Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

" ΚΡΥΦΕΣ " ΑΥΞΗΣΕΙΣ " ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΩΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ " ΔΩΡΑΚΙ " , ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ

Στα κάγκελα βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ μετά  την αποκάλυψη ότι παραμονή Πρωτοχρονιάς η απελθούσα κυβέρνηση πήρε απόφαση για αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην Τέλος ΑΠΕ) από 1η Ιανουαρίου 2015 έως και κατά 32%, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ενεργοβόρες- λέγε με και «βρώμικες» - βιομηχανίες από τους οικιακούς καταναλωτές.
Για να το κάνουμε λιανά, με την απόφαση αυτή καλούνται οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτηθούν οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν!
Το καταπληκτικό είναι ότι αν και η απόφαση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) ελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου και πήρε ΦΕΚ στις 31 Δεκεμβρίου 2014, το ΦΕΚ δημοσιεύθηκε στις 4 Μαρτίου 2015, βάζοντας στο καναβάτσο την νέα κυβέρνηση.
Το ΥΠΑΠΕΝ με ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ κάνει λόγο για απόφαση απολύτως απαράδεκτη καθώς και για πρωτοφανή και  εξοργιστική  μεθόδευση που ακολουθήθηκε για  να δημοσιοποιηθεί.
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να κάνει το χατίρι των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών τους χρηματοδοτεί την αγορά δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα για να αντισταθμίσει το κόστος που έχουν. Η χρηματοδότηση γίνεται από τα έσοδα που έχει από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
Η απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας προέβλεπε ότι για τα έτη 2013 και 2014 οι λεγόμενες και βρώμικες βιομηχανίες θα χρηματοδοτηθούν με 20 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος.
Μόνο που η αφαίρεση 40 εκατομμυρίων από τον Ειδικό Λογαριασμό δημιουργεί μαύρη τρύπα την οποία καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες και οι μικρές επιχειρήσεις.
Έτσι η ΡΑΕ προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό αποφάσισε νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Greenepace «Αν αναρωτηθεί κανείς γιατί χρειάστηκε να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ, η απάντηση είναι γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση αφαίρεσε περίπου 20 εκατ. ευρώ (ετησίως) από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, δημιουργώντας έτσι μία τρύπα που καλούμαστε τώρα να πληρώσουμε εμείς».
Το θέμα, βέβαια, είναι τι θα πράξει τώρα η νέα κυβέρνηση. Γιατί καλές οι σκληρές ανακοινώσεις και οι καταγγελίες για μακιαβελικές μεθοδεύσεις αλλά θα πρέπει να μας πει εάν θα προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

topontiki.gr