που δραστηριοποιείται ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού εδώ και μια πεντηκονταετία. Η λίστα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων Άλφα Πι.
ΑΑγαλιάς (ο) = αγαθός, ξύκης
Aδελφομοίρι (το) = το μερίδιο του αδελφού
Aδιαφόρετο = το μη ενδιαφέρον
Aθεώρατα = πολύ μεγάλα
Aκαμάτεμα = ώρα ανάπαυσης
Aκριβοτζατζάνα = η τσιγκούνα
Αλισβερίσι = εμπορική συναλλαγή
Aλίστον = αλοίμονό του
Aμπουρκούνα = το πρώιμο σύκο
Aναμικιώρης =εκείνος που δεν μπορεί να αγαπήσει ή να αγαπηθεί (;)
Aνασακκίζω = σηκώνω το σακί και το σείω για να χωρέσει περισσότερο
Aνάφραντα = αδέξια
Aνεφέλετος = αυτός που δεν κάνει τίποτε
Aνημπόρεια = αδιαθεσία
Aξαμώνω = σημαδεύω
Aξανάστροφη = ανάποδη
Aξελέστατος = ασουλούπωτος, κρεμανταλάς
Άξυνος και ξερός = να γίνεις ξύλο και ξερό
Aπλάκωτος = ανόητος, μικρόμυαλος
Aπογεύομαι = δοκιμάζω το φαγητό
Aποκοντριασμένος = ιδιότροπος, μίζερος
Aποκορδίζομαι = τεντώνομαι
Aροδάφνη = η πικροδάφνη
Aσγαβάδα = η σβούρα, παιχνίδι των παιδιών
Aτσαλεύγω = πασχάζω, δεν κάνω δίαιτα
ΒBερβελιά = κοπριά προβάτων και κατσικιών
Bότσος = φυσικός λάκκος
Bρουλίζομαι = φωνάζω, ουρλιάζω
Bολοδέρνομαι = κοπιάζω, ταλαιπωρούμαι
ΓΓάρμπος = εφαρμογή, καλή γραμμή
Γιαβουκλού = ερωμένη
Γιάλλα γιάλλα = μόλις
Γιόμελα = τα δίδυμα
Γλυντζιάζω = πιάνω βρωμιά
Γόζομαι = κραυγάζω, κλαίω
ΔΔιπλαρρωστώ = ξαναρρωστώ
Δρόγγεμα = πάχνη
Δρομωνίζω = κοσκινίζω το σιτάρι
Δρύμματα = οι έξι πρώτες μέρες του Aυγούστου
ΕEβαβουλίσθη = τον έδειραν
Έγερμα = θόλος και αψίδα
Eδά = εδώ
Eίντα = Ίντα, τι είναι
Eλουλουμάρισε = έγινε γρήγορα καλά
Eμυγιάσθη = εφρένιασε το ζώο
Eννογώ = καταλαβαίνω
Eκωλοκόπηκα = πονώ την πλάτη μου
Eρώγιασα = επόνεσα
ΖZάπτιν = εξουσία
Zαρταλούδια = βερίκοκκα
Ζευζεύκης = ανόητος, πολυλογάς
ΗHγού = θαυμαστικό επιφώνημα
Hλιάστρα = τόπος που απλώνουν τα σύκα
ΘΘαύγω = θάπτω
Θέριστρο = δρεπάνι
ΙΊντα = τί;


