Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

«Εθνική πρόκληση η ανάπτυξη του Βορείου Αιγαίου»


varvitiotis_
Στο νησί της Σάμου βρίσκεται από το πρωί ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης του στο νησί.
Το πρωί επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Σάμου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής, τα οποία επωμίζονται καθημερινά μεγάλο βάρος της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη τόσο τη δική μου, όσο και του ελληνικού λαού στο πρόσωπό σας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα είναι πάντα στο πλευρό τους συνεχίζοντας να προσπαθεί να επιλύει χρόνια ζητήματα, όπως πριν από λίγους μήνες το ιατροφαρμακευτικό, καθώς όπως υπογράμμισε: «Χάρις στην αυταπάρνηση που επιδεικνύετε καθημερινά τόσο τα στελέχη του Λιμενικού όσο και όλο το ένστολο προσωπικό, η χώρα κρατήθηκε όρθια τα χρόνια της κρίσης».
Στη συνέχεια μετέβη στο Δημαρχείο Σάμου, όπου και συναντήθηκε με το Δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο. Ο κος Αγγελόπουλος παρέδωσε στον κ. Βαρβιτσιώτη ένα αντίγραφο της Διακήρυξης για την απελευθέρωση της Σάμου, ευχαριστώντας τον παράλληλα γιατί , όπως είπε, «λόγω των ενεργειών σας αντιμετωπίσθηκε δραστικά ο συγκοινωνιακός απομονωτισμός του νησιού». Ο κος Βαρβιτσιώτης, από την πλευρά του, επεσήμανε στον Δήμαρχο Σάμου ότι «για τη αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων χρειάζεται από κοινού συνεργασία, Κράτους και τοπικών κοινωνιών».
Ακολούθως ο κ. Υπουργός πήγε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, όπου συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου και τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νικόλαο Κατρακάζο. Στη συνέχεια προέδρευσε σε διευρυμένη σύσκεψη με φορείς της ευρύτερης περιοχής και βασικό θέμα το ακτοπλοϊκό δίκτυο του νησιού, αλλά και του υπόλοιπου Βορείου Αιγαίου. Παρόντες στη σύσκεψη, πέραν της Περιφερειακής αρχής, ήταν επίσης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου, κ.κ. Ευσέβιος, η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σάμου, Αγνή Καλογέρη, ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Ικαρίας, Στυλιανός Σταμούλος, ο Δήμαρχος Φούρνων, Ιωάννης Μαρούσης, καθώς και εκπρόσωποι επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κος Βαρβιτσιώτης, μεταξύ άλλων, έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση του ακτοπλοϊκού δικτύου στο Βόρειο Αιγαίο. «Για μένα το Αιγαίο και τα νησιά του είναι πλούτος και όχι μειονέκτημα. Είναι πλούτος πολιτισμού, ιστορίας και προοπτικής για το μέλλον. Και ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο, η ανάπτυξη και η αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων του αποτελεί εθνική πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Πολιτεύομαι με το βλέμμα στους νησιώτες. Γι αυτό είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω τις προσπάθειες για τη βελτίωση της συγκοινωνίας τους. Και στην προσπάθεια μου αυτή, δεν πρόκειται να δειλιάσω απέναντι σε κανένα πολιτικό και προσωπικό κόστος. Έτσι έπραξα πρόσφατα για θέμα του Βορείου Αιγαίου, έτσι θα συνεχίσω να πράττω».
Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι προχωρά σύντομα στις απαραίτητες ενέργειες που θα δίνουν οριστική και μόνιμη λύση στο υδροδοτικό πρόβλημα των νησιών, καθώς και της κοστοβόρας μεταφοράς του νερού, με την αξιοποίηση των μονάδων αφαλάτωσης. «Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε επιπρόσθετα το κόστος υδροδότησης του Αιγαίου κατά 60%. Τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε θα δοθούν σε επενδύσεις για έργα στα νησιά, με έμφαση στην ανάπτυξη των λιμενικών τους υποδομών», υπογράμμισε σχετικά.
Από την πλευρά τους, οι παρευρισκόμενοι τοπικοί φορείς ευχαρίστησαν στο σύνολο τους τον Υπουργό για τη λύση που έδωσε στο χρόνιο και ζωτικό πρόβλημα της συγκοινωνίας τους και της επικοινωνίας τους με την Βόρεια Ελλάδα. «Καλωσορίζουμε τον Υπουργό Ναυτιλίας, κο Βαρβιτσιώτη, ο οποίος με τις αποφάσεις του, μετά από χρόνια και πολλούς διατελέσαντες στο ίδιο πόστο, χάραξε μια αχτίδα ελπίδας για ολόκληρο το Βόριο Αιγαίο και την ακτοπλοΐα του», σημείωσε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.
Στη συνέχεια της παραμονής του στο νησί ο κος Βαρβιτσιώτης θα παραστεί ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις εορτασμού για την 102η επέτειο ενώσεως της Σάμου με την Ελλάδα.

e-nautilia.gr