Σημεία από την τοποθέτηση του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων».
Αθήνα, 29 Αυγούστου 2013
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και την κατάθεση ερωτήσεως στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για το προσφυγικό κύμα
Η κρίση στη Συρία, ακολουθεί μια αλληλουχία γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία δημιουργούν επαναστάσεις, δημιουργούν αλλαγές καθεστώτος, αλλαγές στο status quo, αλλαγές που οδηγούν σε μια αναδιαμόρφωση του χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Μια αναδιαμόρφωση που πρέπει να βρει τη χώρα μας θωρακισμένη οικονομικά και θεσμικά, αλλά και ενεργή στην περιοχή, ώστε να επιτελέσει ακόμα και πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Εξελίξεις που καθορίζονται, κυρίως, σε διπλωματικό επίπεδο. Σε ένα επίπεδο που η χώρα, λόγω των ιστορικών δεσμών με τους λαούς της περιοχής, δεσμούς στους οποίους έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο το ΠΑΣΟΚ. Στόχοι των ενεργειών της Ελλάδας πρέπει πάντοτε να είναι η διασφάλιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.
Έρχομαι να επισημάνω δύο σημαντικά θέματα, δύο σημαντικές συνέπειες της κατάστασης όπως διαμορφώνεται στη Συρία. Η πρώτη συνέπεια αφορά στην αποσταθεροποίηση που προκαλείται στη «γειτονιά» μας και στην οποία ο ρόλος της Ελλάδας είναι σημαντικός, ώστε να αναλυθεί σωστά η σημερινή κατάσταση να μην υπάρξει επέκταση εκείνων των στοιχείων που δεν ευνοούν τη δημοκρατία.
Η δεύτερη συνέπεια αφορά στο μεγάλο προσφυγικό κύμα που υπάρχει και που θα ενταθεί. Σχετικά με αυτό θα ήθελα να ενημερώσω το Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι ως Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατέθεσα σήμερα γραπτή ερώτηση προς την Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την οποία ζητάω να λάβει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ζητάω να εξετάσει την πιθανότητα της δραστηριοποίησης τηςFRONTEX όχι στον Αιγιακό χώρο, αλλά στα παράλια της Τουρκίας, δηλαδή πριν αρχίσει το «ταξίδι του θανάτου» για αυτούς τους ανθρώπους, έτσι ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, πολλές φορές ζωές μικρών παιδιών. Ζητάω, ακόμα, να εξετάσει το μοίρασμα του βάρους της μετακίνησης των εκτοπισμένων πληθυσμών, ώστε να διανέμονται αναλογικά στα κράτη μέλη της ΕΕ. Διότι υπάρχει τέτοιος μηχανισμός ούτως ώστε κάθε χώρα, ανάλογα με τις δυνατότητές της, δηλαδή ανάλογα με την οικονομία, τις υποδομές και τον πληθυσμό της να αναλαμβάνει ένα μέρος του εκτοπισμένου πληθυσμού ώστε και οι πρόσφυγες να διαβιούν σε ανθρώπινες συνθήκες και να μην πέφτει το βάρος μονομερώς και άδικα σε ορισμένες χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα.
Σχετικά με την κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων
Σήμερα διεξήχθη μια αποκαλυπτική συζήτηση εντός της Αιθούσης του Κοινοβουλίου. Μια συζήτηση που είναι ενδεικτική του τι πρεσβεύει η κάθε πτέρυγα της Βουλής, του τι πρεσβεύει ο καθένας μας. Και κάποιοι πρεσβεύουν την απόλυτη άρνηση όχι μόνο στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και στις παραχωρήσεις. Η σημερινή σύμβαση αφορά μια 12ετή παραχώρηση από το ελληνικό δημόσιο. Εάν, όμως, αυτό το ζήτημα, που δεν έχει να κάνει με πώληση, μας βρίσκει να διαφωνούμε, τι μας κάνει να πιστέψουμε ότι μπορεί να συμφωνήσουμε στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για να εξέλθει από την κρίση και πώς θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς άλλους φόρους και περικοπές; Πώς θα συμφωνήσουμε ότι θα βρεθούν οι πόροι αν δεν τους ανακαλύψουμε και αν δεν τους διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πάντα με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση; Αν δεν γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, αν δεν γίνουν παραχωρήσεις, αν δεν έχουμε τη συμβολή αυτών των εσόδων, πώς θα αντιμετωπίσουμε την οικονομική συγκυρία; Διότι τα οικονομικά είναι συγκεκριμένα. Και πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και να συμφωνούμε στα αυτονόητα. Ακούω την αντιπολίτευση να λέει ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο και χρειάζεται κούρεμα. Δεν ακούω, όμως, ποιο είναι το πρόγραμμα, ποιο είναι το σχέδιο. Πώς μπορεί να γίνει η ελάφρυνση χωρίς να έχουν προηγηθεί τα υπόλοιπα. Οι Ευρωπαίοι λαοί που μας έχουν δανείσει, γιατί να μπουν σε αυτή τη συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους αν εμείς δεν τηρούμε τις υποχρεώσεις μας;
Σχετικά με το Φόρο Πετρελαίου Θέρμανσης
Όπως έχω ήδη αναφέρει, για να γίνει κατανοητό από τον Έλληνα πολίτη ότι το πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Υπουργός, βρίσκεται σε θετική τροχιά, θα πρέπει να καταστεί μέτοχος ο ίδιος. Για αυτό είναι ανάγκη να λάβει ένα «κοινωνικό μέρισμα», το οποίο μπορεί να εκφρασθεί με ελάφρυνση στο Φόρο Πετρελαίου Θέρμανσης. Έτσι, ενόψει του χειμώνα που έρχεται, θα επιστρέψει η Πολιτεία στον Έλληνα φορολογούμενο ένα κομμάτι της προσπάθειάς του. Και αυτή η επιστροφή μπορεί να γίνει με ένα πιλοτικό πρόγραμμα στα πρότυπα του ΦΠΑ.