ΚKακαβρακάτος = αυθάδης, καυγατζής
Kακοθωρώ = κατατρέχω κάποιον
Kαλικατσού = ψαροπούλι
Κάντερα = συρτάρι
Kαρβουνοσιά = σωρός αναμμένα κάρβουνα
Kαρπισερά = τα καλά, τα γόνιμα χωράφια
Kαταπάτουνος = ξυπόλητος
Kάτης = ο γάτος
Kεσάτια = αναδουλειά
Kοκκολόγι = είδος μαστίχας
Kονταρούδια = μικρά σύκα
Kοντοφρυό = το κοντό παιδί
Kόντρα = λέρα
Kουντρουβάλα = τούμπα
Kουρμάδα = σταφιδιασμένος καρπός ελιάς
Kουρουπώνω = ξεσταίνομαι το χειμώνα
Kούτσα = κούκλα
Kραΐ = πρωϊνή ομίχλη
Kρεατσοδάγκαμα = πόνος της ράχης
Kρεμεντίνα = το ρετσίνι της τσικουδιάς (δέντρο)
Kρήταμο = αγριόχορτο της παραλίας, εύχυμος μεζές
Kουφογονατιάζω = νιώθω αδύνατος, δεν μπορώ να βαδίσω
Kωλοκούμπι = το σκαμνί
ΛΛακκίζω = σκάβω λάκκους
Λαλώ = φεύγω, τρέχω
Λατέρα = φέρετρο
Λιγιά = βέργα
Λιλάδι = μικρή στρογγυλή πέτρα
Λιλιγκιά = η κίτρινη μικρή σφίγγα
Λιόβγαρμα = η ανατολή
Λωλαγγρίζω = ερεθίζω, παροτρύνω
Λωλοπαντιέρα = ανόητη
ΜMασιδάκι = τσιμπιδάκι για τα μαλλιά
Mεταπιάνω = βοηθώ
Mιγάδι = σιτάρι, ανακατεμένο με κριθάρι
Mονόβολος = αυτός που έχει ένα μόνο αρχίδι
Mουτσουναριά = αποκριάτικη μεταμφίεση
Mπεγότο = μικρό ψαράκι, το γόνος
Mπόρκα = ανδρικό σχέδιο κτενίσματος
ΝNεμπότης = μεγάλη κανάτα
Nεραμπουλιά = η κορομηλιά
Νταραβέρι = εμπορική δοσοληψία
Nυφικάτο = το νυμφικό φόρεμα
ΞΞαγοράρης = εξομολογητής, πνευματικός
Ξαναδεύτε = επανάλαβε
Ξαναμπίρντα = πάλι από την αρχή
Ξεβγοδώνω = σπαταλώ
Ξεθερμίζω = πλένω τα οικιακά σκεύη στο νεροχύτη
Ξεκουκουρώνω = κρυώνω πολύ, ξυλιάζω
Ξεμματίζω = βγάζω το μαύρο κάλυμμα από τα κουκιά
Ξεμερδώ = αποσπώ χέρι-πόδ ή φονεύω μικρό ζώο ή πουλί
Ξετρουλόνω = γεμίζω κάτι μέχρι πάνω
Ξετσούμπι = θέση εκτεθειμένη στον άνεμο
Ξύκης, ξύκικο = αγαθός, λιποβαρής
ΟOτρά = κομμάτι κλωστής
Oύργιος = αγαθός, ανόητος
Oυριαμπές = κουτός
Όχονους = διαμιάς, αμέσως
ΠΠαγκέτα = σκαμνί
Πακκιάρομαι = ανακατεύομαι
Πάπαλα, δεν έχω = δεν υπάρχει τίποτα
Παραντουρώ = παραπατώ μεθυσμένα
Παρπέλα = βλεφαρίδα
Περάντης = σύρτης της πόρτας
Πητυά = μαγιά από γάλα κατσίκας
Πίζουλος = παράξενος, ιδιότροπος
Πίκουπα = ανάποδα τοποθετημένο
Πορτοσιά = είσοδος
Πουζού = τσέπη
Πουντί = εξώστης
Προπέρνω = αρχίζω πρώτος
Πυξάρι = κλαδιά σκίνου που φυτεύουμε
ΡPεγκλότα = δαμάσκηνο
Pεμπαγό = ξύλινος χειραγωγός σε κάγκελα
ΣΣακκελίζω = στραγγίζω
Σαλαγιάζω = ησυχάζω
Σικλιά = κουβάδες
Σκαλότρυπο = τρύπα στον τοίχο
Σκοντοβολώ = βαδίζω σε δρόμους σκοτεινούς
Σκορπαλευράς = σπάταλος
Σκουρδουλιάζω = τρώγω με βουλιμία
Σκουλόπετρα = σαρανταποδαρούσα
Σουλουμάς = είδος καλλυντικού
Σπαθινάκι = αγριολούλουδο, υάκινθος
Σπαρτάρα μου = ψυχή μου
Σπουρδώ = σπαράζω
Στακωμένο = δεμένο βιβλίο
Σταμένια = τζαμαρία
Στραβελιά = τρικλοποδιά
Σύγχριστος = λερωμένος
Συχνωτεύω =συναναστρέφομαι
Στοκώνω = τρώγω πολύ
ΤTαμπουράς = μεγάλη κολοκύθα κίτρινου χρώματος
Tαντανίζω = ταρακουνώ
Tζιτζιλόμος = ιδιότροπος, ψηλομύτης
Tουρβάς = αγροτικό σακίδιο
Tραμπούκα = πήλινο τουμπελέκι
Tσάγρα = φάκα
Tσεπράδα = φακίδα του δέρματος
Tσιρλιπιτό = η διάρροια
Tσιγκρώνω = ρυτιδώνω το πρόσωπό μου
Tσιτώ = αναπηδώ
Tσίτος = χιώτικο παιχνίδι με κέρματα
Tσούμπα = τσουλούφι
Tσουμπάρι = κορυφή
Tσουνεύγω = κλωτσώ
ΦΦαντίνα = κορίτσι έτοιμο για παντρειά
Φηκιάζω = μεταφυτεύω
Φλισκάρι = ποιότητα μαστίχας
Φουντάνα = δεξαμενή για βρόχινο νερό
Φταρμίζω = ματιάζω
ΧΧολοπερεχύθηκα = κατατρόμαξα


ΨΨαθούρι (το) = οι δίπλες, το γλυκό


ΩΩχωνούς = γρήγορα

πηγή : Εκδόσεις :Αλφα Πι
aplotaria.gr