Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΦΑΛΤΣΑ

Παράλληλα με τα επικοινωνιακά «φάλτσα» ή μη τόσο τουΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη όσο και συμβούλων του, όπως της πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Έλενας Παναρίτη, και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια έχει εισέλθει στην κυριολεξία σε «βαθιά νερά».
Τα μέλη του Brussels group, τα οποία παρά τα αντιθέτως λεγόμενα θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος και της ερχόμενης εβδομάδας, έχουν πάρει στα χέρια τους πλήρη στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία του προϋπολογισμού, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015. Ένα κενό που συνδέεται άμεσα με την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα.
Γι' αυτό και δεν είναι διόλου τυχαίες οι προ ημερών δηλώσεις της κ. Παναρίτη για πλεόνασμα της τάξεως του 0,6%, του κ. Βαρουφάκη που το προσδιόριζε στο 1,5% και οι πληροφορίες από την πλευρά του Brussels group και των δανειστών για λήψη νέων μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015. Η απαίτηση αυτή, τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών, «κουμπώνει» με την πρόβλεψη του κ. Βαρουφάκη για το ύψος του πλεονάσματος στον τρέχοντα προϋπολογισμό. 
Την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό στο twitter συστήνει «λιγότερες συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις και περισσότερη δουλειά», διότι όπως γράφει «οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα, λύσεις και μετρήσιμο αποτέλεσμα».
Η συνέντευξη και η φωτογράφιση του Γιάνη Βαρουφάκη με τη σύζυγό του για το Paris Match και οι φωτογραφίες του ζεύγους στη λίμνη Κόμο, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ Αμπροζέτι, σε συνδυασμό με τα όσα ισχυρίστηκε η κ. Παναρίτη στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας του Deree για χαμηλόβαθμα μέλη των τεχνικών κλιμακίων που ζήτησαν αναστολή καταβολής μισθών για ένα δίμηνο, έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Παπαδημούλη να εκφράζει και δημόσια τη δυσαρέσκειά του.     
Τέλος, εντύπωση έχει προκαλέσει και δήλωση του κ. Βαρουφάκη στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθυστερήσει την εφαρμογή κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε λαϊκιστές, τα μέτρα του προγράμματός μας αφορούν μόνον όποιον βρίσκεται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας».
Επί της ουσίας ο κ. Βαρουφάκης με τη δήλωσή του, στο μέτρο που απηχεί τις κυβερνητικές προθέσεις και αποφάσεις, από το λεγόμενο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» κρατά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και μεταθέτει χρονικά τα υπόλοιπα μετά την επίτευξη της όποιας συμφωνίας με τους δανειστές.     
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

naftemporiki.gr