Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ " ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΔΗΜΠΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ "

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΎ «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ». / Δημοκρατική Αριστερά / DIM-AR.GR
Στη συνέντευξη υπήρξε ερώτηση για τα θέματα των νησιών από τη δημοσιογράφο του ΑΙΓΑΙΟ ΤV. Ιδού οι απαντήσεις των Ν.Χρυσόγελου και Φ.Κουβέλη.
Ερώτηση κρίσεως που απευθύνεται στους νησιώτες: ποιός άλλος συνδυασμός έχει θέσεις και πράξεις για τη Νησιωτική Πολιτική;

ΥΓ. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης

Γιάννης Σπιλάνης
Υποψήφιος βουλευτής Λέσβου με τον συνδυασμό "ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ"
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Περιφερειακός Σύμβουλος Β.Αιγαίου με τον συνδυασμό ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ
τ. Γεν. Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
e-mail: ioannispilanis@gmail.gr
www.ioannispilanis.blogspot.gr

Μ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ («ΑΙΓΑΙΟ T.V.»): Απευθύνομαι και στους δυο Προέδρους και θα ήθελα να σας πω επειδή εκπροσωπώ αυτή τη στιγμή μια πολύ μεγάλη γκάμα της νησιωτικής Ελλάδας, το ΑΙΓΑΙΟ TV είναι στον ΟΤΕ TV και καταλαβαίνετε ότι οι νησιώτες βάζουν μια ερώτηση και θέλουν μια καθαρή απάντηση από το θολό τοπίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή και τη σύγχυση στο δημόσιο διάλογο, τι θα γίνει με τη νησιωτική πολιτική και αφού μιλάτε για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, πως θα προστατεύσετε, ποια η θέση σας για τη νησιωτική πολιτική και βέβαια ένας λόγος για το Αιγαίο. Ευχαριστώ.
Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Μια σύντομη απάντηση για το θέμα της άμεσης δημοκρατίας. Σήμερα είναι αίτημα η περισσότερη δημοκρατία, δηλαδή πιο βαθιά και ουσιαστική συμμετοχική δημοκρατία. Αυτό ας μην το ξεχνάμε γιατί στην Ελλάδα επικράτησαν αντιλήψεις που λένε «δεν χρειαζόμαστε δημοκρατία, θα έρθει ένας αυταρχικός ηγέτης για να μας λύσει τα προβλήματα».
Αντίθετα χρειαζόμαστε διάλογο να επιλύουμε τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις, αυτό που έγινε παράδειγμα στο Παρίσι βλέπετε που μπορεί να οδηγήσει ο φανατισμός και η απουσία μιας κουλτούρας διαλόγου και δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε καινούργια εργαλεία που πρέπει να τα αξιοποιήσουμε περισσότερο στην Ελλάδα.
Ήμουν από τους ευρωβουλευτές των πράσινων που υποστήριξαν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών που μάζεψε 1.800.000 υπογραφές και ανέτρεψε την τάση για ιδιωτικοποίηση του νερού. Ήμουν από τους ευρωβουλευτές που υποστήριξαν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών για βασικό εγγυημένο εισόδημα, δυστυχώς λίγοι συμμετείχαν στη δεύτερη αυτή καμπάνια στην Ελλάδα. Όπως και τώρα που υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών για να σταματήσει η διατλαντική συμφωνία για το εμπόριο και τις επενδύσεις που θα μπορούσε να καταστρέψει τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα σε διάφορες χώρες και από τις δυο μεριές του Ατλαντικού, ξέρετε τα Κινήματα Occupy και τα λοιπά που αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμμετάσχουμε και εμείς και να μην αναθέτουμε τις λύσεις πλέον σε πεφωτισμένες ηγεσίες ή Κόμματα.
Σε σχέση με το Αιγαίο. Θα έλεγα ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς να λέει κάποιος για τη νησιωτική πολιτική γιατί όλα τα Κόμματα έχουν αναφορά στη νησιωτική πολιτική. Νομίζω όμως ότι έχουμε αποδείξει ότι δουλεύουμε για ένα διαφορετικό μοντέλο που αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της νησιωτικότητας και δίνει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες στα νησιά.
Προσωπικά ως επικεφαλής του Συνδυασμού Οικολογικός Άνεμος στο Περιφερειακό Συμβούλιο δώσαμε πολλές προτάσεις και ιδέες για να γίνουν πιο πράσινα τα πλοία, πως μπορεί να κατασκευαστούν πλοία που συνδέουν μεταξύ τους τα νησιά, για να αναζωογονηθούν τα ναυπηγεία. Δώσαμε ιδέες πως μπορεί να υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας αξιοποιώντας και την τηλε-ιατρική και ενισχύοντας την Πρωτοβάθμια, που θα έχει και μικρότερο κόστος τελικά για το δημόσιο, γιατί θα γλιτώναμε πάρα πολλά χρήματα μεταφοράς των ανθρώπων με ελικόπτερα στην Αθήνα, ή ταλαιπωρίες για να κάνουν μια εξέταση που σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου το κάνουν στο μικρό τους μέρος δηλαδή μια έγκυος μπορεί να κάνει ένα υπερηχογράφημα σε ένα μικρό νησί με ένα μηχάνημα που κάνει υπερηχογράφημα, αρκεί να έχει κι έναν άνθρωπο να ξέρει να χειριστεί το μηχάνημα.
Υπάρχουν λοιπόν απλά πράγματα που θα ενίσχυαν την οικονομία των νησιών, θα μείωναν το χάσμα που υπάρχει και θα βοηθούσαν στο να ζουν καλύτερα οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να παραμένουν στα νησιά, παρά τις δύσκολες και σκληρές συνθήκες. Ξέρετε καλά ότι και προσωπικά βοηθώ και υποστηρίζω τη δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών στα νησιά ή κοινωνικών επιχειρήσεων.
Εμείς δεν τα λέμε ως λόγια ως συνθήματα και περιμένουμε κάποιος άλλος να τα κάνει, τα κάνουμε πράξη.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας είναι γνωστό ότι η νησιωτική πολιτική επιβάλλεται κατά τα άλλα και από το Σύνταγμα. Δηλαδή το Σύνταγμα μετά την αναθεώρηση του 2001 έχει μέσα διάταξη σύμφωνα με την οποία όταν η Διοίκηση ενεργεί, όταν το Κοινοβούλιο νομοθετεί θα πρέπει να έχει σταθερή την αναφορά του και στη νησιωτική Ελλάδα καις τις απομεμακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Αλλά αυτό πρόκειται για μια εξαγγελία. Η νησιωτική πολιτική πρέπει να εκφράζεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Για παράδειγμα, αίτημα της νησιωτικής Ελλάδας είναι το μεταφορικό ισοδύναμο. Το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Αίτημα και διεκδίκηση της νησιωτικής Ελλάδας λόγω και της δυνατότητας που έχουν τα νησιά μας στον τουρισμό, είναι να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ. Σας θυμίζω ότι πρόσφατα έγινε ολόκληρος αγώνας για να μην αυξηθεί σε κάποια νησιά ο ΦΠΑ, το θυμάστε.
Θέλω με άλλα λόγια να πω και ολοκληρώνω, ότι δεν αρκεί κάποιος να αναφέρεται γενικά και αόριστα στη νησιωτική Ελλάδα και στη νησιωτική πολιτική. Αυτή έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, έχει συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Ήδη δυο ζητήματα σας τα ανέφερα, υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν ακριβώς για να μπορέσουμε να έχουμε την ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας, βεβαίως με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων που μένουν στα νησιά.