Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
            «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»
                                                                  
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012





Για το θέμα της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των σημαντικών καταστροφών που προκάλεσε η πυρκαγιά στη Χίο, όπως ενημερωθήκαμε από την Περιφερειακή Αρχή στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν υπεβλήθη σχετικό αίτημα από το αρμόδιο Υπουργείο εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Με αφορμή τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει για το θέμα αυτό, θέλουμε να καταθέσουμε την δική μας άποψη.

Η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και οι προϋποθέσεις που θα έπρεπε να πληρούνται, ήταν από την αρχή γνωστές ή τουλάχιστον έγιναν γνωστές στο διάστημα που ακολούθησε μέχρι την ολοκλήρωση της πρότασης και την αποστολή της στο αρμόδιο Υπουργείο στις 17.10.2012, λίγες μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρότασης (27.10.2012). Αν λοιπόν υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, τότε θα έπρεπε να τεκμηριωθούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην πρόταση που κατατέθηκε. Αν όμως δεν υπήρχαν, τότε ήταν λάθος να καλλιεργούνται προσδοκίες στους πολίτες της Χίου για μια πρόταση που δεν είχε καμία τύχη.

Αυτό όμως που όφειλε από την πρώτη στιγμή να πράξει η Περιφερειακή Αρχή και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου ήταν να παρακολουθήσει το θέμα και να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά κυρίως τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες της Χίου για την πρόθεση του Υπουργείου να μην καταθέσει την πρόταση. Και αν το Υπουργείο αδικαιολόγητα είχε τη θέση αυτή, να ζητήσει να υπάρξει έντονη αντίδραση και να ασκηθεί πίεση απ’ όλους προκειμένου να υποβληθεί η πρόταση.

Αντί αυτού, με έκπληξη χθες ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε και γραπτή ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο το Νοέμβριο σχετικά με την μη κατάθεση της σχετικής πρότασης γιατί δεν πληρούνταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Και για την εξέλιξη αυτή δεν υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα καμία απολύτως ενημέρωση και καμία αντίδραση από την Περιφερειακή Αρχή.

Ο καθένας συνεπώς μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα ..  




Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς και η ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί στη Χίο, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στο πλαίσιο συντονισμένων και όχι αποσπασματικών ενεργειών, με τη στενή και συνεχή συνεργασία όλων των φορέων, υπό το συντονισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Αυτό επισημάναμε ως Παράταξη και στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στη Χίο. Αυτό δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εργαστούμε όλοι, ο καθένας από τη δική του θέση ευθύνης, να δώσουμε τη μάχη για να υπάρξει αποτέλεσμα στην πράξη για τη Χίο.