Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ : ΜΕΣΩ ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ



Τη μείωση της γραφειοκρατίας με τη διευθέτηση θεμάτων του δημοσίου μέσω Υπουργικών Αποφάσεων και όχι (χρονοβόρων) Προεδρικών Διαταγμάτων που, εκτός των άλλων, «επιβαρύνουν τη λειτουργία του ΣτΕ» , επιχειρεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Γιά το λόγο αυτό, με εγκύκλιο του ο υπουργόςΑντώνης Μανιτάκης  ζητάει απο τις υπηρεσίες των υπουργείων να καταγράψουν τις «κείμενες εξουσιοδοτικές διατάξεις της αρμοδιότητας τους που χορηγούν εξουσιοδότηση για την έκδοση κανονιστικών διαταγμάτων».
Οπως αναφέρεται, «η διάταξη του αρθρου 12 του ν. 3613/2007 παρέχει εξουσιοδότηση για την έκδοση, ύστερα απο πρόταση του Υπουργού και των κατά περιπτωση αρμόδιων υπουργών, Προεδρικών Διατάγμάτων με αντικείμενο την τροποποίηση κειμένων εξουσιοδοτικών διατάξεων προκειμένου , αντί της έκδοσης κανονιστικού διατάγματος να προβλέπεται η εκδοση κανονιστικής πράξης απο άλλο όργανο της Διοικησης όταν πρόκειται για ρύθμιση ειδικότερου θέματος ή θέματος με τοπικό ενδιαφέρον η με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό«.
Ωστοσο, προστίθεται στο κείμενο η «πρακτική αυτή εχει αρνητικές συνέπειες αφενός επειδή καθυστερεί την εκδοση της σχετικής κανονιστικής πράξης  λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας  (κατάρτιση, υπογραφή, επεξεργασία από το ΣτΕ) και αφετέρου επιβαρυνει το ΣτΕ με πληθώρα διαταγματων τα οποία δεν έχουν ευρυτερη σημασία«.
Το υπουργείο ζητάει ακόμη απο τις υπηρεσίες  να επισημάνουν ποιές απο τις εξουσιοδοτικές διατάξεις θα μπορούσαν να τροποποιηθούν ωστε να χορηγούν εξουσιοδότηση σε άλλα οργανα της Διοίκησης και να αποσταλλούν τα στοιχεία στο υπουργείο έως τις 10 Ιουνίου.
aftodioikisi.gr