Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

"1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ" ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Την έναρξη του «1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ» που θα πραγματοποιηθεί ως γνωστόν στη Μυτιλήνη από την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου έως και τις 11 του μήνα, ανακοίνωσαν χθες το πρωί και στα αθηναϊκά μέσα, μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο αμφιθέατρο του Goethe-Institut στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Κώστας Σπυρόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν 40 συνολικά προβολές αλλά και συζητήσεις με βραβευμένους σκηνοθέτες και καλεσμένοι είναι χαρακτηριστικά οι Δημήτρης Αθυρίδης (Ένα βήμα μπροστά), Βασίλης Λουλές (Φιλιά εις τα παιδιά), Μάρκος Γκαστίν (Δημοκρατία – Ο δρόμος του Σταυρού), Γεράσιμος Ρήγας, Emma Davie και Zeljko Mirkovic. Οι προβολές των βραβευμένων ταινιών και οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα μεταδοθούν μέσω τεχνολογίας live streaming σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο.
Ένα Φεστιβάλ το οποίο -όπως σχολίασαν ο Περιφερειάρχης ο Πρύτανης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ- δεν είναι μόνο ταινίες. Κι αυτό γιατί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διοργανώνει το μεγαλύτερο παράλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε ελληνικό Φεστιβάλ. Τα σεμινάρια απευθύνονται στο ευρύ κοινό και διδάσκουν από καθηγητές Πανεπιστημίου έως και επαγγελματίες σκηνοθέτες και στα έξι νησιά του Αιγαίου όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο. Εκπαιδευτικά σεμινάρια προς συγκεκριμένες ομάδες κοινού και επαγγελματίες διοργανώνει και το ίδιο το Φεστιβάλ. Μάλιστα, για το 2013 διοργανώνεται παράλληλο σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων με θέμα: «Το ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο» με τον Βασίλη Λουλέ και την υποδειγματική προβολή «Φιλιά εις τα Παιδιά».
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μιλώντας για την έναρξη του Φεστιβάλ, τόνισε ότι «είναι μέλημά μας, το AegeanDocs όπως και οι άλλες δράσεις του προγράμματος «Πέλαγος Πολιτισμού», να εμπνέεται από την καθημερινότητα αλλά και να αποκαλύπτει το βάθος κάθε μιας ιστορίας, ώστε να συμβάλει στη συνειδητοποίηση και την εξωτερίκευση όσων δεν έχουν διατυπωθεί έως τώρα. Ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και μάλιστα Διεθνές, συνταιριάζει το παλαιό με το νέο, το τοπικό με το διεθνές, εκπαιδεύει τους νέους και δίνει ελπίδα χαράς και αισιοδοξίας και ερεθίσματα για διεξόδους δημιουργικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, εντάσσεται και η διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ-AegeanDocs με στόχο την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, σαν έναν θεσμό που φιλοδοξεί να αποτελέσει μία ομπρέλα σειράς και άλλων εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη μεριά του, σχολίασε ότι «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ανταποκρινόμενο στη θέση του και στην αποστολή
του, ως βασικός άξονας παραγωγής παιδείας και πολιτισμού στο Αιγαίο, ανέπτυξε, σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την ιδέα της δημιουργίας ενός Φεστιβάλ ταινιών, που ασχολούνται με την ιστορία και την κοινωνία.
Επιπλέον, συνέδραμε ολόψυχα με εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και στελέχη του, ώστε το πιο σημαντικό μέρος του φεστιβάλ να μεταδίδεται και σε άλλα νησιά του Αιγαίου: εκτός από τη Λέσβο, βοηθήσαμε, ώστε πολύ σημαντικές ταινίες και συζητήσεις να μεταδίδονται με live streaming τόσο στη Χίο, στη Λήμνο και στη Σάμο όσο και στις αίθουσες του Πανεπιστημίου στη Ρόδο και στη Σύρο – στα δυο τελευταία νησιά με δική μας πρωτοβουλία».
Ας σημειωθεί ότι στην πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ, στις αίθουσες του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης και των Γενικών Λυκείων, προβάλλονται μαζί με δεκάδες άλλες ταινίες
· το βραβείο Όσκαρ Ντοκιμαντέρ 2013 Searching for Sugarman,
· το βραβείο Emmy 2013 5 Broken Cameras
· το βραβείο κοινού Sundance Festival 2013 Blood Brother
· Δύο επίσημες υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2014 The Second Meeting (Σερβία) και More than Honey (Ελβετία)
· το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας BAFTA Scotland Award I Am Breathing
· Οι υποψήφιες για Οσκαρ ταινίες The Ritchie Boys – 2009, Rabbit A La Berlin – 2010
· ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβάλλεται η συλλογή Global Syrian Day, συλλογικό έργο έξι Συρίων σκηνοθετών με θέμα τον αιματηρό εμφύλιο στη Συρία.


Ιδιαίτερο αφιέρωμα στην ιστορία και στο παρόν των νησιών του Αιγαίου γίνεται με τις ταινίες Little Land (Νίκος Νταγιαντάς-Ικαρία), Μακρόνησος (Ηλίας Γιαννακάκης), Πατρίς (Βασ. Μεντόγιαννης), Πάρβας-Άγονη Γραμμή (Γερ.Ρήγας-Αμοργός).