Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δεύτερη επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, τον Υφυπουργό Παιδείας, κ. Συμεών Κεδίκογλου, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, απέστειλε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, με θέμα τις αναγκαίες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε προχθές, 26 Μαΐου, και προβλέπει τον υποβιβασμό από 6θέσια σε 5θέσια συνολικά 14 δημοτικών σχολείων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα, οι υποβιβασμοί αφορούν 8 δημοτικά σχολεία στη Λέσβο, 4 δημοτικά σχολεία στη Σάμο και 2 στη Χίο και είναι εξαιρετικά σημαντικοί καθώς συνεπάγονται την κατάργηση των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων ως ολοήμερων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βουλευτής είχε στείλει επιστολή με το ίδιο θέμα και στις 23 Μαΐου, προκειμένου να προλάβει την έκδοση του συγκεκριμένου ΦΕΚ, ζητώντας από τον Υπουργό να προηγηθεί συνάντηση των Βουλευτών των νησιωτικών περιοχών με το Υπουργείο.
Τη σημερινή επιστολή συνυπογράφει και ο Βουλευτής Ν.Δ., Ν. Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής.








ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς:
- Τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Κοιν.:
- Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
- Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
κ. Συμεών Κεδίκογλου

Αθήνα, 28 Μαΐου 2014
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ αρ.1329/τ. Β΄/ 26-05-2014, αλλά και σε συνέχεια της πρόσφατης επιστολής του Βουλευτή Λέσβου, κ. Βογιατζή, την 23 Μαΐου, στην οποία αναφέρονταν αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους ενδεχόμενος υποβιβασμός σχολικών μονάδων τόσο στο νησί της Λέσβου, όσο και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα συνεπαγόταν δυσάρεστες επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες και θα προκαλούσε ανισότητα στις ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση και την εκπαίδευση, παρακαλούμε πολύ να μεριμνήσετε για την άμεση τροποποίηση του εν λόγω ΦΕΚ, τουλάχιστο σε ό,τι αφορά τους υποβιβασμούς των σχολείων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ, το οποίο υπογράφουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, και ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κεδίκογλου, προβλέπεται ο υποβιβασμός από 6θέσια σε 5θέσια ή 4θέσια συνολικά 8 δημοτικών σχολείων στη Λέσβο, 4 στη Σάμο και 2 στη Χίο, γεγονός που συνεπάγεται αυτομάτως και την κατάργηση αυτών των σχολείων ως ολοήμερων.
Ως Βουλευτές με μακρόχρονη θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και ως μόνιμοι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών μας, έχουμε κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι η λειτουργία των σχολείων ως ολοήμερα στις δυσπρόσιτες, ορεινές, αγροτικές περιοχές των νησιών συνιστά ανάγκη και συγχρόνως βασική προϋπόθεση για να μείνουν τα χωριά αυτά ζωντανά και να μην ερημώσουν. Με κατανόηση συνεπώς, προς τον εξίσου αναγκαίο εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, αλλά και την πρόθεση του Υπουργείου να αντιστοιχίσει την οργανικότητα των σχολικών μονάδων με το μαθητικό δυναμικό τους, πρέπει συγχρόνως να γίνει σεβαστή η ρήτρα της νησιωτικότητας, καθώς και η αναγκαιότητα, αλλά και σπουδαιότητα της λειτουργίας σχολικών μονάδων σε όλα τα χωριά και τους απομακρυσμένους οικισμούς τους, προκειμένου όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Επειδή τελικά δε δόθηκε η δυνατότητα μίας από κοινού συνάντησης όλων των συναδέλφων Βουλευτών νησιωτικών περιοχών με το Υπουργείο, όπως είχαμε προτείνει, αλλά και επειδή οι υποβιβασμοί των παραπάνω σχολικών μονάδων πρόκειται να πλήξουν άμεσα τόσο τις τοπικές κοινωνίες, όσο και κυριότερα τους ίδιους τους μαθητές και τις ευκαιρίες πρόσβασης στη μόρφωση που η Πολιτεία οφείλει ούτως ή άλλως να τους εξασφαλίζει, παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα στις αναγκαίες διορθώσεις του σχετικού ΦΕΚ, προκειμένου οι υποβιβασμοί να μην ισχύσουν για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Ευελπιστούμε στην κατανόηση και τη συνεργασία σας.

Με τιμή,

Παύλος Βογιατζής
Βουλευτής Ν. Λέσβου


Σταμάτης Κάρμαντζης

Βουλευτής Ν. Χίου