Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

" ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ " , ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/1/2015 , ΣΤΙΣ 8.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ , ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ Π.Κ.Δ. ΧΙΟΥ

Πειρατεία στον Ωκεανό (Kapringen)
Δράμα/Δανία/2012/99’
Σενάριο και σκηνοθεσία: Τομπίας Λίντχολμ
Πρωταγωνιστούν: Νταρ Σαλίμ, Γιόχαν Φίλιπ Άσμπεκ, Σόρεν Μάλινγκ

Ο Μίκελ δουλεύει ως μάγειρας σε ένα δανέζικο φορτηγό πλοίο που ταξιδεύει στον Ινδικό Ωκεανό. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού το πλοίο δέχεται επίθεση και καταλαμβάνεται από Σομαλούς πειρατές που θέτουν την ζωή του πληρώματος σε κίνδυνο. Ο Πέτερ, σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας, ξεκινά έναν σκληρό αγώνα διαπραγματεύσεων με τους πειρατές ενώ το πλήρωμα αναμένει ανήμπορο τις δραματικές εξελίξεις..
Ο σεναριογράφος του τηλεοπτικού «Borgen» και του εξαιρετικού «Το Κυνήγι» αυτή την φορά κάθεται και πίσω από την κάμερα και καταφέρνει να παραδώσει ένα αγωνιώδες δράμα που κερδίζει τον θεατή από το πρώτο λεπτό. Καταπιάνεται με το θέμα της σύγχρονης πειρατείας χωρίς να δαιμονοποιεί ή να αθωώνει κανέναν και καταδεικνύει όλες τις πλευρές αυτού του δραματικού φαινομένου με έναν αφοπλιστικό ρεαλισμό. Ισορροπώντας ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και το κοινωνικό δράμα δημιουργεί το κατάλληλο σασπένς εστιάζοντας στους χαρακτήρες της πλοκής και τις προσωπικές τους αντιδράσεις ενώ αποφεύγει τα συνήθη κινηματογραφικά κλισέ του είδους. Σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό παίζουν οι ρεαλιστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και η δυναμική σκηνοθεσία που καταφέρνει να διατηρεί την αγωνία στα ύψη.

Βραβεία: Χρυσός Αλέξανρος στο Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης 2012