Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

BΡΥΣΕΣ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΡΤΙΟΝ"

     Δεκάδες παιδιά και οι συνοδοί τους, φίλοι και μέλη του ‘’ΑΡΤΙΟΝ’’  και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου  Αγ. Γεωργίου Φρουρίου, οι μαθητές του ιδιωτικού νηπιαγωγείου ‘’Καραμέλα’’ και πολλοί ξένοι επισκέπτες συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή το απόγευμα στην Ηλιάστρα (πλατεία Φρουρίου)για να παρακολουθήσουν  τις εκδηλώσεις για τις βρύσες και τις πηγές του Κάστρου, που οργάνωσε ο Σύλλογος  ‘’ΑΡΤΙΟΝ’’.
     Ο ξεναγός Θωμάς Καραμουσλής με τις γνώσεις, το γνωστό χιούμορ και τον εκλα’ι’κευμένο τρόπο της ξενάγησής του κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν καθ΄ όλη τη διάρκεια του περιπάτου στο βορειοδυτικό τμήμα του Κά-στρου.
     Αρχίζοντας από τη ‘’χαμένη‘’  βρύση στην πλατεία του Φρουρίου, προχωρώντας προς τις αναπαλαιωμένες από την 3η  Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κρήνες και πηγές, η ξενάγηση συνεχίστηκε στα Οθωμανικά Λουτρά, σε ιδιωτικά πηγάδια, στην αυλή και τις κρήνες του Αγ.  Γεωργίου και κατέληξε στη μεσαιωνική κινστέρνα γνωστή ως ΄΄Κρύα Βρύση΄΄ του Κάστρου.
     Τα παιδιά κρατώντας φαναράκια και μικρά μουσικά όργανα αλλά και οι συνοδοί  τους με πολύ ενθουσιασμό κι ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ξενάγηση η οποία εμπλουτίσθηκε απ΄ τις πληροφορίες που έδωσαν τα μέλη  του Συλλόγου για τις μαγικές δυνάμεις του νερού, τα λαογραφικά στοιχεία, τις παραδόσεις  αλλά και τη θέση του ως  πολύτιμο αγαθό.
     Η συνοδεία με λαούτο και κρουστά του Μπάμπη Κοιλιάρη και της Ειρήνης Αρνίδη έκανε τον περίπατο πιο απολαυστικό και την ξενάγηση  ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
     Κατά την επιστροφή στο καφέ ‘’Ηλιάστρα’’  προβλήθηκε το ντοκυμανταίρ της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ‘’Οι κρήνες του Κάστρου της Χίου’’.Στη συνέχεια τα μικρά παιδιά είχαν την ευκαιρία με τους εμψυχωτές του ‘’ΑΡΤΙΟΝ’’ να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι  αντλώντας έμπνευση από όσα είχαν δει και ακούσει.
   
     Οι εκδηλώσεις με θέμα το  νερό θα συνεχισθούν από το   ‘’ΑΡΤΙΟΝ’’  στο άμεσο μέλλον.


Η  Πρόεδρος                                                                                 Η  Γραμματέας


Βάσω  Κριτάκη                                                                            Πελαγία Κοντού