Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ , ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



Απ' όλα είχε η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων ενόψει του Eurogroup και των εσωκομματικών διαφωνιών για την ακολουθούμενη πολιτική.

Χειροκροτήματα, selfies, πηγαδάκια και μουρμούρα… 

Ο Σαμαράς έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες το θέμα της ηγεσίας στη ΝΔ, με τον Νίκο Δένδια και την Ντόρα Μπακογιάννη να επιμένουν στη διεξαγωγή συνεδρίου και τον αντιπρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Αβραμόπουλο να αιφνιδιάζει με την παραίτησή του, αφήνοντας αιχμές για τη… φοβική ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένοχος εξαπάτησης του ελληνικού λαού», ενώ έκανε ταυτόχρονα απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας. 

Ο Αντώνης Σαμαράς απέκλεισε το έκτακτο συνέδριο και την αλλαγή ηγεσίας, προαναγγέλλοντας πορεία στις κομματικές οργανώσεις για διάλογο με την κομματική βάση και αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος, καθώς επίσης και συνολική ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού. 

Απευθυνόμενος σε «δελφίνους» και αμφισβητίες -απόντος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που επέλεξε να μην παραστεί καθόλου στην ΠΕ- είπε εν μέσω επευφημιών από τμήμα της ΠΕ: «Θέμα αρχηγού της παράταξης εγώ έθεσα στην ΚΟ. Εξήγησα ότι δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά είναι αδιανόητο να εγκαταλείψω αυτή τη δύσκολη ώρα» και συμπλήρωσε: «Κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο για την παράταξη. Όμως τους κάλεσα έντιμα και καθαρά να θέσουν το θέμα. Κανείς δεν το έθεσε και το θέμα έκλεισε».

Στη συνέχεια απέκλεισε εκ νέου το θέμα της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, το οποίο θα γινόταν για έναν και μόνο λόγο, όπως είπε: αυτόν της αλλαγής αρχηγού. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι μερικοί συνάδελφοι το έθεσαν στην ΚΟ, αλλά πολύ περισσότεροι το απέρριψαν. «Δεν το έθεσαν στην ΚΟ, αλλά μέσω διαρροών στα ΜΜΕ. Όποιος έχει μάτια βλέπει» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Με το που θα ανακοινώναμε θα ενισχυόταν η εσωστρέφεια».

Νωρίτερα τη θέση του για τη διεξαγωγή ενός έκτακτου συνεδρίου της ΝΔ επανέλαβε ο Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Ο ίδιος τόνισε πως στόχος της ΝΔ του 27% είναι να ξαναγίνει το κόμμα η μεγάλη πλειοψηφική παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Για να γίνει αυτό ένας μόνο είναι ο δρόμος: ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα, όπου θα τεθούν όλα από την αρχή» δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου και όχι εθνικής συνδιάσκεψης στη Νέα Δημοκρατία τάσσεται εκ νέου η βουλευτής του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας «ύβρι» τα όσα λέγονται, ότι «το συνέδριο, η ύψιστη εσωκομματική διαδικασία, θα αποτελέσει απαρχή εσωστρέφειας και θα λειτουργήσει ως δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ». 

«Ο εσωκομματικός διάλογος είναι δώρο και οξυγόνο για τη ΝΔ» συμπληρώνει η κ. Μπακογιάννη, αναφέροντας ακόμα ότι η χώρα χρειάζεται μια «ισχυρή ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη», που «θα συμβάλει στη σταθερότητα της χώρας και στην αποτροπή ενός πιθανού εκτροχιασμού».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η βουλευτής φέρεται να είπε για τον πρόεδρο της ΝΔ: «Φοβάται το συνέδριο για να μην τεθεί θέμα ηγεσίας». 

Αβραμόπουλος-Σαμαράς στη συνεδρίαση
Αβραμόπουλος-Σαμαράς στη συνεδρίαση


Στιγμιότυπα από τη Συγγρού
Στιγμιότυπα από τη Συγγρού


Η παραίτηση Αβραμόπουλου


Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος έλαβε τον λόγο και παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος του κόμματος, μια κίνηση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες για τα μελλούμενα στην κεντροδεξιά παράταξη.

«Επιθυμώ να δηλώσω ότι λόγω της συνεχούς ενασχόλησής μου με τα ευρωπαϊκά θέματα σε καθημερινή βάση και με το βάρος της ευθύνης ενός εκ των ισχυρότερων χαρτοφυλακίων της ΕΕ θέτω σήμερα στη διάθεση του προέδρου και της παράταξης την τιμητική θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ που κατέχω, ώστε αυτή να καλυφθεί από ένα στέλεχος που θα έχει καθημερινή εμπλοκή» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Πρότεινε η δεύτερη θέση του αντιπροέδρου να καλυφθεί από στέλεχος της νεότερης γενιάς, ώστε να γεφυρωθούν οι γενιές στη ΝΔ, ενώ κάλεσε τους πάντες να τελειώσουν «με τη φοβική ΝΔ» και αναφέρθηκε πολλάκις σε ένα κόμμα-παράταξη και στην ανάγκη στροφής στο κέντρο. 

zougla.gr