Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Προμήθεια μηχανημάτων στο μικροβιολογικό εργαστήριο του ΠΕΔΥ ΜΥ Χίου


Οι καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των μικροβιολογικών εξετάσεων, αλλά και η αναστολή λειτουργίας του μικροβιολογικού εργαστηρίου στο κτίριο του ΙΚΑ Χίου, εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων έχει έρθει επανειλημμένα στη Βουλή, με τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, χωρίς, μέχρι σήμερα να έχει επιλυθεί το πρόβλημα.
Η κατάσταση για τους ασφαλισμένους που θέλουν να πραγματοποιήσουν μικροβιολογικές εξετάσεις δεν έχει σημειώσει αλλαγές, με τη συμφόρηση και την πολύμηνη αναμονή στο νοσοκομείο της Χίου, να εξακολουθούν να υφίστανται.
Σε πρόσφατη Ερώτηση, που υποβλήθηκε για το θέμα, ο Υπουργός Υγείας απαντούσε, μεταξύ άλλων ότι, στο πρόγραμμα προμηθειών που υπέβαλε ο ΕΟΠΥΥ και είναι προς έγκριση από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας έχουν περιληφθεί οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη χορηγητή-των της προμήθειας αντιδραστηρίων για το μηχάνημα που υπάρχει στο ΙΚΑ της Χίου.
Επειδή, όμως, δεν έχει, ακόμη, υπάρξει εξέλιξη, ο υπεύθυνος του ΠΕΔΥ ΜΥ Χίου αντιπροτείνει, με σχετική επιστολή του, την αγορά μηχανημάτων για την πραγματοποίηση των εξετάσεων, με τη χρήση αντιδραστηρίων που θα προμηθεύεται από το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο της Χίου.
Στην επισυναπτόμενη επιστολή αναφέρεται το κόστος για την παραπάνω επιλογή, η οποία κρίνεται ως η συμφερότερη λύση και αναφέρεται ότι θα μπορούν να εξυπηρετούνται περισσότεροι από πενήντα ασφαλισμένοι ημερησίως, γεγονός που θα περιόριζε ριζικά την τεράστια αναμονή για την πραγματοποίηση μικροβιολογικών εξετάσεων στη Χίο.
Η λύση αυτή, υπό τις παρούσες συνθήκες, προκρίνεται ως η ποιο ενδεδειγμένη. Η δημιουργία, όμως, ενός ενιαίου κέντρου αίματος, όπου θα γινόταν η επεξεργασία των εξετάσεων θα εξοικονομούσε χρόνο και χρήμα και θα μειωνόταν η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στη Χίο.

06 Νοεμβρίου 2014
Ο αναφέρων βουλευτής

Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος