Του Φώτη Τριάρχη
Στην ψηφοφορία της Τρίτης για τον δεύτερο γύρο του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά να αποτυπωθούν σε ψήφους οι εντυπώσεις που άφησε το διάγγελμα Σαμαρά, με το οποίο ο πρωθυπουργός κάνει βήματα πίσω, οριοθετώντας τις εθνικές εκλογές για το τέλος του 2015 και δίνοντας υποσχέσεις για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και με άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.
Τα πράγματα εξακολουθούν να παραμένουν δύσκολα για τη συγκυβέρνηση και την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, καθώς τα 160 «ναι» που πήρε στον πρώτο γύρο υπολογίζεται ότι δύσκολα θα υπερβούν τα 168-170 μάξιμουμ.
Τα πράγματα εξακολουθούν να παραμένουν δύσκολα για τη συγκυβέρνηση και την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, καθώς τα 160 «ναι» που πήρε στον πρώτο γύρο υπολογίζεται ότι δύσκολα θα υπερβούν τα 168-170 μάξιμουμΟι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που αντέδρασαν θετικά στην πρόταση Σαμαρά, οι Β. Οικονόμου και Γ. Κουράκος, δηλώνοντας ότι θα φύγουν από το «παρών» και ότι θα ψηφίσουν Δήμα στις άλλες δύο ψηφοφορίες, αναμένεται να συμπαρασύρουν και άλλους βουλευτές, ωστόσο δεν αρκούν.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ - ΔΗΜΑΡ απέρριψαν αυθωρεί την πρόταση Σαμαρά, αλλά τα φώτα στρέφονται τώρα στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, εντός του οποίου υπάρχουν πλέον ισχυρές φωνές που ζητούν υπερψήφιση Προέδρου από την παρούσα Βουλή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, κυρίως από βουλευτές οι οποίοι δεν αποκλείεται και να αποστασιοποιηθούν από την επίσημη γραμμή καταψήφισης Δήμα.
Θεωρώντας ότι η κίνηση Σαμαρά είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης, βουλευτές αλλά και κομματικά στελέχη θα ζητήσουν από τον Φ. Κουβέλη να αναθεωρήσει τη στάση του κόμματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υφυπουργός και νυν κομματικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Θοδ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι η πρόταση Σαμαρά -με την οποία κατ’ ουσίαν υιοθέτησε το κείμενο-πρόταση των 8 βουλευτών (Σπ. Λυκούδη, Β. Οικονόμου, Χρ. Αηδόνη, Π. Τατσόπουλου, Γρ. Ψαριανού, Ν. Τσούκαλη, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρα) για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, συνταγματική αναθεώρηση, συμφωνία με τους εταίρους για την ολοκλήρωση του προγράμματος και εκλογές μέσα στο 2015- «είναι ένα σημαντικό βήμα για την απαραίτητη εθνική συνεννόηση, ώστε η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες». Και κατέληξε λέγοντας πως «η συναίνεση πρέπει να είναι ξεκάθαρη, πολιτική και να αποκλείει τη συνάθροιση των ψήφων της Χρυσής Αυγής. Και μπορεί πλέον να υπάρξει».
Αντίστοιχες εκτιμήσεις έχουν και οι τρεις βουλευτές (Ν. Τσούκαλης. Ν. Φούντα, Θ. Ψύρρας) οι οποίοι συνυπέγραψαν την πρόταση των οκτώ. Ωστόσο, δηλώνουν ότι η πρότασή τους είχε αποδέκτη και τον ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν ότι, αν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης της ΔΗΜΑΡ, δεν πρόκειται να αποσκιρτήσουν από το κόμμα.
Από τους ανεξάρτητους, ο Παναγιώτης Μελάς έχει δηλώσει επίσης ότι θα υπερψηφίσει Δήμα, ενώ αναμένεται ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως ο Γιώργος Κασαπίδης, η Μίκα Ιατρίδη και Κώστας Γιοβανόπουλος, να το σκεφτούν και να κλίνουν προς το «ναι».
Άγνωστο είναι τι θα πράξουν τελικά οι πρώην χρυσαυγίτες και νυν ανεξάρτητοι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.
Ο Βασίλης Καπερνάρος δηλώνει ότι θα ψηφίσει και στη δεύτερη ψηφοφορία «παρών». «Από τη στιγμή που και τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν εκλογές, ας πάμε σε εκλογές και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εγώ θα ψηφίσω "παρών"» δήλωσε στο ΑΠΕ. Ο Πέτρος Τατσόπουλος ξεκαθάρισε ότι αν δεν συναινέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αλλάξει άποψη, ενώ στο «παρών» αναμένεται να κινηθούν και πάλι οι Βύρων Πολύδωρας, Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Οδ. Βουδούρης, Θ. Παραστατίδης και Πάρις Μουτσινάς.
zougla.gr