Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

14/01/2013 ΑΝΟΓΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ (ΠΕΠ- 2013)

ependitika.gr
Επιτροπάκης & Συνεργάτες,
Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου, 2012


Επιτέλους!  Προκηρύσσεται στις 14 Γενάρη 2013 το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης ΜμΕ! 
Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) ύψους 456 εκατ. ευρώ και το ποσό κατανέμεται στις περιφέρειες. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, την αναθεώρηση των οποίων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το 80% των κονδυλίων θα αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις και το 20% νέες, ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει σε 22.500.000€.
Το ποσοστό επιχορήγησης προβλέπεται σε 50% για μικρές επιχειρήσεις, που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων της περιοχής μας, και σε 40% για μεσαίες επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα θα προκηρυχτεί τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και θα δοθεί προθεσμία δύο μηνών (έως τα μέσα Μαρτίου) για την προετοιμασία και υποβολή των προτάσεων από τους επενδυτές.
Η αξιολόγηση των προτάσεων θα διαρκέσει δύο μήνες και εκτιμάται ότι οι πληρωμές προς τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν από τα μέσα του 2013.
Οι επιλέξιμες δαπάνες, δηλαδή οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται, περιλαμβάνουν:
  • δαπάνες για βελτιώσεις κτηρίων και λοιπών εγκαταστάσεων,
  • δαπάνες προμήθειας εξοπλισμού – μηχανημάτων – συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας – συστημάτων αυτοματοποίησης,
  • δαπάνες πιστοποίησης και εφαρμογής συστημάτων διασφάλισης ποιότητας,
  • δαπάνες προστασίας βιομηχανικής ιδιοκτησίας,
  • δαπάνες προβολής προώθησης,
  • δαπάνες λογισμικού,
  • λειτουργικές δαπάνες, κ.ά.
Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) δηλαδή τα επιμέρους επαγγέλματα που θα είναι επιλέξιμα για ενίσχυση, θα αφορούν όλους τους τομείς της οικονομίας: Μεταποίηση, Τουρισμό, Εμπόριο και Υπηρεσίες. Προβλέπεται μάλιστα να ομαδοποιηθούν από τις  περιφέρειες σε τρεις κατηγορίες: υψηλής, μέσης και χαμηλής προτεραιότητας.  Το κριτήριο αυτό θα λαμβάνεται υπόψη μεταξύ άλλων και κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων.  Ιδιαίτερη επίσης έμφαση θα δίνεται στην καινοτομία και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιφέρειας.
Ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε πρότασης (σύνολο δημόσιας δαπάνης και ιδιωτικής συμμετοχής), μπορεί να κυμαίνεται:
  • από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τους τομείς Μεταποίησης και Τουρισμού
  • από 20.000 έως 100.000 ευρώ για τους τομείς του Εμπορίου και των Υπηρεσιών
Η ιδιωτική συμμετοχή μπορεί να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό ή με συνδυασμό των δύο.  Στην περίπτωση του τραπεζικού δανεισμού οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία της ΕΤΕΑΝ και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας που διατίθενται μέσω των Τραπεζών. Δηλαδή, για παράδειγμα, μπορούν να ζητήσουν την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ για δάνεια ή εγγυητικές επιστολές, ή την παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους.
Για περισσότερες πληροφορίες, μείνετε συντονισμένοι!